• No results found

5. Vad får dig att känna dig trygg i ett bostadsområde?

6.3 Resultat från områdesutformning

6.3.1 Effektivisering av bostäder

De exempelplanlösningar från NCC Boende som utgör utgångspunkt vid effektiviseringen är en bostad för tre personer samt en bostad för fem personer. Nedan redovisas de identifierade funktioner inom bostäderna som kommer att omfördelas till gemensamhetslokaler alternativt minskas ner inom den privata bostaden.

6.3.1.1 Åtgärdsbeskrivning för bostad för tre personer

Originalplanlösningen från NCC Boende kommer från Bockkranen i Göteborg. Originalplanlösningen är en bostad för tre personer som ytmässigt uppgår till 85 kvadratmeter.

Nedan ses den effektiviserade planlösningen i bostaden för tre personer som är ett resultat av de studier som gjorts inom projektet samt de enkätundersökningar som genomförts. Planlösningen uppgår efter effektiviseringen till 53 m².

Skala 1:100

Enligt svensk standard ska det i bostaden om tre rum och kök finnas förvaring bestående av 36 M, där en M motsvarar 100 mm. Denna förvaringsyta kan fördelas på

CHALMERS, Bygg- och miljöteknik, Examensarbete 2012:138

66

garderober och klädkammare varav en garderob ska utgöras av ett linneskåp samt ytterligare en av ett städskåp.

I den aktuella bostaden kommer en garderob att tas bort och placeras utanför bostaden i en gemensam byggnad. I denna förvaring kommer det att vara möjligt att förvara lös egendom som ej önskas finnas i bostaden, men som inte heller passar sig för förrådsförvaring.

Övrig förvaring återfinns i klädkammaren som är placerad i bostadens hall, och här finns förvaring på 30M.

Arbetsplats kommer att tas bort från den privata bostaden och erbjuds istället utanför bostaden i en gemensam lokal i området. I lokalen kommer boende att kunna arbeta i ett kontorslandskap med de förutsättningar som krävs i en kontorsmiljö.

Yta för matlagning följer svensk standard medan antalet matplatser minskas ner till det antal boende som bostaden har, med tillägget en matplats för person i rullstol enligt tillgänglighetskrav. Utanför bostaden kommer gemensam matplats erbjudas för de boende med plats för sällskap på fler personer än fyra. Den gemensamma matplatsen kan utnyttjas fritt av de boende.

I rummet för samvaro har antalet sittplatser minskats till det antal boende bostaden har samt ett utrymme för rullstol. Sittplatserna utgörs av en tresitssoffa. Framför soffan finns även utrymme för ett soffbord samt en vägghängd platt- tv. Utrymme för bokhyllor återfinns utanför bostaden i gemensamma ytor som delas av de boende i området.

I bostadens badrum tillgodoses tillgängligheten enligt Svensk Standard 914221:2006 med utrymme för wc, tvättställ samt dusch. Det finns inget utrymme för badkar i badrummet, men badmöjligheter erhålles i gemensamhetsfunktioner utanför bostaden. Även tvättfaciliteter placeras gemensamt utanför bostaden.

Det finns två sovrum i bostaden. I det ena sovrummet är det planerat för en dubbelsäng med funktionskrav samt tillgänglighetskrav på ena sidan av sängen enligt Svensk Standard normal nivå. I det andra sovrummet finns plats för en enkelsäng med funktionsmått inkluderat plats för medhjälpare.

Det finns enligt Svensk Standard 914221:2006 inga krav på specifik yta för lek i bostäder. Det baseras på att lekyta istället erhålls i bostadens samtliga rum med de ytor som krävs av rummens funktioner. Då vissa av dessa funktioner är borttagna i den aktuella bostaden i kombination med att den kvantitativa enkäten visar på önskemål om gemensamma lekytor i bostadsområdet så kommer det att erbjudas gemensamt utanför byggnaden.

6.3.1.2 Åtgärdsbeskrivning för bostad för fem personer

Den större lägenheten som studeras i detta projekt innefattar fem rum och kök och är baserad på en existerande NCC-planlösning. Originallösningen heter Kuben som är ett koncept som möjliggör flera alternativa utföranden av byggnader då de utformats i form av kuber som kombineras. Den ursprungliga planlösningen är 120 kvm stor och innefattar 4 sovplatser med möjlighet att dela av bostaden för att få ytterligare ett sovrum.

CHALMERS Bygg- och miljöteknik, Examensarbete 2012:138 67

Den lösning som presenteras av projektgruppen motsvarar en bostad på två plan med fem rum och kök och uppgår till 99 m. Bostaden kan anpassas till en familj på fem alternativt fyra personer då två mindre sovrum på övre plan kan kombineras till ett större. Planlösningen följer normalnivå enligt Svensk standard på nedre plan. En planlösning över bostaden samt beskrivning av det åtgärder som påverkat lägenheten redovisas nedan.

BV ÖV Skala 1:100

Utrymme för arbetsplats har tagits bort och förläggs utanför bostaden. Detta gäller även möjligheten till bokhyllor i vardagsrummet. Vardagsrummet har endast plats för det antal personer som bostaden är utformad för, d.v.s. en soffgrupp med fem platser samt utrymme för rullstol, soffbord och platt-tv. Detta innebär inte bara en minskning i antalet sittplatser utan även borttagen fri area som i dagens bostäder tillgodoser lekutrymmet. Då det ej finns några fasta krav på denna yta har denna helt exkluderats och tillgodoses istället i det gemensamma utrymmet. Originalplanlösningen innefattade även ett allrum på ovanvåningen vilket har effektiviserats bort då denna funktion anses tillgodoses av vardagsrummet på nedre våningen.

Samma åtgärd som för vardagsrummets samvaroutrymme har tillämpats på matplatsen då även den minskats i storlek och antal sittplatser. Plats återfinns nu för fem personer vilket är antalet boende samt en extra rullstolsplats. Tillgång till en större matplats erbjuds utanför bostaden.

Bostadens sovrum har dimensionerats för att inrymma sängplats åt boende där ett sovrum rymmer en dubbelsäng, ett andra sovrum har plats för en enkelsäng och medhjälpare samt ett tredje sovrum rymmer en vanlig enkelsäng enligt normalnivå. Projektgruppen har även valt att addera ytterligare ett litet sovrum enligt sänkt nivå i Svensk standard som kan möbleras som kontorsplats eller ett fjärde sovrum. Sängplats och beräknade funktionsmått för att upfylla en tillgänglig sovfunktion utgör sovrummens storlek för de tre större sovrummen.

Gällande badrum så har ett familjebadrum med dusch planerats in på entréplan enligt normalnivå i Svensk standard samt en mindre toalett på övervåningen enligt Svensk

CHALMERS, Bygg- och miljöteknik, Examensarbete 2012:138

68

standard sänkt nivå. Tvättmöjligheter finns inplanerade i badrummet på entréplan med plats för en tillgänglig tvättmaskin och torktumlare.

Bostadens behov av förvaring har i denna lösning följt samma princip som i bostaden för tre personer. Mängden förvaringsutrymme är i bostaden för fem personer 52 M. Av dessa återfinns 6M i säsongsförvaring utanför bostaden och resterande 44 M återfinns i bostaden, av vilka 8 M utgörs av ett städskåp.