• No results found

2008-10-17 Inger Frånberg

In document Kvalitetsredovisning 2008 (Page 100-103)

Viktiga lokala händelser under läsåret 2007/2008 Temaavslutning av förra läsårets tema Astrid Lindgren

2008-10-17 Inger Frånberg

Rektor

KVALITETSREDOVISNING 2008

Ljungdalen

Förskola 1-5 år Rektor Inger Frånberg Adress Carlbecksv 6B Postadress 542 32 Mariestad Telefon 0501-75 52 40 Fax 0501-75 52 56

E-post inger.franberg@mariestad.se Hemsida www.ljungdalen@mariestad.se

Presentation av vår verksamhet och våra förutsättningar

Förskolan Ljungdalen består av fyra avdelningar. Barnen är i åldrarna 1-5 år. Under läsåret har vi delat upp barnen, så att två av avdelningarna, Musslan och Korallen, tar emot de mindre barnen, 1-3 år och de andra två avdelningarna, Havet och Snäckan, tar emot de större barnen, 3-5 år. Förskolan ligger inne i Johannesbergsområdet, med den vackra parken alldeles inpå knuten. Förskolan ingår i förskoleområde 3, tillsammans med förskolorna Jupiter och Hasselbacken och dagbarnvårdarna i området. På förskolan finns en pedagoggrupp, som diskuterar verksamhetsutveckling ur ett pedagogiskt perspektiv och en utegrupp som ansvarar för att utemiljön utvecklas. Vidare finns ett kostråd, där man, förutom kostfrågor, också planerar kring de olika traditioner som firas; jul, påsk, midsommar etc.

Man har personalmöte under ledning av rektor för all personal 1 g/månad, 1 g/vecka träffas repr för alla avdelningar för att diskutera och informera om vad som är aktuellt just nu.

Under våren har en slussavdelning varit igång i angränsande lokaler och viss samverkan har skett med dem, bl a under sommaren.

Barn Antal Personal Antal Antal tjänster Personaltäthet

(barn/åa)

1-3 år 37 Barnskötare 6 4,2

5,4

4-5 år 29 Förskollärare 8 8

Behörig/Pedagogiskt utbildad personal

Personal Antal tjänster Varav behöriga Andel behöriga Andel behöriga (totalt) Barnskötare 4,2 4,2 100% 83,5%

Förskollärare 8 5,1 63,7%

Viktiga lokala händelser under läsåret 2007/2008

Förskolans dag firades med Spring-time runt huset och drop-inpyssel med föräldrarna, då de fick dekorera de huvudbonader som sedan var med i förskolornas utställning på Esplanaden.

På föräldramötet under hösten informerade biblioteket.

Föräldraråd startades med föräldrarepresentanter från tre av fyra avdelningar.

På studiedagen i oktober besöktes Varberg, då vi studerade utemiljöer.

Vårens studiedag ägnades åt utomhuspedagogik.

Vi har firat de årliga traditionerna.

Bio för fyraåringarna.

Teater för 4-6-åringarna.

En slussavdelning var igång under vårterminen i angränsande lokaler.

Inspektion av Arbetsmiljöverket.

Utemiljön har utvecklats, bl a har ett staket satts upp för att dela den långsmala gården.

Dokumentation av det systematiska kvalitetsarbetet

Efter Arbetsmiljöverkets inspektion gjordes handlingsplan för risksituationer vid ensamarbete. De anmärkte också på att vi inte hade någon lokal drogpolicy, ett sådant

dokument kommer att skrivas under hösten -08. Under året, främst våren, har vi arbetat med förbättringar i utemiljön, nya lekredskap har köpts in och ett solskydd har satts upp. Det finns en plan för i vilken ordning övriga investeringar i utemiljön ska ske. Pedagoggruppen har arbetat fram en Likabehandlingsplan, som förankrats i Föräldrarådet. Likaså har

Pedagoggruppen gjort en verksamhetsplan för läsåret 2008/09 med lokala mål, i skrivande stund återstår redigeringsarbete. Vårens fortbildningsdag om utepedagogik omsätts i praktiken, och parken runtom förskolan utnyttjas ofta.

Resultat/Måluppfyllelse

Svarsfrekvens i föräldraenkät: 77,3%

Trygghet

Resultat av föräldraenkäter (max 10 poäng):

År 2005 2006 2007 2008 2009

Poäng 8,7 8,8 8,5

Ett sämre resultat än förra året. Resultatet kan vara ett uttryck för att vi under året haft många korttidsvikarier inne i verksamheten. Trygghet och förtroende är grundpelaren för förskolans verksamhet och vi kommer att arbeta för en höjning av resultatet.

Delaktighet/Inflytande

Resultat av föräldraenkäter (max 10 poäng):

År 2005 2006 2007 2008 2009

Poäng 7,6 7,4 7,2

Resultatet är något lägre än förra året. Vi arbetar vidare med delaktighet och inflytande genom att möta alla föräldrar och barn vid lämning och att vara närvarande när barnet går hem. Vi vill också vara lyhörda för föräldrarna och deras synpunkter genom att aktivt ge dem information. I föräldrasamtal har vi tagit upp frågan om hur vi kan ge föräldrarna mer

delaktighet och inflytande över verksamhetsinnehållet, men genomgående fått svaret att man är nöjd med den delaktighet och det inflytande man redan har, även om man inte upplever sig själv som särskilt delaktig. Vi hoppas på att samarbetet med Föräldrarådet kan ge oss fler infallsvinklar i hur vi kan förbättra oss på detta område.

Vi arbetar med portfolio och pedagogisk dokumentation.

Uppföljning och utvärdering av Likabehandlingsplanen

Med utgångspunkt från Likabehandlingsplanen arbetar vi på ett medvetet sätt kring dessa frågor. Ett genomtänkt utnyttjande av våra lokaler medför att det finns utrymme för olika typer av lekar och aktiviteter och att barnens egna initiativ kan tillgodoses

.

Genomförda åtgärder utifrån 2007 års kvalitetsredovisning och resultat av dessa

På förskolan har vi gjort en gemensam lathund för portfolioarbetet, så att en samstämmighet runt det arbetet finns i finns i huset.

Vi har gjort en Likabehandlingsplan för förskolan. Föräldrarådet gavs tillfälle att komma med synpunkter och vissa ändringar och tillägg gjordes utifrån det.

Arbetet med en verksamhetsplan påbörjades under våren.

Övriga resultat/Kommentarer

Förskolans läge, mitt i naturen, medför att barnen får goda tillfällen till fysiska aktiviteter.

Inom området finns simhall och gymnastiksal, som utnyttjas regelbundet. Vi har kontakt med förskolans specialpedagog, som ger handledning i arbetet med barn i behov av särskilt stöd.

Vi samverkar med förskoleområde 5 i facklig samverkan och i det arbete som förskolans krisgrupp bedriver. Ett kostråd finns på förskolan, som ett par gånger per termin tar upp kost- och måltidsfrågor med kökspersonalen.

Under året har vi haft förhållandevis många korttidsvikarier inne i verksamheten, beroende på sjukdomar och föräldraledigheter. En personal är tjänstledig under hela 2008, vikarie för henne har anställts för hela perioden.

Sammanfattande helhetsbild av måluppfyllelse för de nationella målen (utveckling, lärande, kunskaper)

Analys av resultaten

De mål som sattes i förra årets Kvalitetsredovisning har uppnåtts till största delen. På

förskolan arbetar man medvetet kring begreppen Trygghet, Delaktighet och Inflytande, även om resultaten i föräldraenkäten visar sämre resultat än vid förra årets mätning.

De barn som lämnar förskolan för att börja i förskoleklass har en bra värdegrund att stå på och de har under sin tid på förskolan uppmuntrats till gott kamratskap och en tro på sin egen förmåga.

Åtgärder för ökad måluppfyllelse

Prioriterade insatser utifrån 2008 års kvalitetsredovisning

En fortsatt satsning kommer att ske i utvecklandet av utemiljön. Samverkans- och

samarbetsformerna inom förskolan kommer att utvecklas. En genomgång av de övergripande policydokumenten kommer att ske och uppdatering av styrdokumenten kommer att göras.

Vi kommer även fortsättningsvis att arbeta för att barns och föräldrars inflytande ska öka, bl a genom samarbetet med Föräldrarådet.

2008-10-14

In document Kvalitetsredovisning 2008 (Page 100-103)