• No results found

Socialnämndens uppgift är att på olika sätt stödja, hjälpa och skydda utsatta grupper i samhället samt ge omsorg om äldre och människor med funktionsnedsättning. Nämndens ansvarsområden omfattar både förebyggande verksamhet och individuellt inriktat utrednings- och

behandlingsarbete. Verksamheten är till stora delar lagstadgad och omfattar individ- och familjeomsorg, äldre- och funktionshinderomsorg samt flyktingmottagande.

Uppföljning av verksamheten Matleveranser till riskgrupper

Myndigheten har initierat och genomfört ett samarbete med lokala handlare inom kommunen för att säkerställa att stadens riskgrupper får hjälp med leverans av matvaror när de förväntas ha en social distansering. Myndigheten har lånat hemtjänstens kylbil för leveranserna.

Samverkan med utbildningsförvaltningen

Enheten för Barn och Ungdom har en aktiv samverkan med utbildningsförvaltningens enhet för samverkan och stöd. I syfte att utveckla olika samverkansformer har enheterna även påbörjat ett arbete om gemensamma strukturer och resurser inom ramen för projektet psykisk ohälsa och problematisk skolfrånvaro, vilket leder till fler gemensamma insatser och samverkansytor.

Våld i nära relationer

Förvaltningen har påbörjat dialog med flertalet nordostkommuner samt Lidingö och Värmdö om möjligheten att genomföra en gemensam kampanj, liknande den staden hade i höstas, för att lyfta upp området. Särskilt under nu rådande omständigheter finns det en ökad oro för att våld i nära relationer kommer öka.

MIA-Roslagen – Mobilisering inför arbete

MIA är ett projekt genom Samordningsförbundet för individer som av någon anledning inte har arbetat på länge och samtidigt erhåller långvarigt ekonomiskt bistånd. Oavsett om det beror på sjukskrivning, rehabilitering eller på något annat, är MIA-projektet till för att öppna dörrar mot arbetsmarknaden. Samtidigt bidrar verksamheten till stegförflyttningen mot ett ökat deltagande i samhället, bättre hälsa och större social gemenskap.

Vaxholm har sedan januari 2020 fått sju personer antagna i projektet med målet att de i förlängningen ska kunna bli självförsörjande.

Projektet Mer digital

Projektet Mer digital har genomförts, vilket syftar till att minska det digitala utanförskapet hos stadens seniorer. Projektet innebar att seniorer i Vaxholms stad erbjöds en digital utbildning under två kvällar i februari med hjälp av skolungdomar. Syftet var att ge digital glädje och nyfikenhet, att

Digitalisering inom utförarverksamheten

Planering för införandet av digital dokumentation inom hemtjänst egen regi har påbörjats och införandet beräknas starta i maj/juni 2020.

Arbetet med att implementera digital nattillsyn som ett komplement till traditionell nattillsyn fortgår. Även planeringen för införande och upphandling av annan välfärdsteknik som syftar till att öka självständighet, delaktighet och verksamheternas kvalitet fortgår.

På grund av pandemin har implementering och utvärdering av trådlöst nätverk och gästnätverk på särskilt boende stoppats upp och beräknas återupptas under hösten.

Upphandling av ett verksamhetssystem för digital läkemedelssignering har genomförts.

Implementering har påbörjats, men tillfälligt stoppats utifrån pandemin. Systemet beräknas vara i drift under hösten, men är beroende av trådlös uppkoppling.

Ökning av ansökningar inom ekonomiskt bistånd

Med anledning av den pågående pandemin har förvaltningen sett en viss ökning av ansökningar inom ekonomiskt bistånd, ökningen ligger runt 4 procent. Individerna kommer huvudsakligen från hotell- och restaurangnäringen som har drabbats hårt. Antalet förväntas öka under nästkommande kvartal med anledning av det kraftigt försämrade konjunkturläget och ökad arbetslöshet som följd.

Framgångsrikt arbete av jobbcoach

Inledningen på året har varit framgångsrikt vad gäller att få ut klienter i anställning. Speciellt nyanlända med rätt till specifika lönesubventioner har under kvartalet varit framgångsrika att matcha ut i heltidsanställningar. Hittills har 15 individer under kvartalet erbjudits anställningar, dels ordinarie anställning dels med olika former av subventioner. Förvaltningen har även lyckats

förmedla deltidsanställningar till 7 individer samt 11 individer som fått praktikplatser eller andra former av arbetsträningar.

Jobbcoachen har fortsatt driva det nyuppfunna arbetsmarknadsnätverket i Nordost med regelbundna träffar.

Rekryteringsträffar har arrangerats inom städ, vård samt varvsindustri där även övriga Nordostkommuner erbjudits möjlighet att anmäla deltagare.

Boendestöd

Ett nytt projekt har startats för boendestödets klienter. Syftet och målet med projektet är att klienterna ska känna ökat självförtroende, minskad ångest, hitta styrka och nya egenskaper hos sig själva. Projektet drivs i Andreaskyrkans lokaler och projektledare är en skådespelare med

erfarenhet av att arbeta med personer med psykisk ohälsa.

Två nya elbilar

Hemtjänsten har upphandlat ytterligare två elbilar under hösten, vilka har levererats under början av 2020.

Ekonomiskt resultat

Socialnämnden har en positiv budgetavvikelse på 1,0 mnkr. Verksamheterna för individ och familjeomsorg samt ekonomiskt bistånd visar på överskott samtidigt som äldreomsorgen redovisar ett underskott. Socialnämndens helårsprognos är en budget i balans. Prognosen för kostnader kopplade till Corona beräknas just nu landa på 4,0 mnkr som vi kommer att återsöka från staten. Vi har varit försiktiga i prognosen och antagit att vi kommer att få ersättning för 50% av våra kostnader vilket innebär att socialnämnden klarar av att bära en nettokostnad på 2,0 mnkr inom befintlig budgetram.

Helårsprognosen exklusive Coronas effekter skulle annars varit ett budgetöverskott på 2,0 mnkr.

Socialnämnden kommer att fortsätta drabbas av ökade kostnader med anledning av Corona. Det finns en osäkerhet kring hur stora dessa kostnader kommer att vara och hur stor del som eventuellt kommer att kompenseras av staten.

Driftredovisning - verksamhet (mnkr) Bokslut netto