• No results found

7.1

Resultat

Vi valde att skriva denna studie om etableringen för de ensamkommande ungdomarna efter att vi hade läst en artikel i Dagens Nyheter där det stod om att ensamkommande ungdomar har svårt att bli självförsörjande och svårigheter med att uppnå målen i skolan. Efter att vi intervjuat våra informanter fick vi det bekräftat att det finns många som har det svårt då de alla har olika bakgrunder och olika inlärningsgrader. Vissa av ungdomar har det lättare än andra men det krävs mycket arbete för att ungdomarna ska klara sig på egen hand när de lämnat skolan och framförallt boendet. Alla informanterna tyckte att ungdomarna får alldeles för få undervisningstimmar i skolan och det är en av många faktorer varför det tar längre tid för ungdomarna att uppnå målen i skolan. Genom resultatet kom vi även fram till att de som arbetar mest med dessa ungdomar är lärarna och personalen på boenden. Skolans studie- och yrkesvägledare arbetade med de ensamkommande ungdomarna, men hade även skolans resterande elever att ta hand om och kunde därför inte lägga ner den tid som behövdes för de ensamkommande

ungdomarna. Efter alla våra intervjuer kan vi hålla med om att de ensamkommande borde ha en egen studie- och yrkesvägledare som endast kan fokusera på denna målgrupp och lägga ner all sin tid på dem. Det behövs då dessa ungdomar kräver mer tid och arbete. Vi fick bra information av alla våra informanter och efter att vi fått inblick i hur man jobbar med ensamkommande ungdomar tycker vi båda att det är ett väldigt intressant arbete, att kunna se människors utveckling samt att vara en del av processen är väldigt givande.

7.2

Metod

Vi valde att använda oss utav den kvalitativa metoden. Och det var den rätta för vår studie, genom att utföra djupgående intervjuer med våra informanter fick vi ett väldigt bra resultat. Vi spelade in intervjuerna samt antecknade och det underlättade att vi stämde möten då vi kunde ställa följdfrågor. Om vi hade valt den kvantitativa metoden

35

däremot anser vi att vi inte hade fått lika ordentliga och utförliga svar som vi behövde till vårt arbete. Vi behövde ha frågor som var öppna och om vi hade använt oss av enbart enkäter hade vi varit tvungna att ha mer slutna svar. Vi utförde fem intervjuer och då hade det inte varit tillräckligt med att enbart skicka ut enkäter till informanterna. Varför vi bara hade fem informanter beror på att

Ett minus med den kvalitativa metoden är att man kan få så pass utförliga svar att det sedan kan vara svårt att sammanställa all information samt att det kan bli ett väldigt långt resultat. Vi spelade därför in intervjuerna vilket var en fördel då vi kunde lyssna på materialet ett flertal gånger för att endast få med den allra viktigaste informationen till vår studie.

Urvalet av våra informanter gjorde vi utifrån snöbollsmetoden och vilket innebär att valet blev slumpmässigt. Därför anser vi att det inte har en påverkan på vårt resultat eftersom vi inte själva styrde vem vi skulle intervjua.

7.3

Litteratur

Vi har hittat en del böcker och forskning på hur man bör tänka ur ett personalperspektiv när man arbetar med nyanlända människor. Vissa böcker har varit väldigt relevanta och vi har kunnat förstå arbetssätten och tänket som bedrivs i verksamheterna genom att vi bland annat tagit del av litteraturen. Böcker som vi bland annat utnyttjade var Hessle, intervju, kvalet inför valet och att möta flyktingbarn och deras familjer.

7.4

Fördjupningsarbetets konsekvens för vårt

framtida yrke

Som framtida studie- och yrkesvägledare har vi fått en stor inblick i hur det är att arbeta med ensamkommande ungdomar. Efter våra intervjuer och resultat var vi ännu mer intresserade av att få arbeta med denna målgrupp. Att ha studie- och yrkesvägledare utbildningen är en grund men sedan finns det många olika sätt hur du kan arbeta med de ensamkommande. Som vi har fått reda på så kan man även agera lite som kurator bland annat, då ungdomarna behöver få prata ut. Man hittar helt enkelt sitt egna arbetssätt som passar bäst in och är lämpligast när man ska arbeta med de ensamkommande

36

Kommunikationen och den muntliga kontakten med eleverna och även annan personal är jätte viktig och det är viktigt att personalen tar del av varandras information och erfarenheter för att kunna få bästa möjliga resultat och få ungdomarna att bli självständiga och att klara sig på egen hand I det svenska samhället. Så länge vi har tålamod och engagerar oss i ungdomarnas utveckling och framsteg så är man rätt person för arbetet.

7.5

Fortsatt forskning

För att fortsätta vår forskning om detta ämne tycker vi att man även kan göra ett arbete där ungdomarna står i fokus och man intervjuar dem. Detta arbete har ju handlat om hur personalen arbetar och det hade varit intressant med ungdomarnas tankar och åsikter om hur de upplever situationerna i skolans, boenden, ute i samhället etc. Vi hade möjlighet att intervjua ungdomar också men då hade vårt arbete blivit mycket större.

Ungdomarnas synvinkel är väldigt viktig då det är genom den som man kan förbättra saker och ting. Det hade varit väldigt intressant och jämfört ungdomarnas resultat med personalens för att sedan se vilka olika eller lika åsikter det finns.

37

Related documents