• No results found

Egenvård enligt svensk definition

In document Tumörer i hjärna och ryggmärg (Page 139-142)

Optunebehandlingen (TTFields -behandlingen) räknas som egenvård enligt Socialstyrelsens definition, om inte annan legitimerad personal utför allt handhavande som är central kring behandlingen. Därför har man tagit fram nationella riktlinjer kring egenvårdsbedömning för TTFields -behandlingen.

15.5.1 Bedömning och beslut om egenvård samt ansvar för bedömningen

Det är den behandlande legitimerade yrkesutövaren, ordinatören inom hälso- och sjukvården, som inom sitt kompetensområde ska göra bedömningar och besluta om en hälso- och

sjukvårdsåtgärd kan utföras som egenvård. När det gäller att utföra TTFields -behandlingen som egenvård rekommenderas att bedömningen utförs av en specialistläkare inom neuroonkologi.

I vårdprogrammet används för enkelhetens skull benämningen ordinatör för alla legitimerade yrkesutövare, t.ex. läkare, sjuksköterska, fysioterapeut och logoped.

15.5.2 Faktorer vid bedömning och beslut om egenvård

Patientsäkerheten ska vara ordinatörens utgångspunkt vid bedömningar om egenvård, och de ska göras i samråd med patienten och med respekt för hens självbestämmande och integritet. Det går inte att generellt ange vilka insatser som är hälso- och sjukvård och vilka som är egenvård.

Bedömningen påverkas nämligen av omständigheterna i varje enskilt fall, utifrån patientens fysiska och psykiska hälsa samt livssituation. Dessa omständigheter kan också förändras över tid.

En viktig del i ordinatörens bedömning är att:

 analysera riskerna

 se till patientens hela situation

 ta ställning till om patienten behöver stöd för att utföra egenvård.

När bedömningen är gjord fattar ordinatören ett beslut om egenvård som patienten är delaktig i.

15.5.3 Riskbedömning

Vid beslut om egenvård ska en riskbedömning alltid göras och dokumenteras i journalen. Om det finns någon risk för skada ska åtgärden inte bedömas som egenvård, utan som hälso- och

sjukvård.

Riskbedömningen kan dock resultera i att åtgärden kan hanteras som egenvård om patienten får praktiskt stöd av till exempel närstående eller kommunens socialtjänst. Vid den bedömningen måste hälso- och sjukvården säkerställa att de närstående eller kommunen godkänner detta.

Godkännandet ska dokumenteras.

15.5.4 Information och kunskap

Vid beslut om egenvård ska den behandlande läkaren informera om hur egenvården ska utföras och även säkerställa att patienten och de närstående har förstått detta.

Eftersom patienten kan vara behöva praktiskt stöd för att utföra egenvården, ska den som gör bedömningen vid behov samråda med:

 närstående

 bistånds-/LSS-handläggare inom socialtjänsten.

Hälso- och sjukvården ska säkerställa att den som utför eller hjälper till med egenvården har tillräcklig kunskap och kompetens för att kunna göra detta.

15.5.5 Uppföljning och omprövning

I egenvårdsbeslutet ska det hur och när egenvården ska följas upp och omprövas. Den ansvariga behandlaren/ordinatören har alltid ansvaret för uppföljningen.

15.5.5.1 Dokumentation utifrån planering i samråd med berörda

Bedömning, planering och uppföljning betraktas som en hälso- och sjukvårdsåtgärd och ska dokumenteras i patientens journal. Beslutet dokumenteras och följande information ska framgå:

 Vilken/vilka åtgärder som bedömts som egenvård

 Vilka risker som bedöms finnas

 Om patienten ska utföra egenvården själv eller med hjälp av någon annan

 Hur de som ska utföra egenvården får information och instruktioner

 Vilka åtgärder som ska vidtas och vem som ska kontaktas om patienten - i samband med egenvården drabbas av skada/sjukdom

- behöver hälso- och sjukvård hos annan vårdgivare, som i sin tur behöver information om behandlingen

 Vilka åtgärder som ska vidtas och vem som ska kontaktas, om patientens situation förändras

 Hur, när och av vem beslutet om egenvård ska följas upp

 När en omprövning av beslutet om egenvården ska göras.

Intyg eller blankett för egenvård enligt lokala rutiner utfärdas av legitimerad hälso- och sjukvårdspersonal. En kopia av beslutet om egenvård lämnas till patienten. Detta beslut kan vanligtvis användas av socialtjänsten, som underlag för beslut om stöd. Patienten ansvarar själv för att informera socialtjänsten om behov av stöd enligt socialtjänstlagen (2001:453), SoL, eller lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade (1993:387), LSS.

15.5.6 Bistånd enligt lag

Bistånd i form av hjälp med egenvård kan ges enligt SoL och LSS. Vid ansökan om bistånd för hjälp med egenvård, ska patienten lämna den skriftliga dokumentationen av planeringen till kommunens biståndshandläggare. Egenvårdsbedömningen är en del av underlaget för

biståndsbedömningen, för beslut om insatser enligt SoL och/eller LSS. Om kommunen beviljar bistånd eller stöd i form av hjälp med egenvård ska hjälpen utföras av kommunens eller någon annan utförares personal inom vård och omsorg. Vid insatser från både socialtjänst och hälso- och sjukvård, upprättas en samordnad individuell vårdplan (SIP) eftersom man behöver samordna insatserna.

15.5.7 Medicintekniska produkter

Vid beslut om egenvård där en medicinteknisk produkt involveras, gäller även Socialstyrelsens föreskrifter (SOSFS 2008:1) om användning av medicintekniska produkter i hälso- och

sjukvården. Av dessa föreskrifter framgår bl.a. att en medicinteknisk produkt som har utlämnats till en patient ska kunna spåras.

15.5.8 Flödesschema för att bedöma och utföra egenvård

Förklaring till flödesschemat

1. En hälso- och sjukvårdsåtgärd ska bedömas för att se om den kan utföras som egenvård.

2. En riskbedömning ska göras av den behandlande legitimerade yrkesutövaren inom sitt ansvarsområde, för att se om egenvården kan utföras utan risk för skada (patientsäkert).

3. Om JA, kan åtgärden utföras som egenvård. Därefter bedömer man om patienten kan utföra åtgärden själv eller med hjälp av någon närstående/annan person. Om patienten behöver praktisk hjälp, ansöker hen om bistånd enligt SOL/LSS utifrån kopia på

dokumentation. Detta beviljas av biståndshandläggare i kommunen, enligt SoL eller LSS och planeras i samråd med berörda. Information, med eventuell instruktion och

handledning, ska lämnas till de som är berörda.

4. Egenvård följs upp av den legitimerade yrkesutövare som ansvarar för patientens behandling och har ordinerat åtgärden.

In document Tumörer i hjärna och ryggmärg (Page 139-142)