• No results found

Elevernas berättelser om växterna och småkrypen

In document Om livets kontinuitet (Page 128-132)

7. VAD LÄR SIG OCH UPPLEVER ELEVERNA?

7.2 Elevernas berättelser om växterna och småkrypen

I detta avsnitt redovisar jag min analys av vad eleverna skrivit i sina skrivböcker om sina odlingar av ärtplantor och i en särskild uppgift de haft om spyflugelarvens livscykel. Avsnittet avser att ge ett delsvar på hur eleverna upplever sina studier av ärtplantan och spyflugans metamorfos. Analysen omfattar de elever som hade undervisning 2006.

Ärtplantan

Antalet tillfällen som de 24 eleverna eleverna skrivit i sina skrivböcker varierar från 2 till 6. I medeltal handlar det om drygt 4 tillfällen/elev. De flesta elever (16) har gjort 4 dagboksnoteringar och däröver.

Som beskrivits i avsnitt 5.4 analyserades dagböckerna med avseende på förekomsten av anteckningar som handlar om estetiska och känslomässiga uttryck, uttryck för omsorg samt beskrivningar av det biologiska skeendet. I 21 av de 24 skrivböckerna förekommer alla tre aspekter. Det finns inget eleverna skrivit som inte utgör delar av någon av dessa tre aspekter. De skriver mycket om sin omsorg om sin växt och de beskriver hur ärtplantan utvecklas och hur de upplever att ta hand om den. De ritar också, oftast mycket noggranna bilder, med måttangivelser. Stina ger skriftliga kommentarer i skrivböckerna: berömmer, ställer frågor och uppmuntrar flera att skriva mer. Nedan beskriver jag innehållet i de delar av elevernas reflektioner som ingår i varje aspekt och ger exempel.

47 För skillnaden mellan förtest och fördröjt eftertest gäller för FLUGOR att p = 0,039*, för FJÄRILAR att p = 0,0009*** och för GRODOR att p = 0,012* (Chi2-test).

Vad lär sig och upplever eleverna?

Känslomässiga och estetiska uttryck

De delar av elevernas skrivböcker som innehåller estetiska och känslomässiga omdömen utgörs framförallt av hur de upplever arbetet med sin ärtplanta. Dels handlar det om vad de tyckte om att så sina ärtor, dels om hur de upplever utvecklingen av sina ärtplantor. De uttrycker sig också till viss del estetiskt om sina plantor. Nedan följer några exempel.

Det är jätte kul att vattna den, och intressant för att man vill vakna nästa dag och kolla vad som har hänt. Det e super kul! - (Flicka, åk 5, s. 2)

Det är intressant och spännande. Först tyckte jag det var jobbigt. Sen roligt att se vad som händer /…/ jag tycker om mina ärter dom växer fort. Det är kul att se dom är fina och jag är glad. (Pojke, åk 5, s. 5)

Det här arbetet är göra skoj för det är spännande varje dag man kommer till skolan har de växt men det är mer spännande efter helgen för då har den växt så mycket. (Pojke, åk 5, s. 10)/…/ Jag tycker mina ärtor är söta för deras blad är så fina.

Omsorg

Det elever skriver som ingår i denna aspekt handlar framförallt om hur de sköter sin växt. Det handlar om hur ofta de vattnar den, ger den stöd när den börjar bli gänglig och om hur de sköter om den hemma över påsklovet. Här ingår också att de berättar om hur växten mår.

Eleverna uttrycker omsorg ungefär varannan gång som de skriver om sina plantor. Nedan följer några exempel.

Jag tycker att arbetet är roligt, för att det är mysigt att ta hand om dom. (Flicka, åk 5, s. 2)

Jag vattnar min planta nästan varannan dag. För jag vill inte att dom ska dö. Jag brukar prata med dom så dom får syre eller nåt. (Flicka, åk 5, s. 3)

Jag har skött min bra jag vattnar den minst en gång per dag. Den mår väldigt bra. (Pojke, åk 5, s. 5)

Biologiska observationer

Det elever skriver som ingår i denna aspekt handlar om hur deras ärtplanta växer, hur stor den har blivit, hur bladen ser ut, om det är fläckar på dem, om de är bruna etc. Varje elev har också inledningsvis skrivit en hypotes om vad de tror kommer att hända med deras planta. Denna hypotes ingår också i denna aspekt.

De flesta elever beskriver biologiska observationer varje gång de gör noteringar. Nedan följer några exempel:

Jag trodde att den bara skulle växa LITE, men nu är den rätt stor, jag tror att den växer c. 22 cm till sommaren. (Flicka, så 5, s. 2)

Min ärta är bara 2 cm hög men det beror på att jag planterade den senare än alla andra. Min ärta har vuxit mer än föra gången för då hade den inte vuxit någonting./…/Jag är intresserad av att veta hur ärtorna växer åt rätt håll. (Pojke, s. 7)

Mina växter har redan kommit upp! (Smile-tecken) det tog inte alls en månad utan bara 12 dagar för dem att bli 6-9 cm höga. Och om man vänder på krukan så ser man gör många rötter dem är vita och har hår fjun på sig. Pojke, så 5, s. 10)

Sammanfattning och kommentar

Det framgår av denna analys att elevernas noteringar oftast handlar om hur plantan utvecklas, alltså om deras biologiska observationer och reflektioner. Nästan lika ofta skriver de om vad de tycker om att sköta sin ärtplanta eller om hur den ser ut eller känns. Något mer sällan ger de beskrivningar som handlar om deras omsorg om plantan. Genomgående är att eleverna i det de skriver, har en personlig relation till sina plantor. Att varje elev har en egen planta har säkerligen en stor betydelse för att det blir så. Man kan också notera att elevernas observationer väcker frågor hos dem.

Att dela upp elevernas utsagor är naturligtvis till nackdel för helhetsbilden av hur eleverna uttrycker sig, men det är ett sätt att försöka tydliggöra vad deras reflektioner handlar om. Deras anteckningar är oftast sammansatta av åtminstone två av dessa kategorier och ibland också av alla tre. Det är antagligen ett resultat av att Stina uppmuntrat eleverna att beskriva hur de upplever det de gör. Det ligger nära till hands att tänka sig att detta påverkar deras lust att skriva, men också kanske i viss mån vad de observerar.

Spyflugelarverna

Estetiska och känslomässiga uttryck

Uppgiften som eleverna genomförde efter det att de färdigutvecklade spyflugor släppts ut har beskrivits i avsnitt 5.2. I sina berättelser som utgår från skriftliga frågor som de fått från Stina, är det många som uttrycker känslomässigt engagemang i sina spyflugelarver, puppor och flugor. En del

Vad lär sig och upplever eleverna?

tycker att det var tråkigt när de blev puppor, andra att det blev mer spännande då. Några exempel:

Det kändes kul att ta hand om larverna, för de rörde så mycket på sig. Pupporna var tråkiga att ta hand om, för de rörde inte på sig nånting. (Pojke, s. 2)

Det kändes kul att ta hand om larverna för de rörde så mycket på sig. Pupporna var tråkiga att ta hand om för de rörde inte på sig nånting……Det var särskilt äckligt när man fick larverna. Det var särskilt häftigt att dissekera dem. (Pojke, s. 2)

Jag tyckte först att larverna var äckliga. Sen tyckte jag att dom var söta. Det var coolt att det händer så mycket med den innan den blir en fluga. (Flicka, s. 6)

Omsorg

Alla, utom en, skriver att det var roligt att vara ”förälder” till larverna. De flesta skriver att det kändes bra att släppa ut flugorna, för att det var bra för dem att komma ut i det fria, men att det ändå var tråkigt, eftersom det hade varit roligt att ha dem kvar:

Att släppa ut dem var roligt men ändå ledsamt för jag ville ha kvar dem längre. (Flicka, s. 10)

När man släpper ut flugorna/flugan känns det skönt för man har gjort så att han får ett liv som fluga. (Pojke, s. 8)

Det var spännande och tråkigt att släppa ut dem för att jag undrar vad som händer med dem och jag ville gärna ha kvar dem lite längre för att studera dem. (Flicka, s. 8)

Biologiska observationer

Utöver kommentarer om hur eleverna uppfattade arbetet och sina flugor har de också berättat om flugans livscykel. De flesta berättar om att flugorna parar sig, att honan (nämns ofta, men inte alltid) lägger ägg, som sedan kläcks till larver, som sedan blir puppor. Ett fåtal har varit tveksamma till varifrån larven kom. En elev visar att han har tillägnat sig en modell för djurs sexuella förökning:

Hmm…konstig fråga: Hur blir flugor till, Hehe! Hja, dem parar la sig. Som alla andra djur. Det krävs ju också hona och hane. (Elevberättelser, s. 9)

Sammanfattning och kommentar

Av analysen framgår att ingen varit oberörd av uppgiften och att även om de inte tyckte att larverna var fina så verkar de ha tyckt om arbetsuppgiften.

De flesta skriver i dessa berättelser att det var roligt att vara ”förälder” till flugorna, liksom att det kändes bra att släppa ut flugorna i det fria, samtidigt som det var tråkigt att inte få ha dem kvar. Det finns många exempel på att eleverna engagerats känslomässigt i arbetet med flugorna och genomgående är att eleverna också utvecklat en relation till sina larver, puppor och sedermera flugor.

7.3 Elevernas upplevelser av de levande

In document Om livets kontinuitet (Page 128-132)