• No results found

Text 2.

Skärp straffen på sexualbrott

Sexualbrott är ett allvarligt problem i vårt samhälle som vi verkligen måste börja ta tag i. Unga mellan 12-24 år lever ett liv fullt av skräck och oro Varför ska vi behöva lära oss vad vi ska göra ifall en gärningsman angriper? Varför lär man unga att de ska tänka på vad de har på sig när dem går ut på kvällar? Varför lär man inte gärningsmännen vad dem får och inte får göra? Varför ska vi lära oss det ena och det andra när gärningsmännen får gå runt och bete sig och göra som dem själva behagar? Vi måste fixa detta problemet, inte imorgon eller om en vecka, utan nu.

I dagens samhälle utförs 700 våldtäkter, sexuella övergrepp och andra sexualbrott varje vecka. 120 av dessa anmäls, 28 av dem leder till åtal. Men endast 18 blir dömda. Det är alltså 18 av 700 som får sitt straff, men deras straff kan vara allt mellan 2-10 års fängelse. Vissa släpps ut tidigare, resten får sitta inne hela tiden. Många av dem som släpps ut tidigt gör om samma brott igen, de ger sig på fler personer. Dessa brotten är fruktansvärt allvarliga och det är på tok för många fall och anmälningar som läggs ner. Hela allmänheten, kvinnor som män, pojkar, flickor och ickebinära förtjänar rättvisa.

Under de senaste åren så har statistiken och anmälningarna om fallen med sexuella övergrepp, våldtäkter och andra sexualbrott bara ökat. Men med tanke på hur många sexualbrott som sker varje dag så tycker jag att straffen borde vara mer skärpta och högre än vad dem är i nuläget. Barn och unga mellan 12-24 år lever ett liv fullt av skräck och rädsla. Funderar en extra gång vad dem har på sig innan dem går ut, funderar på hur man ska försvara sig själv ifall en gärningsman är på en, stannar hemma istället för att gå ut, räknar ut hur lång tid det tar från en gata till en annan, har mobilen i högsta hugg redo att slå en signal ifall det skulle hända något. Varför ska folk behöva leva i oror och skräck? Varför lär man unga att de

48

ska tänka på vad de har på sig när de går ut på kvällar? Varför ska vi behöva lära oss vad vi ska göra ifall en gärningsman angriper? Varför lär man inte gärningsmännen vad dem får och inte får göra? Varför ska vi lära oss det ena och det andra när gärningsmännen får gå runt och bete sig och göra som dem själva behagar?

För det första så tycker jag att straffen måste skärpas för att man inte prioriterar offren eller fallen. Det kan ta flera månader innan gärningsmannen kommer till åtal vilket är riktigt hemskt. Dels för att gärningsmannen kan ha gett sig på flera personer, dels för att det själva offret ska behöva få vänta en sådan lång tid innan offret förhörs. Dessutom så läggs allt för mycket skuld på offren, det är aldrig offrets fel för en våldtäkt eller för att ha varit med om ett sexualbrott. Det spelar ingen roll vad offret bär för kläder, man ska kunna ha klä sig hur som helst utan att bli påhoppad eller råka ut för ett sexalbrott.

Tyvärr så finns det dessutom en stor risk att för speciellt dem gärningsmännen som kommer ut tidigt eller för dem som det tar flera månader för INNAN dem åtalas att dem har gett sig på flera unga och fler skadas. Man borde verkligen ta tag i fall så fort som möjligt och definitivt inte släppa ut gärningsmännen för tidigt!!

Jag förstår dock varför många fall och anmälningar läggs ner från festivaler eller liknande. Eftersom det kan vara svårt att hitta bevis eller en misstänkt gärningsman. För oftast så ger sig gärningsmannen sig på bakifrån, försvinner snabbt bland folkmassan, offret har varit berusad eller så kommer offret inte ihåg hur han såg ut.

Men det är inte festivaler det beror på, inte musiken, inte lättklädda eller välklädda personer utan det är gärningsmännen. Det spelar ingen roll om man slutar att anordna festivaler eller konserter. För så länge det finns ouppfostrade, snuskiga, fria gärningsmän så finns det inget man kan göra åt det. Men för personer som jobbar på festivalen eller konserter, att man har personal ute i publikhavet, att man tar ut för berusade och aggressiva personer, att man är lättåtkomlig till publiken och alla människor, så kanske siffrorna och anmälningarna hade minskat med några procent.

49

Dessutom är våldtäkter och sexualbrott ett riktigt allvarligt brott som kan ärra en livet ut och att straffen då kan vara det lägsta som ingenting alls, böter eller 1-2 års fängelse är absurt. Att många gärningsmän slipper undan i många fall är inte klokt! Offret får verkligen inte den rättvisan som den förtjänar. För även om gärningsmannen kommer ut efter 1-2 år så kan hen ändå ge sig på flera offer eller samma offer som förut.

Detta är ett allvarligt problem i vårt samhälle som vi verkligen behöver ta tag i! Ändra lagarna, skärp straffen och ta vartenda fall på fullaste allvar! För om vi inte gör det nu, när? Hela vårt samhälle kommer att förstöras, vi har gärningsmän som springer fritt och förstör, våldtar och sprider skräck. Vi har offer med ärrade liv som måste vänta i flera månader på att deras fall ska börja utredas medan gärningsmannen är fri. Vi måste fixa detta problemet, inte imorgon eller om en vecka, utan nu.

Text 5.

Eleverna ska ha kortare skoldagar

Man ska ha kortare skoldagar för att skoldagarna är väldigt långa och det leder till att man inte hinner träningar efter skolan eller läxor.

När man börjar skolan i första klass så hade man ju mycket kortare skoldagar så varför ska man ha så mycket längre skoldagar när man blir äldre? Jag själv tycker att man ska ha kortare skoldagar för att man jobbar bättre och skolan blir inte lika tråkig eftersom att man inte är lika mycket.

Jag tycker att man ska ha kortare skoldagar för att om man har så långa skoldagar som man har nu blir man väldigt trött och när man är trött så orkar man inte jobba och då kan det bli så att man inte jobbar alls på vissa lektioner och då är det bättre om man istället har kortare dagar så att man jobbar på varje lektion.

En annan väldigt viktig sak är att när man slutar så sent som man gör nu så har man inte tid till läxor speciellt inte för dom som har träning en timme efter skolan eftersom att när dom är hemma är det 30 minuter tills träning. Sen när dom kommer hem ifrån träningen

50

så har dom inte heller tid till att göra läxorna eftersom att då måste dom äta och göra sig iordning för att sedan lägga sig. Så om man gör läxorna efter sin träning så kommer man i säng väldigt sent och då blir man trött hela nästa dag och jobbar inte alls i skolan.

Men då kanske vissa tycker att man inte får mycket gjort i skolan eftersom att man har så lite tid men det är mycket bättre än att vara trött en hel dag för då får man ingenting gjort alls.

Om man har långa dagar varje dag och har träning vissa dagar så blir man väldigt trött. Och om man är trött alla dagar så orkar man inte jobba med så mycket man ska på en dag och kommer efter, om man dessutom har träningar så hinner man inte med läxor heller. Därför om man har kortare dagar så kan man jobba intensivare under en kortare tid.

Avslutningsvis tycker jag att man ska ha kortare skoldagar för att man får mer gjort under skoltid och man hinner med träningar och läxor och dessutom får man mer fritid. Så därför uppmanar jag alla rektorer i Sverige att införa kortare skoldagar.

Text 6.

Anlita fler modeller med olika kroppstyper

I den här debattartikeln så tänker jag ta upp all kroppslig press som speciellt flickor har på sig på grund av alla kroppsideal som skapas på grund av att modeindustrin ofta bara anlitar smala modeller. Jag kommer nämna den psykiska ohälsan som medföljer, personliga erfarenheter och även allvarliga saker som ätstörningar.

Det är inte konstigt att unga flickor i dagens samhälle ofta diagnostiseras med depression. Med tanke på all kroppslig press de har på sig så är det faktiskt rätt så förståeligt. Sociala medier och folk runt om oss har skapat en mall som kvinnor ska passa in i. Detta bidrar dock inte bara till depression och ångest, utan även saker som låg självkänsla, en negativ syn på sin kropp och kroppskomplex som i sin tur gör att flickor vantrivs med sin kropp. Detta är varför jag tycker att man inte bara ska anlita smala modeller.

51

Till att börja med så kan vi ju nämna ångesten som sociala medier bildar. Instagram, en app väldigt många unga har idag, är bara ett exempel. Här finns det massvis av retuscherade bilder på redan väldigt smala tjejer. Det är orealistiskt att ha smala långa ben, smal midja och samtidigt ha stora bröst. Dock så är det många som strävar efter just detta, för det är i stort sett de enda bilder på kvinnor som räknas att vara fina nuförtiden. Målen att se ut som de tjejerna är nästan helt ouppnåeligt, därför att de allra flesta är photoshoppade bilder. De ser alltså inte ut så på riktigt. Många i exempelvis min ålder förstår inte alltid det och därför kan de få ångest över att de inte klarar att gå ner i vikt och lägger ofta all skuld på sig själva. Detta leder i sin tur till låg självkänsla, och tankesättet att man inte klarar något alls.

Detta leder mig till mitt nästa argument, vilket egentligen bara är mina personliga erfarenheter. Jag är inte världens mest smala människa, och i perioder kan jag faktiskt må riktigt dåligt över det. Det var dock inte förrän jag blev äldre och kom i kontakt mer med sociala medier som jag började ta åt mig av kommentarerna jag fick. Det var inte förrän jag insåg att meningen ‘’du är tjock’’ var menad att förolämpa mig, som jag faktiskt tog illa upp över den. Jag tror att jag som nio år hade uppskattat att få se folk på sociala medier och tv med annorlunda kroppstyp än de som man faktiskt såg. Jag var nio år och kände redan då att jag inte var nöjd med mig själv. En stor anledning till detta var då att jag aldrig såg min kroppstyp representeras någonstans, jag såg bara smala tjejer på tv och internet.

Ett motargument till detta kan ju vara att inte uppmuntra en osund livsstil och övervikt. Visst ska man inte göra det, det kan leda till allvarliga hjärtproblem, diabetes och mycket mer. Dock så finns det bättre sätt att få fram det än att i stort sett utesluta alla andra kroppstyper än den långa och smala, speciellt när det är inom media och i tidningar. Man behöver inte retuschera alla bilder som postas och printas ut, istället tycker jag att man ska visa att det är okej att se ut som man gör, speciellt på grund av det faktum att i stort sett alla unga tjejer idag har tillgång till internet och tidningar. Känner man sig tvungen att kommentera någon annans kropp så kan man göra det på ett trevligt sätt, eller inte alls.

Mitt tredje, och antagligen allvarligaste, argument är att kroppsidealen idag bidrar till stor del till ätstörningar som bulimi och anorexia. Det är mest flickor som drabbas av detta och det är den mest dödliga psykiska sjukdomen man kan få. Flera begår självmord, eller också blir de så undernärda att de till slut dör. Ätstörningar börjar ofta i ung ålder, redan vid tretton års ålder för många. Det börjar som ett sätt att ta kontroll över din kropp, att se ut som alla andra. Innan du vet ordet av har dina kroppskomplex och ångest tagit kontroll

52

över dig. Det är ingen bantningsmetod och det är inte bra att gå hungrig som många tidningar säger att det är. Ätstörningar har blivit allt mer vanligt de senaste åren, och det beror väldigt mycket på alla kroppsliga ideal flickor har för att se ‘’bra’’ ut. Frisk och fri är en organisation som finns för att ungdomar och vuxna så småningom ska bli helt fria från ätstörningar, och de skriver mycket om hur dödliga ätstörningar faktiskt är. Många tror att man även måste vara onaturligt smal för att ha en ätstörning och att den enda som finns är anorexia. Detta skriver också frisk och fri om, och faktum är att det finns ännu fler ätstörningar än bara den. Anorexia är dessutom den som minst drabbade blir diagnostiserade med, bulimi och hetsätning är båda två mer vanliga och minst lika allvarliga. Källor; JP artikel av Ing-Marie Jonsson ‘’Ätstörningar har högst dödlighet’’ och Frisk och fris egna sida; artikeln ‘’Om ätstörningar’’

Kortfattat så tycker jag att vi inte borde utesluta kurviga kroppstyper, man måste inte endast anlita de allra smalaste som modeller. Bilder på internet borde sluta retuscheras för det är åtkomligt för unga, och all kroppslig press kan leda till ätstörningar hos flickor redan i ung ålder. Anlita fler modeller med olika kroppstyper!

Text 7.

Kvinnorna har rätt till att göra abort.

Kvinnor bestämmer själv över sin kropp, de har rättigheter som alla andra. Abort måste finnas annars mår inte kvinnorna bra.

För det första varje kvinna har rätt till att göra abort eftersom de bestämmer själva över sina kroppar. Alla kvinnor har samma rättigheter som alla andra, man bestämmer själv över sin kropp. De som inte vill ha barn och vet att de inte kan ta hand om det, ska ju kunna göra abort om man ångrar sig eller har lite med pengar.

För det andra föräldrar som har barn klarar inte av att ta hand om sina barn, och ger då bort barnen till fosterfamiljer. Det är bättre att göra en abort än att barnet ska behöva byta hem varannan månad för föräldrarna inte klarar av att ta hand om barnet.

53

Det är många som tycker det är fel med att göra abort och tycker det är konstigt, men de som säger så vet de inte vad som kanske har hänt. Mamman kanske har blivit våldtagen och inte orkar ha barn eller har man ändrat sig, och inte vill ha barn.

För det tredje det sker våldtäkter varje natt och varje dag överallt i världen. Därför tycker jag att man ska ha rätt till abort, Tänk om det var du som blev våldtagen och varken orkar eller har pengar till det. Men du måste ändå födda det?, för man får inte göra abort. Det är barn som är runt 14-15 år som blir våldtagna om man då blir gravid och inte får göra abort, för det är människor som är emot det. Hur tror du det känns?

För det sista alla gör misstag, alla har samma rättigheter män som kvinnor.

Så vad tycker ni som är emot abort?

Text 8.

Mer pengar till damfotbollen

Dam Fotbollsföreningar sak få mer pengar så att man kan

utvecklas både inom fotbollen och jobb. Kunna koncentrera sig

bättre, och få det lättare med till exempel arbetet.

Jag tycker att damfotbollen ska få mer pengar för att det hjälper dem

som vill spela att koncentrera sig bättre på jobb och inom sporten, man

har något att göra på fritiden och det är bra för hälsan att röra på sig.

Därför tycker jag att dem som vill ska både ha möjligheten att får spela

fotboll men även att klubbarna ska ha råd med.

För det första ska de olika klubbarna ha råd med utrustningen som de

behöver, så att alla som vill spela ska få möjligheterna till att göra det.

Som att kunna köpa in ny utrustning som hjälper i utvecklingen, och

kunna byta ut gamla och dåliga saker.

54

För det andra man utvecklas inom mer än bara idrotten till exempel

inom sitt jobb, man fokuserar bättre och har lättare att ta in saker.

Detta är bevisat av forskare, människor ta in och har bättre fokus när

man gör något annat utanför sitt jobb. Därför tycker jag att

damfotbollen ska få in mer pengar, för dem utvecklas själva som

individer inom båda sakerna.

Men det är däremot inte så många som kollar på damfotboll, om man

jämför med herrar är det inte lika populärt. Vilket kan vara en av

anledningarna till att det inte är så många som vill sponsra dem.

Men om kanske fler affärer och liknande börjar sponsra damfotbollen

mer så kommer de få in mer penga, man kommer få reda på mer om

det. Då är det kanske fler som kanske blir intresserade och då kommer

damfotbollen att växa.

För det tredje det är bra att ha något att göra på fritiden för då

koncentrerar man sig mer på arbetet, om man har något annat vid

sidan om då man inte bara tänker på skolan. Och jag tycker själv att

det är lite lättare när man har något annat att göra också. För det är

både kul och man tänker inte bara på jobb hela tiden. Så om fler börjar

kolla på damfotbollen så får dem in mer pengar, fler kanske sponsrar

dem vilket leder till ytterligare mer pengar. Så en sådan liten sak kan

leda till en stor skillnad.

Så för att både få bättre koncentration under arbete och lektioner samt

får göra det man tycker är kul tycker jag att damfotbollen ska bli mer

sponsrad, så att man kan få in mer pengar vilket leder till att

55

damfotbollen har råd med ny utrustning och det material som dem

behöver.

Text 9.

Ungdomar ska få va ute så länge de vill

Stoppa mobbningen och slippa alla tjafs med dina barn genom att låta dem va ute så länge de vill. Dem ska få lära sig ta ansvar och bestämma själva.

Jag tycker att alla barn i samhället ska få va ute på både vardagarna och helgerna så länge de vill. Föräldrarna ska inte behöva bestämma tider åt sina barn. Ungdomar har börjat var ute sent dem senaste åren som de inte var lika mycket innan. Ungdomar blir mobbade och utfrysta av sina kompisar på grund av att de inte får va ute på kvällarna och det tycker då de andra är töntigt. Detta är ett stort problem bland många yngre och måste ändras. Detta har även varit ett problem för mig och jag väljer därför att skriva om detta. Jag hade mycket bråk med mina föräldrar om tider när jag skulle va hemma och ja tyckte inte det var kul när alla andra fick vara ute sent men jag skulle vara hemma tidigt. Jag vet hur det känns och vill inte att andra ska känna det.

För det första så är det fel att det är olika tider för ungdomarna när de ska vara hemma. Det ska vara samma tider eller inga tider alls för barnen så att det blir rättvist och någon inte blir utanför att nån ska hem tidigare än dem andra. För det ska inte va nån som inte får va med sina vänner ute när dem andra får det. Många ungdomar mår dåligt över att de inte kan vara med sina vänner lika mycket som “ alla “ andra kan.

56

För det andra så ska ungdomarna lära sig själva att ta eget ansvar och inte att föräldrarna ska behöva det. Om det får bestämma tid själva att va hemma så tar de eget ansvar och kan inte skylla på någon annan om de är trötta dagen efter. Det är också bra träning för då är de bra på att ta eget ansvar när de blir vuxna. Och om de gör misstag att va ute sent på natten så lär de sig efter det misstaget

Related documents