• No results found

FALLSTUDIE AV SMÅ MODULLÄGENHETER ° BRUNNSBO GÖTEBORG ° ETTHUNDRAETT

In document Boendekvalitet i små modullägenheter (Page 101-108)

SOCIAL HÅLLBARHET B

FALLSTUDIE AV SMÅ MODULLÄGENHETER ° BRUNNSBO GÖTEBORG ° ETTHUNDRAETT

6

DISKUSSION & ANALYS6.1 Fallstudie 6.2 Eget förslag

6.3 Tillvägagångssätt 6.4 Ämnesområde 6.5 Vidare studier

Snabba Hus har tilltalande arkitektur som upplevs som välarbetad, planerad och genomtänkt gällande material och form. Arkitekturens uttryck bidrar till att det är svårt att se att byggnaden skulle vara bestående av moduler. Byggnadens tilltalande utseende bidrar till att byggnaden upplevs som permanent trots att den är byggd på tidsbegränsat bygglov. Ett modernt område har skapats i ett tidigare industriområde med god kommunikation till resten av staden. Då det finns en bostadsbrist samt etableringshinder på den svenska bostadsmarknaden har Snabba Hus tagit fram ett rättvist system till uthyrning av lägenheterna. En viktig aspekt som vi anser har påverkat den goda boendekvaliteten i detta projekt är den öppna dialogen med medlemmar från jagvillhabostad.nu och arkitekten. Tack vare dialogen har lägenheterna därför kunnat utformats efter specifika önskemål och åsikter. Placeringen av byggnaderna skapar en trygg och väl genomtänkt innergård för de boende.

Bostaden har en god boendekvalitet med tanke på dess storlek och det tillfälliga bygglovet. Med innovativa förvaringssystem, plats för arbete, relativt stort kök, avskärmad sovdel och stora fönster med balkong så står Snabba Hus ut från resterande bostäder i fallstudien som saknar detta. Detta är ett exempel på bostäder som uppfyller våra kriterier om en god boendekvalitet.

6.1 FALLSTUDIE

Studeum byggdes innan regeländringarna i BBR infördes. Byggnaden är modern med hög arkitektonisk kvalitet och stort miljötänk. Det ligger i ett bra område i Malmö med närhet till centrum och god kommunikation till resten av staden. I närheten finns butiker, restauranger och skolor. Även på bottenplan finns verksamheter som bidrar till en ökad trygghet till området. Att bostäderna endast är för studenter är både positivt och negativt då studenter lättare kan etablera sig på bostadsmarknaden men endast under sin studietid.

Det finns en liten innergård för de boende men den används endast som cykelparkering och transportsträcka mellan de fyra passagerna. Detta bidrar till en mindre privat känsla då vem som helst i området kan ta sig genom byggnaden. De mörka ingångarna till trapporna och de trånga utvändiga loftgångarna gör att bostäderna känns mindre trygga och privata.

Bostaden har en god boendekvalitet men brister finns i bland annat förvaringsmöjligheter, möjlighet till ommöblering och att det inte finns någon definierad sovdel. Men däremot har byggnaden miljöanpassats gällande exempelvis värmemätning. Här blandas flertal material och stora glaspartier pryder hela fasaden, vilket är en stor fördel för bostaden.

Tömmens arkitektur känns omodern och är inte speciellt tilltalande på grund av dess

utformning och val av material och färg. Man kan tydligt se att byggnaden är en snabb lösning på bostadsbristen i området. Området känns inte välplanerat då här finns brist på uteplatser, grönområden och mötesplatser. Området har inte heller någon koppling till resten av staden och ligger väldigt öppet vilket kan leda till en minskad känsla av trygghet för de boende. Då bygget ej följer detaljplanens föreskrifter får bostäderna inte stå kvar under en längre tid. Bostäderna är till för alla men framförallt nyanlända.

Bostaden har stor brist på boendekvalitet. Här finns endast ett litet fönster som är lägenhetens enda ljusinsläpp. Det finns inte stor plats för varken kokvrå, sovdel, eller plats till förvaring. Ingen balkong finns heller som hade kunnat förlänga lägenheten ut. Man kan fundera över huruvida bygget blivit specialanpassat efter platsen eller om byggnaderna beställts innan platsen bestämts. Detta eftersom byggnaden ej har stor relation till sin omgivning. Har man som kommun kunnat påverka utformningen eller bara fått godta ett färdigt koncept från det estländska företaget? Isåfall kanske prioriteringarna gällande boendekvalitet skiljer sig mellan de olika länderna.

EDA byggdes innan regeländringarna i BBR infördes. Byggnaden har en fin och tilltalande arkitektur som med sin särpräglade fasad bidrar till en öppenhet i byggnaden. Det finns även verksamheter i botten som påverkar områdets rörelsemönster och aktivitet. Området ligger centralt och med bra kopplingar till resterande delar av staden. Byggnaden har en innergård som dessvärre inte är så planerad och har brist på grönska. Detta i sin tur påverkar de boendes möjlighet att skapa en mötesplats. Genom brist på grönska är det också lätt att de som befinner sig på innergården känner sig iakttagna.

Bostaden har god boendekvalitet gällande planlösningen. Den sticker ut i jämförelse med de andra fallen i studien då det är en bostadsrätt och man själv kan göra om i lägenheterna. Även den utfällbara sängen är specifik för just denna bostad och bidrar till en flexibilitet. Bristerna ligger istället i tryggheten då området ej känns helt klart och etablerat än.

Hallonbergens fasader har två olika arkitektoniska uttryck då den ena sidan präglas av loftgångar medan den andra sidan består av fönster och material i olika färger. Byggnadens placering mellan två högre byggnader gör att den känns tillfällig. Mycket grönska finns i området och nära till buss och tåg. Ingen innergård endast för de boende finns, vilket gör att inga mötesplatser etableras för dem.

Bostaden har en bristfällig boendekvalitet då badrummet har en väldigt central del som även fungerar som en passage mellan de olika rummen. Dörrarna delar upp lägenhetens två gemensamma utrymmen. Få förvaringsmöjligheter finns och bostadens förutbestämda funktioner minskar flexibiliteten till att ommöblera. Fönsterna i lägenheten öppnas inåt vilket gör att det inte går att placera möbler framför. Utanför finns även galler som begränsar kontakten mellan inne och ute. Dock är lägenheterna väldigt fräscha och ljusa vilket har stor betydelse för välmåendet hos de boende.

Även Brunnsbo byggdes innan regeländringarna i BBR infördes. Byggnaden har inget enhetligt arkitektoniskt uttryck då fasaderna har olika färg på material.. Omgivningen består av grönområden, parkeringsplatser och bostadshus. I närheten finns inga verksamheter vilket resulterar i en minskad rörelse i området. De offentliga loftgångarna med gemensam loftbalkong vetter ut mot parkeringen och känns varken privata eller trygga. Entrén in till byggnaden är ej tydlig eller välkomnande. Mellan de två byggnadskropparna finns en mindre innergård med grönska, dock ger platsen ej uppmuntran till aktivitet eller möten vilket bidrar till att innergården blir mindre attraktiv.

Bostaden har bristfällig boendekvalitet på grund av att området ej är tillräckligt genomtänkt och har en tveksam placering. Planlösningen har brister i möjligheter till ommöblering och ljusinsläpp. Hallens och badrummets placering är väldigt annorlunda jämfört med de andra fallen i studien. Men även om hallen är stor så finns det ändå brist på plats för avhängning av kläder och skor.

Sammanställning av analys:

Efter denna analys av fallstudier har vi kommit fram till att det finns vissa likheter i samtliga bostäder. Tittar man på planlösningarna kan man se att alla lägenheter går från en mörkare hall till ett ljusare vardagsrum. Detta gör att samma rörelser skapas i bostäderna. Det går även att se att regeländringarna i BBR nyttjats då samtliga har utformats på sådant sätt att bostadsfunktionerna överlappar varandra helt eller delvis. De flesta har också endast ett fönster vilket nu är tillåtet.

Det går även att se skillnader. De största gäller tankarna kring trygghet i området. Även kvaliteten interiört är skiftande. Man kan se en koppling mellan nivån på kvaliteter och om bostäderna är byggt på tillfälligt bygglov eller ska stå där permanent. Exempelvis har man tänkt mer på omgivningen i ett område som Studeum som står permanent till skillnad från Tömmen som man vet redan nu kommer behöva flyttas. Men däremot är Snabba Hus ett bra exempel som visar på att man arbetat med byggnad, omgivning och interiör på en väldigt jämn nivå trots tillfälligt bygglov. Vilket har resulterat i att Snabba hus känns som ett trivsamt och fungerade område både socialt och arkitektoniskt. Av dessa anledningar är det troligt att en byggnad som Snabba Hus kommer kunna stå kvar permanent. Analysen har också resulterat i att man kan se skillnader i boendekvaliteter och trygghet kopplat till om bostäderna är hyresrätter eller bostadsrätter.

ETTHUNDRAÅTTA ° DISKUSSION & ANALYS ° FALLSTUDIE

Tabell 8. Sammanställning av kriterier. Egen tabell 2018

Snabba Hus

In document Boendekvalitet i små modullägenheter (Page 101-108)

Related documents