• No results found

Elevernas synpunkter och tankar om skolan och dess undervisning

Min andra frågeställning är ”Hur upplever eleverna arbetet med läs- och skrivinlärning?” Vad som går att utläsa av min enkätundersökning är att alla elever är överens om att det är roligt att börja skolan, gå i skolan, att läsa, läsa hemma, skriva, arbeta med arbetsschema och att ha läxor. Frågan som handlade om att skriva på datorn var den enda frågan som besvarades som tråkigt av tre elever.

Frågorna 9-11 innebar att eleven själv skulle tänka efter hur bra de var på att läsa, skriva och skriva på datorn. Resultatet jag fick fram var att alla eleverna tycker att de är mycket bra eller bra på att läsa och skriva. Tre elever tycker de är dåliga eller mycket dåliga på att skriva på datorn.

En pojke i klassen som har stora svårigheter med att läsa och skriva frågade mig vad han skulle fylla i på dessa frågor som behandlade läsning och skrivning. Jag förklarade då för honom att han skulle tänka utifrån sin förmåga hur bra han var på att träna sig på att läsa och skriva. Pojken fyllde i att han mycket bra i båda rutorna, och sa att han tyckte han var mycket bra på att träna sig läsa och skriva.

Resultaten från de formella intervjuerna var överensstämmande med resultatet jag fick på enkätundersökningen. Jag började intervjuerna med att tala med eleven om enkäten som de

36

fyllt i och grundade min första fråga på elevens tidigare svar. Eftersom alla eleverna fyllt i att de tyckte skolan var mycket rolig eller rolig var min första fråga, vad eleven tyckte var allra roligast i skolan. En pojke svarade att det var att lära sig att läsa och att få läxor. Sju av

eleverna svarade att jobba var det allra roligaste. Jag följde upp frågan vad de menade med att ”jobba” och svaren eniga: att jobba betyder att jobba med arbetsschema i matematik och svenska. En flicka svarade att experiment var roligast och en flicka svarade gymnastik. Jag har valt att presentera ett utdrag från en intervju som gjordes med den ena pojken i klassen som lider av språkstörning på grund av svårigheter i sitt tal, samma pojke som jag beskrev i exemplet ovan.

/---/Intervjuaren: /…/ Vad är det som är allra roligast i skolan? Pojke: att jobba

Intervjuaren: att jobba med vad?

Pojke: med det som vi håller på att jobba med nu. Intervjuaren: Med arbetsschemat?

Pojke: mmm

Intervjuaren: Med olika bokstäver? Pojke: mmm, det tycker jag är kul.

Intervjuaren: Det tycker du är roligt. Tycker du det är roligt att ha läxa också? Pojke: ja

Intervjuaren: Vilken är den roligaste läxan? Är det läsläxan eller veckoläxan? Pojke: veckoläxan

Intervjuaren: Är veckoläxan roligast? Varför är den roligast?

Pojke: för jag gillar att jobba, fast det inte är v på läxan så gör jag det ändå däri. (Intervjuanteckningar 11/11 kl.12.20)

Här kan man se exempel på en pojke som trots svårigheter och hinder i sin läs- och

skrivutveckling tycker skolan är rolig och det roligaste är att jobba med arbetsschema. Pojken påtalar också att veckoläxan är den roligaste, och det beror på att han gillar att ”jobba”.

Intervjuerna blev inte helt enligt min intervjuguide utan jag fick anpassa frågorna utifrån eleverna. Min andra fråga var om de tyckte det var roligt med veckoläxan eller läsläxan och på den frågan svarade sju av eleverna att veckoläxan var roligast, en elev svarade att båda var lika roliga och två elever svarade att läsläxan var roligast. Eleverna som svarade att

veckoläxan var roligast var eniga om att den var rolig för där fanns olika uppgifter varje vecka och att man både fick skriva och rita.

Att arbeta med arbetsschema var något som alla tio eleverna tyckte var roligt, men vad som var roligast på arbetsschemat fick jag inga direkta svar på. Fyra elever sa att allt var roligast och resterande visste inte riktigt.

Jag har valt att inte skriva med alla frågorna eftersom jag inte fick ut några direkta svar från eleverna om vad de tyckte om skrivning.

Min sista fråga var om det fanns något som var mindre roligt i skolan. Alla tio eleverna tänkte efter länge på den frågan och jag fick i varenda intervju ställa en följdfråga som löd

37

ungefär ”om det verkligen inte fanns något som var lite tråkigt i skolan”. Två av eleverna svarade att det var lite tråkigt när barnen slogs på rasterna och två elever menade på att det enda som var tråkigt var när regnade på rasten. Två av eleverna svarade att det var att vika papper och skriva veckans bokstav på hela pappret. Tre av eleverna anser inte att något är tråkigt i skolan och en flicka anser att rasterna är det enda som inte är så kul.

38

Diskussion

Syftet med min uppsats var att ta reda på hur en pedagog kan arbeta med läs- och

skrivinlärning och hur eleverna upplevde läs- och skrivundervisningen. Mina frågeställningar var ”Hur pedagogen arbetar med läs- och skrivinlärning” och ”Hur eleverna upplever arbetet med läs- och skrivinlärning”. I följande avsnitt kommer jag att analysera och diskutera mitt resultat med hjälp av teorier från kända läsforskare.

Related documents