• No results found

4. Slutsats

4.1 Effektivitet i form av uppmärksammande

I kommunikationsprocessen diskuterades att bland de största utmaningarna för en väl fungerande kommunikation är att minimera kommunikationsbruset som kännetecknas av störningar utifrån. Dessa störningar utgörs många gånger av konkurrens eller att kanalen man använder sig av inte är lämplig eller väl anpassad till målgruppen. Med Michael Dahléns ord som grund, om att varumärkets styrka inte bara byggs upp genom ökat exponerande utan främst genom ökat uppmärksammande, har nedanstående faktorer valts ut och att föra slutdiskussioner i fråga om bloggars effektivitet gällande att uppnå just uppmärksamhet.

4.1.1 Bloggen är ett kreativt medieval

Studien visar att valet av bloggen som medieval favoriserar uppmärksammandet av budskapet då det kan ta tillvara på mediakontexten och framlyftas i den harmoni som skapas sinsemellan. Utmed uppsatsen har det argumenterats för att utformandet av budskapet är minst lika viktigt som innehållet. Med den rådande modehetsen i Sverige har bloggarna breddat väg för en ny och alternativ mediekanal där associationer mellan kanalen och budskapet framlyfter den kommunikation företag vill etablera. Är bloggens framtoning mode, kan ett budskap, gällande exempelvis märkeskläder nyttja de starka parallellerna som dras till den bakomliggande andan av modernitet och stil, och framlyftas som representativt för mediekontexten. Bloggen blir därför en budskapsbärare i sig självt som stärker budskapets effektivitet att uppmärksammas då positiva attribut tillskänks budskapet. Detta innebär att om marknadsförare väljer en modeblogg för rekommendationer av modevaror, reflekterar deras val även en kanal anpassad till rätt publik. Då mediet i många fall kan ha större inflytande över varumärket än själva reklaminnehållet, ligger det i marknadsförare intresse att genom medievalet styra konsumenter att bearbeta reklamen på effektivast vis.

4.1.2 Reklamen integreras med kanalen

Som resultat av den invävda journalistiken i form av produktplacering som marknadsförare använder sig av i bloggar, har inte konsumenten möjlighet att undgå reklambudskapet. Då bloggare på ett övertäckt vis står som representanter för varumärket, upplevs inte heller informationsdelandet vara av kommersiell karaktär. Tack vare nyttjandet av marknadsföringsteknikerna Word of Mouth och Stealth Marketing får konsumenterna det svårt att skilja finansierat reklaminnehåll från oberoende publicitet, och produktplacering från vanligt textinnehåll. Då människan automatiskt sållar bort reklam som irrelevant information, är det viktigt att tona ut gränserna mellan reklam och annan information genom valet av nya kanaler som vanligtvis inte förknippas med reklam. I rekommendationsform, med underhållningsvärde för blogginnehållet, upplevs inte reklamen som påträngande vilket har en positiv effekt på möjligheten att det uppmärksammas. På samma sätt konkurrerar inte kanalen med budskapet i sig om konsumenters uppmärksamhet. Budskapet blir även lättare att utforma då den genre som bloggen tillhör, och den avsedda publik den innehar, definierar vad som klassas som lämpligt och lättolkat innehåll. Nyttjandet av Word of Mouth förmedlar ett sken av att bloggare har ärliga intentioner angående sina rekommendationer och medför att konsumenterna blir mer villiga att lyssna och uppmärksamma budskapet. Genom att introducera sitt reklambudskap i fler än en mediekanal kan även Mere Exposure effekten nyttjas då konsumenter har en tendens att få en mer familjär attityd, många gånger tolkad som positivt tycke, gentemot ting de börjar känna igen. Detta påvisar varför produktplacering i bloggar skulle kunna utgöra ett effektivt komplement till företags sedan tidigare redan använda kommunikationskanaler.

4.1.3 Företag tillåts nå ut till önskad målgrupp

En bloggares läsarskara bildas utifrån den temainriktning och kategoriintresse bloggaren själv har. Bloggläsares repetitiva besök av bloggen medför därför ett erkännande av att bloggare besitter tillräckliga kunskaper inom ett specifikt område för att läsare ska få ut något värde av att besöka bloggen. Bloggaren upplevs med andra ord som en insatt källa

där ett informationsvärde finns att hämta. En av de största störningarna i kommunikationen mellan företag och konsumenter kan bero på att budskapets utformning och kategori inte är mottagligt om kanalen inte är anpassad till all önskvärd publik. I bloggens fall är målgruppen lätt att detektera då läsarna autosegmenterar sig själva utefter bloggtemat. Vidare kan både företag och bloggläsare handplocka bloggar efter personligt intresse utifrån sökmotorer som listar bloggar efter innehåll. Bloggar kan utifrån sina bildade nätverk bli starkt nischade till att skriva om saker läsaren efterfrågar eller uppskattar. Därför ges företag chansen att etablera en ihållande, effektiv relation med ett och samma segment (i bloggens fall beskrivs segmentet som återkommande läsare).

4.1.4 Bloggens räckvidd

Precis som vid andra fall av Internetmarknadsföring, kan bloggen dra nytta av sin interaktiva utformning som medför att läsarantalet är obegränsat. Det finns inte heller några fysiska eller geografiska begränsningar för vilka läsare de kan innefatta. Valet att använda sig av bloggar är fördelaktigt inte bara utifrån den rådande höga besöksstatistiken utan även på grund av dess spridningseffekt bland läsarna. Då viral marknadsföring handlar om att uppmuntra människor att frivilligt sprida information, bygger detta på att konsumenter gör rekommendationer genom Word of Mouth. Aspekter som lyftes fram i undersökningen var att det är grundläggande att välja viktiga personer med stort socialt nätverk och högt inflytande över folk i sin omgivning för denna typ av marknadsföring. Därför har bloggen, med sina uppskattade skribenter, som drivs av egen motivation att attrahera omfattande läsarskaror, stor spridningseffektivitet.

Related documents