• No results found

Distansering från kriminalitet i närområdet

In document DISTANSERING FRÅN KRIMINALITET (Page 33-36)

6. Analys

6.3 Tema 3: Social mognad

6.3.3 Distansering från kriminalitet i närområdet

Att distansera sig från kriminalitet inom ett område där det är vanligt förekommande med bland annat narkotika bruk- och distribuering, våld och utsatthet kan vara en utmaning. Mycket av det som sker runt omkring respondenternas vardag rent objektivt, kretsar kring kriminalitet. Flera av våra respondenter har någon gång förknippats, eller hört talas om kriminella personer inom närområdet men avglorifierar den kriminella livsstilen. Respondent 4# beskriver hur kriminella personer inte mår bra psykiskt och ser inget lyckligt slut med att vara kriminell när vi frågade om vad han ansåg var det mest effektiva sättet till att ta avstånd från en kriminell miljö:

[...] Man växer upp genom att glorifiera områdets gangstrar… Man ser dem när de kommer med sina fina skor, bilar och de har alltid pengar på sig, de bjuder de yngre på godis och läsk… Mitt tips är att förklara att dessa kriminella människor inte mår bra... En person som är i ett djupt kriminellt liv, den lever i en ständig stress. Man måste förklara att det är ett väldigt fåtal som klarar sig… Det slutar oftast dåligt för dessa, antingen du åker in eller blir du klippt…

Att vara yrkeskriminell med stort symboliskt kapital, som till exempel dyra klockor, bilar och klädsel, kan skicka fel signaler till de yngre ännu icke- socialt mogna individerna i området. Det kan vara enklare för den yngre generationen inom området att se upp till dessa kriminella personer utan kännedom om de negativa underliggande aspekterna inom ett kriminellt liv. Våra respondenter har tillbringat många år av sina liv inom sitt socialt utsatta närområde. Med hjälp av erfarenheter och kunskap genom åren, har de själva fått mer kännedom om vad som kan hända om man hamnar inom kriminella banor, men flera upplever att man bör redan som barn med hjälp av föräldrar och skolan, bli upplyst om de negativa aspekterna inom det kriminella livet. Den institutionella perioden är ett stadie inom den sociala mognaden som innebär att individen utvecklar och formar sina värderingar (Kegan, 1982). Respondent 5# beskriver att det finns mycket man kan göra själv för att distansera sig

från kriminalitet. Han förklarar även hur viktigt det är med att lära sig rätt värderingar, men det blir enklare om man får hjälp av sina föräldrar och skolan:

” [...] det blir mycket lättare om man får hjälp av först och främst sina föräldrar, att dom sätter vätt i en och visar vad som är rätt och fel... Rätt värderingar är extremt viktigt… Mycket kommer ner till hur mycket hjälp man får … Det är ingen som kommer och säger till dom att det finns andra vägar… Har man dock inte bra föräldrar blir det ännu svårare… Det är viktigt med bra lärare och extra mycket resurser i skolan.”

Enligt respondenternas uppfattning och erfarenheter, är föräldrar och skolan en viktig faktor när det kommer till att distansera sig från kriminalitet i närområdet. Detta skapar en grund för medvetandet om behovet av lagar, etik och moral hos individen och behöver fångas upp i en tidig ålder för att inte ta den enkla vägen in i kriminalitet.

Våra respondenter förklarar även att det finns andra sätt att distansera sig från kriminalitet i närområdet. En gemensam faktor inom våra berörda områden enligt vårt empiriska material är det stora intresset av sport. Att sporta, eller göra någonting annat som fångar intresset, till exempel spela instrument, spel, idrotta eller andra hobbyintressen, är ett tidsfördriv som kan bidra till distansering till kriminalitet i närområdet. Respondent #1 såg idrotten som ett effektivt sätt för distansering till kriminalitet:

Idrotten har varit en stor del av vad som har hållit mig borta från kriminalitet. När man umgås med människor som idrottar är man där för samma syfte. Man är där för att ha kul, man är där för att utvecklas. Jag skulle väl säga att det är en stor del av vad som har fått mig att sakta men säkert glidit ifrån umgänge som jag inte umgås med i dag.

Som ung kan det vara enklare att bli rastlös och som följd kan man ta dåliga beslut, således är det enligt respondenternas upplevelser gynnsamt för barnen att ingå i diverse aktiviteter efter skolan som idrottsaktiviteter, hobbyintressen eller fritidsgårdar som hjälp till distansering från kriminaliteten i närområdet.

När vi frågade samtliga respondenter om det finns specifika platser de undviker att befinna sig på inom området, svarade alla till viss mån att de vill undvika befinna sig runt hotspots. Det är dels på grund av att de vill undvika bli associerade med kriminella personer och missbrukare samt för att det ofta råder hög polisnärvaro samt övervakning där. Respondent #1 upplever att dessa hotspots inte är

“[…] Beroende på situationen, det finns områden här som är lite mer drabbade än andra områden, det kan vara ett hotspot. Man vet kanske att polisen åker förbi där extra mycket... folk kanske är där och gör någonting olagligt… Man kanske undvika dessa platser.”

I utsatta områden finns det ofta platser där det sker många kriminella handlingar som till exempel öppen narkotikaförsäljning. Dessa platser kallas ofta för ´hotspots´. Polisen tydliggör begreppet hotspots i sin rapport om utsatta områden (NOA, 2017, s. 24). De definierar begreppet hotspot som ett område med en öppen och etablerad narkotikamarknad med en närvaro som består av kriminella aktörer samt missbrukare. En annan möjlighet till att distansera sig från kriminalitet är ett större ansvarstagande. Respondent #6 upplever att han inte har råd att bli kriminell:

“Jag som student har liksom inte råd att bli kriminell, det kommer förstöra mina möjligheter för jobb, min lön… Man har ju mycket att förlora”

I och med respondenternas utvecklade sociala mognad, utvecklas även ansvarstagandet och konsekvenstänket när de får en anställning eller deltar i en eftergymnasial utbildning. Detta fenomen kan kopplas till teorin om avståndstagande från kriminalitet eller desistance from crime, som redogörs av Rocque m.fl. (2019). De menar att avståndstagande har sin förklaring genom att våra respondenter formar ett utvecklat konsekvenstänk med mer ansvar och mer att förlora.

Enligt respondenternas synpunkter har föräldrar och skolor ett stort ansvar gentemot de yngre när de gäller att få dem att distansera sig från kriminaliteten i närområdet genom rätt värderingar och vägledning till rimligare val i livet. Sport och fritidsintressen ger goda förutsättningar till att inte hamna på fel vägar i livet enligt respondenternas upplevelser, då det sätter fokus på annat än kriminalitet. Att inte associeras med kriminella aktörer och undvika hotspots, är ett bra sätt att inte hamna inom kriminella banor samt ett ökat ansvar och känslan av att man har mer att förlora, kan hjälpa individerna inom de utsatta områdena undvika och distansera sig från kriminalitet i närområdet.

In document DISTANSERING FRÅN KRIMINALITET (Page 33-36)

Related documents