• No results found

EGET FÖRSLAG

In document Boendekvalitet i små modullägenheter (Page 109-113)

Snabba Hus Studeum

6.2 EGET FÖRSLAG

För att visa på att det faktiskt är möjligt att på en liten yta skapa en bostad som uppfyller alla interiöra kvaliteter har vi tagit fram ett eget förslag. Detta förslag uppnår kriterierna för en bostad med god boendekvalitet vad gäller funktion och planlösning. Information saknas på resterande punkter då det egna förslaget är fiktivt. Lägenheten har inte den typiska containermodulformen utan är utformad mer kvadratisk. Denna form gynnar bostadens funktioner och kvaliteter bättre och förklaras nedan.

Nylander och Forshed (2011) menar att varierande storlekar på rum är viktiga för bostadens användbarhet och tillgänglighet. Med hjälp av flexibilitet blir bostäderna anpassningsbara och både nuvarande och framtida boende ges möjlighet till förändring av sin boendemiljö.

I denna bostad finns plats för avhängning av ytterkläder och förvaring i anslutning till entrén. Köket är stort med flera arbetsytor och är både avskilt men ändå öppet mot den gemensamma ytan som är vardagsrummet. Vardagsrummet har stort ljusinsläpp med skjutdörrar mot

balkongen som blir som en förlängning av rummet. Sovrummet har en egen plats och är därmed privat. Ett handikappanpassat badrum finns i anslutning till köket som är en neutral yta.

FUNKTION

Figur 79. Planritning eget förslag 34m2. Egen illustration 2018

0 1 2 3 4 5m

K/F

I en lägenhet är det viktigt att det finns en balans mellan omslutenhet och öppenhet (Nylander & Forshed, 2011). Denna lägenhet har en öppen planlösning vilket ger en bra överblick över bostaden och skapar gemenskap. Öppenhet underlättar rörelsemönstret i en bostad samt att kommunikationen mellan rummen förbättras. Här finns även omslutenhet i exempelvis sovrummet som är avskilt och i köket som både är öppet men ändå har vägg mot en del av vardagsrummet.

OMSLUTENHET OCH ÖPPENHET

Ljusets kvalitet och gestaltningen av fönster är viktiga aspekter när man utformar små bostäder. Ljus har en förmåga att utgöra mål för riktningar och rörelser och förstärker rummets karaktär och upplevelse. Rikligt med ljus kan förstärka vardagsrummets offentliga karaktär, likaså kan ett mindre dagsljusbelyst sovrum få en mer intim och privat stämning (Nylander & Forshed, 2011).

Bostaden har ett stort glasparti försedd med en skjutdörr som leder ut mot balkongen. Ljuset från glaspartiet leder besökaren in i bostaden. Man kan säga att man går från hallen som är relativt mörk in mot ett öppet och ljust vardagsrum och sovrum. Även sovrummet har ett fönster som bidrar till en öppen atmosfär, vilket i detta fall är bra då sovrummet är avskilt från resten av bostaden.

LJUSINSLÄPP

K/F K/F

Figur 80. Rum som skapas genom balansen mellan omslutenhet

och öppenhet i eget förslag. Egen illustration 2018 Figur 81. Ljusinsläpp eget förslag. Egen illustration 2018 ETTHUNDRATIO ° DISKUSSION & ANALYS ° EGET FÖRSLAG

Om axeln går genom flera rum stärks axialiteten, speciellt när rummen som axeln går igenom har samma form, material och storlek (Nylander & Forshed, 2011). I denna bostad kan man se att det finns flera axialiteter till skillnad från lägenheterna vi sett i fallstudien.

AXIALITET

Nylander och Forshed (2011) hävdar att rundgång är en typ av rörelse och ger möjligheten att gå runt i en bostad från rum till rum. Detta skapar en känsla av rymlighet i en liten bostad. Rörelsen har också en rytm, man rör sig med olika hastighet genom de små, respektive de stora rummen. Detta eftersom det är lättare att läsa av de små rummen medan de stora kräver att vi orienterar oss först (se figur 83).

RÖRELSE I BOSTADEN

K/F K/F

Figur 82. Axialitet eget förslag. Egen illustration 2018 Figur 83. Rörelse i bostaden eget förslag. Egen illustration 2018

Social Hållbarhet Kommunikation:

Varierat bostadsbestånd: Trygghet Naturlig övervakning:

Territoriell förstärkning: Naturliga mötesplatser: Underhåll av området: Funktion Hall: Kök: Vardagsrum: Sovrum: Arbetsrum: Badrum: Balkong: Handikappsanpassning: Material & Detaljer Hållbart material:

Neutral färgsättning: Omslutenhet & Öppenhet Integritet:

Utsikt & Insyn:

Öppenhet för olika rum: Ljusinsläpp

Axialitet En:

Flera:

Rörelse Rundgång:

Relation mellan inne och ute Entré: Trapphus:

Relation mellan inne och ute:

Ljudmiljö Inne: Ute: Uppfylls helt Uppfylls delvis Uppfylls ej Information saknas

ETTHUNDRATOLV ° DISKUSSION & ANALYS ° EGET FÖRSLAG

Eftersom vi har gjort en observation på distans så har det lett till att vissa begrepp inte har fått ett lika detaljrikt resultat. Bristen på information gällande områdets utemiljö har även försvårat vår process. Därmed har vi fått göra avgränsningar vad gäller vissa begrepp som är svåra att analysera på distans då det inte funnits tillräcklig information. Samtidigt har avgränsningarna gett oss möjlighet att fokusera mer på att analysera planlösningar, dess funktion och kvaliteter. Hade vi använt oss av platsbesök som metod hade resultatet av begrepp som berör funktioner i lägenheten inte förändrats. Däremot hade vi kunnat gå djupare in i begreppen där utemiljön berörs och därmed kunnat fått ett fylligare resultat av byggnadens omgivning. Platsbesök kräver mycket tid och observationer. Med den tidsgräns vi haft har detta därför inte varit ett alternativ i just detta arbete.

Intervjuer med de boende kombinerat med platsbesök hade däremot kunnat ge arbetet en ny dimension och tillförlitlighet. Att undersöka deras perspektiv på kvalitet i sin bostad och jämföra resultatet med begreppen hade gett studien ett större omfång som varit intressant. Men även här har begränsningen på tid varit en faktor.

In document Boendekvalitet i små modullägenheter (Page 109-113)

Related documents