• No results found

Elektroniska källor

In document Flerstämmighet - Teori/Praktik (Page 50-55)

5. Litteraturförteckning

5.1 Elektroniska källor

Liberg, Caroline (2008). Skola i utveckling ur Det leksamma allvaret – fyra språkutvecklande miljöer. Sida 93-113. Skolverket

http://www.multimedia.skolutveckling.se/upload/3374/531818.pdf [Tillgänglig 2008-11-13]

NE (2008) Nationalencyklopedin på internet, Sökord; flerstämmighet

http://www.ne.se/sok/flerst%C3%A4mmighet?type=NE [Tillgänglig 2008-12-17]

Skolverket (2008). Kursplanen i Svenska

http://www3.skolverket.se/ki03/front.aspx?sprak=SV&ar=0506&infotyp=23&skolform=1 1&id=3890&extraId=2087 [Tillgänglig 2008-12-20]

Skolverket (1999): Nationella kvalitetsgranskningar 1998. Skolverkets rapport, 160.

Stockholm: Liber. http://www.skolverket.se/publikationer?id=495 [Tillgänglig 2008-12-22]

Vetenskapsrådet (2008). Forskningsetiska principer Forskningsetiska aspekter inom humanistisk-samhällsvetenskaplig forskning utgivare Vetenskapsrådet ISBN: 91-7307-008-4 http://www.vr.se/download/18.668745410b37070528800029/HS%5B1%5D.pdf Tillgänglig [ 2008-12-28]

Bilaga 1:

Intervjufrågor

Påminner om betydelsen av just dina tankar och uppfattningar om nedanstående frågor.

Frågorna kan besvaras direkt under de enskilda frågorna eller om du vill göra på annat sätt men tydliggör gärna för mig vilken fråga du besvarar. Mängden textsvar avgör du men utveckla gärna dina svar vilket ökar min förståelse. Lycka till!

1. Vad kännetecknar begreppet flerstämmighet för dig?

2. Vad är det som gör att du anser att en flerstämmig miljö är bra eller inte?

3. På vilka sätt anser du att du skapar en flerstämmig miljö när det gäller din undervisningsmiljö i svenska?

a) Vilka möjligheter anser du finns med en flerstämmig miljö med fokus på din svenskundervisning?

b) Vilka svårigheter anser du att du möter när det gäller en flerstämmig miljö med fokus på din svenskundervisning?

4. Anser du att det är möjligt att skapa flerstämmiga miljöer så de präglar alla rum i skolan så väl som elevernas vanliga klassrum som idrottssal? Motivera ditt svar.

5. Övriga frågor/tankar om begreppet flerstämmighet som du skulle vilja tillägga!

 

Bilaga 2:

Information gällande ert forskningsdeltagande!

Rättigheter som ni bör vara medvetna om när det gäller ert deltagande i min forskning är följande:

• Rättigheten att avbryta er medverkan när ni vill utan negativa följder och…

• Rättigheten att bestämma om, hur länge och på vilka villkor ni vill delta.

Undersökningens gång för er deltagare ser ut så här:

1. Att skriftligt svara på frågor rörande begreppet flerstämmighet gällande teori och praktik. Frågorna är individuella eftersom behovet av just er uppfattning är

betydelsefullt för undersökningens giltighet. Frågorna bör inlämnas till mig snarast möjligt eller senast måndagen den 17 november via mail eller vid behov hämtar jag dem hos er.

2. Att vidare i ett gemensamt samtal lyfta fram olika funderingar/uppfattningar som utgår ifrån era skriftliga intervjusvar där vi tillsammans försöker vidareutveckla de svårigheter och möjligheter som kan uppstå i praktiken gällande flerstämmighet.

Viktigt att tänka på är att detta samtal syftar till att lyfta fram innehållet från era skriftliga svar. Detta gruppsamtal kommer jag att spela in via någon typ av bandspelare men en önskan är också att videofilma för att få fler möjligheter till textbearbetning för mig som forskare efteråt. Hör av er om ni misstycker.

3. Avrundar gruppsamtalet med en kort skriftlig utvärdering av samtalets innehåll och form.

Jag är tacksam för att ni ställer upp och tar er tid för mitt forskningsprojekt fastän jag förstår att ni har mycket att göra under denna period. Förhoppningsvis kan min forskning ge er tankar och funderingar som ni kan ha nytta för både er verksamhet och er själva.

Frågor och funderingar? Hör av er till mig!

Bilaga 3:

Flerstämmighet

Sammanfattning över de skriftliga svaren över begreppet!

Flerstämmighet är när det finns flera olika röster i ett klassrum där barnens olika röster är viktiga och där alla i rummet bidrar till lärande och utveckling. I denna miljö arbetas det aktivt med flera och olika mottagare till barnens arbeten där barnen ska veta vilka deras

mottagare är, för att kunna anpassa sitt arbete. Ett mottagande tillbaka kan också ske. Dessa mottagare kan vara en kompis, förälder, lärare eller annan person.

I en flerstämmig miljö finns det möjlighet att utgå ifrån eleverna där eleverna ges tillfälle till delaktighet och inflytande för att bidra till givande lektioner. I denna miljö ökar lusten att lära och det ska kännas meningsfullt för eleverna.

I en flerstämmig miljö finns ett tillåtande klimat som kännetecknas av att alla får, kan och vågar komma till tals, där alla tankar och åsikter kommer till uttryck. Klassrumsmöblering ska gynna samspel och tillfällen till olika gruppkonstellationer ska ofta förekomma. Som lärare krävs en förmåga att vara flexibel till barnens tankar genom att lyssna aktivt och att ha förmågan att utnyttja olika personer och deras kunskap för att leda eleverna mot ett bestämt mål. Som lärare arbetar du också för att tillgodose elevernas olika lärstilar och det finns behov av struktur och genomtänkta planeringar i skapandet av en

flerstämmig miljö.

Bilaga 4:

Intervjuguide till gruppintervjun!

• Inledning: (lägga lite tid här och försöka lyfta in dem så de känner sig ok) - Berätta att syftet är analysera innehållet i samtalet inte vem som säger vad

eftersom nu alla känner alla.

- Berikandet av flerstämmighet vilket gör att det är bara mer intressant om det finns olika synpunkter och uppfattningar

- Berätta hur jag tänkt lägga upp min intervju så de vet hur strukturen kommer se ut.

(se nedan) Tala om innan att jag tänker avsiktligt bryta ibland för att vi ska kunna hålla tidsramen och inte för att samtalen är ointressanta. Tid för själva

gruppintervjun ska jag försöka hålla till en timme.

- Efter avslutat samtal, Tid för reflektion – två minuter för att skriftligt svara på två frågor rörande form och innehåll i samtalet.

- Fråga om de är intresserade av att få veta var forskningsresultaten kommer att publiceras och att få en rapport eller sammanfattning av undersökningen. (Rek 2, från forskningsrekommendationerna)

• Gruppintervjun:

- Berätta kort vilka de är och bakgrund, inte för vad de berättar egentligen utan för att jag ska kunna transkribera ner det enklare efteråt så jag hör vilka som pratar.

- Dela ut sammanfattningen så de får ett varsitt papper att titta på men jag läser det också högt. Vidare ges ca 10 min för eventuella tillägg eller kommentarer.

- Vidare följer fördjupning av de olika begrepp som jag anser varit centrala i deras olika texter från sammanfattningen för att vidareutveckla hur de gör arbetar konkret i vardagen för att nå detta och hur detta arbete eventuellt kan skilja sig åt mellan de teoretiska och praktiska ämnena. Begreppen som jag utgår ifrån är; 1.

Tillåtande klimat där alla tankar och åsikter kommer till uttryck, 2. Samspel (eller samlärande), 3. Mottagare (och till sist om det finns tid 4. Att utgå ifrån eleverna eller begreppet delaktighet.)

De olika begreppen:

Tillåtande klimat där alla tankar och åsikter kommer till uttryck:

- Hur arbetar ni konkret/praktiskt i vardagen för att nå detta?

- Skiljer sig detta arbete åt i de olika teoretiska och praktiska ämnena?

Här bör jag få fram med vad de menar med olika uttryck, i deras skriftliga svar finner jag enbart det verbala i samtal och musik och ev. genom bilden. Jag vill också få fram hur de når alla.

Mottagare: (alla nämner mottagarens betydelse)

- Hur arbetar ni i konkret/praktiskt i vardagen med mottagarbegreppet? Vilken är dens roll?

- Är mottagarens roll i de teoretiska och praktiska ämnena likadana eller på vilket sätt kan de skilja sig?

Här behöver jag få förståelse på vilka de ses som mottagare och på vilket sätt de skapar situationer för en mottagare men kanske också vad som förväntas av mottagaren.

Samlärande:

- Hur arbetar ni konkret/praktiskt för att skapa samspel mellan eleverna?

- Skiljer sig detta åt mellan de teoretiska och praktiska ämnena?

Här är jag lite orolig för att de kommer prata om samarbete istället för samspel, hur gör jag då? Det kan också vara så att denna fråga går in i den föregående med mottagarbegreppet och då får jag försöka vara lyhörd och kanske istället ta mitt fjärde begrepp. Eller kan jag ta begreppet samlärande och se vad som händer. Då blir det mitt begrepp och jag får in lärandet mellan eleverna.

Att utgå ifrån eleven: (eller begreppet delaktiga)

- Hur arbetar ni praktiskt i vardagen med att utgå ifrån elevens erfarenheter? (eller för att göra eleverna delaktiga i deras lärande)

- Skiljer sig detta arbete mellan de teoretiska och praktiska ämnena och i så fall på vilket sätt?

Väljer jag begreppet att utgå ifrån eleverna kommer kanske deras tankar in på olika lärstilar och hur de utifrån eleverna tar hänsyn till det. Eller ska jag kanske ta begreppet olika lärstilar för att komma åt hur de i vardagen kommer åt detta?

 

In document Flerstämmighet - Teori/Praktik (Page 50-55)

Related documents