• No results found

Transportpolitikens övergripande mål

6. Tänkbara åtgärder

6.4. Effekter och konsekvenser

Ingen åtgärd (nollalternativet).

Malmtransporterna går på befintliga vägar mellan Kaunisvaara och Svappavaara. Den ökade trafiken ger problem med buller och störningar vilket beskrivits i funktionsanalysen. Vägarna tål

32 VÄGPLAN Genväg Kaunisvaara - Junosuando

inte den ökade belastningen vilket ökar underhållskostnaderna dramatiskt och det finns stor risk att vägarna havererar.

Effekter och konsekvenser som är gemensamma för alla åt-gärdsalternativ

Detta är en komplettering som inte fanns med i den sam-rådshandling som gick ut på samråd hösten 2012, Förstudie Genvägen, ny allmän väg mellan Kaunisvaara och Junosuando.

Effekterna och konsekvenserna har tidigare redovisats i förstu-dierna för de befintliga vägarna: väg 99 Kaunisvaara-Autio, väg 395 Autio-Tornefors samt väg 395 Junosuando.

Fordonstrafik och oskyddade trafikanter

Den ökade bredden underlättar omkörningar vilket gör att framkomligheten ökar. De tunga fordonen kan variera var de kör på vägbanan vilket minskar risk för spårbildning.

Ombyggnadsåtgärden förväntas ge en väg som har bärighet året runt med en jämn yta. Det för med sig att trafiksäkerheten ökar genom att vägen får bättre ytstandard. Den goda ytstandarden kan dock föra med sig att hastigheten på vägen ökar, vilket förbättrar tillgängligheten men kan försämra trafiksäkerheten.

Åtgärder i sidoområdet, som rensning av oeftergivliga föremål och förbättring av räcken minskar skadeföljden för olyckor på vägsträckan. Siktröjning kan minska risk för viltolyckor.

Sänkt hastighet genom byarna under tiden malmtransporter sker ökar trafiksäkerheten, men minskar tillgängligheten. Resti-den på väg 99 och 395 ökar.

Räfflad mittremsa ger inte skydd mot mötesolyckor, men kan förhindra att de uppstår genom att bullret varnar fordonsförare som kommit över på fel sida av vägen. Vid vinterväglag minskar bullereffekten.

Vid gruvområdet kommer tillgängligheten på väg 99 att försäm-ras, genom att det blir stor andel korsande trafik.

Kollektivtrafik

En utökad turtäthet i busstrafiken skulle förbättra möjligheterna att resa inom utredningsområdet och kan minska personbilstra-fik längs sträckan.

Busshållplatser som är tillgängliga för alla, med bussfickor ökar möjligheten att åka kollektivt och ger bättre framkomlighet på väg 99 och väg 395.

Åtgärder för skolskjuts som anpassas efter den ökade tunga trafiken ger en trygg och säker skolväg för berörda barn.

Åtgärder för skolskjuts i kombination med gång- och cykelåt-gärder bidrar till att barnen även fortsättningsvis kommer att kunna färdas självständigt och säkert längs väg 99 och väg 395.

Trafiksäkerhet

Trafiksäkerheten blir något bättre i orterna längs väg 99 och väg 395 jämfört med nollalternativet, eftersom åtgärder görs för gående och cyklister.

För fordonstrafiken på väg 99 samt väg 395 blir trafiksäkerheten något högre genom åtgärder i sidoområdet samt att vägbanan får en bättre ytstandard.

Rennäringen

För rennäringen kan breddning av vägen ge en negativ påverkan eftersom betesmark tas i anspråk.

Om skyddsåtgärder utförs i form av viltstängsel och passager ökar trafiksäkerheten. Antalet skadade och trafikdödade renar minskar och tillgång till bete blir säkrare, vilket förbättrar de ekonomiska förutsättningarna för samebyarna i området.

Om skyddsåtgärder för renarna inte utförs för det med sig att renhjordarna måste hållas på avstånd från vägen när trafiken ökar, vilket medför förlust av vinterbete. Om renhjordarna uppehåller sig vid vägen finns ökad risk för renpåkörningar, lidande för renar, trafikolyckor och negativ ekonomisk påverkan på samebyarna.

Vattenresurser

Grumling av vattendrag kan i byggskedet uppstå antingen ge-nom schaktning och grävning direkt i vatten vid trumläggning, muddring och grundläggning för broar, eller genom yterosion från avtäckta markytor.

Vid anläggande av transportvägar, trummor eller tillfälliga broar över vattendrag finns risk för att grumling sker. Arbete som kan riskera grumling i fiskförande vattendrag bör ska ske vid lågt flöde under perioden nov–april.

Jord- och skogsbruk

Visst intrång i jordbruksmark kan komma att ske vid passage av byar.

Breddning av väg 99 och väg 395 innebär att skogsmark tas i anspråk.

Grus, berg och mineraler

Vid breddning och förstärkning av den befintliga vägen finns det risk för överskott av massor som inte är lämpliga för

vägbyggnadsändamål. Överskottsmassor lämpliga för vägända-mål återanvänds så långt det är möjligt inom MaKS-projektet.

Uttag från sidotag i naturresursen grus- och berg komma att krävas.

Boendemiljö

För de som bor i orterna som berörs av ombyggnad av de be-fintliga allmänna vägarna kan det under byggtiden komma att innebära störningar såsom buller från arbetsmaskiner, spräng-ning, damning etc.

Effekter och konsekvenser för jämförelsealternativet Detta är en komplettering som inte fanns med i den sam-rådshandling som gick ut på samråd hösten 2012, Förstudie Genvägen, ny allmän väg mellan Kaunisvaara och Junosuando.

Effekterna och konsekvenserna har tidigare redovisats i förstu-dierna för de befintliga vägarna: väg 99 Kaunisvaara-Autio, väg 395 Autio-Tornefors samt väg 395 Junosuando.

Fordonstrafik och oskyddade trafikanter

Gång- och cykelåtgärder i byarna kan föra med sig att fler går och cyklar, vilket ökar barn, unga och äldres tillgänglighet. Det kan även leda till att fler väljer att gå och cykla i byarna.

Byggandet av gång- och cykelväg kommer att öka säkerheten för de oskyddade trafikanterna. Det kan även bidra till minskad biltrafik om vuxna i högre utsträckning väljer att gå och cykla.

Malmtransporterna kommer att försämra tillgängligheten på väg 99 och väg 395 genom att det blir fler tunga fordon.

Kollektivtrafik

Inga unika effekter och konsekvenser Rennäringen

För rennäringen blir väg 99 och väg 395 en tydligare barriär när malmtransporter sker på vägen dygnet runt.

Regional utveckling

Väg 99 och väg 395 funktion som transportled kommer att för-bättras, vilket för med sig positiva konsekvenser för näringslivet i området.

Miljö

Barriäreffekter för utter och vandrande fisk minskar. Värdena i Natura 2000-området Torne och Kalix älvsystem bedöms inte påverkas på ett betydande sätt.

De miljöeffekter från ökad trafik som beskrivs i kapitel 4.2 kvar-står till stor del. Problemen med barriäreffekter, föroreningar och olycksrisker för naturmiljön, friluftslivet och rennäringen kommer att studeras vidare i vägplanens MKB och skyddsåtgär-der föreslås om möjligt.

Breddningen av vägen och förstärkningsåtgärderna kommer att medföra små intrång i naturmiljöer med höga värden. Där vägen går närmast Torneälven kan älven komma att påverkas.

Påverkan på fornlämningar kan bli aktuellt. Övriga miljöfaktorer påverkas i liten grad av dessa åtgärder.

En grov bedömning är att miljökonsekvenserna av trafikökning-en blir måttliga till stora och miljökonsekvtrafikökning-enserna av de fysiska vägåtgärderna blir små till måttliga.

Boendemiljö

Bullerskyddsåtgärder kan bli aktuella men störningar kommer troligen att finnas kvar ändå. Eventuella bullerplank kan störa landskapsbilden och kulturmiljön i byarna.

Effekter och konsekvenser som är gemensamma för åtgärdsal-ternativen för Genvägen

Fordonstrafik och oskyddade trafikanter

Begränsade åtgärder för gående och cyklister kommer att för-bättra tillgängligheten och trafiksäkerheten på väg 99 och väg 395 något. Det kan även leda till att fler väljer att gå och cykla inom och mellan byarna. När malmtransporterna flyttas över på Genvägen ökar trafiksäkerheten för gående och cyklister.

Malmtransporterna kommer att försämra tillgängligheten på väg 99 och väg 395 genom att det blir stor andel tunga fordon.

När malmtransporterna flyttas över till Genvägen blir tillgäng-ligheten bättre.

En Genväg skulle innebära en påtaglig förkortning av malmtran-sporterna. Genvägen mellan Kaunisvaara och Junosuando be-döms förkorta den totala transportsträckan mellan Kaunisvaara och Svappavaara med 25-30 km beroende på val av väglinje.

Vägen skulle medföra en ökad tillgänglighet för allmänhet och näringsliv. En Genväg möjliggör även effektivare arbetspendling.

Kollektivtrafik

Genvägen möjliggör effektiv arbetspendling med kollektivtrafik mellan Kaunisvaara och Junosuando.

Rennäringen

För rennäringen blir väg 99 och väg 395 en tydligare barriär när malmtransporter sker på vägen dygnet runt. När dessa går över på Genvägen minskar barriäreffekten.

Område av riksintresse för rennäringen berörs i planerad väg-sträckning oavsett val av alternativ.

En lokalisering av en ny väg genom värdefulla områden för ren-näringen innebär att en barriär skapas. Barriären kan innebära ett hinder i samband med förflyttning av renar. Lokaliseringen av den nya vägen, upplag- och etableringsytor innebär även markintrång och påverkan på rennäringen.

Den framtida trafiken på Genvägen samt den ökade tillgäng-ligheten för det rörliga friluftslivet i området kan innebära att renarna störs.

Den täta trafikeringen med tung trafik innebär risk för olyckor där renar är inblandade.

För rennäringen blir Genvägen en ny barriär när malmtranspor-ter sker på vägen dygnet runt.

Regional utveckling

En Genväg skulle föra med sig positiva konsekvenser för nä-ringslivet i området, särskilt för gruvnäringen. Den skulle få stor betydelse för gruvverksamheten i området kring Kaunisvaara och Sahavaara. Den skulle kunna nyttjas för malmtransporter från en framtida gruva i Pellivuoma. Genvägen skulle minska gruvdriftens sårbarhet eftersom det därmed skulle finnas två alternativa transportvägar för gruvindustrin.

För byarna längs väg 99 och väg 395 skulle attraktionskraften som bostadsorter kunna öka, eftersom störningen från malm-transporter lyfts över på Genvägen när den är anlagd. Beroende på om väg 884 ansluts till Genvägen skulle tillgängligheten för byn Käymäjärvi öka.

Trafiksäkerhet

Trafiksäkerheten skulle öka i orterna längs väg 99 och väg 395 när malmtransporterna går på Genvägen.

På Genvägen skulle trafiksäkerheten bli god med en ny väg med god standard utformad efter gällande krav.

Miljö

Miljöeffekterna av ökad trafik längs väg 99 och väg 395 kommer till en början att vara lika som i jämförelsealternativet. Proble-men kommer att minska betydligt längs väg 99 och väg 395 när

större delen av den tunga trafiken flyttas över till Genvägen.

Motsvarande problem kommer då att uppstå längs Genvägen och kommer att utredas i planläggningsprocessen för Genvägen.

Effekter och konsekvenser på längre sikt längs väg 99 och väg 395, när Genvägen är i drift, kommer att studeras vidare i kom-mande planeringsskeden och skyddsåtgärder föreslås. Konse-kvenserna kan då bli små till måttliga på grund av ökad trafik.

Konsekvenser av de fysiska vägåtgärderna blir små.

Inom utredningsområdet innebär en lokalisering av Genvägen ett ingrepp i ett idag storskaligt och opåverkat landskap.

Intrånget riskerar att påverka värdefulla naturmiljöer på olika sätt och i olika omfattning. Ett flertal av de vidsträckta myrmar-kerna vilka sträcker sig inom hela området har höga naturvär-den som kan komma att påverkas.

Såväl bygg- som driftstid kan komma att innebära störning på fågel- och djurliv. De djurarter som kräver större sammanhäng-ande områden kan komma att påverkas negativt genom upp-komsten av barriärer.

För rekreation och friluftslivet innebär en ny väg utökad till-gänglighet till området för det rörliga friluftslivet.

Under byggtiden medför Genvägen en ökad klimatpåverkan genom transporter och anläggningsarbete. När Genvägen tas i bruk minskar koldioxidutsläpp från malmtransporterna efter-som transportsträckan förkortas.

Boendemiljö

För de som bor i orterna som finns intill anslutningspunkterna för den planerade Genvägen kan det under byggtiden komma att innebära störningar såsom buller från arbetsmaskiner, spräng-ning, damning etc.

Bullerskyddsåtgärder kan bli aktuella. Eventuella bullerplank kan störa landskapsbilden och kulturmiljön i byarna. När malm-transporterna flyttas över på Genvägen minskar bullerstörning-arna längs de befintliga allmänna vägbullerstörning-arna.

Jord- och skogsbruk

Visst intrång i jordbruksmark kan komma att ske där Genvägen kommer att ansluta till väg 99 söder om Sahavaara.

Anläggandet av Genvägen mellan Kaunisvaara och Junosuando innebär att skogsmark tas i anspråk.

I samband med bygget av vägen kan det befintliga skogsbils-vägnätet komma att användas för arbetsfordon. Förstärkningar

34 VÄGPLAN Genväg Kaunisvaara - Junosuando

av skogsbilsvägnätet kan komma att krävas för att dessa skall klara av dessa transporter. Ytterligare byggvägar, upplags- och etableringsytor kan komma att krävas i samband byggandet av vägen vilket innebär att skogsmark kan komma att behövas tas i anspråk.

Den färdiga vägen kan, tillsammans med eventuellt tillkom-mande byggvägar, komma att innebära en förbättrad tillgänglig-het för skogsbruket.

Grus, berg och mineraler

Vid anläggande av en ny väg eftersträvas massbalans men uttag från sidotag i naturresursen grus- och berg komma att krävas.

Genom tillkomsten av Genvägen kommer möjligheten till ytter-ligare uttag av mineraler att öka.

Effekter och konsekvenser av alternativ A

Skoterleder i utredningsområdet bedöms inte påverkas.

Palokorva är av riksintresse samt även en regionalt utpekad kulturmiljö. Den planerade Genvägen kan komma att beröra kulturmiljöns södra del. Intrånget kan innebära påverkan på fysiska värden samt att för kulturmiljön värdefulla samband och strukturer bryts.

Enstaka registrerade fornlämningar finns inom planerad kor-ridor. Kunskapsläget om förekomsten av fornlämningar kan komma att behöva fördjupas utifrån bland annat att ny kunskap om stenåldersboplatsers lokalisering i Pajalaområdet framkom-mit (Nalisvaara 2010).

Alla fornlämningar är skyddade enligt kulturminneslagen. Läns-styrelsen kan eventuellt komma att fatta beslut om inventering/

utredning avseende ytterligare förekomst av fasta fornlämningar inom aktuellt område.

Alternativet riskerar att påverka värdefulla naturmiljöer genom att passage sker över våtmarker med höga naturvärden.

Alternativ A kan komma att korsa södra delen av Ainettivuoma riksintresse för naturmiljö och passerar norr alternativt söder om sjön Tuppijärvi där en våtmark av klass 1 breder ut sig på ömse sidor om sjön. Längst i väster sker passage över Torneäl-ven som är riksintresse för naturmiljön samt Natura 2000-om-råde.

Effekter och konsekvenser av alternativ B

Alternativet riskerar att påverka värdefulla naturmiljöer genom att passage sker över våtmarker med höga naturvärden.

Alternativ B passerar genom Ainettivuoma riksintresse för naturmiljö och den skyddsvärda myren Tervavuoma. Alternati-vet tangerar avgränsningen för Tervavuoma naturreservat och Natura 2000-område.

Omedelbart öster om Lainioälven, korsar alternativ B en våt-mark av klass 1. Passagen över Lainioälven innebär att område av riksintresse och Natura 2000-område passeras.

På den västra sidan om älven innebär alternativ B intrång i våtmark av klass 1 respektive klass 2 varefter alternativet pas-serar Torneälv som är riksintresse för naturmiljön samt Natura 2000-område.

I Junosuando kan den norra delen av byn komma att få närhet till malmtransporterna beroende på val av vägsträckning. Detta kommer troligen att innebära att de upplever en ökad störning och minskad trafiksäkerhet mot för tidigare.

6.5. Kostnader

Bedömd anläggningskostnad för alternativen. Till detta kommer övriga projektkostnader i form av byggherrekostnader samt i detta skede oförutsedda kostnader.

Befintlig väg Alternativ 1

Cirka 580 Mkr varav broar cirka 95 Mkr.

Alternativ 2

Cirka 520 Mkr varav broar cirka 45 Mkr.

Genvägen Alternativ A

Cirka 440 Mkr varav broar cirka 110 Mkr.

Alternativ B

Cirka 550 Mkr varav broar cirka 170 Mkr.

7. Riskhantering

I kapitel 7 redovisas skydds- och riskobjekt samt konfliktpunkter som kommer att ingå i projektets riskanalys. Syftet med att redo-visa dessa här är att säkerställa att förutsättningarna för riskanaly-sen är klarlagda.

Related documents