• No results found

13. Jag har Procent % Antal elever Sett filmerna om Harry

6.3 Elevers fan fiction

I detta stycke kommer vi redovisa elevernas fan fiction och våra analyser av dessa. Vi har bifogat ett foto på båda elevernas berättelser och renskrivit dem under tillhörande bild för att underlätta läsningen. Dessutom har vi valt att i viss utsträckning korrigera eventuella stavfel samt grammatiska och strukturella fel för att underlätta läsningen ytterligare.

Under intervjun fick de två eleverna frågan om de visste vad fan fiction var för något, vilket de inte gjorde. Efter att vi förklarat vad begreppet innebär svarade P2 snabbt att han blev ”sugen” på att skriva en egen Harry Potter-berättelse, varpå även P1 uttryckte sin entusiasm över idén. De berättade även att de visste att det redan gjorts fan fiction i form av film och de syftade på den inofficiella kortfilmen Voldemort: Origins of the Heir som skapades av fans och släpptes i januari 2018. Eleverna delade även med sig av sina tankar kring vad man kan lära sig av att arbeta med Harry Potter och berättade att man genom att skriva Harry Potter-berättelser kan utveckla sin läs- och skrivförmåga. Efter intervjun fick eleverna tillfälle till att skriva fan fiction. I avsnittet nedan redovisar vi elevernas Harry Potter-inspirerade fan fiction-texter.

Fan fiction av P1

Det var en tråkig vecka. Harry var glad och ledsen för hans mops var försvunnen. Men efter en månad kom en sumobrottare med mopsen. Han var snäll. Då skulle Harry till Hogwarts han tog med mopsen. Sumobrottaren var den nya läraren i försvar mot svartkonster. Hermione och Ron väntade då Harry kom. Har det varit ett bra lov, sade Harry. Nja, sa Ron. Fred och George hade sprängt en stinkbomb i Percys säng. Du då Hermione, sade Ron. Jag har haft ett bra lov min familj firade att Lord Voldemort var död. De har fest på skolan efter en jobbig termin åker de hem.

34

I elevernas berättelser kan man tydligt utläsa att de blivit påverkade av varandra och de ämnen som lyftes under samtalsintervjun. P2 nämnde nämligen under intervjun att han tidigare skrivit en berättelse om sumobrottare vilket även verkade intresserade P1. Nedan följer ett utdrag av intervjun som utgör ett exempel på just detta:

P2: Jag kände mig lite sugen på att skriva en berättelse om Harry Potter, men så gjorde jag något annat. För jag gillar fantasy.

I1: Så du skrev en egen berättelse? Vad handlade den om?

P2: En häst och en sumobrottare som kan skjuta tillbaks skott med sin mage. P1: Så om man skjuter honom med en shotgun så kommer den bara flyga tillbaka? Studsa på hans mage!

P2: Mm. Man får liksom göra som man vill.

P1: Om jag hade velat, så hade jag kunnat göra… asså om någon hade skjutit mig med en pistol, så hade jag bara flugit upp som en ängel. Och sen hade jag bara landat igen exakt som min normala skepnad. Utan att ha dött.

Sumobrottaren är en karaktär som dyker upp i båda elevernas texter. P1 tar med sina favoritkaraktärer – Fred och George – i berättelsen, samt Harry Potter som är huvudkaraktären. P1 talar även om döden då han skriver att Hermione (en av huvudkaraktärerna i Harry Potter-serien) och hennes familj firade att den onde Voldemort var död. Voldemort och hans ondska var något som eleverna flera gånger diskuterade i intervjun. P1 var dock inte lika fascinerad av Voldemort som P2, vilket är märkbart i deras berättelser. Nedan följer en del av intervjun där eleverna diskuterar Voldemort och döden: P2: Men det har ju kommit en film om Voldemorts uppväxt, så då borde man få se NÄR han dödar dem och VARFÖR han dödar dem. För det var ju hans uppväxt och han dödade dem.

P1: Men hallå, han hade hunnit bli Voldemort ju. Innan han dödade dem. Och då gillar han ju bara att döda.

P2: Ja, det glömde jag. Just det, han var ju god i början. P1: Ja, när han var ett barn ja, sen växte han upp och blev ond.

35

Fanfiction av P2

Det började på Hogwarts. Det var en gång 13 dimensioner i den 1 var det kattrollkarlar i den 2 var det hundtrollkarlar i den 3 var det människor. De alla kom in till människodimensionen och det är Dumbledore som skriver den här sagan. Sumobrottaren var en från varje dimension det kom nya uppdrag i början nu börjar det. När alla varelser kom då fick de 3 sumobrottarna en idé de ringde Hogwarts. Det blev att Dumbledore skulle möta Voldemort. Dumbledore var nära på att dö men i ett träd satt de 3 sumobrottarna och hoppade ner på Voldemort då såg de 3 sumobrottarna och sa klar 2 kvar. Sen blev Dumbledore en zombie hans ögon blev vita. En av dem tog Dumbledores stav och råkade göra honom till köttfärssås inte bokstavligen. Sen har de hade ringt alla andra så tog katterna och utrotade hela Voldemorts rike.

P2 har också med sumobrottare i sin berättelse. Dock har de en mycket större roll i denna elevens text, troligtvis eftersom han tidigare skrivit en berättelse om en sumobrottare, vilket han berättade i intervjun. P2 sätter således samman karaktärerna från en berättelse han skrivit tidigare med karaktärerna ur Harry Potter-serien i sin berättelse. Han har precis som P1 tagit med sina favoritkaraktärer ur Harry Potter-serien: Harry Potter, Dumbledore och Voldemort. Han skriver om hur Dumbledore skulle möta Voldemort och att Dumbledore var nära att dö. Döden och ondska är ett ämne som ständigt dyker upp i elevernas diskussioner vilket vi även möter i deras egna berättelser.

36

P2: Men ni vet väl att Grindelwald och Dumbledore var bra vänner? P1: Ja, men sen så började de kriga.

P2: Dumbledore är ju god och Dumbledore och Grindelwald började bråka och då blev Grindlewald…

P1: Ond.

P2: För Dumbledore är den lugnaste och han är den mäktigaste trollkarlen.

Citatet ovan är en del från intervjun som bekräftar det Tosenberger citerar från en intervju med J.K. Rowling där hon uttalar sig om att Dumbledore i Harry Potter-serien var homosexuell och att hans känslor gentemot Grindelwald var tydliga i böckerna. Dock förklarar hon att ett barn kommer se deras relation som en vänskap, vilket man kan utläsa att eleverna i intervjuutdraget ovan gör.

Pojkarna har i sina berättelser alltså utgått från sina tidigare erfarenheter och föreställningar de skaffat sig när de läst och utforskat Harry Potter-serien, vilket är precis det man gör när man skriver fan fiction. Av berättelserna kan vi även utläsa att pojkarna slår samman sina egna föreställningar med Harry Potter-seriens föreställningar. Detta syns i berättelserna som den litterära repertoar vi skrivit om tidigare, vilket i pojkarnas fall leder till en helt ny upplevelse, eller föreställningsvärld. Just detta kan vi även tolka som att pojkarna rört sig genom den sista av Langers fem faser som vi skrivit om tidigare, ”Att

gå ut ur en föreställningsvärld och röra sig vidare”. När vi befinner oss i denna fas har

vi byggt en tillräckligt utvecklad föreställningsvärld, genom vilken vi på ett kritiskt sätt rör oss mot nya, föreställningsbyggande erfarenheter. Efter samtalet om Harry Potter- serien då vi diskuterade de tankar som den sedan innan väckt hos pojkarna och de fick skriva fan fiction var det precis det som skedde. De gick ur den befintliga föreställningsvärlden om Harry Potter och rörde sig genom skrivandet av sina egna berättelser vidare in i en ny erfarenhet och upplevelse.

37

Related documents