• No results found

Grangärdets Förskola

In document Kvalitetsredovisning 2008 (Page 129-132)

Förskola 1-5 år

Förskolerektor Anna-Karin Yséus Adress Solhemsvägen 35 Postadress 542 34 Mariestad Telefon 0501-75 54 70 Fax 0501-75 54 79

E-post anna-karin.yseus@mariestad.se Hemsida

Presentation av vår verksamhet och våra förutsättningar

Grangärdets förskola är belägen i sydöstra delen av Mariestad, två kilometer från centrum. De flesta barnen kommer från det närmaste upptagningsområdet, Grangärdet, som är ett

bostadsområde med villor och flerfamiljshus.

Förskolan ligger under samma tak som grundskola och fritidshem. Förskolan består av två avdelningar, där barn med allmän förskola ingår. Vi samarbetar i alla gemensamma frågor.

Personalen, föräldrarna och föräldraföringen har tillsammans arbeta med Grangärdets

värdegrund. Vi försöker att hålla värdegrunden levande och strävar efter att göra den synlig i verksamheten. Under 2007/2008 har vi forstass vårt arbete med likabehandlingsplanen. Vi har arbetat med arbetslagsutveckling, där vi bland annat bjöd in Åke Nordkvist, beteendevetare från Kinnekullehälsan.

Barn Antal Personal Antal Antal tjänster Personaltäthet

(barn/anställd)

1-3 år 11 Barnskötare 2 2

4-5 år 27 Förskollärare 5 4 6,2

Behörig/Pedagogiskt utbildad personal

Personal Antal tjänster Varav behöriga Andel behöriga Andel behöriga (totalt)

Barnskötare 2 2 100%

Förskollärare 4 4 100% 100%

Viktiga lokala händelser under läsåret 2007/2008

Vi har under hösten förändrat organisationen på förskolan, från att ha varit två avdelningar med barn i åldrarna 1-5 år till två mer åldershomogena grupper där vi nu har en grupp med barn 1-3 år och en grupp 4-5 år. Varje år kommer två av pedagogerna att rotera mellan

avdelningarna. I samband med denna indelning har vi börjat utveckla vår innemiljö och blivit mer medvetna om hur viktig miljön är för en bra och utvecklande verksamhet. Vi ser också möjligheterna i att anpassa materialet och ge barnen mer förutsättningar för utmaning utifrån ålder och intresse. För att låta oss inspireras har vi gjort studiebesök på andra förskolor.

Vi fortsätter att jobba utifrån de lokala mål som vi har satt upp för Grangärdets förskola som är kopplat till Lpfö-98:

- Ge barnen trygghet och glädje.

- Att se varje barn

- Arbeta i grupper för sampel med andra barn och vuxna.

- Genom upplevelser ge barnen inspiration till utveckling och lärande där leken är vårt viktigaste redskap.

Vi dokumenterar barnens utveckling och lärande med hjälp av portfolie.

Dokumentation av det systematiska kvalitetsarbetet

Vi jobbar med kvalitetsredovisningen i tvärgrupper där personal från de båda avdelningarna deltar. Vid dessa tillfällen har vi bra diskussioner som vi känner att vi skulle vilja avsätta mer tid till under hela låret, för att kunna använda detta instrument på ett fungerande sätt i

verksamheten. Utvärdering och planering är två områden som vi vill arbeta med att utveckla för att få mer kontinuitet i kvalitetsarbetet. Där behövs det en kontinuerlig uppföljning vilket vi inte har i nuläget.

Resultat/Måluppfyllelse

Svarsfrekvens i föräldraenkät: 55 %

Trygghet

Resultat av föräldraenkäter (max 10 poäng) År 2005 2006 2007 2008 2009 Poäng 9,4 9,7 8,7 8,2

Trots påminnelser är det många föräldrar som inte lämnar in sina enkäter. Detta tror vi påverkar vårt resultat i negativ riktning. Tyvärr bryter vi inte trenden men känner ändå att de förändringar som gjort kommer att leda till ett högre resultat. Det arbete som vi genomfört under våren upplever vi som positivt. Under vårens utvecklingssamtal har vi tagit upp de frågor där vi fick låg poäng och flertalet av våra föräldrar är mycket nöjda.

Vi jobbar fortsättningsvis på en god föräldrakontakt, en öppen kommunikation och att föräldrarna har insyn i vår verksamhet. Vi arbetar dagligen med vår värdegrund.

Ytterligare en omständighet som påverkar långsiktighet är ledningsfunktionen, ny rektor har tillsats under en kort period vilket leder till att det långsiktiga utvecklingsarbetet som behövs för en trygg och utvecklande verksamhet i dagsläget varit genomförbar.

Delaktighet/Inflytande

Resultat av föräldraenkäter (max 10 poäng):

År 2005 2006 2007 2008 2009 Poäng 8,2 8,7 7,3 7,0

För att öka barnens delaktighet har vi satt upp en tavla där barnen själva har en möjlighet att välja aktivitet och rum. Vi har fortsatt med vårt bildspel i tamburen som uppskattas mycket av barn och föräldrar. Vi försöker i största möjliga mån tillgodose föräldrars önskemål och

behov, men det är ändå vår pedagogiska verksamhet som styr.

Vi har drop-in- fika två gånger om året samt utvecklingssamtal för att föräldrarna skall ha en möjlighet att se verksamheten och ta del av barnens lärande och utveckling

Uppföljning och utvärdering av Likabehandlingsplanen

Centralt för förskolan finns en arbetsgrupp som arbetar med att utveckla en övergripande likabehandlingsplan, som den enskilda enheten vidare utvecklar utifrån värdegrund och normer. Detta arbete är under utveckling. Vi pratar dagligen om hur vi är mot varandra, har kompisregler och forumspel. Vi vuxna strävar efter att vara goda förebilder.

Genomförda åtgärder utifrån 2007 års kvalitetsredovisning och resultat av dessa

Vi har prioriterat arbetet med den nya gruppindelningen. Fokus har legat på att få till en bra verksamhet utifrån de nya barn och personalgrupperna. Vi har fortsatt vår

arbetslagsutveckling, där vi bland annat bjöd in Åke Nordkvist, beteendevetare från Kinnekullehälsan. Efter detta har vi fortsatt diskussionen på våra personalmöten.

Övriga resultat/Kommentarer

Vi som arbetar här på förskolan tycker att det har varit positivt med rotationen av personal mellan avdelningarna. Vi upplever en större vi-känsla och ett öppnare arbetsklimat samt att man inte blir lika bunden till en enda avdelning, utan tänker mer över avdelningsgränserna.

Vi har introducerat ”Tecken som stöd” för de barn som är i behov av stöd i för sin

språkutveckling. Detta vill vi lära oss mer om och har med anledning av detta anmält oss till en teckenkurs.

Grangärdets skola är en hälsoskola där vi på olika sätt jobbar med ett hälsotema som planeras i en hälsogrupp där personal från förskola/skola ingår. Vi har bland annat haft tipspromenad tillsammans.

Från och med hösten 2007 så äter de äldre barnen alla måltider i matsalen. Detta leder till att steget från förskola till förskoleklass inte blir så stort. Dessutom frigörs lekytor inne på avdelningen eftersom inte lika många bord behövs.

Sammanfattande helhetsbild av måluppfyllelse för de nationella målen (utveckling, lärande, kunskaper)

Analys av resultaten

Vi jobbar dagligen med våra lokala mål. Dessa mål sitter synliga i vår tambur för att även föräldrar och andra besökande skall ha möjlighet att läsa. Vi utvärderar i slutet på varje termin vår verksamhet utifrån de lokala och nationella målen som vi har. Det är ständigt en pågående process. Vi upplever att det är lättare att nå målen nu när grupperna har blivit åldersindelade.

Organiserade verksamhet i grupper är viktigt men vi vill ändå prioritera den fria leken.

Åtgärder för ökad måluppfyllelse

Prioriterade insatser utifrån 2008 års kvalitetsredovisning

In document Kvalitetsredovisning 2008 (Page 129-132)