• No results found

Doktorsavhandlingar och licentiatuppsatser

In document Utbildning på forskarnivå (Page 25-35)

Utformning av Doktorsavhandlingen

En doktorsavhandling kan utformas som ett enhetligt, sammanhängande vetenskapligt verk, monografiavhandling, eller som en s.k. sammanläggningsavhandling. Vid Odontologiska fakulteten är sammanläggningsavhandling det vanligaste alternativet. Avhandlingen utgörs i detta fall av ett antal (vanligen 4 - 5) vetenskapliga publikationer samt en ramberättelse (sammanfattning), sammanbundna till en bok. Doktorsavhandlingen författas vanligen på engelska. En avhandling som inte har skrivits på engelska skall innehålla en engelsk sammanfattning.

I ramberättelsen skall dels ges en allmän bakgrund till avhandlingen och dels skall de i delarbetena ingående resultaten sammanfattas, analyseras och diskuteras. Även nya resultat som inte ingår i delarbetena och som är av relevans för avhandlingsprojektet kan tas med i ramberättelsen. Det är då väsentligt att dessa nya resultat presenteras på ett sådant sätt att de kan granskas på samma sätt som resultaten ingående i delarbetena. Omfattningen är i de flesta fall 30-70 sidor. I ramberättelsen ska det ingå en populärvetenskaplig sammanfattning på svenska. Ramberättelsen skrivs självständigt av doktoranden.

Minst två av delarbeten som ingår i avhandlingen ska i normalfallet vara publicerade eller antagna för publicering i tidskrifter med referee-system för att man ska få tillstånd att disputera. De övriga delarbetena kan föreligga i formen "submitted for publication", alternativt i form av fullgånget, språkgranskat manuskript. En del av de artiklar som ingår kan ha författats av flera personer, men doktoranden ska vara huvudförfattare till en väsentlig del av avhandlingen. Det är dock inget krav på att doktoranden skall vara försteförfattare på samtliga delarbeten. För artiklar med mer än en författare ska doktorandens insats redovisas i ramberättelsen i samband med att de ingående arbetena listas.

För sammanläggningsavhandlingar används högskolans mall för omslag och ram, artiklarnas utformning påverkas inte. Mallen hittas på fakultetens hemsida under ’utbildning på forskarnivå’

’blanketter’. Artiklarna scannas till PDF format. Eventuella bilder och tabeller måste göras i PDF format. För att undvika juridiska problem med copyright vid sammanläggningsavhandling ska tryckningstillstånd införskaffas från respektive delarbetes förlag. Doktoranden är ansvarig för detta.

Doktoranden bör också i god tid skaffa de publicerade arbetena i elektronisk form. Om inte detta går, ska tryckeriet kontaktas i god tid så att det finns tid för att skanna och förvissa sig om att kvaliteten blir god.

Om handledare och doktorand finner det lämpligt kan avhandlingen utformas som en monografi. Där presenteras hela forskningsmaterialet i en sammanhängande publikation, utan att delas upp i mindre delar för publicering i andra tidskrifter. I så fall täcker mallen som hittas på fakultetens hemsida under

’utbildning på forskarnivå’ ’blanketter’ all text i avhandlingen.

Avhandlingens utformning ska vara i enlighet med de grafiska regler som beslutats vid Malmö högskola (format 240 x 160 mm). Såväl Odontologiska fakultetens som Malmö högskolas emblem skall finnas på avhandlingens pärm.

Avhandlingen skall alltid förses med ISBN-nummer som erhålls från studierektor för utbildning på forskarnivå. Skall avhandlingen ingå som supplement till en periodisk skriftserie t ex Swedish Dental Journal förses den även med ett ISSN-nummer. Den studerande sköter själv överenskommelse med tidskriften.

Till avhandlingen hör även ett löst dokumentblad (spiktitelblad). Dokumentbladet får inte bindas samman med avhandlingen, eftersom det ska gå att byta ut om datumet för disputationen ändras efter tryckningen av avhandlingen. Mall för dokumentblad med eller utan ISSN nummer för de olika examina finns på fakultetens hemsida under rubriken utbildning på forskarnivå ”blanketter”.

Den populärvetenskapliga sammanfattningen (svenska) placeras före ramberättelsens

”Acknowledgements” och ”References”. Den bör utformas som en informativ enhet, helt självständig i förhållande till avhandlingen. Den skall kunna publiceras i sekundärpublikationer utan ändring av innehåll eller redigering. Av denna anledning skall första personens pronomen ej användas. Någon hänvisning till litteratur, figurer eller tabeller i avhandlingen skall inte heller förekomma eftersom referatet måste kunna läsas utan tillgång till avhandlingen.

Utformning av Licentiatuppsatsen

En licentiatavhandling/uppsatts kan utformas som ett enhetligt, sammanhängande vetenskapligt verk, monografiavhandling, eller som en s.k. sammanläggningsavhandling. Vid Odontologiska fakulteten är sammanläggningsavhandling det vanligaste alternativet. Avhandlingen utgörs i detta fall av ett antal (vanligen 2 - 3) vetenskapliga publikationer samt en ramberättelse (sammanfattning), sammanbundna till en bok. Licentiatavhandlingen författas vanligen på engelska. En avhandling som inte har skrivits på engelska skall innehålla en engelsk sammanfattning.

I ramberättelsen skall dels ges en allmän bakgrund till avhandlingen och dels skall de i delarbetena ingående resultaten sammanfattas, analyseras och diskuteras. Även nya resultat som inte ingår i delarbetena och som är av relevans för avhandlingsprojektet kan tas med i ramberättelsen. Det är då väsentligt att dessa nya resultat presenteras på ett sådant sätt att de kan granskas på samma sätt som resultaten ingående i delarbetena. I ramberättelsen ska det ingå en populärvetenskaplig sammanfattning på svenska. Ramberättelsen skrivs självständigt av licentiaten.

Minst ett av delarbeten som ingår i avhandlingen ska i normalfallet vara publicerade eller antagna för publicering i tidskrifter med referee-system för att man ska få tillstånd att försvara avhandlingen. De övriga delarbetena kan föreligga i formen "submitted for publication", alternativt i form av fullgånget, språkgranskat manuskript. En del av de artiklar som ingår kan ha författats av flera personer, men licentiaten ska vara huvudförfattare till en väsentlig del av avhandlingen. Det är dock inget krav på att licentiaten skall vara försteförfattare på samtliga delarbeten. För artiklar med mer än en författare ska licentiatens insats redovisas i ramberättelsen i samband med att de ingående arbetena listas.

För sammanläggningsavhandlingar används högskolan mall för omslag och ramen, men artiklarnas utformning påverkas inte. Mallen hittas på Malmö högskolas hemsida under utbildning på forskarnivå

’examen och disputation’. Artiklarna scannas till PDF format. Eventuella bilder och tabeller måste göras i PDF format. För att undvika juridiska problem med copyright vid sammanläggningsavhandling ska tryckningstillstånd införskaffas från respektive delarbetes förlag. Licentiaten är ansvarig för detta.

Licentiaten bör också i god tid skaffa de publicerade arbetena i elektronisk form. Om inte detta går,

ska tryckeriet kontaktas i god tid så att det finns tid för att skanna och förvissa sig om att kvaliteten blir god.

Om handledare och licentiaten finner det lämpligt kan avhandlingen utformas som en monografi. Där presenteras hela forskningsmaterialet i en sammanhängande publikation, utan att delas upp i mindre delar för publicering i andra tidskrifter. I så fall täcker mallen som hittas på Malmö högskolas hemsida under utbildning på forskarnivå ’examen och disputation’, all text i avhandlingen.

Avhandlingens utformning ska vara i enlighet med de grafiska regler som beslutats vid Malmö högskola (format 240 x 160 mm). Såväl Odontologiska fakultetens som Malmö högskolas emblem skall finnas på avhandlingens pärm. Ett tillägg till omslaget skall göras i den grå ruta högst upp på framsidan med texten LICENTIATE THESIS, samt texten: LICENTIATE DISSERTATION IN ODONTOLOGY i ryggens röda del på framsidan.

Licentiatuppsatsar ingår i publikationsserien Malmö University Odontological dissertations, som har tilldelats ISSN-nummer 1650-6065, vilket ska anges i avhandlingen. Om man väljer att också ha ett ISBN-nummer skall detta stå under ISSN-numret. ISBN-nummer erhålls från studierektorn för utbildning på forskarnivå.

Den populärvetenskapliga sammanfattningen (svensk) placeras före ramberättelsens

”Acknowledgements” och ”References”. Den bör utformas som en informativ enhet, helt självständigt i förhållande till avhandlingen. Den skall kunna publiceras i sekundärpublikationer utan förändring av innehåll eller redigering. Av denna anledning skall första personens pronomen inte användas. Någon hänvisning till litteratur, figurer eller tabeller i avhandlingen skall inte heller förekomma eftersom referatet måste kunna läsas utan tillgång till avhandlingen.

Tryckning av avhandling/uppsats

Doktoranden ansvarar för att kontakta tryckeriet (upphandlas av Malmö högskola) minst sju veckor före disputationen. Holmbergs AB är idag det enda tryckeriet som är upphandlat av Malmö högskola.

En offertförfrågan görs på en särskild blankett (www.holmbergs.com/sv/Mina-sidor/Offertforfragan/).

I blankettet efterfrågas ett ”handle-nummer”. Detta genereras automatiskt vid registrering av avhandlingen i MUEP (se nedan). När man har skickat en offertförfrågan återkommer Holmbergs med en skriftlig offert och en tidsplan för tryckning av avhandlingen. Doktoranden tackar ja till offertförfrågan genom att skicka ett mail med beställning till Holmbergs. Därefter börjar tryckeriet tillsammans med doktoranden arbeta fram den slutliga utformningen av avhandlingen. Det innebär kontinuerlig kontakt mellan doktoranden och Holmbergs till dess att utformning av avhandlingen är färdig. Författare uppmanas att utnyttja möjligheten till provtryck.

Holmbergs måste ha materialet minst fyra veckor före tryckning (inför spikningen) för att kunna garantera att den hinner levereras i tid. Efter författarens godkännande av tryck, behöver Holmbergs AB fem arbetsdagar för tryck, bindning samt leverans enligt distributionslista. I samband med godkännande från författaren om tryckning ges även möjlighet till godkännande av att avhandlingen läggs i Holmbergs webshop. Detta är möjligt även om avhandlingen är ett supplement till Swedish Dental Journal.

Studierektor behandlar ansökan om tryckningsbidrag. Bidrag ges för 100 exemplar och offerten lämnas till studierektorn tillsammans med ansökan om tryckningsbidrag (blankett finns på fakultetens hemsida). Observera att på såväl offerten som den slutliga fakturan skall priset för 100 ex

(pliktexemplaren) anges. Pliktexemplar, distribueras av tryckeriet enligt listan som finns på Fakultetens hemsida till exempelvis bibliotek i Sverige och utomlands, Rektorsämbetet Mah, BIT, OD´s avdelningar, OD´s bibliotek mfl. Ett exempel skickas till studierektorn som försäkring att utskicket har skett. Tryckeriet ansvarar för lagerhållning och distribution av avhandlingen men doktoranden är ansvarig för att listan lämnas till tryckeriet.

Överblivna ”pliktexemplar” tillfaller doktoranden. Det ankommer på huvudhandledaren att se till att opponent, betygsnämnd (inklusive reserv), disputationsaktens ordförande samt institutioner och forskare inom ämnesområdet erhåller ett exemplar av avhandlingen i god tid innan disputationen.

Bidraget från fakulteten täcker även kostnaden för språkgranskning upp till ett bestämt total belopp.

Kontakta studierektorn för information om gällande maxbelopp. Om ansökan innefattar kostnad för språkgranskning av ramberättelsen skall prisuppgifter från två granskare bifogas. Normala upphandlingsrutiner tillämpas, dvs lägsta anbudet skall antas om inte särskilda skäl föreligger.

Ytterligare exemplar av avhandlingen bekostas av doktoranden eller av respektive avdelning. Separat pris för exemplar överstigande 100 ex i offerten begärs från tryckeriet. Avhandlingens upplaga planeras så att antalet räcker till:

• åhörare vid disputationsakten

• institutionen för spridning till andra institutioner och forskare med kunskaper och intresse inom ämnesområdet

• doktorandens eget behov

I samband med tryckningen ska avhandlingen rapporteras in i högskolans öppna arkiv MUEP (www.mah.se/muep) där all publicering från Malmö högskola finns registrerad. Doktoranden tar själv ställning till i vilken omfattning texten från avhandlingen ska göras tillgängliga i MUEP. Fakulteten rekommenderar att åtminstone ramberättelsen publiceras i fulltext där. Före tryckning ansvarar doktoranden för registrering av uppgifterna om avhandlingen. Efter inmatningen kommer ett handle-nummer för avhandlingen att genereras automatiskt. Detta uppges i offertförfrågan till Holmbergs.

Handle-nummer skapar kopplingen mellan din avhandling i MUEP och försäljning av din avhandling hos Holmbergs. När avhandlingen är färdigtryckt läggs filen med avhandlingen (ramberättelsen) upp i MUEP. Detta sköts i samarbete mellan tryckeriet och biblioteket. För hjälp med registrering samt tolkning av regler för copyright och andra rättigheter se instruktionerna för forskarpublicering i MUEP eller kontakta Biblioteket.

Spikning av doktorsavhandling

Avhandlingen offentliggörs genom spikning senast tre veckor före disputationen. Spikning är ett traditionellt sätt att offentliggöra en avhandling. Den formella spikningen består i att biblioteket får stipulerat antal exemplar tre veckor före disputationen. Det brukar skötas av tryckeriet, men doktoranden är ansvarig.

Vid Odontologiska fakulteten är det tradition att den forskarstuderande offentliggör sin avhandling genom att den ”spikas” på tavlan vid ingången till aulan. Spikningsexemplaret skall vara försett med dekanus´ påskrift ”Må spikas” och doktoranden måste genom Fakultetssekreteraren bestämma tid med dekanus god tid i förväg för att ordna detta. Kedja, spik och hammare tillhandahålls på kopieringsenheten.

Av tradition inbjuds arbetskamrater och kollegor till spikningen där huvudhandledaren eller ämnesföreträdaren önskar doktoranden lycka till med försvaret av avhandlingen samt överlämnar hammaren. Formerna för samvaron vid spikningsceremonin bestäms helt och hållet av den studerande men inga alkoholhaltiga drycker får serveras i högskolans lokaler under arbetstid. Annonsering om spikningen på hemsidan sker genom att kontakta webansvarig på fakulteten.

Meddelande om tidpunkt för disputation skickas ut av fakultetssekreteraren efter anmälan från doktoranden.

Doktorsdisputation

Enligt Högskoleförordningen ska en doktorsavhandling försvaras muntligt vid en offentlig disputation.

6 kap 33 §. Doktorsavhandling ska ha försvarats muntligen vid en offentlig disputation. Vid disputation ska det finnas en opponent (SFS 2010:1064).

Det är många moment som ingår i planeringen och genomförandet av en disputation. Därför är det viktigt att handledare och doktorand på ett tidigt stadium informerar sig om gällande bestämmelser och vilka handlingar som behövs samt kontaktar studierektorn för forskarutbildningen för att diskutera de olika momenten. I bilaga 1 finns en lathund för disputationsprocessen.

Tidpunkt för disputation

Rektor vid Malmö högskola har delegerat till dekanus att bestämma tid och plats för disputationen.

Disputationen ska ske under terminstid om inte särskilda omständigheter råder och handledaren ska förankra datumet hos dekanus innan förfrågan görs hos betygsnämnd och opponent. Dekanus utser sedan opponent och betygsnämnd för disputationen.

Anhållan om disputation

I god tid före disputationen (minst fem månader) skall huvudhandledaren anhålla hos FUN om att doktoranden skall få försvara sin doktorsavhandling. Anhållan skall innehålla följande uppgifter:

• doktorandens namn

• avhandlingens titel

• förteckning över ingående delarbeten (sammanläggningsavhandling)

• beskrivning av doktorandens egen insats

• innehållsförteckning (monografi)

• kort sammanfattning av doktorsavhandlingen (högst 200 ord, t.ex. abstract i spiktitelbladet)

• handledarnas namn

• genomgångna kurser styrkt genom utdrag ur LADOK

• genomgång av hur målen för doktorsexamen har uppfyllts

• förslag på opponent (tillfrågad)

• förslag på 3 medlemmar samt 1 reserv i betygsnämnd (tillfrågade)

• aktuella adresser, telefonnummer samt e-post adresser till opponent och betygsnämnds ledamöter

• kontaktuppgifter för betygsnämndsledamöter och opponent

• kommentarer om jäv för ovanstående personer

• dag och tid för disputation (förankrat hos dekanus)

• förslag på tid för spikning i foajén (förankrat hos dekanus)

Om dekanus godkänner avhandlingen för disputation, tar han/hon formell kontakt med opponent och betygsnämnd. Doktoranden ska inte ha någon självständig kontakt med betygsnämnd och opponent innan disputationen.

Senast 4 månader innan disputationen skickar fakultetssekreteraren ut artiklar/manuskript samt en blankett för förhandsgranskning av avhandlingen till ledamöter i betygsnämnden. Ledamöternas uppgift är att se till att delarbetena i avhandlingen fyller av Odontologiska fakulteten uppställda kvalitativa och kvantitativa krav för att kunna försvaras vid disputationen. Betygsnämndens ledamöter skickar förhandsgranskningen till dekanus senast 3 månader innan disputation. Om disputation inte rekommenderas ska detta motiveras skriftligt i särskild handling. Om disputation inte rekommenderas har doktoranden vid detta tillfälle rätt till fortsatt handledning och fortsatta resurser för forskarutbildning i 6 månader utöver ursprungliga tidsplan för att därmed ha möjlighet att åtgärda skäl till avrådan.

Opponent, betygsnämnd och ordförande vid disputationen

Dekanus eller den dekanus utser som sin ersättare är ordförande vid disputationen. Ordförande vid disputationen brukar samla betygsnämnd, opponent och handledare en stund innan disputationen.

Opponenten vid en disputation ska vara docent eller professor. Han/hon ska ha avlagt doktorsexamen och besitta expertkunskap inom det aktuella forskningsområdet.

Vanligtvis består betygsnämnden av tre ledamöter vars kompetens tillsammans ska täcka avhandlingens innehåll. Medlemmarna i betygsnämnden ska ha docentkompetens eller motsvarande.

En av ordinarie ledamöter kan med fördel vara den sakkunnige vid halvtidsseminariet. Högst en av de tre föreslagna ordinarie medlemmarna i betygsnämnden får komma från Odontologiska fakulteten och högst två från Malmö högskola. Huvudhandledare, handledare eller examinator kan inte ingå i betygsnämnden. I förslaget till betygsnämnd (lämnas till dekanus i samband med anhållan om disputation) ska utöver tre ordinarie ledamöter förslag lämnas till reserv, att inkalla i fall av t.ex.

sjukdom. Vid tillsättning av betygsnämnd måste genusperspektivet beaktas. Om särskilda skäl föreligger t ex om en doktorsavhandling är av uttalat flervetenskaplig karaktär, kan antalet betygsnämndsledamöter utökas till fem.

Opponenten och samtliga betygnämndsledamöter ska vara ojävig i förhållande till doktorand, handledare, projekt och ifrån den avdelning där avhandlingen utgår. Jäv föreligger vid vetenskapligt samarbete och samproduktion som ägt rum under den senaste 5-årsperioden. En gemensam artikel är tillräckligt för att räknas som samproduktion. Jäv kan även föreligga under en längre tid än fem år om ett nära samarbete förekommit. Doktorand- och handledarförhållande bedöms som jäv oavsett hur lång tid tillbaka samarbetet ägt rum. Undantag från 5-årsregeln kan göras vid samarbete i form av mulitcenterstudier eller arbete med SBU rapporter eller Social Styrelsens riktlinjer vilket bedöms från fall till fall.

Fakulteten svarar för arvode till opponenten samt kostnader för resa/hotell (högst två övernattningar) för opponenten och ledamöter i betygsnämnden. Kontakta gärna fakultetssekreterare för information om arvode mm. För opponent/nämndledamot från utlandet (utanför Norden) svarar fakulteten för halva resekostnaden. Övrig kostnad svarar avdelningen för. Resa och hotell arrangeras av huvudhandledarens avdelning.

Övriga praktiska arrangemang

Så snart man bestämt ett datum för disputationen bokar handledaren Aulan samt sessionsrummet för betygsnämndsammanträdet. Bokning görs hos Marie Rosberg på tel 040-6658436.

Studierektorn för utbildning på forskarnivå ombesörjer att meddelande om disputationen går ut till Tandläkartidningen. Fakultetssekreteraren ansvarar för utskick av ett internt meddelande om disputation till fakultetens avdelningsföreståndare och avdelningsadministratörer 1 vecka innan spikning. Fakultetens webmaster ordnar annons på hemsidan samt meddelar pressen och andra externa intressenter.

Fakultetssekretariatet ansvarar för att bord och stolar i aulan placeras rätt och att mineralvatten finns på borden. Avdelningen ansvarar för att mikrofoner monteras (finns i kopieringsenheten) och återlämnas samt att ett antal avhandlingar finns tillgängliga i aulan för intresserade. Eventuell utsmyckning av aulan ombesörjs också av avdelningen. Det kan vara lämpligt att kontrollera all elektronik i aulan kvällen före disputationen.

Praktiska arrangemang i samband med betygsnämndens sammanträde ombesörjs av fakultetssekreteraren. Fakultetssekreteraren ordnar också med förtäring åt betygsnämnden, opponent och huvudhandledare.

Av tradition inbjuds opponenten, betygsnämndsledamöter, doktoranden och handledarna till en gemensam frukost innan disputationen. Detta ombesörjs av avdelningen.

Direkt efter disputationen brukar den egna avdelningen ordna en enkel mottagning. När betygsnämnden sammanträtt är det tradition att nämndens medlemmar kommer till mottagningen där ordföranden meddelar doktoranden resultatet av överläggningarna.

Disputationsakten

Disputationsakten leds av dekanus eller av en ordförande, utsedd av dekanus. Först ges respondenten möjlighet för eventuella klarlägganden (tryckfel mm). Sedan presenterar vanligtvis opponenten forskningsfältet och sätter därmed in avhandlingen i sitt sammanhang varefter respondenten redogör för studiernas uppläggning, resultat och slutsatser. Ett annat sätt kan vara att enbart opponenten presenterar avhandlingen (ca 30 min).

Efter presentationen följer en diskussion mellan opponent och respondent. Opponentens roll är att kritiskt granska avhandlingens alla delar samt att ingående diskutera dessa med respondenten. Denna diskussion ska beröra tekniska och praktiska detaljer samt hur avhandlingens resultat kan sättas in i ett större sammanhang. Opponenten ska lyfta fram starka såväl som svaga delar av avhandlingen i en diskussion med respondenten som därmed ges möjlighet att visa sina kunskaper. Därefter har betygsnämnden och åhörarna rätt att ställa frågor och ge synpunkter. Direkt efter disputationen sammanträder betygsnämnden.

Betygsnämndens sammanträde

Utöver ledamöterna i betygsnämnden (ej suppleant) deltar opponent, handledare och ordförande vid disputationen som adjungerade. Ordförande vid disputationen öppnar sammanträdet genom att initiera

val av ordförande i betygsnämnden, vanligtvis en representant från fakulteten. Det är bara ledamöterna i betygsnämnden som deltar i beslutet. De övriga deltar för att svara på frågor och göra förtydliganden.

Betygsnämndens protokoll skrivs ut på fakultetsexpeditionen och distribueras därifrån. Den som har disputerat får kopia av protokollet.

Efter betygsnämndens sammanträde finns möjlighet för huvudhandledaren att bjuda doktorand, betygsnämnd, opponent, samtliga handledare och ordförande på lunch eller annan lämplig måltid.

Licentiatseminarium

Licentiatavhandlingen skall försvaras muntligt vid en offentlig disputation. Det är många moment som ingår i planeringen och genomförandet av en disputation. Därför är det viktigt att handledare och doktorand på ett tidigt stadium informerar sig om bestämmelser och vilka handlingar som behövs samt kontaktar studierektorn för forskarutbildningen för att diskutera de olika momenten. I Bilaga 1 finns

”Lathund – Disputationsprocessen” som kan vara till hjälp inför avläggande av licentiatexamen.

I god tid före licentiatseminarium skall huvudhandledaren anhålla hos dekanus om att licentiaten skall få försvara sin avhandling. Anhållan skall innehålla följande uppgifter:

• doktorandens namn

• doktorandens namn

In document Utbildning på forskarnivå (Page 25-35)

Related documents