• No results found

Dokumentation av det systematiska kvalitetsarbetet Arbetet med kvalitetsredovisningen synliggör vad vi gjort under året,

In document Kvalitetsredovisning 2008 (Page 105-111)

Resultat/Måluppfyllelse

Trygghet

År 2005 2006 2007 2008 2009 Poäng 8,9 8,7 8,7 8,9

Den muntliga informationen om hur dagen har varit har förbättrats genom att vi har ändrat tiderna för de barn som går 15 timmar, barnen är här mellan klockan 8.30 – 12.15 detta gör att vi kan vara en personal i hallen när dessa barn går hem. Vi har ett bra samarbete mellan avdelningarna och det gör att barnen känner varandra och pedagogerna på hela enheten då dörren är öppen och att barnen kan välja kamrater. För att motverka mobbing är de vuxna nära barnen och deltar i deras lek för att se deras förhållningssätt till varandra.

Delaktighet/Inflytande

År 2005 2006 2007 2008 2009 Poäng 7,7 7,2 7,4 7,4

Vi vill fortsätta med att bli bättre på att informera föräldrarna och ta reda på vad man lägger i ordet inflytande. I själva verket har barnen på förskolan stort inflytande, eftersom hela

verksamheten är upplagd efter vad de vill och vilka behov som styr. Pedagogerna kommer nu att vid utvecklingssamtalen fokusera kring vad inflytande kan vara för små och stora barn och vad föräldrarna vill ha inflytande över..

Uppföljning och utvärdering av Likabehandlingsplanen

Likabehandlingsplanen har varit grunden för vårt temaarbete med barnen under hösten och våren. Temat bygger på boken ”Snick och Snack - Vännerna i Kungaskogen bygger en koja”, med budskapet att vara en bra kompis. Grundläggande värderingar om hur vi människor borde vara mot varandra, att alla har lika värde och aktsamhet mot natur och miljö lyfts fram med hjälp av bilder, sång, musik, saga och dramatisering. Efter varje samling har vi diskuterat innehållet tillsammans med barnen, känslor och förhållningssätt, kan vi känna igen oss i de olika situationerna, vad och hur ska vi göra. Detta har varit ett bra arbetssätt och det blir lätt att knyta an till temat även under övrig verksamhet. Allt sker i lekfulla former.

Genomförda åtgärder utifrån 2007 års kvalitetsredovisning och resultat av dessa

Vi har förankrat likabehandlingsplanen hos föräldrarna på föräldramöte, diskussioner i smågrupper.

Likabehandlingsplanen har legat som grund för temarbetet med barnen, det avslutades i samband med förskolans dag då vi hade en utställning för föräldrar.

Vi har ökat föräldrarnas möjlighet till inflytande genom föräldramöte för nya föräldrar samt ett föräldrarådsmöte per termin.

Vår utemiljö har prioriterats under året, det har skett stora förändringar. Gården har blivit större, genom att vi har fått tillgång till ett närliggande skogsområde. Föräldrarådet sökte pengar till utemiljön vilket resulterade i en hinderbana, en grillplats i skogen samt ett vattenlekbord.

Vi hade en arbetskväll för föräldrar och personal där vi hjälptes åt att ordningsställa

utemiljön. Vi har på gården skapat flera pedagogiska rum som målarateljè och snickarhörna, för att utveckla barnens möjligheter till skapande aktivitet. Vi har också byggt ett lekstall i skogen och ett bollplank på gården.

Resultatet av vår förbättrade gård, har blivit att barnen fått ökade möjligheter till motorisk träning, mer samarbete, mindre konflikter och fler valmöjligheter.

Övriga resultat/Kommentarer

Vi har lyckats bra och har ett öppet klimat med stor delaktighet för alla på Tolsgården. bla.

genom att vi roterar i arbetslagen, detta gör att man inte fastnar i givna roller.

Vi har utvecklat vår utemiljö under året och vi är mycket nöjda med resultatet.

Likabehandlinsplanen har legat till grund för vårt arbete med barnen, detta kommer vi att fortsätta arbeta med under 2008.

Sammanfattande helhetsbild av måluppfyllelse för de nationella målen (utveckling, lärande, kunskaper)

Analys av resultaten.

Vi har inte klarat barnomsorgsgarantin med att kunna erbjuda föräldrarnas första handsval till förskolan. Det har varit ett intensivt år med många barn i grupperna detta ställer högre krav på oss pedagoger vad gäller struktur och planering av arbetet. Vi har lyckats genom att vi har ett gott samarbete mellan avdelningarna. Årets tema arbete har också lyckats bra.

Värdet på trygghet har ökat medan värdet på inflytande ligger kvar på samma nivå som 2007.

Barn och föräldrar trivs bra och känner sig välkomna. Detta skapar förutsättningar för att våra värden ska bli ännu bättre.

Vi har fått ytterligare krav att hantera avfallet efter måltiderna detta kräver mer tid som tas från barnen.

Åtgärder för ökad måluppfyllelse.

Förankra likabehandlingsplanen med föräldrarna och barnen.

Skapa mötesplatser för pedagogerna för gemensam reflektionstid i arbetslag och tillsammans med övriga kollegor i området diskutera förskolans kvalitet och utveckling eventuellt skapa nätverk.

Utveckla förskolans ute- och innemiljö och att öka föräldrarnas möjlighet till inflytande med hjälp av bl.a föräldraråd, föräldramöte för nya föräldrar.

Under hösten kommer vi att arbeta utifrån vår likabehandlingsplan. Vi kommer att jobba mycket med hur man är mot andra, tolka känslor, vad man gör när man blir arg osv. Vi kommer att arbeta med detta i både stora och små grupper. Avslutningen på vårat tema kommer att ske med en utställning som föräldrar och syskon är välkomna att titta på¨.

Prioriterade insatser utifrån 2008 års kvalitetsredovisning

För att ha en bra verksamhet krävs att man har god tid för planering. Vi fortsätter med våran likabehandlingsplan, ute och innemiljön och att få föräldrarna mer delaktighet i våran verksamhet med barnen.

2008-09-25 Rektor

Margaretha Larson

KVALITETSREDOVISNING 2008

Vävaren

Förskola 1-5 år

Rektor Margaretha Larson Adress Spolvägen 3-7 Postadress 542 73 Mariestad

Telefon 0501- 35520 Fax 0501- 35745

E-post margaretha.larson@mariestad.se

Hemsida

Presentation av vår verksamhet och våra förutsättningar

Förskolan Vävaren är belägen i ett lugnt radhus och villaområde i Ullervad, vi har även barn från närliggande landsbyggs områden. Förskolan ligger i närheten av natur och skog, vilket är en utnyttjad resurs. Natur och miljö är viktigt i vårt arbete. Förskolan består av två

avdelningar. På den ena avdelningen går barn i ålder 1-3 och på den andra avdelningen går barn i ålder 3-5. Vävaren leds av en rektor som även ansvarar för tre andra förskolor samt fem dagbarnvårdare.

Vävaren skapar en miljö där barn tillsammans med pedagoger upplever naturens skiftningar och kretslopp, samt utvecklar förståelse för enkla naturvetenskapliga fenomen. Vi driver också frilufsfrämjandets gruppverksamhet med Mulle, Knytte och Småknyttegrupper . Vävaren präglas av öppenhet för nytänkande, att det hela tiden sker förbättringar och förändringar för bättre måluppfyllelse både för barn och personal i den pedagogiska verksamheten samt vår gemensamma arbetsmiljö. Pedagogerna har ett medvetet

framåtsträvande och reflekterande förhållningssätt, som gör att varje barn ”ses” bekräftas och får växa utifrån sina egna förutsättningar. De skapar också kreativa och flexibla miljöer för att stimulera barns lek och väcka nyfikenhet genom upplevelser och utmaningar. Under detta läsår har vår hyresvärd Mariehus bidragit med ekonomiska medel till att förbättra vår utemiljö för barnen (material och arbetskraft). På våren ansökte vi om pengar från hälsofrämjandet, syftet var att främja barn och personalens hälsa och friskvård. Med dessa pengar kommer vi att satsa på te x fortbildning av personal inom barn och rörelse/ massage. Även en nyttig måltid vid vår nya grillplats.

Barn Antal Personal Antal Antal tjänster Personaltäthet (barn/anställd) 1-3 år 19 Barnskötare 3 2,85 5,8

3-5 år 31 Förskollärare 7 5,70

Behörig/Pedagogiskt utbildad personal

Personal Antal tjänster Antal behöriga Andel behöriga Andel behöriga (totalt) Barnskötare 2 2 100 % 91%

Förskollärare 7,55 6,70 89%

Personalstyrkan är fast anställd vilket leder till ökad trygghet och framåttänkande i

verksamhetsutvecklingen. De fortbildningsinsatser som genomförts har skapat ett långsiktigt förändringsarbete t.ex. utomhusmiljön. Fortfarande är alla mycket duktiga på att dokumentera och beskriva verksamheten. För att klara alla ökade krav behöver vi få ytterligare

fortbildningsdagar för att kunna möta alla barns individuella behov.

Viktiga lokala händelser under läsåret 2007/2008

1. Auskultation på andra förskolor, för att få nya idéer och inspiration. Flera andra förskolor har visat intresse för vår förskola och vårt arbetssätt genom studiebesök.

2. Förändrat och utvecklat inomhusmiljön och skapat fler rum i rummen.

3. Vi har genomfört vår årliga förflyttning av personal och barn. Detta leder till att barnen känner trygghet i att ha med sig den personal som från början skolat in barnet. Samt utvecklande då personal formar nya arbetslag.

4. Stresskurs

5. Handledning av specialpedagog .

6. Ökad fortbildning genom många bra föreläsningar.

Per Gärdsell – Frisvård – Orkar du jobba tills du är 65?

Lasse Eriksson – Bemötande – Alla är olika utom jag.

Egon Rommerdahl – Bemötande-

Veli Tuomela-Språkutvecklande arbetsätt i förskolan.

Claes Rosvall- Språklek och ordglädje.

7. Fortsatt gott arbete med vårt föräldraråd.

8. Arbetat fram en likabehandlingsplan , som vi presenterade för föräldrarna på ett föräldra möte.

9. Brandutbildning , varumärkesutbildning , Hatayoga , Excellkurs ,

Dokumentation av det systematiska kvalitetsarbetet

Vårt arbete med kvalitetsredovisningen sker kontinuerligt.

Vi har organiserat tillfällen, där vi tillför nyheter.

Vi skriver kvalitetsredovisning enligt ett rullande schema, varav en pedagog sitter två år.

Kvalitetsredovisningen är ett viktigt, stort och långdraget arbete som tar mycket tid från barngruppen. Svårt att hitta tillfällen att arbeta med detta.

Enligt läroplanen skall förskolans verksamhet planeras, genomföras, utvärderas och utvecklas i förhållande till de uppställda målen i läroplanen. På detta sätt blir vår kvalitetsredovisning levande och styrande instrument i utvecklingsarbetet. All fortbildning, studiedagar och förändringar i vår verksamhet dokumenteras under varje termin, och arbetsplaner revideras.

Resultat/Måluppfyllelse

Svarsfrekvens i föräldraenkät: 91,67 %

Trygghet

År 2005 2006 2007 2008 2009 Poäng 9,1 9,4 9,1 8,77

Vi har en hög svarsfrekens men med något lägre värde i år.Vårt mål är att få ett högre värde, vi diskuterar hur vi ska uppnå så att alla känner sig tryggare. Detta kommer vi ta upp med föräldrarna på utvecklingssamtal och föräldramöte . Vi anser att föräldrarna fortfarande är engagerade och vill ge oss respons. Det råder ett gott klimat där både barn, föräldrar och personal känner trygghet och trivs bra. Vårt mål är att alla barn och föräldrar ska känna sig trygga när de vistas hos oss på Vävaren.Vi har ett mycket bra samarbete mellan avdelningarna som skapar trygghet då vi samarbetar med öppning och stängning av förskolan. Genom att ständigt ta upp normer och värden och ha ett förhållningssätt som stärker barnets självkänsla, motverkar vi att mobbning uppstår. Vi vuxna försöker befinna oss med barnen och kan på så sätt se och uppmärksamma barnen. Vi delar ofta barnen i mindre grupper för att skapa en lugnare och tryggare miljö för att bättre kunna arbeta individanpassat.

Delaktighet/Inflytande

År 2005 2006 2007 2008 2009 Poäng 8,2 8,2 7,5 7,19

Fortfarande hög svarsfrekvens men med lägre värde än året innan. Vi pedagoger kommer under följande läsår diskutera varför värdet sjunkit . På utvecklingsamtal med föräldrar framgick att de svarat efter deras barns ålder , så att tex de små barnen ,1-3 år, inte har samma möjlighet eller behov till delaktighet och inflytande. Föräldrarna har kommenterat

svårigheten med att besvara denna fråga . Vi dokumenterar verksamheten och försöker att på så sätt beskriva hur barnen är med och påverkar. Vår ambition är att de så tidigt som möjligt får ta del av och lära sig hur vårt demokratiska samhälle fungerar. Pedagogerna försöker vara lyhörda för barnens tankar och önskningar. Vi förstärker föräldrarnas delaktighet i vår

verksamhet genom föräldraträffar såsom föräldramöten, utvecklingssamtal, drop-in fika, föräldrarådsmöten och utefixarkvällar. Vi har dator i hallen med ett rullande bildspel, där föräldrarna kan se vad som hänt under dagen. I hallen har tydliga dokumentationsplatser, där föräldrarna kan följa de olika gruppernas aktiviteter.

Uppföljning och utvärdering av Likabehandlingsplanen

Under hösten har vi slutfört vårt arbete med likabehandlingsplanen i vårt område. Detta har vi gjort med tre förskolor och fem dagbarnvårdare. Denna plan ska fungera som ett

styrdokument och en naturlig del i vårt arbetssätt .

Därefter presenterade vi likabehandlingsplanen för alla föräldrar på ett föräldramöte, då vi även diskuterade i mindre grupper, som resulterade i positiva reaktioner från föräldrarna

Genomförda åtgärder utifrån 2007 års kvalitetsredovisning och resultat av

In document Kvalitetsredovisning 2008 (Page 105-111)