• No results found

Den ekonomiska prognosen, efter delårsbokslut januari – augusti, visar på helår, givet nuvarande trafikbeställning och tidtabell, ett positivt resultat på 10 770 tkr jämfört med budget 2015. För prognosen avseende biljettintäkter och trafikkostnader har fördelningen per månad under 2014 använt som underlag. Det betyder att exempelvis intäkternas andel januari – augusti 2014 av helårsresultatet 2014 använts som grund för uppräkning av utfallet av periodens intäkter för helåret 2015.

Intäktsantaganden i prognosen

Intäkter från medborgarna består av färdbevisförsäljning samt intäkter från avtal och uppdrag där betalare inte består av medlemmarna i Kommunalförbundet.

Biljettintäkterna under delårsperioden uppgick till 72 392 tkr vilket är 5 procent bättre jämfört med samma period föregående år. Intäktsutvecklingen är därmed bättre än budget och prognosen indikerar att intäkterna för 2015 blir 2 037 tkr över budget.

Skolkortsintäkterna under delårsperioden uppgick till 36 519 tkr vilket är 2,3 procent lägre jämfört med samma period föregående år. För skolkortsintäkter är den prognosticerade intäkten 500 tkr lägre än budgeterat vilket är bättre än vad prognosen vid delårsbokslut 1 indikerade.

Övriga intäkter består av viten från trafikföretagen samt reklamintäkter och har under

delårsperioden ett utfall på 1 715 tkr vilket kan jämföras med 4 591 tkr för samma period föregående

år. Det lägre utfallet jämfört med tidigare år kan förklaras av lägre viten från tågtrafiken.

Kollektivtrafikmyndigheten budgeterar inte för viten även då de med sannolikhet faller ut och prognosen består endast av känt utfall.

Kostnadsantaganden i prognosen

Förvaltningskostnaden uppgick till 17 757 tkr under perioden januari till och med augusti vilket kan jämföras med 15 358 tkr för samma period föregående år. Den ökade kostnaden jämfört med tidigare år består främst i ökade personalkostnader. Givet nuvarande uppdrag prognosticeras förvaltningskostnaden 2015 uppgå till 33 424 tkr vilket är 251 tkr lägre än budget.

De trafikrelaterade kostnaderna uppgick till 20 430 tkr under perioden vilket kan jämföras med 17 354 tkr för samma period föregående år. De ökande kostnaderna jämfört med tidigare år består främst av ökade kostnader för tekniska system samt högre banavgifter. Trafikrelaterade kostnaderna prognosticeras till 35 599 tkr vilket är 1 992 tkr lägre än budgeterat. Den positiva prognosen kan främst förklaras av viss försening på grund av rättslig prövning av upphandlingen av betal- och realtidssystem. För investeringarna i betal- och realtidssystem som ska företas med stöd av medel ur Länsplanen är den prognostiserade kostnaden cirka 500 tkr vilket är lägre än budgeterat.

Under delårsperioden har indexutvecklingen varit lägre än budgeterat och trafikkostnaderna i utfallet är därmed lägre än budget och prognosen på helår är att de kommer vara 6 199 tkr lägre än budget.

Det finns viss osäkerhet kring de ekonomiska effekterna av Eskilstuna Station360 då verksamheten är relativt nyetablerad. Intäkter består av intäkter från kundserviceavtal med SJ AB, bokningsavgifter och provisioner. Personalkostnaden inklusive lönekostnaden är prognosticerad utifrån nuvarande personalstyrka motsvarande 4,55 årsarbetare. Eskilstuna station360 hanteras som en egen resultatenhet och eventuella över- eller underskott tillfaller Eskilstuna kommun.

Finansieringen av etableringen av beställningsfunktion, samordning och övrig kundtjänst för den särskilda kollektivtrafiken (Servicecenter Sörmland) sker utifrån principen att Landstingets andel uppgår till 50 procent och kommunernas andel är 50 procent fördelat efter respektive kommuns invånarantal som det såg ut vid närmast föregående årsskifte. Prognosen tyder på kostnader motsvarande 2 974 tkr för etablering av Servicecenter Sörmland.

Balanskrav

Kollektivtrafikmyndighetens prognos tyder på att kollektivtrafikmyndigheten kommer klara balanskravet vid årsbokslutet. Balanskravsutredningen visar att Kollektivtrafikmyndighetens balanskravsresultat för perioden januari – augusti 2015 klarar kommunallagens balanskrav det vill säga intäkterna överstiger kostnaderna. I resultatet ingår inte några underskott från tidigare år som ska återföras och inga realisationsvinster.

Årets prognostiserade resultat 10 770 tkr

Avgår realisationsvinster 0 tkr

Balanskravsresultat 10 770 tkr

Anläggningstillgångar och investeringar

Anläggningstillgångarna har värderats till anskaffningsvärdet med avdrag för planmässiga

avskrivningar. Avskrivningarna för perioden uppgår till 238 tkr i Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet.

Soliditet och likviditet

Soliditeten beskriver hur mycket av tillgångarna som är finansierade med eget kapital. Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet har vid utgången av augusti en soliditet på 34 procent.

Kollektivtrafikmyndigheten har per sista augusti en likviditet på 118 procent vilket tyder på god kortsiktig betalningsförmåga. Likviditeten har under delårsperioden förbättrats genom förändrade betalningsvillkor på medlemsavgifterna.

Ekonomisk prognos och analys samlad redovisning

I kommunkoncernen ingår Kollektivtrafikmyndighetens helägda dotterbolag Länstrafiken Sörmland AB. Länstrafiken Sörmland AB har till föremål för sin verksamhet att på uppdrag av

Kommunalförbundet Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet biträda Kollektivtrafikmyndigheten förvalta, förvärva och sälja fastigheter samt förvalta ingångna avtal till stöd för den regionala kollektivtrafik som Kollektivtrafikmyndigheten ansvarar för enligt lag (2010:1065) om kollektivtrafik.

Resultatet för den samlade redovisningen uppgick till 23 583 tkr. I kommunkoncernens resultat ingår avskrivningar i motsvarande 2 957 tkr varav 224 tkr är en effekt av förvärvet av Länstrafiken

Sörmland AB. Länstrafiken Sörmlands fastigheter uppskattas ha ett övervärde motsvarande 8 411 tkr som årligen skrivs av i kommunkoncernen. Avskrivningen för detta per helår förväntas uppgå till 336 tkr. Vid eventuell framtida avyttring kan övervärdet att belasta verksamheten som en kostnad.

Likviditeten, omsättningstillgångarna i förhållande till de kortfristiga skulderna, vid periodens utgång uppgår till 125 procent för Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken Sörmland AB gemensamt vilket tyder på mycket god betalningsförmåga. Kommunkoncernens soliditet är vid delårsperiodens slut 33 procent. Vi bedömer att Sörmlands Kollektivtrafikmyndighet och Länstrafiken Sörmland AB har god långsiktig betalningsförmåga.

Finansiella mål

Sörmlands Kollektivtrafikmyndighets utgångspunkt är att säkerställa en långsiktig stabil ekonomi och en trygghet för dess medlemmar. Som vägledning för att uppnå god ekonomisk hushållning har förbundsdirektionen antagit nedanstående finansiella mål.

 Årets resultat ska vara positivt.

 Förvaltningskostnader får årligen uppgå till högst fem procent av totala kostnader (enligt modellen för fördelning av kostnader, intäkter och ansvar), förutsatt att nuvarande uppdragsvolym inte väsentligen förändras.

 Den procentuella andelen intäkter från allmänheten ska årligen öka (enligt modellen för fördelning av kostnader, intäkter och ansvar), förutsatt nu känd subventioneringsnivå.

Delårsperiodens resultat uppgick till 22 952 kronor och helårsprognosen tyder på ett positivt resultat motsvarande 10 770 tkr. En viktig del i Kollektivtrafikmyndighetens finansiella kontroll utgörs av budgetföljsamhet och arbetet mot en budget i balans kommer fortsätta. Periodens

förvaltningskostnader står för 4 procent av Kollektivtrafikmyndighetens totala kostnader och det finns ingenting som tyder på att förvaltningskostnaderna kommer överskrida 5 procent vid årets slut.

Den procentuella andelen intäkter från allmänheten uppgick till 16,7 procent under delårsperioden vilket är något lägre jämfört med helåret 2014. Trots en god intäktsutvecklig förväntas den

procentuella andelen intäkter från allmänheten inte öka under 2015. Som en följd av vissa

utbudsförbättringar ökar produktionskostnaden för trafiken i större utsträckning än biljettintäkterna från allmänheten. Totalt sett förväntas Kollektivtrafikmyndigheten uppfylla två av de tre finansiella mål som förbundsdirektionen fastställt i budget 2015.

Länstrafiken Sörmland AB har i sin tur följande finansiella mål för god ekonomisk hushållning;

 positivt resultat

 förvaltningskostnaderna får årligen uppgå till högst tjugo procent av totala kostnader förutsatt att nuvarande uppdragsvolym inte väsentligen förändras

 kassalikviditeten ska överstiga 100 procent

Länstrafiken Sörmlands resultat uppgick till 856 tkr för perioden januari till och med augusti 2015.

Länstrafiken Sörmlands förvaltningskostnader i förhållande till totala kostnader uppgick till 6 procent.

Kostnader för drift och underhåll av bussdepåer vidarefaktureras Kollektivtrafikmyndigheten. Dessa kostnader ska i framtiden faktureras direkt till Kollektivtrafikmyndigheten vilket kommer resultera i en höge andel förvaltningskostnader. Kassalikviditeten, förhållandet mellan omsättningstillgångar och kortfristiga skulder, uppgick vid utgången av augusti till 1 164 procent. Länstrafiken uppfyller samtliga finansiella mål.

Related documents