• No results found

Economic Freedom Fighters (EFF)

In document Jämställdhet på pappret? (Page 36-39)

5. Analys

5.3. Economic Freedom Fighters (EFF)

Resultaten gällande EFF har sammanställts i tabell 3 under bilaga 1.

5.3.1. Språk och bilder

I EFF:s valmanifest61 förekommer endast ett av de ord och uttryck som eftersökts. Det gäller ordet ”his” som används i samband med en diskussion om hur en revolutionär ledamot av kommunfullmäktige bör vara och agera. Det lyder som följer:

“A Revolutionary Councillor knows his community, neighbours and details of the challenges they confront on a daily basis.”62

Den enda personen som namnges i valmanifestet är partiets (manliga) ledare Julius Malema – hans namn nämns vid fem åtskilda tillfällen. Även om språket i EFF:s valmanifest till stor del skulle kunna påstås vara könsneutralt så skulle förekomsten av ”his” i sitt tillhörande sammanhang kunna ses som ett relativt starkt ställningstagande som visar på existerande normgivande föreställningar om hur den idealtypiske revolutionära ledamoten av EFF skall vara – manlig. En enkel omformulering av meningen eller en addering av ”or her” hade inte varit komplicerade åtaganden. Ord och diskussioner kopplade till jämställdhet och kvinnofrågor utelämnas därutöver, vilket kan anses talande men inte unikt. Om det faktum att endast partiledaren Julius Malemas namn förekommer, och det fem gånger, beror på en populistisk personkult eller på mansdominans är svårt att uttala sig om. Samma frågeställning gäller också för valmanifestets bilder. Den enda sortens bild som överhuvudtaget förekommer föreställer nämligen partiets ledare Julius Malema i olika former – sådana bilder förekommer sex gånger. Malema porträtteras ideligen i politiska sammanhang där han själv står i fokus. Valmanifestet skulle alltså kunna tyckas vara både språkligt och bildligt omedvetet beträffande jämställdhet.

61 Economic Freedom Fighters. EFF 2016 Municipal Elections Manifesto: “Our Last Hope for Jobs and Service

Delivery”. 2016. Nedladdning: http://www.effonline.org/eff-elections-manifesto-2016

62 Economic Freedom Fighters. EFF 2016 Municipal Elections Manifesto: “Our Last Hope for Jobs and Service

36

Exempelbilder från EFF:s valmanifest.63

5.3.2. Politiska punkter

De huvudsakliga politiska punkterna som EFF tar upp handlar bland annat om kommuners kapacitet. Skapandet av arbetstillfällen diskuteras som ett sätt att förbättra kommuninvånarnas liv. Därutöver kommer frågan om tillhandahållandet av kvalitativa, grundläggande tjänster upp. Här nämns vatten, sanitet, hälso- och sjukvård, bostäder, elektricitet och renlighet. Vidare behandlar EFF utbildning och fortbildning och diskuterar utveckling under den tidiga barndomen, att skolor skall vara rena med tillgång till rinnande vatten och inlärningsmaterial, stipendier och boendeförhållanden för universitetsstudier samt kompetensutvecklingsprogram för att kunna tillhandahålla grundläggande tjänster på ett önskvärt sätt. En säker och kvalitativ infrastruktur önskas, såväl som stimulation av ekonomin i kommunerna. För att stimulera kommunernas ekonomi skall flertalet kommunalägda bolag skapas, industri skall ges plats, kommuninvånare skall anställas, kommuner skall sikta på att bli delvis självförsörjande gällande varor och tjänster och gatuförsäljare skall erhålla stöd. Slutligen diskuteras säkerhet i termer av utbildade säkerhetsvakter och övervakningskameror.

Föst och främst är det återigen enkelt att dra slutsatsen att jämställhet inte finns med som en enskild och egen punkt i EFF:s valmanifest. Det i sig skulle även här kunna ses som en besvikelse för sydafrikanska kvinnorättskämpar. Sett till de resterande fyra politiska områden som tidigare i uppsatsen bestämdes vara kanske allra viktigast och allra mest relevanta för sydafrikanska kvinnor – utbildning, arbete, hälsa samt säkerhet – så förekommer alla på olika sätt i valmanifestet. Utbildning diskuteras, men utan att referera till flickors lägre tillgång till

63 Ibid

37

den. Skapandet av arbetstillfällen tas upp men även här ägnas kvinnorna, de värst drabbade av den rådande strukturella arbetslösheten, ingen uppmärksamhet. Hälso- och sjukvård tas upp, om än inte som enskild punkt, under området att tillhandahålla kvalitativa, grundläggande tjänster. Dock förekommer ingen diskussion om HIV/AIDS-problematik eller bristande tillgång reproduktiv hälsa. Slutligen finns också området ”säkerhet” med, men utan att referera till den utbredda problematiken kring könsbaserat våld. Sett till EFF:s politiska agenda i sitt valmanifest tycks kvinnofrågor samt de kvinnliga väljarna inte vara av prioritet. De verkar alltså inte haft för avsikt att driva en politik som, i varje fall inte medvetet och därmed inte heller direkt, kommer att gynna landets kvinnor under en eventuell mandatperiod. Detta då EFF:s valmanifest i högre grad består av välfärds- och arbetsgenererande åtgärder som påvisats viktiga för sydafrikanska kvinnor än DA:s. Kompositionen av nämnda politiska områden i valmanifesten kan därigenom anses vara jämställdhetsomedveten.

5.3.3. Kontext

Resultaten från EFF:s valmanifest vittnar alltså om en jämställdhetsomedveten text, en omedveten bildlig gestaltning likväl som en omedvetenhet beträffande huvudsakliga politiska punkter i valmanifesten. En sammanvägning av resultaten ger en övergripande bild av omedvetenhet beträffande jämställdhetsfrågor i enlighet med valmanifestet. Kontextuella faktorer bekräftar delvis resultaten. Kvinnliga representanter från EFF utförde som tidigare nämnt en tyst protest i samband med lokalvalen där de uppmärksammade Jacob G Zumas våldtäktsrättegång från 2006. EFF:s partiledare Julius Malema har dock även han en speciell koppling till denna händelse. 2010 dömdes han för hatiska uttalanden och trakasserier efter att år 2009, fortfarande som medlem av ANC, ha refererat till Zumas rättegång under ett tal och uttalat sig nedlåtande om ”Khwezi” och därmed kvinnliga våldtäktsoffer i allmänhet. Malema anmäldes från början av en kvinnorättsorganisation och kom sedan först under år 2011 med en offentlig ursäkt.64 Kontextuella faktorer är här kanske tveksamma att ta ställning till. Med störst hänsyn till undersökningens resultat samt med tanke på Malemas brokiga bakgrund är det dock svårt att föreställa sig att en fortsatt markant framfart för EFF även skulle betyda en markant förbättring av jämställdhetsförhållanden i Sydafrika.

64 Sonke Gender Justice. Sonke takes Julius Malema to Court. 2011-06-23.

38

In document Jämställdhet på pappret? (Page 36-39)

Related documents