• No results found

Emilie Wiklander, Marknadschef Örebro Hockey

4. METOD OCH GENOMFÖRANDE

4.6 E TISKA ÖVERVÄGANDEN

5.2.3 Emilie Wiklander, Marknadschef Örebro Hockey

Uppväxten med idrott på bland annat Söderstadion i Stockholm samt spel i fotbollslaget Hammarby på elitnivå kom att skapa och ligga till grund för Emilie Wiklanders brinnande intresse för idrott. Emilie inleder med att berätta att sporten alltid varit en självklar värld för henne och tror sig veta att det grundar sig i hennes barndom samt fostran på skolgårdens fotbollsplan. Under barndomen samt på skolgården var det aldrig någon skillnad på vilket kön man tillhörde konstaterar Emilie och menar att det är hennes barndom som kommit att spela stor roll i hennes framtida syn på genus.

att kunna sätta sig i kundens perspektiv och således förstå vad kunden vill ha. Hon har alltid haft med sig frågorna: hur uppfattas detta och hur vill kunden ha det? Hur ska jag på bästa sätt kunna möta kunders och partners behov? Emilie berättar att hon alltid siktat högt och velat göra karriär. På styrelsemötena har hon alltid vågat tala för sig och tar aldrig på sig sekreterarrollen som kan anses vara en typisk kvinnoroll menar hon. Hon har aldrig velat bli satt i en speciell roll på grund av att hon är kvinna och ung. Tyvärr tror hon att många kvinnor inom svensk herrhockey idag gör det, vilket hon bland annat tror grundar sig att kvinnor inte antas kunna hockey.

Vidare anser Emilie att det är svårare att som kvinna arbeta inom svensk herrhockey än som man och att många kvinnor tyvärr drar sig från att söka arbete inom svensk herrhockey. Detta tror hon grundar sig i normer och att vissa roller och arbetsuppgifter anses kvinnliga och därigenom endast ges till kvinnor. Kvinnor har en tendens att alltid behöva kämpa och arbeta lite hårdare än män och väldigt ofta behöva bevisa sig själva upplever Emilie. Ibland kan Emilie uppleva att fokus många gånger ligger mer på henne som kvinna än på det arbete som hon utför. Hon poängterar att svensk herrhockey behöver fler tjejer och att ett bättre

slutresultat av produkten hade kunnat skapats om det varit en jämnare arbetsfördelning mellan könen. Dessutom tillägger Emilie att det finns situationer där kvinnor oavsett att hon är

benägen att prata hockey exkluderas i manliga grupper och dess samtal.

”Tjejer blir exkluderade sportsnacket och det är ju kärnan av hela produkten” (personlig kommunikation, Emilie Wiklander, 4 maj 2018).

Fortsättningsvis hävdar Emilie att kvinnor inom svensk herrhockey samarbetar och att kvinnor därmed aldrig kommit att bli ett hinder för henne. Hon tror att ”konkurrenttänket” som finns på många arbetsplatser förmodligen grundar sig i osäkerhet och att individen i fråga inte känner sig trygg på arbetsplatsen. Flera kvinnliga förebilder behövs inom svensk

herrhockey för att på så sätt kunna motivera andra kvinnor att börja arbeta med svensk herrhockey och svensk idrott generellt hävdar Emilie.

På frågan om Emilie någon gång under sin karriär stött på ett hinder som försvårat och begränsat henne i arbetet svarar hon att hon säkert flera gånger fått stött på hinder på arbetet i form av nedvärderande kommenterar, men att det är sådant som hon lärt sig att bortse ifrån. Emilie menar att ska man göra karriär så kan man inte lägga fokus på hindren. Hon poängterar även att hennes karriär inte alltid gått spikrakt uppåt, men att hon alltid oavsett siktat framåt. Ibland får man backa för att kunna bygga upp något nytt menar Emilie.

Män i grupp menar Emilie aldrig har kommit att bli ett hinder för henne. Hennes manliga chefer och manliga kollegor har alltid värderat henne högt. Emilie inflikar och menar att när hon har suttit i möten med manliga kollegor har de alltid stöttat henne och inkluderat henne i samtalen. Detta är något som Emilie värderar högt och lägger stor vikt vid. En arbetsplats med kollegor som backar en. Hon tror sig veta att män med sämre självförtroende och sämre självkänsla ofta ser kvinnor som ett hot och därmed också beter sig nedvärderande gentemot dem.

Fortsättningsvis hävdar Emelie att svensk herrhockey och dess mansdominerade arena idag begränsar och hindrar kvinnor från att arbeta inom den. Hon menar att kvinnor inom svensk herrhockey exkluderas i allt från hockeysnack till arbetsmöten och som tidigare nämnt ofta behöver bevisa sig själva. För en del kvinnor tror hon att hushållsansvaret kan komma att bli ett hinder för många som vill arbeta inom hockey, dock har hon sett en förändring gällande ansvaret i familjer och att det kommit att bli desto mer jämlikt. Emilie upplever att män, ofta mellan åldrarna 30-40 år har en tendens att lättare kunna satsa på karriären.

Om Emilie blickar tillbaka på den tid när hon var ny inom svensk herrhockey till idag så har hon noterat en markant skillnad kopplat till hur kvinnor framställs inom idrottens

arbetsliv. Hon konstaterar att kvinnor framställs bättre inom svensk herrhockey idag och inte minst så anses kvinnor ha en plats inom svensk herrhockey. Hon tillägger dock att svensk herrhockey har en lång väg att gå gällande jämställdhet, även fast det kommit att bli något bättre.

Vidare menar Emilie att det kan vara en stor fördel att vara kvinna och arbeta med svensk herrhockey, men som hon även menar kan vara en fördel generellt. Kvinnor har sedan

barnsben kommit att bli uppfostrade att anpassa sig och därmed tror Emilie att kvinnor lägger större vikt vid att analysera problem jämfört med män. Detta kan vara en fördel i många situationer menar Emilie. Avslutningsvis är Emilie dock positiv till framtiden och menar att svensk herrhockey och kvinnors deltagande förhoppningsvis kommer bli bättre i och med den nyare generationen.

Related documents