• No results found

Diskussion och slutsatser ____________________________________ 43

Just nu är Vidingehem i ett skede där de vill fasa ut alla kvicksilverlamporna i sitt bestånd. Kvicksilverlampan förbjuds år 2015, så det är högst relevant att få fram en utbytesplan över hur den gamla belysningen skall ersättas. Det finns i dagsläget många alternativ till kvicksilverlampan och utvecklingen går mot än mer energisnåla alternativ.

6.1 Utvärdering

Ljuskällorna som utvärderas som alternativ till de befintliga kvicksilverlamporna i den här studien har valts ut i samråd med

Vidingehem. Alternativen blev LED, Induktion (LVD), metallhalogen och kompaktlysrör. Alla dessa typer finns redan representerade i Vidingehems befintliga bestånd och de ansågs alla vara rimliga alternativ för att kunna ingå i en ny utbytesplan. Vid efterforskningar över vilka ljuskällor som användes var och i vilket syfte, ansågs alltså alternativen enligt ovan vara de mest intressanta. Utöver dessa typer är även högtrycksnatriumlampor en mycket populär och vanlig ljuskälla. Den används flitigt som belysning i parkområden och vid gator. I denna studie valdes den dock bort på grund av att Vidingehem själva menar att den ger ett tråkigt gulaktigt sken, som även tar bort mycket av omgivande färger. En inledande utredning och

beräkningar som utförts visar också att högtrycksnatrium inte kan konkurera med de alternativen som fått bäst utslag i beräkningarna. Det gäller både med avseende på investeringskostnader och energibesparingar.

6.2 LED

LED-belysning har på senare tid intagit en ledande ställning på marknaden för belysning. Sådan belysning har redan provats på många håll och i olika sammanhang och Vidingehem själva är nöjda med de LED-armaturer som de använt sig av såhär långt. Något som ofta värderas högt är att LED har en lång förväntad livslängd, uppemot 50 000 timmar, och naturligtvis en betydligt lägre energiförbrukning än äldre alternativ. På många sätt är det alltså lämpligt att ersätta kvicksilverlampor med LED men det finns även vissa nackdelar. LED anses ibland kunna ge ett bländande sken, då ljuset ifrån ljuskällan är vitt och upplevs som skarpt. Kostnaden för själva armaturen är något som kan upplevas som dyrt och LED-armaturerna är oftast dyrare än armaturer av annat slag. Detta kan uppvägas av en mycket lång utlovad livslängd för lamporna som ska sitta i armaturerna men den verkliga livslängden för ljuskällan är i verkligheten osäker och i hög grad beroende utav kylningen i armaturen. Visar det sig att armaturen har dålig kylning kommer livslängden på ljuskällan reduceras och den utlovade livslängden uppnås inte. Problemet har dock minskat på senare tid och LED är numera en beprövad teknik som ofta installeras vid nybyggnation.

6.3 Induktion (LVD)

Induktionsbelysning, även kallad LVD, är en ganska ny produkt på

marknaden. Tekniken i sig är inte ny men den har blivit förfinad genom åren och är nu ett viktigt alternativ. Vidingehem använder sig redan av LVD-lampor på vissa områden och är nöjda med resultaten så långt. Den är väldigt energisnål och kan reducera energikostnaderna kraftigt. En annan fördel är dess långa livslängd. I vissa fall uppges lamporna kunna ha en livslängd uppemot 100 000 h. LVD kan ses som LED-lampornas största utmanare för tillfället ur energisynpunkt. LVD är även ett billigare alternativ än LED och en viktig fördel är att det går att bygga om befintliga armaturer för att installera LVD. Därmed kan LVD bli ett betydligt billigare alternativ än LED om armaturen har lång livslängd kvar. Ljuskällorna har även ett bra ljusflöde, betydligt bättre än ljusflödet för kvicksilverlampor vid samma effekt. Utvärderingen och beräkningarna visar att LVD är den bästa utmanaren till LED och i många fall till och med det bästa alternativet. Ur energisynpunkt är LVD marginellt bättre än vad LED-ljuskällorna är och i likhet med LED erbjuder induktionsbelysning mycket lång förväntad livslängd. Att förhålla sig kritiska i denna fråga kan vara bra. Frågan som kan ställas är om ljuskällan faktiskt kommer ha tillräckligt bra ljusflöde i upp till 60 000-100 000 timmar, som det ibland utlovas av försäljarna.

Leverantören som använts för denna studie har utlovat en brinntid på endast 30 000 timmar, vilket känns som en mer rimlig och trovärdig siffra.

Slutligen är det viktigt att notera att de stora tillverkarna så som tillexempel Osram och Philips ännu inte säljer och tillverkar LVD-belysning. I dagsläget är det mindre firmor som importerar lamporna från Kina och säljer här i Sverige och man kan konstatera att LVD ännu inte är ett av de vanliga alternativen på marknaden.

6.4 Kompaktlysrör

Kompaktlysrör är en beprövad ljuskälla som kan minska

energiförbrukningen markant mot kvicksilverbelysning. Själva ljuskällan har en medellivslängd på 8 000-15 000 timmar. Kompaktlysrör finns även i ett long life-utförande, där den kan uppnå en livslängd på 25 000-42 000 timmar. I dagsläget använder sig Vidingehem av kompaktlysrör, då de är billiga och energieffektiva. Kompaktlysrör måste alltid monteras i speciella armaturer med speciella socklar och driftdon avsedda för just dem.

Kompaktlysrör har funnits på markande en längre tid men är fortfarande en väldigt bra utmanare till både LED och LVD. Själva ljuskällan är billig och kan ha lång livslängd i long life-utförande, men är inte lika energieffektiv som LED och LVD. Vid byte till en helt ny armatur, så är LVD ett bättre alternativ än kompaktlysrör. LVDs investeringskostnad är ungefär lika dyr som för kompaktlysröret och kommer i slutändan generera större besparing på grund av den har lägre drifteffekt. Kompaktlysröret är dock ett mer prövat alternativ än vad LVD är. Säkerheten på hur lång livslängden för

kompaktlysröret är stor. Sett ur dessa aspekter är kompaktlysröret en stabil investering.

6.5 Metallhalogen

Metallhalogen används ofta vid park- och gångvägsbelysning och ger ett väldigt bra ljusutbyte och ljusflöde. Metallhalogen är en beprövad ljuskälla och ger ett uppskattat ljus, den har även väldigt bra färgåtergivning.

Ljuskällan är billig i jämförelse med LED och LVD. Medellivslängden är runt 8000-15 000h. Metallhalogen finns även i long life-utförande och kan då ha en medellivslängd på ca 36 000 h. Dock avtar ljusflödet med tiden vilket kan föranleda att belysningen behöver bytas ut innan den angivna livlängden uppnåtts.

6.6 Beräkningar

När beräkningarna för metallhalogen utvärderades, blev resultatet inte speciellt positivt. Den är långt ifrån bästa alternativet, varken med avseende på energiförbrukning eller investeringskostnad och det är förvånande att det fortfarande satsas så pass mycket resurser på metallhalogen. Ljuskällan har en jämförelsevis kort livslängd och dess energiförbrukning är klart högre än den för LED, LVD och kompaktlysrör. Sett utifrån beräkningarna som utförts i den här studien är metallhalogen inget intressant alternativ att investera i.

Beräkningarna omfattar inga kombinationer av olika ljuskällor, som till exempel LED i lyktstolpar och LVD i pollare. Det kan medföra att det kan finnas bättre alternativ ur en ekonomisk synpunkt, än de som har blivit påvisade i den här rapporten. En fördel med byte till bara en typ av ljuskälla på ett område är att det blir lättare att veta exakt vilka ljuskällor som finns på varje plats, vilket har betydelse t ex när man planerar utbyten. Enhetliga val underlättar även uppföljningar för olika områdena och jämförelser av hur bra olika typer av ljuskällor presterar.

Related documents