• No results found

Drift av Pilgrimsleden genom Ale

Sedan 2018-09-01 har Pilgrimsleden Göta älv utvecklats genom ett Leaderprojekt med Ale kommun som projektägare. Mot bakgrund av det arbete som har genomförts är Pilgrimsleden Göta älv idag en av regionens prioriterade ledsatsningar, detta under förutsättning att respektive kommun engageras i drift och långsiktig medverkan utifrån rådande kvalitetsstandard.

Projektet avslutas per 2020-12-31 och går nu vidare in i förvaltning: för Ale kommuns räkning avses uppskattad drift enligt nedan.

Sektor kommunstyrelsen

Information om leden, tillsammans med övriga aktuella leder i kommunens digitala kanaler samt affärsutveckling och rådgivning för de företag som erbjuder ÄTA/BO/GÖRA.

Sektor kultur och fritid

Riktade föreningsbidrag för skötsel av led, till kultur- och fritidsföreningar i enlighet med Ale kommuns rådande bidragsbestämmelser (FRITID).

Sektor samhällsbyggnad

GIS – Pilgrimsleden som en del av kommunkartan. Rapportera leden till Lantmäteriet vid förändringar (BYGG). Detta ingår redan i ordinarie verksamhet.

Förvaltningens beslutsförslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt kultur- och

fritidsnämnden, kommunstyrelsen och samhällsbyggnadsnämnden att samverka kring driften av Pilgrimsleden med syfte att kvalitetssäkra leden på lång sikt.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att uppdra åt kultur och

fritidsnämnden att möjliggöra för riktade föreningsbidrag för skötsel av led i enlighet med Ale kommuns rådande bidragsbestämmelser.

Maria Reinholdsson Daniela Ölmunger

Kommunchef Avdelningschef

2(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Beslutsunderlag

· Tjänsteutlåtande, 2020-11-30

Ärendet expedieras efter beslut till:

För kännedom Sektor Kommunstyrelsen Sektor Kultur och Fritid Sektor Samhällsbyggnad

Bakgrund

Sedan 2018-09-01 har Pilgrimsleden Göta älv utvecklats genom ett Leaderprojekt med Ale kommun som projektägare. Med utgångspunkt från arbetsmetodik och kriterier om

kvalitetssäkrad ledutveckling som Västsvenska Turistrådet utgår från har Pilgrimsleden

utvecklats till att vara en regional och kommunöverskridande led som regionen prioriterat upp i sin kommande marknadsföring. Arbetet med Pilgrimsleden har berört och utvecklar aktiviteter såsom exempelvis information till kommuninvånare, webb- och sociala medier, arbete med bo-äta-göra, tillgängliggörande av natur- och kulturarvsmiljöer, föreningsengagemang, främjande av friluftsliv och Göta älvs historia genom besöksmålsexponering och samarbeten.

Mot bakgrund av det arbete som har genomförts är Pilgrimsleden Göta älv idag en av regionens prioriterade ledsatsningar, detta under förutsättning att respektive kommun engageras i drift och långsiktig medverkan utifrån rådande kvalitetsstandard. Ledutveckling är ett gemensamt

åtagande och bakom står berörda kommuner, Västkuststiftelsen, Förvaltningen för kulturutveckling, Turistrådet Västsverige, Visit Trollhättan-Vänersborg, Svenska kyrkan, Pilgrimscentrum Göteborg och Lödöse museum samt föreningar och näringsidkare i anslutning till leden.

Projektet avslutas per 2020-12-31 och går nu vidare in i förvaltning: för Ale kommuns räkning avses uppskattad drift enligt ansvarsfördelning mellan sektor Kommunstyrelse, sektor Kultur och Fritid samt sektor Samhällsbyggnad. Om Pilgrimsleden ska följa den kvalitetsstandard som svenska turistrådet utgår från när de marknadsför leder behöver leden driftas på olika sätt vilket avspeglas i ansvarsfördelningen

Sektor kommunstyrelsen

Information om leden, tillsammans med övriga aktuella leder i kommunens digitala kanaler samt affärsutveckling och rådgivning för de företag som erbjuder ÄTA/BO/GÖRA längs med leden sker redan idag. Ansvaret ligger på Avdelningen för Strategi och uppföljning och kommer att finansieras genom ordinarie verksamhet.

Sektor kultur och fritid

Riktade föreningsbidrag för skötsel av led, till kultur- och fritidsföreningar i enlighet med Ale kommuns rådande bidragsbestämmelser (FRITID)

Sektor samhällsbyggnad

GIS – Pilgrimsleden som en del av kommunkartan. Rapportera leden till Lantmäteriet vid förändringar (BYGG). Detta ingår redan i ordinarie verksamhet.

3(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Samråd/samverkan

Samråd har skett med sektorchef kultur och Fritid och sektorchef samhällsbyggnad samt med näringslivschef och med kommunikationschef.

Remissyttrande

Inget remissförfarande har skett.

Ekonomisk bedömning/konsekvens

Pilgrimsleden går till stor del idag på redan driftade sträckor såsom Säkra ridvägar, gång- och cykelbanor som hålls öppna och tillgängliga genom ordinarie verksamhet. Ca 35 kilometer återstår där leden inte går över redan driftade sträckor. Driftskostnad för en led påverkas av tex stormar, där många träd som ett exempel, kan behöva röjas vid samma tillfälle och den typen av kostnader är svåra att uppskatta. Vättlefjällsleden som jämförelseobjekt har en riktkostnad på 1 200 kronor per år och kilometer och den beräknade ekonomiska konsekvensen utgår från detta riktmärke.

Uppskattad driftskostnad via föreningsbidrag är 1 200 x 35 = 42 000 kronor.

Pilgrimsledens drift sker idag inte genom föreningsbidrag utan har externfinansierats genom ett projekt. Därför kan ett sådant upplägg som här beskrivs medföra att föreningsbidrag i större utsträckning än tidigare fokuseras till naturstigar och leder.

Barnperspektivet

Pilgrimsleden möjliggör barns tillgång till naturen. Kvalitetssäkrade leder och naturstigar tillgängliggör såväl natur som kulturarv för unga.

Miljöperspektivet

Vandringsleder såsom Pilgrimsleden medverkar till människors möjligheter att vistas och ta del av naturupplevelser.

Funktionshinderperspektivet

Genom det kulturarvsarbete som drivs kopplat till Pilgrimsleden tillgängliggörs besöksmål i Ale med hänsyn till målsättningarna i dokumentet "Ale för alla". Personer med

funktionsnedsättning har samma rätt som andra att ta del av kultur. Kultur, fritid och idrott ska vara tillgängliga. Pilgrimsleden tillgängliggör natur och kulturarv digitalt såväl som fysiskt.

Delar av leden är anpassade med hänsyn till funktionshinderperspektivet medan andra delar utgörs av svårare terräng.

Övriga i kommunen förekommande styrdokument som påverkar ärendet

 Ale kommuns bidragsbestämmelser

Ärendets kommunikationsbehov

Ärendet har inget specifikt kommunikationsbehov.

4(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Förvaltningens bedömning och motivering

Vandringsturism nationellt och internationellt upplever just nu ett stort uppsving, inte minst under tiden för Covid 19 restriktionerna. Under projekttiden har många lokala, kommunala och regionala samarbeten gjort att Pilgrimsleden står färdig mellan Göteborg och Dalslands

Pilgrimsled. Bedömningen som förvaltningen gör är att intresset för att vandra just på

Pilgrimsleden kommer att bli än starkare framöver med bl.a. stöd av regional marknadsföring.

Detta kommer att gynna kommunens besöksnäring då fler entreprenörer kan komma att öppna verksamhet i anslutning till leden, Ale kommuns invånare kommer att dra nytta av en välmärkt och kvalitetssäkrad led för rekreation och kulturupplevelser och hela kommunen får en symbol att värna och vara stolt över. Kostnaden för fortsatt underhåll är förhållandevis liten och

arbetsinsatsen ligger snarare på ett samarbete över sektorsgränserna.

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(4) Sektor kommunstyrelsen

Diarienummer: KS.2020.381 Datum: 2020-09-22

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 33 00 kommun@ale.se www.ale.se

Kanslichef Erik Bergman E-post: erik.bergman@ale.se

Kommunstyrelsen

Finansiering av gång- och cykelbanor vid vägförenings väg samt