• No results found

5. Vad får dig att känna dig trygg i ett bostadsområde?

6.3 Resultat från områdesutformning

6.3.2 Utformning av gemensamhetslokaler

Det har ovanstående beskrivits vilka funktioner som skall flyttas ut ur lägenheterna och istället omfördelas till gemensamhetslokaler i kvartershus. Nedan återfinns en beskrivning av vad dessa gemensamhetslokaler innehåller och hur dessa kan komma att utformas.

I området kommer det att finnas två olika typer av kvartershus. Det ena utgörs av en mindre enhet som delas inom mindre kvarter medan det andra kvartershuset är planerad som en större enhet som delas av boende i hela området. Anledningen till denna uppdelning är att samlade funktioner möjliggör mer exklusiva funktioner i form av spa, gym och kontorsplatser, samtidigt som det större avståndet det innebär att samla funktionerna i en byggnad inom området inte ses som en negativ faktor.

Den mindre enheten kommer att delas av drygt 20 bostäder. I den enheten kommer de gemensamma funktionerna tvättstuga och förråd, men även de borttagna funktionerna lekytor, säsongsförvaring, bibliotek och underhållning, att tillgodoses. Nedan ses en vy över det mindre kvartershuset i ett av kvarteren.

Figur 20: Det mindre kvartershuset som det är planerat i ett av kvarteren i Voxlöv.

Målsättningen med den mindre enheten är att de boende ska den som en förlängning av den privata bostaden. Därför kommer exempelvis lekytor för barn att tillgodoses i byggnaden i form av lekrum som beräknas för cirka 30 barn per enhet. Här kan områdets barn samlas och leka med varandra och sina leksaker. Lekrummet kan även användas vid barnkalas och liknande evenemang.

Biblioteksfunktionen kommer att finnas i anslutning till lekrummet. Tre bokhyllor med 10 tillhörande sittplatser anordnas där de boende kan återvinna litteratur genom

CHALMERS Bygg- och miljöteknik, Examensarbete 2012:138 69

att lämna ifrån sig utlästa böcker till grannen och istället läsa något av grannens bidrag, anordna bokklubbar, eller träffas och fika under tiden som barnen leker. Detta ger både barnen och de vuxna en möjlighet att under lediga former lära känna varandra och umgås oberoende av väderförhållanden och även umgås utan att bjuda in varandra till den mer privata sfären som utgörs av det egna hemmet.

Underhållsfunktionen som minskats ner i bostäderna med en sittplats kommer att finnas i anslutning till barnens lekrum då närheten anses vara trygghetsskapande för barnen. Det är även en lugnande faktor för föräldrar då grannar med all sannolikhet alltid befinner sig i närheten. Underhållsfunktionen kommer att innefatta sittplatser i form av soffor, fåtöljer och sittkuddar samt ett exklusivt hemmabiosystem och en filmskärm. Syftet är att de boende skall kunna samlas här och gemensamt se film samt följa stora tv- event och sportevenemang. Syftet med detta är att öka umgänget bland de boende och även erbjuda en standard som för många är ouppnåelig inom det egna hushållet. Tanken är att de boende själva gör upp ett schema över vad som skall visas genom att anmäla intresse där sedan först till kvarn gäller. Möjligheter finns även för de boende att anordna fasta filmkvällar där exempelvis hushållen turas om att välja film.

Då många enkätdeltagare efterfrågade säsongsförvaring för kläder och fritidsutrustning har ett av högskåpen som ska finnas enligt Svensk Standard exkluderats ur bostäderna. Ett högskåp per hushåll har istället placerats i de små enheterna i anslutning till den förvaring som enligt Svensk Standard skall finnas i det vanliga förrådsutrymmet.

Den större enheten utformas som ett landmärke i området med en spännande design som sammanfaller med områdets tema hållbarhet. Denna enhet kommer dessutom att fungera som en bullervall mot den planerade Hedeleden då den kan placeras närmare vägen i östra delen av området. Denna enhet kommer att tillgodose de borttagna funktionerna matplats, arbetsplatser, badmöjligheter och friyta samt innehålla en uthyrningsbar övernattningslägenhet. Nedan ses det större kvartershuset som det är tänkt att utformas.

CHALMERS, Bygg- och miljöteknik, Examensarbete 2012:138

70

Arbetsplatser i den stora enheten kommer att fungera som ett kontorshotell där de boende ges möjligheten att arbeta hemifrån men i en miljö speciellt anpassad för kontorsarbete. Där kan de distraktioner undvikas som ofta finns i hushållet, och då projektets främsta målgrupp består av pendlare ses detta bidra positivt till att minska resbehovet bland de boende. Detta ses även bidra med de sociala fördelar som ett arbete ger och möjliggör grannar att knyta kontakter både privat och yrkesmässigt. Möjligheten finns även att låta nystartade egenföretagare i närområdet hyra in sig på kontorsplatserna under en tidsperiod. Boende inom området ska även kunna komma dit för att studera alternativt arbeta på kvällstid. Det kommer att finnas 60 arbetsplatser i kontorshotellet i olika former utformade i tysta zoner, gruppbord och avskilda platser och dessa platser kan alltså nyttjas av hela området.

Badfunktionen som omfördelas från den enskilda bostaden kommer att ersättas av en exklusiv SPA-avdelning. Denna SPA-avdelning ger människor möjligheter att träffas, umgås och lära känna varandra och erbjuder avslappning och ro i ett stressigt vardagsliv. Spaavdelningen kommer att bestå av en bastu och en ångbastu båda avsedda för 10 personer vardera samt två jacuzzibadkar avsedda för 6 personer vardera. Det kommer även att finnas en mindre pool på ca 70 kvm vilken innehar måtten 6,8 gånger 10,2 meter.

Friarean i bostäderna ersätts dels av de lekytor som finns utplacerade i området i de mindre enheterna samt av ett mindre gym kommer att placeras i anslutning till spaavdelningen. Detta gym kommer att främja det sociala livet i området och de boendes hälsa genom att ge människor möjligheten till fysisk motion nära hemmet. I denna byggnad kommer även den traditionella kvarterslokalen vara placerad med tillhörande köksutrymmen. Den kommer finnas till låns då de boende vill anordna större events eller middagar och kommer därför utgöra ett komplement till de nedminskade matplatserna i bostäderna. Kvarterslokalen utformas för 40 personer. Övernattningslägenheter är idag ett vanligt inslag i bostadsområden och förväntas bli efterfrågad även i Voxlöv, då det särskilt är ett område med yteffektiva bostäder och begränsad bostadsyta. Denna gästlägenhet avses uppgå till en area på 30 kvm och innefattar en sovplats för två personer, ett trinettkök, klädförvaring och ett mindre badrum med duschmöjlighet.

CHALMERS Bygg- och miljöteknik, Examensarbete 2012:138 71