• No results found

6. Resultat

6.3 Elevers handlande

Under denna rubrik presenteras svaren på den tredje frågan, vilka möjligheter ser eleverna

beträffande sitt eget handlande? Resultatet är uppdelat i tre underkategorier; Eget handlande, Andras handlande och Handlingar i framtiden.

6.3.1 Eget handlande

Under samtalets gång berättar och argumenterar eleverna om sitt eget handlande och i vissa fall utebliven handling. Eleverna berättar om att de har ändrat vissa beteenden till förmån för mer hållbara sådana, som att de aktivt väljer bort plast i vissa situationer. I samtalet sker en dynamik där de frågar hur de andra elevernas handlingar ser ut. Nedan följer ett stycke där eleverna förklarar sina hållbara och ohållbara handlingar och baseras på den första nyhetsartikeln.

Jag: Väljer ni att skippa sugröret? Om ni är på McDonalds. Väljer ni bort det då? Pontus och Tora: Ja.

Lina: Jag gör inte det. Tora: Va gör du inte?!

Kristoffer: Det beror på, men jag brukar ta sugrör. Jag brukar strunta i plastlocket. Jag: Så ni väljer ändå aktivt bort plast?

Lina: Ne.

Jag: Varför inte då?

Lina: Jag kommer aldrig på det. Man använder det liksom hela tiden. Jag kommer aldrig ihåg det.

Eleverna förklarar att de skulle kunna tänka sig att ändra sina matvanor för mer hållbara alternativ. I exemplet får vi se vilka handlingar som eleverna gör eller inte gör och bakomliggande anledningar till dessa. Dock anser eleverna att i nuläget saknar de förmåga för att påverka sin omgivning för att kunna följa denna handling.

Jag: Om ni går till skolan och säger att ni vill ha bättre mat för miljön. Kommer dom att lyssna på er?

26

Kristoffer: Ne.

Pontus: Ne, de bryr sig mer om pengarna. Dom kanske tänker att vi vill ha mer grönsaker…

Kristoffer: Jag skulle kunna tänka mig att ta mer vegetariskt på skolan. Men dom måste göra det bättre, för det är inte gott det dom gör.

I exemplen ovan visar eleverna att hållbara och ohållbara val är något som de tänker på i sin vardag. I sista exemplet är det andra som tar valen åt dem. Skolans brist på ”god” vegetarisk mat gör så att eleverna inte kan ta mer hållbara val.

När eleverna blir tillfrågade om hur vi ska lösa klimatkrisen och deras roll i det får jag följande citat som svar:

Ja, vi måste börja köra mindre bil, röra på oss mer, äta nyttigare mat och sluta slänga skräp i havet. När vi har gjort dom delarna, då kan vi börja fokusera på dom andra sakerna.

Eleverna presenterar förslag på lösningar som ligger på en individuell nivå, handlingar som de kan utföra nu.

6.3.2 Andras handlande

Eleverna uttrycker vad de anser att andra ska göra. I samtalet säger eleverna att de försöker påverka så att omgivningen göra ta hållbara val. Det kunde bland annat handla om att försöka påverka vilken mat som serverades hemma. Pontus förklarar att han säger till sin pappa att köpa ekologisk mjölk för att det är bättre för miljön. Eleverna förklarar även motgångar i att påverka omgivningen. Eleverna anser att det inte är någon idé att försöka påverka i skolan. De förväntar sig att ett motargument som skolan skulle kunna använda är att det är för dyrt att äta bättre mat för klimatet. Eleverna berättar att de tidigare skrivit ett brev till kommunen om att få godare skolmat, men att de inte fick något svar. Nedan presenterar eleverna vad de och deras familjer gör och varför.

Tora: Frukt som är fraktad hit är ju besprutade så att de ska hålla resan hit. Det är ju onödigt.

Lina: Men till exempel mjölk och mejeriprodukter och sådant då köper vi bara från Norrmejerier.

Jag: Det är ju inte ni som handlar hem maten, men brukar ni tänka på vad för påverkan maten har?

Lina: Mina föräldrar köper bara ekologisk frukt.

Pontus: Jag säger åt min pappa att köpa ekologisk mjölk. Jag: Varför vill du att han ska köpa ekologisk mjölk? Pontus: För att det är bra för miljön.

27

Eleverna uttrycker och försöker påverka andras handlingar till mer hållbara sådana. I samtalet presenteras även argument som stöttar deras påståenden till varför handlingen ska göras. I ett större perspektiv om andras handlande diskuterade eleverna vad Sverige kan göra för hållbara val. Eleverna kom snabbt fram till att det inte fanns så mycket som Sverige kunde förbättra. Utan att Sveriges roll är att hjälpa andra länder så att de kan handla hållbart.

Jag: Så det finns ändå saker som ni kan göra. Vad kan Sverige göra då?

Pontus: Alltså vi behöver inte göra super mycket. Jämförelse med andra länder. Alltså vi kan hjälpa till i andra länder.

Här anser eleverna att Sverige inte behöver göra mycket. Att vårt handlande är tillräckligt hållbart men att vi kan hjälpa andra länder att ändra sina handlingar till mer hållbara sådana.

6.3.3 Handlingar i framtiden

När eleverna diskuterar olika lösningar till problemen så är det ofta någon annan som ska lösa dem. Det är antingen någon i framtiden eller någon annan än de själva som ska ta beslut. Vid förfrågan om de själva kan göra något för att främja hållbarhet anser de att de inte kan göra det. Under diskussionens gång upptäcker dock eleverna att de visst kan göra saker.

Jag: Kan ni göra något för att lösa problemen? Pontus: Nja, inte just nu. När man blir äldre. De andra håller med.

Jag: Vad krävs det från er som ni måste göra?

Pontus och Tora: Vi måste tänka steget extra när man gör saker. Jag: När börjar det? Börjar det från att ni är 13? 18? 25?

Tora: 18 kanske?

Lina: Kan man inte göra det jättelänge. Alltså när man är yngre också? Pontus: Jag tror när man fyller 20, då kan man börja.

Lina: Men när man är 7 kan man ju också göra bra. Då kan man ju återvinna. Det gjorde jag.

Jag: Så ni är kanske inte är för små för att göra saker? Tora: Ne.

Pontus: Vissa saker kan man göra. Typ gå och plocka skräp på gatan.

I början av samtalet är gruppen enig om att de som individer inte kan göra något. De anser att de är för unga för att göra saker, men att de kommer kunna göra något när de blir äldre. Samtalet skiftar dock när Lina presenterar att de visst kan göra saker. Hon tar även upp exemplet att man kan återvinna skräp när man är yngre. Detta gör så att resten av gruppen ändrar åsikt och även de ger exempel på hållbara handlingar. Eleverna är medvetna om att när de blir äldre kommer de få ta fler beslut. I samtalet får man en känsla av att eleverna anser att vid dessa beslut kommer de ha möjlighet att göra mer hållbara handlingar än vad de har idag.

28

Vi diskuterar även framtiden och vilken roll eleverna kommer ha som vuxna. Eleverna förklarar att dagens barn och ungdomar har bättre förutsättningar för att kunna göra bra och hållbara beslut i jämförelse med dagens vuxna.

Jag: Men säg då om 10 år, då har forskarna kommit på den här kaktusplasten som funkar jättebra. Var är ni då? Vem är ni? Är ni forskarna?

Pontus: Ne. Lina: Ne.

Jag: Varför inte då?

Tora: Jo, det kan vara vi. För vi är ju medvetna om vad som kommer hända om vi inte gör någonting. Tänker alla andra gamla vuxna…

Pontus: Ja, tänker som pappa. Han visste ju inte när han va yngre att det han höll på med var dåligt. Han visste ju inte att nu på 20-talet att det skulle bli kris med mat och att vi slänger ut för mycket.

Tora: Vi har ju lärt oss sådant här från grunden. Lina: Ja, vi har vetat hela tiden.

Tora: Men våra föräldrar kanske lärde sig det här när dom va…20?

Eleverna förklarar att de anser att de har rätt förutsättningar för att göra hållbara val i framtiden. Detta för att de alltid har vetat om att det finns problem och vilka handlingar man måste göra för att lösa dessa. Nedan följer ett stycke där elevernas roll i framtiden belyses mer.

Jag: Vem ska försöka se till att det finns alternativ? Vems ansvar är det att se till att vi kan göra bra beslut?

Pontus: Forskare. Kanske kan de komma på något som man kan tillverka och som naturen själv kan ta upp.

Jag: Så kommer ni bli dom här forskarna som löser problemen? Lina: Nä, eller…nä, jag tror inte det.

Pontus: Vi kan hjälpa, men inte dom som forskar just.

Lina: Vi kommer tänka på det. Vi kommer ju göra bra saker för naturen. Tora: Det kommer bli viktigare och viktigare att vi gör det.

Pontus: Vi vet ju inte hur det kommer gå exakt i framtiden. Tora: Vi har ju som inget val.

Eleverna förklarar att de inte kommer vara de som forskar och de som löser problemen. Utan att de kommer vara på sidan av och ha en mer passiv roll i framtiden. Eleverna poängterar dock att de kommer tänka på det och göra sitt bästa för att handla hållbart handlingar i framtiden.

29

Related documents