• No results found

samhällsbyggnadsnämnden

Samhällsbyggnadsnämnden beslutade 2020-08-27 § 115 att föreslå kommunfullmäktige att fastställa en princip för finansiering av utpekade gång- och cykelväg på vägföreningars vägar samt att kommunfullmäktige därmed skulle avsluta ett uppdrag som samhällsbyggnadsnämnden har sedan 2011 att redovisa den ekonomiska omfattningen av nämnda investeringar.

Utbyggnationen av gång- och cykelvägar fyller flera syften. Det skapar bland annat en säkrare trafikmiljö och möjliggör ökat resande med exempelvis cykel vilket bidrar till att minska de fossila utsläppen.

Den princip som samhällsbyggnadsnämnden föreslagit, och som innebär att där kommunen utpekat ett behov av gång- och cykelväg finansierar kommunen utbyggnation av densamma på vägföreningarnas vägar till 100 procent, är rimlig för att åstadkomma de syften som finns med gång- och cykelvägar.

Den redovisning som samhällsbyggnadsnämnden ålades 2011 är ej längre relevant och kan därmed utgå från uppföljningen över ej verkställda beslut.

Kommunstyrelsen instämmer i samhällsbyggnadsnämndens bedömningar.

Förvaltningens beslutsförslag till kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att där kommunen utpekat ett behov av gång- och cykelväg finansierar kommunen utbyggnation av densamma på vägföreningarnas vägar till 100 procent.

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige beslutar att samhällsbyggnadsnämnden inte behöver fullgöra den redovisning som efterfrågades 2011 eftersom alla projekt finansieras inom budget.

Maria Reinholdsson Erik Bergman

Kommunchef Kanslichef

2(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Beslutsunderlag

· Tjänsteutlåtande, 2020-09-22

· Trafikplan

· Protokollsutdrag från samhällsbyggnadsnämnden 2020-08-27 § 115

· Tjänsteutlåtande från sektor samhällsbyggnad 2020-08-18

· Protokollsutdrag från kommunfullmäktige 2011-11-28

· Tjänsteutlåtande, 2011-04-15

Ärendet expedieras efter beslut till:

För vidare hantering Samhällsbyggnadsnämnden

För kännedom Ekonomichef

Avdelningschef strategi och uppföljning

Bakgrund

2011 fastställde kommunfullmäktige en trafikplan, som fortfarande gäller även om den i vissa delar ej längre är relevant. I samband med det beslutet fattades beslut om en 50-procentig kommunal medfinansiering av gång- och cykelvägar på vägföreningars vägar.

I fullmäktigebeslutet från 2011 gällande trafikplanen konstaterades att den föreslagna principen om en 50-procentig medfinansiering av gång- och cykelvägar på vägföreningars vägar inte var kostnadsberäknad och därför uppdrogs samhällsbyggnadsnämnden att redovisa ett mer

detaljerat förslag beträffande medfinansiering av åtgärder på vägföreningsvägar, där den ekonomiska omfattningen av åtgärderna ska beskrivas. Av kommunfullmäktiges beslut går också att utläsa att finansiering ska ske genom ordinarie process för investeringsbudget.

Den redovisning som kommunfullmäktige beslutade om har aldrig redovisats för

kommunfullmäktige och uppdraget har under åren följt med i listan över ej verkställda beslut till kommunfullmäktige. Eftersom så lång tid har gått och frågan om en 50-procentig

medfinansiering inte är praktiskt genomförbar har samhällsbyggnadsnämnden föreslagit att kommunfullmäktige fastställer en annan princip och avslutar samhällsbyggnadsnämndens redovisningsskyldighet.

En vägförening är en icke vinstdrivande förening som inte besitter de finansiella tillgångarna som behövs vid en investering i gång- och cykelvägar. Kommunen måste med andra ord stå för finansiering till 100 procent för att en utbyggnad ska bli av. Vägföreningen tar sedan över driften och underhållet av kommunen. När gång- och cykelvägen är byggd förättas den in i vägföreningen, kommunen står för förrättningskostnaden.

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder på vägföreningarnas befintliga vägar och gång- och cykelvägar bekostas helt av vägföreningen. I de fall där kommunen påverkat vägföreningarnas vägar negativt ur trafiksäkerhetssynpunkt delfinansierar kommunen trafiksäkerhetshöjande åtgärder med 50 procent. Åtgärderna ska vara utpekade av kommunen och finansieras inom budget.

3(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Trafiksäkerhetshöjande åtgärder på vägföreningarnas befintliga vägar och gång- och cykelvägar som är utpekade som säkra skolvägar bekostas helt av kommunen.

Sammanfattningsvis så är det alltså så, att om kommunen vill få till stånd en gång- och cykelväg vid en vägförenings väg så får kommunen finansiera det till 100 procent.

Finansieringen hanteras genom ordinarie process för framtagande av investeringsbudget.

Samråd/samverkan

Ekonomichefen framför att en möjlighet vore att ge vägföreningen ett investeringsbidrag istället för att kommunen genomför investeringen.

Strategi- och uppföljningsavdelningen genom koordinator Bodil Ahnoff ställer sig positiva till förslaget med hänvisning till att om behovet har identifierats så är detta sannolikt den enda vägen för att få en gång- och cykelväg tillstånd. Vidare framhålls att det behöver finnas avsatta medel och ett styrdokument för utbyggnationen kopplat till att utveckla det hållbara resandet i kommunen. Om resandet kollektivt och med cykel ska kunna utvecklas krävs goda kopplingar mellan stationssamhällena och landsbygden.

Remissyttrande Har ej varit aktuellt.

Ekonomisk bedömning/konsekvens

Då ett principbeslut om en 100-procentig finansiering av gång- och cykelvägar vid

vägföreningars vägar är helt och hållet beroende av anslagna investeringsmedel innebär beslutet i sig inte ett ekonomiskt åtagande. Beslutet ska istället ses som en markering av att om

kommunen bedömer att en gång- och cykelväg är av stor vikt så åtar sig kommunen finansieringen av densamma.

Driften av gång- och cykelvägen hanteras av vägföreningen.

Underhållet, den dag reinvesteringar krävs, åligger vägföreningen.

Investeringar skapar kapitalkostnader som hanteras i ordinarie budgetprocess.

Barnperspektivet

Fler gång- och cykelvägar främjar såväl trafiksäkerheten som skapar bättre förutsättningar för ett fosilfritt resande. Därutöver kan barns frihet att röra sig öka och fysisk aktivitet främjar en god hälsa.

Miljöperspektivet

Fler gång- och cykelvägar främjar såväl trafiksäkerheten som skapar bättre förutsättningar för ett fosilfritt resande.

Funktionshinderperspektivet

Fler gång- och cykelvägar främjar såväl trafiksäkerheten som skapar en ökad tillgänglighet till olika delar av kommunen.

4(4)

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Övriga i kommunen förekommande styrdokument som påverkar ärendet Trafikplan, antagen 2011.

Ärendets kommunikationsbehov

Ordinarie expediering, infrastrukturenheten har kontakterna med vägföreningarna.

Förvaltningens bedömning och motivering

Sektor kommunstyrelsen delar samhällsbyggnadsnämndens bedömningar om vikten av att kunna genomföra utpekade kommunala behov av gång- och cykelvägar, även om det sker vid vägföreningars vägar. För kommuninvånarna är det oviktigt vem som är huvudman, det viktiga är att det finns förutsättningar för ett trafiksäkert resande oavsett om det sker till fots eller med cykel.

Vägföreningarnas förutsättningar är begränsade när det gäller nyinvesteringar i gång- och cykelbanor, varför det tidigare beslutet om en kommunal medfinansiering till 50 procent visat sig inte skapa de förutsättningar för byggnation som förväntades. Det är därför klokt att kommunen tar hela investeringen, om så krävs för att tillgodose ett kommunalt behov.

Förvaltningen delar samhällsbyggnadsnämndens bedömning om att en av kommunen efterfrågad utbyggnation vid vägförenings väg ska finansieras av kommunen.

TJÄNSTEUTLÅTANDE 1(3) Sektor samhällsbyggnad

Diarienummer: SBN.2020.149 Datum: 2020-08-19

Ale kommun Organisationsnummer Telefon E-post

SE-449 80 Alafors 212000-1439 0303-70 30 00 kommun@ale.se www.ale.se

Trafikingenjör Katarina Lagerkvist E-post: katarina.lagerkvist@ale.se

Samhällsbyggnadsnämnden

Redovisning Trafikplan 2011 gällande medfinansiering på