• No results found

Egna studier

I såväl Dennis I som Dennis II gjordes ett stort antal separata utredningar. När Dennis redovisade resultatet av förhandlingsarbetet för regeringen i januari 1991 bifogade han även en förteckning över de utredningar han låtit göra. Stockholms- beredningen tog under sitt arbete fram ett antal studier. Bland annat fi ck en konsult utarbeta alternativa scenarier för hur transportproblemen kan lösas i Stockholm-Mälardalsregionen.

När Cederschiöld inledde sitt arbete deklarerade han: ”Jag är förhandlingsman. Jag ska inte utreda tekniska lösningar, jag ska ena regionens politiker kring ett omfattande trafi kpaket”. Cederschiöld har ett digert och väl förankrat material som

grund för sitt arbete: Stockholmsberedningens betänkanden, RUFS 2001, RIM34,

gällande fl erårsplaner för statliga investeringar i vägar och järnvägar, erfaren- heterna från Stockholmsförsöket, utredningsmaterial om nord–sydliga förbindelser och östlig förbifart, utredningar om Citybanan m.m. Dessutom fi ck han ganska snart Hans Rodes Ytspårsutredning. Detta hindrar inte att han blir tvungen att göra en hel del kompletterande studier och utvärderingar innan han kan avlämna sitt slutliga förslag i slutet av år 2007.

34 Rimliga resurser till Stockholm-Mälardalen, Rapport 2003:1, Mälardalsrådet.

40408_Inlaga 109

40408_Inlaga 110

I allmänhet redovisar en förhandlare eller kommitté resultatet av sitt arbete genom att överlämna en rapport eller överenskommelse till regeringen med ett följebrev. Av följebrevet framgår ofta om det är fråga om en slutredovisning och om uppdraget bedöms vara fullgjort och avslutat. Utredningsresultaten publiceras normalt i form av offentliga utredningar.

Hörjels förhandlingar resulterade i en principöverenskommelse om samordning,

utbyggnad och drift av det kollektiva trafi ksystemet i Storstockholm. Överenskom- melsen, som förutsatte att fl era följavtal skulle träffas med berörda trafi khuvudmän och trafi kföretag, var undertecknad av företrädare för regeringen, SJ, Stockholms läns landsting och Stockholms stad.

Strängs slutrapport utgörs av ett följebrev där Sträng redovisar att utredningen

slutfört sitt uppdrag. Av brevet framgår att en överenskommelse träffats mellan SJ, landstinget och staten om spårutbyggnader, rullande materiel och drift av pendeltåg- trafi ken. De olika åtgärderna redovisas med objektbeskrivningar, tidsplaner, kostnader och fördelning av dessa mellan staten, SJ och landstinget. Överenskom- melsen skulle gälla under förutsättning att den godkändes av regeringen och landstinget. Sträng berörde också vissa önskemål om ersättning från staten till SJ utöver vad som reglerades i avtalet och tillstyrkte att SJ:s önskemål skulle tillgodo- ses. Överenskommelsen var undertecknad av Gunnar Sträng, för staten, Olov Lekberg, för landstinget och Bengt Furbäck, för SJ.

Dennis slutredovisade sitt uppdrag i ett brev av vilket framgår att uppdraget

slutförts. En överenskommelse hade träffats mellan socialdemokraterna, modera- terna och folkpartiet om trafi k och miljö i Stockholmsregionen. Till överenskommel- sen fogades tre bilagor. Dessa bestod av brev från Banverket och Vägverket om de objekt för vars genomförande verken skulle ansvara och en sammanställning över utredningar som genomförts inom ramen för uppdraget och som varit underlag för förhandlingarna. Överenskommelsen omfattade objektbeskrivningar, tidsplaner, kostnader och fi nansiering. Det noterades att förhandlingar om slutligt ställnings- tagande till några av objekten skjutits fram till ett senare tillfälle. Överenskommelsen var undertecknad av företrädare för de tre ovan nämnda politiska partierna i länet och Stockholms stad men inte av förhandlingsmannen själv.

Stockholmsberedningen levererade fl era delrapporter eller delbetänkanden under

arbetets gång, i enlighet med givna direktiv. Rapporterna har publicerats som offentliga utredningar.

Beredningen redovisade först en problemanalys av trafi ksituationen i regionen och därefter en målbild, som lades till grund för en långsiktig utvecklingsstrategi. En särskild utredning gjordes om fl ygplatskapaciteten i Mälardalsregionen och en annan om trängselavgifter. Slutrapporten omfattar förslag till långsiktiga planer i form av prioriterade objektlistor för transportinfrastrukturen i Stockholms län och övriga Mälardalen. Inom beredningen uppnåddes enighet om prioriteringar av kollektivtrafi k- och järnvägssatsningar men inte om vägbyggen. Finansieringsfrå- gorna löstes inte. Slutbetänkandet är undertecknat av ordföranden och huvudsekre- teraren. Betänkandet är inte publicerat i serien statens offentliga utredningar.

40408_Inlaga 111

40408_Inlaga 112

En förutsättning för ett framgångsrikt genomförande är att ett projekt är väl förankrat hos berörda aktörer. Men det är inte alltid möjligt att förutse allt som kan hända under en lång genomförandetid, såsom konjunkturväxlingar, kostnads- ökningar, nya lagar, förändrade politiska majoriteter m.m.

Överenskommelser måste förankras i de politiska partier som ingår i de poli- tiska församlingar som ska godkänna dem. Även om förhandlare måste få ett visst utrymme för sitt agerande, är det regel att de under förhandlingarnas gång vänder sig till sina partigrupper för att informera men också för att få klartecken för fortsatt agerande. Under t.ex. Dennisförhandlingarna var diskussionerna om de politiskt känsliga projekten omfattande i respektive partier. Moderaterna fi ck till och med kalla in en extra stämma för att ändra sitt tidigare negativa beslut om bilavgifter. Även inom socialdemokraterna och folkpartiet var det hårda duster innan de kunde godkänna förslagen i uppgörelserna.

Förankring hos en bredare allmänhet var knappast aktuellt för Hörjel- och Strängförhandlingarna. Däremot blev det en viktig fråga för Dennisöverenskom- melsen på grund av massmediernas stora intresse för förhandlingsarbetet i kombination med omfattande protester, inte minst från miljöorganisationer. Förhandlarna satsade betydande belopp på ett informationskansli som på ett objektivt sätt skulle informera och inhämta medborgarnas synpunkter på de olika projekten. Även i Stockholmsberedningen var frågan om information till allmän- heten viktig. Beredningen lät göra en opinionsundersökning om invånarnas och näringslivets syn på trafi ksituationen i regionen och på behovet av trafi kinveste- ringar och andra åtgärder.

Såväl Hörjel- som Strängöverenskommelserna följdes av ett antal följdavtal. Överenskommelserna genomfördes fullt ut. (För Hörjelöverenskommelsen återstår dock utbyggnaden av Märsta station). Vad gäller Dennisuppgörelsen och Stockholmsberedningen sker genomförandet successivt, och troligt är att i stort sett samtliga projekt i princip kommer att genomföras förr eller senare. Innan Dennisuppgörelsen upplöstes av regeringen 1997 hade projekt för drygt 7 miljard er kronor genomförts och ytterligare projekt var under genomförande.