• No results found

Elcykelcyklister positiva till smarta elcyklar är mest positiva till leasing respektive abonnemang

4 Empiri - Resultat .1 Resultat

4.1.7 Elcykelcyklister positiva till smarta elcyklar är mest positiva till leasing respektive abonnemang

I en prövning av den sjunde hypotesen (H7) och den åttonde hypotesen (H8) söker vi samband mellan de respondenter som kan tänka sig att köpa en smart elcykel och inställning till leasing respektive abonnemang som betalningsform. Hypoteserna har formulerats Elcykelcyklister som är mest positivt inställda till smarta elcyklar är

också mest positivt inställda till leasing (H7) och Elcykelcyklister som är mest positivt inställda till smarta elcyklar är också mest positivt inställda till elcykeln som tjänst dvs. en abonnemangsform (H8). Dessa hypoteser är söker svar på den

sista delen i problemställningen som handlar om samband mellan acceptans smarta elcykeln och nya betalningsmodeller, där tidigare hypotesprövningar visat att betala hela cykeln på en gång är det traditionella sättet att göra affären kring elcykeln. I analys av inställning till olika betalningsformer i 4.1.2 konstateras att endast ca 7% av respondenterna väljer leasing som förstahandsval resp 17% som andrahandsval, när man ställs inför att betala hela summan på en gång, delbetala, abonnera eller leasa. 2 av 3 kan tänka sig att köpa en smart elcykel (4.1.4).

I Anova analys, där inställning till den Smarta elcykeln (Frågeställning 21: Om jag skaffar mig en ny elcykel kommer jag att välja en smart elcykel) hos hela

respondentgruppen emot gruppens inställning till betalningsformer som väljs i förstahand. Analysen visar att det finns en signifikant skillnad (,000) mellan grupperna som väljer det fyra olika betalningsformerna (se Tabell 25). Ett Post Hoc test visar dock att skillnaden är signifikant endast mellan att betala hela cykeln på en gång och övriga betalningsformer.

Tabell 25: Anova-analys av inställningen till den Smarta elcykeln hos de fyra grupperna efter önskad betalningsform i första hand.

Analysen av de 1120 st fullständiga svar på påståendena som rör den smarta elcykeln och den betalningsmodell som önskas i första hand (Tabell 26), visar att som är positivt inställd till leasing som betalningsform (Mean 5,46) är något mer positiv inställd till den smarta elcykeln än de som vill delbetala (Mean 5,43). Mest positiva till den smarta elcykeln är dock de som väljer abonnemangsformen i första hand (Mean 5,83). I botten ligger de som vill betala hela cykelns kostnad på en gång, dessa är minst intresserade av den smarta elcykeln (Mean 5,05).

Tabell 26: Medelvärde inställning till smarta elcykel utefter vald betalningsform, i första hand.

Motsvarande Anova gjord på hur man vill betala i andra hand visar inte signifikanta skillnader mellan de olika betalningsformerna. Dock visar en jämförelse av

medelvärdena ett mönster som följer resultatet av tidigare analys av betalningsform i första hand (Tabell 27).

För att ytterligare analysera sambanden mellan inställningen till den smarta elcykeln och leasing respektive abonnemang samt klustras svaren på påståendet Om jag

skaffar mig en ny elcykel kommer jag att välja en smart elcykel i två grupper där 1-4

på Linkertskalan anses vara negativt inställda = nej, medan de som svarat 5-7 anses vara positivt inställda = ja.

En analys av inställningen till olika aspekter av leasing hos de respondenter som angett leasing (N=290) som ett alternativ i första eller i andra hand och gruppens inställning till den smarta elcykeln visar signifikans (0,001) för att de som är

positiva till den smarta elcykeln är mer positiva till leasing än de som är negativa till den smarta elcykeln (Tabell 28).

Tabell 28: Medelvärde leasing som betalningsform vid köp av ny elcykel i relation till inställning smart elcykel.

Utifrån påverkansfaktorer som nämns i TAM och utökade teorier (2.2) analyseras det batteri av frågeställningar som ställts kopplat till leasingoch abonnemang.

69% i respondentgruppen leasing är positiva till den smarta elcykeln. Signifikant skillnad finns mellan ja och nej grupperna (inställning till den smarta elcykeln) för samtliga påståenden om leasing (Tabell 29).

Tabell 29: Anova analys frågeställningar leasing i relation till inställning till den smarta elcykeln.

Motsvarande analys har gjort av gruppen som kan tänka sig att abonnemang som betalningsform i första eller i andra hand. Signifikans finns (0,001) för att de som är positiva till den smarta elcykeln (ja) är mer positiva till abonnemang än de som är negativa (nej) till den smarta elcykeln. I denna respondentgrupp (N=368) hamnar 71% av respondenterna i ”ja-gruppen” med ett medelvärde på 4,3.

Tabell 30: Medelvärde abonnemang som betalningsform vid köp av ny elcykel i relation till inställning smart elcykel.

Likt för leasing, har de som valt abonnemang som föredragen betalningsform i första eller andra hand fått ta ställning till fler påståenden för att förstå

bakomliggande faktorer och vad som påverkar valet av betalningsform, samt skillnader i dessa beroende på inställning till den smarta elcykeln.

En Anova visar att det finns signifikant skillnad i inställningen mellan ”ja”- och ”nej-grupp” gällande alla aspekter av abonnemang som frågeställningarna tar upp (Tabell 31).

Tabell 31: Anova analys frågeställningar abonnemang i relation till inställning till den smarta elcykeln.

Slutsatsen vi kan dra av genomförda analyser är att det finns belägg för sambanden mellan inställningen till nya betalningsformer och den smarta elcykeln som prövas i hypoteserna H7 och H8.

Aveseende påverkansfaktorer som tas upp i TAM och utvecklade teorier 2.2, för att ta till sig de nya betalningsformerna leasing och abonnemang, så ser vi samma mönster när det gäller vilka faktorer/frågeställningar som som har de högsta medelvärdena i svaren i gruppen som valt leasing resp. abonnemang. Dock ser vi genomgående något lägre medelvärden i gruppen abonnemang. Påståenden avseende enkelhet (Perceived ease of use = PEOU), trygghet och säkerhet (Perceived Trust=PT) som har de högsta medelvärdena. Även att man får den produkt man faktiskt vill ha scorar högt (Perceived Usefullness= PU) medan vänner och bekantas inställning och beteende (Perceived credibility=CR) verkar utgöra en mindre eller ingen påverkan med de lägsta värdena. Att det är ekonomiskt

(Perceived Cost=PC) att välja leasing och abonnemang som betalningsform verkar inte vara den största drivkraften. Respondentgruppen som valt leasing visar på medelvärden över 3,5 när det gäller påstående om att det är ekonomiskt och passar privatekonomin medan abonnemangsgruppen har medelvärden under 3,5.

Related documents