• No results found

Resultaträkning

Stadens resultaträkning (mnkr) Bokslut jan-apr

Driftredovisning per nämnd och verksamhet

Driftredovisning per nämnd (mnkr) Bokslut

Driftredovisning per verksamhet

Utfallet fram till och med april månad visar ett resultat på minus -4,7 mnkr vilket understiger budgeten med -9,7 mnkr. Helårsprognosen är ett budgetunderskott på -4,1 mnkr och ett resultat på 1,6 procent av skatteintäkter och generella statsbidrag och utjämning.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen har en positiv budgetavvikelse på 0,8 mnkr. Överskottet beror dels på en del budgeterade kostnader som kommer senare på året såsom kostnaden för linfärjan och turistbyrån dels på att planeringsutskottet har haft lägre konsultkostnader för utredningar. Kommunstyrelsens helårsprognos är en budget i balans men innehåller en del osäkerheter. Det är osäkert när

rättegången mot byggentreprenören för Campus idrottshall kommer att starta i hovrätten och hur mycket advokatarvodena kommer att kosta. Det finns också en osäkerhet kring Norrbergets detaljplan och exploateringsintäkter och om och när Lillstugan kommer att rivas och generera utrangeringskostnader.

Barn- och utbildningsnämnden

Barn- och utbildningsnämnden har en negativ avvikelse på -0,1 mnkr. Resultatet varierar mellan olika verksamhetsområden. Det stora underskottet ligger i förskoleverksamheten. Anledningen till förskoleverksamhetens underskott är att personal- och lokalkostnaderna inte är anpassade efter barnantalen. Ett arbete med att nå en budget i balans pågår i nämnden.

Socialnämnden

Socialnämnden har en positiv budgetavvikelse på 1,0 mnkr. Verksamheterna för individ och familjeomsorg samt ekonomiskt bistånd visar på överskott samtidigt som äldreomsorgen redovisar ett underskott. Socialnämndens helårsprognos är en budget i balans. Prognosen för kostnader kopplade till Corona beräknas just nu landa på 4,0 mnkr som vi kommer att återsöka från staten. Vi har varit försiktiga i prognosen och antagit att vi kommer att få ersättning för 50% av våra kostnader vilket innebär att socialnämnden klarar av att bära en nettokostnad på 2,0 mnkr inom befintlig budgetram.

Helårsprognosen exklusive Coronas effekter skulle annars varit ett budgetöverskott på 2,0 mnkr.

Socialnämnden kommer att fortsätta drabbas av ökade kostnader med anledning av Corona. Det finns en osäkerhet kring hur stora dessa kostnader kommer att vara och hur stor del som eventuellt kommer att kompenseras av staten.

Nämnden för teknik, fritid och kultur

Nämnden för teknik, fritid och kultur har en positiv budgetavvikelse på 0,9 mnkr. Resultatet varierar mellan de två enheterna där fastighetsenheten redovisar ett underskott och tekniska enheten ett överskott. Säsongsvariationer och budgetsatsningar som inte har realiserats än bidrar till

överskottet. Nämnden för teknik, fritid och kulturs helårsprognos är en budget i balans. Ett arbete inom förvaltningen kommer att påbörjas för att landa i orsakerna till fastighetsenhetens underskott så att konkreta åtgärder kan tas fram för en budget i balans.

Stadsbyggnadsnämnden

Stadsbyggnadsnämnden har en negativ budgetavvikelse på -0,2 mnkr. Underskottet beror på att verksamheten inte når upp till målen för självfinansieringsgrad. Stadsbyggnadsnämndens helårsprognos är ett underskott på -0,9 mnkr. En verksamhetsgenomlysning görs just nu av verksamhet och ekonomi. Kostnaden för detta konsultuppdrag på 150 tkr ligger medräknat i helårsprognosen.

Pensionskostnader och finansiella kostnader

Vi beställer en pensionsprognos två gånger per år. Pensionsprognosen har tidigare visat sig vara väldigt volatil och det fortsätter den att vara även i år. Den senaste pensionsprognosen som

levererades i slutet av april visar på en försämrad pensionskostnad jämfört med budget på cirka 3,8

ytterligare 20 miljarder kronor. I utfallet fram till och med april månad är enbart Vaxholms andel av de beslutade välfärdsmiljarderna bokförda. Vaxholms andel av de övriga 20 miljarderna är endast medräknad i prognosen.

Osäkerheten i prognosen fortsätter och vi följer utvecklingen noga som får konsekvenser på innevarande år och kommande budgetprocess. I skrivande stund den 18/5 har staten aviserat om ytterligare 6 miljarder kronor till kommuner och regioner. Dessa har inte tagit med varken i utfallet eller prognosen.

Kostnader kopplat till Corona

Fram till och med april månad ser merkostnaderna för Corona per förvaltning ut enligt tabellen nedan. Kostnaderna är relativt låga i mars men ökar under april månad. Det är framförallt skyddsmateriel och extrapersonal som bidrar till de ökade kostnaderna. Kommunen kommer att återsöka samtliga kostnader från staten. Det är osäkert om hur stor andel av kostnaderna som Vaxholm kommer att bli ersatt för.

Som bilaga till detta ärende finns ett dokument som heter ’’Coronavirusets påverkan på Vaxholms ekonomi’’. Förvaltningen har sammanställt dokumentet i syfte att synliggöra de ekonomiska effekterna av det rådande Coronaviruset. Det är ett levande dokument som uppdateras i takt med att förutsättningarna förändras.

Bedömningen i dagsläget är att inga budgetförflyttningar behöver genomföras för att hantera merkostnaderna till följd av Coronaviruset.

Ansvar3 Utfall

mar-apr 2020

115 KS-Kommunledning -39

217 Socialnämnd -622

315 Barn och utbildningsnämnd -96

514 Teknik, Fritid -13

Delsumma verksamheter -770

Total -770

Investeringsredovisning

Löpande investeringar (mnkr) Bokslut jan-apr

Om-och tillbyggnad fastigheter -6,3 -13,0 -8,5 -4,5

Hamnar, kajer 0,0 -0,5 -0,5 0,0

Fritid 0,0 -0,5 -0,5 0,0

Park och mark -0,1 -0,5 -0,5 0,0

Tillgänglighetsanpassningar 0,0 0,0 -1,0 1,0

Infartsparkering -0,1 -4,0 -2,0 -2,0

Långsiktiga investeringar

Långsiktiga investeringar (mnkr) Bokslut jan-apr

avvikelse Start Slut Prognos

Totala investeringar (mnkr) Bokslut jan-apr

Utbildningsförvaltningen har utrett frågan kring en mindre skola på Rindö. Frågan hanteras just nu hur och i vilken form det ska ske. Under tiden är byggprojektet för nya Rindö skola pausad. I väntan på att detaljplanen för Norrberget vinner lagakraft går projektet SÄBO 1 sakta fram just nu och förväntas inte förbruka hela investeringsbudgeten för i år. Trafiksäkerhetshöjande åtgärder, konstgräs samt rondellen på Engarn förväntas genomföras under nästa år.

Exploateringsredovisning

Vaxholms stad har ett pågående exploateringsprojekt på Norrberget. Exploateringen av Norrberget syftar till att möjliggöra en stadsutveckling om cirka 240 bostäder, verksamhetslokaler i markplan, särskilt boende för äldre samt en förskola. Projektet inleddes i samband med att

kommunfullmäktige år 2011 beslutade att ersätta den befintliga Norrbergsskolan med en ny skola för årskurs 7–9 på Campus Vaxholm. Beslutet möjliggjorde därmed att platsen istället kan användas för nytt ändamål. Under byggnationen av den nya skolan genomfördes i augusti 2016 ett samråd för en ny detaljplan på Norrberget. Den 2 september, månaden efter, inbjöds exploatörer till en

markanvisningstävling för området. Besqab Projekt och Fastigheter AB utsågs i mars 2017 till vinnare av tävlingen. I anslutning till antagandet av detaljplanen i juni 2018 inbetalade Besqab handpenning i enlighet med godkänt köp- och genomförandeavtal. Rivning av Norrbergsskolan inleddes i juli 2019 och har pågått under tiden detaljplanen varit överklagad till mark- och miljööverdomstolen.

Utfallet för Norrbergets exploateringsprojekt uppgår till 7,1 mnkr fram till april månad. Majoriteten av kostnaderna avser rivningen av Norrbergsskolan. I posten övrigt ingår saneringskostnader för 1,4 mnkr som vi räknar med att få ersättning för av försäkringsbolaget.

I exploateringsredovisningen ingår kassaflödespåverkande in-och utbetalningar. Kommunen har även haft utrangeringskostnader för Norrbergsskolan under 2017 på 14,4 mnkr och Lägerhöjdens förskola under 2019 på 1,3 mnkr. Utrangeringskostnaderna uppgår till totalt 15,7 mnkr.

Utrangeringskostnaderna framgår inte i tabellen för exploateringsredovisning med anledning av att de är bokföringstekniska kostnader som inte har en effekt på kommunens kassaflöde.

Kommunstyrelsen

Kommunstyrelsen har två olika roller. En roll är att utgöra kommunens styrelse med uppgift att leda och samordna planering och uppföljning av kommunens verksamheter och bolag. I den andra rollen är kommunstyrelsen nämnd med uppgifter som tilldelats från kommunfullmäktige. Dessa uppgifter är bland annat att vara anställningsmyndighet för den samlade förvaltningen och på så sätt vara ansvarig för arbetsgivarfrågor. Andra ansvarsområden som faller under kommunstyrelsen är samhällsbyggnadsfrågor, frågor som rör näringsliv, IT, kommunikation, redovisning och upphandling.

Uppföljning av verksamheten Utveckling av stadens webbplats

Arbetet inom målområdet kvalitet fortgår. Under årets första månader har arbetet med att utveckla och förnya stadens webbsida fortsatt. Syftet är att öka fokus för det stora flöde av nyheter som Vaxholms stad på webbplatsen erbjuder invånare och på ett tydligare sätt än i dag lotsa besökare till den information de söker. Tillgänglighetsfrågan har varit central på Vaxholms stads webbplats sedan den nya infördes för några år sedan. Nu anpassas arbetet med den ytterligare till skärpta tillgänglighetskrav. Lanseringen av webbplatsen beräknas ske i början av höstterminen.

Elektroniska fakturor

Staden har gjort det möjligt för kunder att erhålla elektroniska fakturor. Även leverantörer kan nu välja att skicka elektroniska fakturor till staden. Detta spar både tid och pengar och är bra för miljön.

Kontaktcenter

Under januari till april har kommunen startat upp kontaktcenter med att utöka ärendena med att avlasta främst socialförvaltningen genom att hantera faderskap, ansökningar av ekonomiskt bistånd och till viss del färdtjänstärenden. Förutom en avlastning för socialförvaltningen även detta även inneburit en ökad och snabbare tillgänglighet för de som söker kommunen i dessa frågor. Under kommande tertial planerar kontaktcenter för att utöka och också kunna svara på enklare faktura- och trafikfrågor.

Uppföljning av privata utförare

Det pågår ett arbete att implementera kommunfullmäktiges program för mål och uppföljning av privata utförare som ska stärka uppföljning och insyn av privata utförare både på förvaltningsnivå och på politisk nivå. Arbetet samordnas av kommunledningskontoret.

Barnrättsbaserat arbetssätt

Ett arbete har påbörjats för att skapa goda förutsättningar att arbeta efter den beslutade strategin för det barnrättsbaserade arbetssättet i Vaxholms stad. Det innebär bland annat att tillhandahålla utbildning samt metoder och arbetssätt.

Arbete mot oegentligheter

Inom ramen för arbetet mot oegentligheter tas ett förslag fram till uppförandekod samt ny policy med tillhörande riktlinjer. Förslagen kommer att läggas fram till kommunstyrelsen och fullmäktige i höst.

Förbättrat resultat NKI företagsklimat

Nöjd-kund-index (NKI) företagsklimat mäts för myndighetsområdena brandskydd, bygglov, markupplåtelse, miljö- och hälsoskydd, livsmedelskontroll och servicetillstånd. NKI totalt för Vaxholm har ökat från 60 till 79, men antalet respondenter är liksom tidigare år lågt, vilket måste beaktas.

ÖP-seminarium

I februari genomfördes det tredje ÖP-seminariet för översiktsplaneprojektet Vaxholm 2040, med en strategiverkstad.

Renovering av kajen

Arbetet med att renovera kajen befinner sig i en planerings- och uppstartsfas. De sista

undersökningarna på plats pågår och vid nästa bokslut bör en fullständig analys om nuläget kunna presenteras. Då är det möjligt att avgöra hur arbetet ska gå vidare.

Nya och reviderade strategier och planer

Kommunens VA-plan och revidering av dagvattenstrategin har beslutats i kommunstyrelsen.

Dessutom pågår en revidering av den regionala cykelplanen samt framtagande av den regionala kollektivtrafikplanen.

Arbetet med hållbarhetsstrategi enligt plan

Arbetet med att ta fram en hållbarhetsstrategi baserat på de globala målen i Agenda 2030 fortlöper enligt plan.

Arbete inom social hållbarhet

En plan för insatser inom arbetet med att stärka den psykiska hälsan har tagits fram i samverkan mellan hållbarhetsenheten, socialförvaltningen och barn- och utbildningsförvaltningen. Arbete med suicidprevention, trygghetsvärd på Kronängsskolan och en projektanställning för att stärka

samverkan mellan förvaltningarna och arbeta med tidig upptäckt är några av de planerade insatserna under 2020-2021. Arbetet finansieras av stimulansmedel från Sveriges kommuner och regioner, SKR.

Drogförebyggande och trygghetsfrämjande arbete i samverkan med Polis har skett inför och i samband med stora ungdomssamlingar kvällstid. Information till vårdnadshavare, antilangning, fältverksamhet och nattvandring har genomförts. Nätverkande med idrottsföreningarna har skett tillsammans med RF-SISU och sommarlovsaktiviteter har inplanerats.

Arbete inom ekologisk hållbarhet

Arbetet med energiplanen pågår enligt tidsplan och en första politisk förankring har genomförts.

Enheten deltar i arbetet med en ny avfallsplan. En plattform för det interna miljöarbetet har tagits fram och kommer att publiceras i maj. Projektet med hållbara hushåll har startats med fem

Ekonomiskt resultat

Kommunstyrelsen har en positiv budgetavvikelse på 0,8 mnkr. Överskottet beror dels på en del budgeterade kostnader som kommer senare på året såsom kostnaden för linfärjan och turistbyrån dels på att planeringsutskottet har haft lägre konsultkostnader för utredningar. Kommunstyrelsens helårsprognos är en budget i balans men innehåller en del osäkerheter. Det är osäkert när

rättegången mot byggentreprenören för Campus idrottshall kommer att starta i hovrätten och hur mycket advokatarvodena kommer att kosta. Det finns också en osäkerhet kring Norrbergets detaljplan och exploateringsintäkter och om och när Lillstugan kommer att rivas och generera utrangeringskostnader.

Driftredovisning - verksamhet (mnkr) Bokslut netto

Södra Roslagens miljö- och

hälsoskyddsnämnd -0,6 -0,6 0,0 -1,9 -1,9 0,0 -0,6

Överförmyndarnämnden -0,4 -0,4 0,0 -1,3 -1,3 0,0 -0,4

Periodens resultat -24,7 -25,5 0,8 -77,2 -77,2 0,0 -24,8