• No results found

Dotazník pro rodiče žáků 1. tříd ZŠ

7 Cíl výzkumu

7.4 Interpretace dat

7.4.1 Dotazník pro rodiče žáků 1. tříd ZŠ

Dotazník pro rodiče žáků 1. tříd základních škol obsahoval 10 otázek, které vyžadovaly různý typ odpovědi.

1. Vaše dítě je:

Graf 1 - Pohlaví dítěte

Tabulka 1 – Pohlaví dítěte

Možnosti odpovědí Četnost odpovědí Podíl

Chlapec 21 61,8%

Dívka 13 38,2%

První otázka dotazníku měla za cíl zjistit pohlaví žáků, aby bylo možné další položky analyzovat i podle něj.

Chlapec 62%

Dívka 38%

2. Kolik bylo Vašemu dítěti, když nastoupilo na základní školu?

Graf 2 - Věk dítěte při nástupu na základní školu

Tento graf znázorňuje věk, ve kterém dítě vstoupilo na základní školu. Pokud se rozhodneme analyzovat získaná data dále a sečteme věk dítěte vždy po čtvrtletí, dostaneme zajímavé výsledky. V takovém případě 12 žáků z výše uvedených začalo navštěvovat školu v 6 letech a max. 3 měsících, 6 žáků v 6 letech a 4-6 měsících, 5 žáků v 6 letech a 9-11 měsících, 7 žáků v 7 letech a maximálně 3 měsících a 1 žák v téměř 7,5 letech. Již z těchto výsledků je patrné, že se šetření účastnili i rodiče dětí s odkladem školní docházky.

Na tomto grafu je také jasně vidět, že věkový rozdíl mezi žáky je obrovský a tedy i jejich předpoklady ke školnímu úspěchu jsou různé. Neznamená to však, že jsou starší žáci nutně úspěšnější.

3. Považujete své dítě ve škole za úspěšné?

Graf 3 - Úspěšnost dětí na základní škole dle rodičů

4

Na to odpovídali rodiče pomocí škály, která byla očíslována od 1 do 10. Číslo 1 znázorňuje velkou úspěšnost, 10 nejmenší. Lze říci, že většina rodičů vnímá své děti jako školně úspěšné. Nyní se pokusme analyzovat tři nejméně časté odpovědi. Číslo 4 bylo odpovědí rodiče dívky, která nastoupila na základní školu v 7 letech a 3 měsících, měla tedy odklad školní docházky. Číslo 8 vybral rodič chlapce, který nastoupil na ZŠ v 6 letech a 8 měsících. Poslední číslo 10 patří rodiči dívky, která nastoupila v 7 letech a 5 měsících.

Výsledek ukazuje, že v těchto 2 případech byl jistě odklad školní docházky opodstatněný a poslední případ dokonce vybízí k otázce, zda se nyní s dítětem dobře pracuje, případně, zda dochází do vhodné základní školy.

4. Podle čeho posuzujete školní úspěšnost?

Graf 4 - Posuzování úspěšnosti dítěte ve škole rodiči

Cílem této otázky bylo zjistit, podle čeho rodiče posuzují školní úspěšnost svých dětí.

Pro 15 rodičů (44%) je ukazatelem úspěšnosti fakt, že dítě chodí do školy rádo, pro 6 rodičů (17%) jsou to dobré známky, pro 5 rodičů (15%) je to hodně nových znalostí, dalších 5 rodičů zvolilo odpověď jiná a v poznámce se shodli, že jde o kombinaci všech, žádná nemá větší prioritu. Dva respondenti (6%) posuzují školní úspěšnost podle pochval a 1 (3%) podle dobrého vztahu s paní učitelkou. Pro žádného respondenta není důležitým ukazatelem školní úspěšnosti počet kamarádů ve třídě.

15

6

5 5

2 1

Dítě chodí do

školy rádo Dítě dostává

dobré známky Dítě má ze školy hodně nových

znalostí

Jiná Dítě dostává

pochvaly Dítě má rádo paní učitelku

5. Co podle Vás nejvíce ovlivnilo úspěšnost Vašeho dítěte na počátku školní docházky?

Graf 5 - Ovlivnění úspěšnosti dítěte na počátku školní docházky

Tento graf znázorňuje míru vlivu jednotlivých možností na školní úspěšnost seřazenou rodiči. Největší vliv podle nich má na školní úspěšnost mateřská škola a pravidelné čtení a povídání s dítětem. Dále vyzdvihují komunikaci s učitelkami MŠ, domácí přípravu na školu (formou úkolů v časopisech, aplikací), výlety a vyrábění s dítětem. Nejméně školní úspěšnost ovlivňují dle respondentů zájmové kroužky, kulturní akce a touha se vyrovnat staršímu

V této položce mohli rodiče vybrat 3 nejzásadnější ukazatele školního neúspěchu.

Podle dotazovaných rodičů je největším nechuť dítěte chodit do školy, téměř se stejným počtem odpovědí skončila možnost nestíhá tempo učení. S menším počtem hlasů, ale vyrovnaně rodiče volili malé množství kamarádů a špatné známky, naposledy špatný vztah s paní učitelkou. Dva respondenti vybrali odpověď jiná, což v jednom případě znamenalo kombinaci všech uvedených odpovědí, v případě druhém špatné nálady, celkově zhoršený psychický stav.

7. Mělo Vaše dítě odklad školní docházky?

Graf 7 - Odklad školní docházky

Tabulka 2 – Odklad školní docházky

Možnosti odpovědí Četnost odpovědí Podíl

Ano 10 29%

Ne 24 71%

V průzkumu se sešlo 10 rodičů (z celkových 34), kteří mají dítě s odkladem školní docházky. Pouze pro tyto rodiče byly určeny následující otázky č. 8 a č. 9.

ANO 29%

NE 71%

8. ANO: Z jakých důvodů mu byl odklad školní docházky doporučen?

Graf 8 - Důvody odkladu školní docházky

V této položce mohli rodiče volit až 3 odpovědi, nicméně kromě 1 případu zvolili vždy jen jednu odpověď. Nejčastější odpovědí byly problémy se soustředěním, jinak se průzkumu sešel vzorek dětí s odkladem školní docházky, kdy každému by doporučen z jiného důvodu.

Za odpovědi jiná se skrývá těžké snášení změn. Žádné dítě nemělo odklad školní docházky kvůli malému vzrůstu či nedostatku samostatnosti.

9. ANO: Byl podle Vás odklad správným řešením? Proč?

Graf 9 - Odklad školní docházky - správné řešení?

Tabulka 3 – Odklad školní docházky – správné řešení?

Možnost odpovědí Četnost odpovědí Podíl

3

Tento graf znázorňuje, že ve většině případů byl odklad správným řešením. Rodiče měli navíc možnost doplnit své tvrzení slovní odpovědí. Respondent, který odpověděl ne, však tuto možnost nevyužil. Nejčastější doplňující odpovědí byl čas na dozrání dítěte, co se týče rozvoje dovedností i celkové vyspělosti.

10. Čím můžete svému dítěti pomoci k větší úspěšnosti ve škole?

Graf 10 - Způsoby, jakými rodič může pomoci k větší úspěšnosti dítěte

Na poslední položku rodiče reagovali otevřenou odpovědí. Sešlo se několik skupin z podobných oblastí. Někteří rodiče odpověděli víceslovně a byli tedy zařazeni do několika kategorií. Nejčastějšími způsoby, kterými může rodič pomoci svému dítěti k větší školní úspěšnosti, jsou dle respondentů domácí příprava, společné učení, vedení k samostatnému učení a dostatečné věnování se dítěti, trávení společného času s dítětem. Třináct rodičů dále odpovědělo, že je důležitá podpora a zájem a 4 rodiče chtějí pomoci svému dítěti k úspěšnosti motivací a svým dobrým příkladem.

7.4.2 Srovnání dotazníku pro učitelky a učitele 1. stupně základních škol a dotazníkem