• No results found

Elevers påverkan av föräldrar kamrater eller arbetsmöjligheter

Vi kommer här att presentera svaren på den första frågeställningen. Det vi vill få veta är hur ett antal olika faktorer påverkar eleverna när de väljer inriktning. Vi har ställt ett antal frågor om olika faktorer som påverkar eleverna. För att tydliggöra om ungdomarna påverkas eller inte visa vi här i ett diagram och därefter följer ett förtydligande av frågorna.

36 0 1 2 3 4 5 6 7 8 antal elever or t kom pisar fö rä ldra r in tre ssen br anc he ns e fte rfrå gan lö ne nivå frågor frågeställning 1

skola 1påverkat skola 1 ej påverkat skola 2 påverkat skola 2 ej påverkat

5.2.1 Ortens påverkan

Den första frågan handlar om orten ungdomarna bor eller kommer från har någon på- verkan på elevens val av inriktning. De svaren vi fick fram var att i grupp ett, så var det tre elever som tyckte att den ort som de kom från hade påverkat dem, ett av svaren var att där jag bor så har vi alltid hållit på att skruva med olika saker så det är ett gammalt intresse och de andra två svaren var att det är många som håller på med bilar på fritiden och att det är många ungdomar som har bilar så att detta är det stora intresset i samhället. De andra fem ansåg att orten inte hade påverkat dem. I grupp två så var det två som tyckte att de påverkats en del, den ena tyckte att det betyder att jag får jobb hos mina släktingar för de har sitt företag där, den andra ansåg att det hade påverkat han för det fanns inte så många plåtslagare i den staden. De andra sex hade det inte påverkat.

5.2.2 Kompisarnas påverkan

Frågan är om kompisarna har någon påverkan på elevernas val till deras inriktning. I grupp ett så var det fyra elever som tyckte att de hade det. Deras svar var att de tyckte att de blivit påverkade för att alla deras kompisar var intresserade av bilar, de andra fyra tyckte inte det hade påverkat dem. I grupp två så var det bara en som hade påverkats och han svarade att hans kompisar hade också tänkt välja denna inriktning och en av kompi-

sarna hade visat honom mycket vad yrket innebar för hans pappa hade eget plåtslageri. De andra sju tyckte inte att deras kompisar hade påverkat dem.

5.2.3 Föräldrar eller syskons påverkan

Den här frågan är om ungdomarna anser att föräldrarna påverkar deras val av inriktning. I grupp ett svarade en att han hade påverkats och det var hans äldre bror, han jobbar i yrket och tyckt att det var ett bra val och skulle passa honom, de andra sju hade inte blivit påverkade. I grupp två var det två stycken som blivit påverkade och det var deras pappa som jobbade som plåtslagare, de hade tyckt att det var ett bra yrke och den enas pappa vill att han skulle ta över hans företag. De andra sex hade inte blivit påverkade.

5.2.4 Påverkad av sitt intresse

Denna fråga är om elevens intresse påverkat deras yrkesval. Här har eleverna i grupp ett svarat att sju stycken blivit påverkade av sitt intresse och fem av dem ansåg att de på- verkats mycket för bilar är deras stora intressen och två stycken tyckte att det delvis på- verkat deras val. En elev ansåg att det inte påverkat han alls. I grupp två var det två elever som ansåg sig påverkade och deras svar var att det är roligt att hålla på med plåt och att det är roligt att se hur det växer fram hela tiden och bli bra. De andra sex hade inget speciellt intresse för plåt.

5.2.5 Branschens påverkan

I denna fråga har vi undrat om branschens efterfrågan har påverkat elevens yrkesval. Grupp ett svarade att tre elever hade blivit påverkade och fem stycken hade inte påver- kats alls. De tre som blivit påverkade svarade att det kändes tryggt att veta att det finns goda chanser att få jobb. De andra fem svarade att det inte påverkade dem alls. I grupp två så var det sex stycken som blivit påverkade och deras svar var att det behövdes många plåtslagare och att det kändes tryggt att det fanns jobb. De tre andra hade inte påverkats av efterfrågan av arbetskraft i branschen.

5.2.6 Påverkan av lönenivån

Frågan är om lönenivån påverkat elevens yrkesval. I grupp ett så svarade alla eleverna att lönenivån i det kommande yrke inte hade påverkat dem. I grupp två så var det fyra stycken som ansåg att det påverkat dem, deras svar var att tjänar man bra så har det en viss betydelse. De andra fyra tyckte inte det hade påverkat dem.

38

5.2.7 Föräldrarnas yrke

Den sista frågan är inte med i diagrammet för den handlar om vilket yrke som elevernas föräldrar har. Vi har tagit med denna för att kunna se vissa samband eller inte. I grupp ett så var den ingen som hade föräldrar som jobbade i det yrket som eleven hade valt. Alla föräldrarna hade olika yrken, 13 av dem jobbade som så kallade vanliga arbetare, två stycken på chefsnivå och en som tjänsteman. Föräldrarna i grupp två var det en för- älder som jobbade i yrket som eleven valt, resten hade olika yrken. 12 stycken jobbade som arbetare, tre som tjänstemän och en som akademiker.

Related documents