• No results found

I detta kapitel kommer Deloitte som företag att beskrivas och därefter kommer deras identitetsbildning och profilering att skildras. Därefter kommer resultatet från det insamlade materialet att redovisas. Empirin baseras på Deloittes hemsida, personintervjuer med Deloitte samt enkätundersökning gjorda vid Uppsala Universitet.

4:1 Bakgrundsinformation om Deloitte

Deloitte Touche Tohmatsu är ett av världens ledande företagen inom konsult- och revisionsbranschen. William Welch Deloitte, George Touche och Nobuzo Tohmatsu var de tre revisorerna som i början av sin karriär insåg nyttan och nödvändigheten i att skapa ett internationellt nätverk. Internationellt ingår Deloitte i det globala nätverket Deloitte Touche Tohmatsu med 120 000 medarbetare i 150 länder56. Företaget är idag tvåa i världen som revisionsföretag efter Öhrlings PriceWaterhouseCooper och trea i världen som konsultföretag efter Accenture och IBM.57

Deloitte har genomgått flera förändringar. Den senaste stora förändringen skedde år 2002 då Deloitte gick samman med Andersen. Det är från sammanslagningen mellan Anderson och Deloitte som det nuvarande Deloitte har sin struktur. Deloitte är ett kunskapsföretag och erbjuder idag tjänster inom flera akademiska inriktningar såsom revision och consulting, finansiella rapporteringar, företagsförvärv, IT och affärssystem, skatterådgivning, värderingar, ekonomistyrningsfunktioner och verksamhetsutveckling, revision, riskhantering. IT-ekonomer, företagsekonomer med inriktning mot revision och finansiering samt Skattejurister är de vanligaste inriktningarna som präglar den potentiella arbetskraften för Deloitte.

Genom att revisions- och konsultföretaget Deloitte är ett kunskapsföretag är det beroende av att dess arbetskraft är mycket kvalificerad. Deloitte rekryterar ca 90 % av sina anställda direkt från universitet och högskola och akademiska meriter är ett krav enligt Deloitte58. Enligt

56 www.affarsvarlden.se

57 www.deloitte.se

58 Panfors, Deloitte 2005-03-18

företagsbaromenten, en undersökning utförd bland studenter i Sverige av företaget Universum, blev Deloitte rankad på sjätte plats som ekonomstudenternas favoritarbetsgivare år 2005.59 Idag tillhör Deloitte den grupp inom revisionsbranschen som man kallar ”The big four”. The big four består av revisionsföretagen KPMG, Öhrling PriceWaterHouseCooper, Ernst & Young samt Deloitte. På den svenska marknaden är det dessa fyra som står för majoriteten av marknadsandelarna.60 Deloittes övergripande målsättning är att bli det naturliga valet för företag som söker högkvalitativa tjänster. Tillsammans med det globala nätverket Deloitte Touche Thomatsu skapar man ett internationellt mål där fokuseringen ligger på att engagerat hjälpa klienter och personal. Visionen för Deloitte är att bli igenkända som det mest professionella företaget i världen.61

4:2 Intervju med Deloitte

(Se bilaga 1 för fullständiga intervjufrågor)

Vid sammanställningen av de två intervjuerna kategoriserades frågorna i fem olika kategorier.

Då de två intervjuerna behandlade samma frågor har vi valt att slå ihop sammanställningen av de två intervjuerna. Nedanstående svar är enbart baserade på intervjusvaren från Anders Lundberg, HR-ansvarig, och på Patrik Panfors, studentkoordinator för Deloitte.

4:2:1 Vad Deloitte står för

Deloitte försöker använda sig av tre nyckelord; gemenskap, växtkraft och utmaningar.

Ambitionen för företaget är att det ska karakteriseras av dessa tre nyckelord och de är de orden och den känslan de försöker förmedla till studenter och kunder.

Enligt Deloitte förmedlas gemenskapen ut på så vis att de har stor fokus på sina medarbetare och har en hög entreprenörsanda, något som avspeglas när Deloitte är ute på aktiviteter runt om i Sverige. De har roligt tillsammans, ställer upp och hjälper varandra och jobbar mycket för teamandan. Deloitte tolkar att denna gemenskap troligtvis kommer från att de alla strävar mot samma mål och att de jobbar tillsammans som ett lag. Deras andra nyckelord är växtkraft,

59 www.deloitte.se

60 www.academicsearch.se

61 Lundberg, 2005-04-18

och det knyts samman genom deras samarbete och gemensamma mål. Deloittes affärssinne (då de är minst av de fyra stora revisionsbyråerna62) gör att de alltid måste stå på tårna och vara framgångsrika. Detta skapar i sin tur ett starkt och växkraftigt företag enligt Deloitte.

I och med att de är minst av de fyra största revisionsföretagen I Sverige, men tredje största revisionsföretag i världen, blir företaget och dess arbetsuppgifter väldigt utmanande. Det är ett krävande företag som vill klättra uppåt och som har en otrolig bredd vad gäller arbetsområden. Företaget använder sig av flexibla arbetstider, deadlines och frihet under ansvar. Det är ett företag med förändring och det är alltid i en process framåt.

4:2:2 Vad Deloitte vill respektive inte vill associeras med

Deloitte vill associeras som ett krävande företag med topptalanger, utan att det blir på ett exklusivt sätt. De vill uppfattas som ett företag fullt av engagemang och gemenskap, och att alla i företaget har en drivkraft och passion för sin uppgift. Företaget vill karakteriseras av att det är mångkulturellt och mångfaldigt och att det sätter varje individ i fokus.

Däremot vill Deloitte inte associeras med ett mjukt och stabilt, icke föränderligt företag. De vill inte förknippas med ett traditionsenligt, slentrianmässigt och kravlöst företag och de vill inte romantisera jobbet och låta människor tro att det är en dans på rosor att arbeta på Deloitte. Deras associationer är en viktig del av marknadsföringen och de arbetar dagligen med det på alla evenemang de är med på.

4:2:3 Den potentiella arbetskraften

Den absoluta majoriteten av den potentiella arbetskraften består av nyexaminerade studenter.

Förutom nyexaminerade studenter söker de även till viss del människor med några års arbetslivserfarenhet. Detta gäller främst inom skatt, konsultarbete och finansiell rådgivning.

De människor de söker ska vara sociala människor som vill göra karriär, de ska ha en egen stark vilja, men även vilja arbeta i team. De söker människor som är ödmjuka inför sin arbetsuppgift och som har respekt för de med mer erfarenhet. De ska även vara intresserade

62 www.universum.se

av att arbeta i en internationell miljö med många olika arbetskulturer. Detta är av stor vikt för Deloitte eftersom detta är det som karakteriserar Deloitte och det är det de vill associeras med.

4:2:4 Profilering mot studenter på lägre respektive högre nivåer

Deloitte har som målsättning att behandla alla studenter med samma seriositet och respekt oberoende av vilken nivå eller med vilken inriktning de studerar. Deloitte använder sig utav ett varierande utbud av events som riktar sig mot olika målgrupper inom studentvärlden. För de yngre studenterna är synligheten viktig och därför arbetar Deloitte med sin generella identitet mot de yngre studenterna. Det gäller att få fram varumärket och att skapa associationer till företaget. Deloitte arbetar mycket med idrottsevenemang för de lägre nivåerna såsom brännbollskvällar och innebandyturneringar. Här är det bara identitetsbildning mot studenterna, inget faktamässigt. Deloitte-dagarna är riktade mot mellanstudenterna och på dessa dagar blandas fakta och identitetsbildning. För de mer gångna studenterna anordnas karriär- och kunskapskvällar där studenterna får chans att ställa frågor och ta reda på mer specifika fakta om Deloitte och deras yrkesuppgifter. Även om det skiljer eventmässigt mellan de yngre och de äldre studenterna så försöker Deloitte hela tiden förmedla samma enhetliga budskap till alla studenter.

4:2:5 Verktygskanaler som Deloitte använder

Deloitte försöker alltid skapa personliga möten under informella förhållanden. De har som mål att skapa events med informella forum så att studenterna kan komma fram och prata på ett naturligt sätt. Detta sker till exempel på Kontaktdagarna som är Uppsalas arbetsmarknadsdagar för samhällsvetare, SM i ekonomi, Deloitte-dagarna, att-välja-dagen och andra events under året. För att nå toppstudenterna arbetar Deloitte med en stor grupp av studenter för att ha en stor bas och möjlighet att välja de studenter som lämpar sig bäst.

Förutom olika events med personliga möten annonserar Deloitte i tidningar och tidskrifter som Uppsalaekonomernas tidning Reversen, Campus ekonomi, Examensguiden, Civilekonomen och andra studenttidningar. Ett annat sätt för Deloitte att göra sig synliga är att dela ut pennor, godis, flyers och påsar.

4:3 Enkätundersökningen

(Se bilaga 2 för enkätfrågor och bilaga 3 för fullständiga svar av enkätundersökningen.)

Enkätfrågorna delades upp i olika kategorier för att matcha frågorna i intervjuerna. Svaren kan även kopplas till teoriavsnittet om associationer och kännedom om Deloittes arbetsgivarvarumärke. Svaren i enkätundersökningen ställdes för att vi skulle kunna besvara vårt syfte hur studenterna uppfattar Deloitte arbetsgivarvarumärke. I enkätundersökningen gjordes en generell uppdelning av A- och B- respektive C- och D-studenter. Svaren från enkätundersökningen redovisas delvis i dessa två kategorier och nedanstående delar baseras på svaren från enkätundersökningen.

4:3:1 Generell kunskapsfaktor om Deloitte

På frågan hur väl studenterna känner till företaget Deloitte blev resultatet 2,16 för A- och B-studenter och 3,25 på C- och D-B-studenter på en femgradig skala. Runt 80% av de svarande hade kännedom om att Deloitte arbetar inom revision och konsultrådgivning. En majoritet av de på C- och D- nivå beskrev mer detaljerat vad Deloitte arbetade med såsom bolagsstyrning, corporate finance och verksamhetsanalys. En liten andel av de svarande, mestadels på de lägre nivåerna svarade att Deloitte arbetade med konsumentvaror som godis, toalettpapper och schampo.

4:3:2 Studenters generella uppfattning och associationer av Deloitte

Resultatet av vår studie är att många av studenterna har en relativt positiv inställning till Deloitte som företag. Generellt sätt så uppfattas Deloitte som ett trevligt, ungt, krävande och positivt företag som är professionella, har framåtanda och är nytänkande. En mindre andel av studenterna är mindre positivt inställda till Deloitte då de anser att Deloitte är för hårt och tufft. Den generella uppfattningen skiljer sig inte så markant mellan de nyare respektive de mer erfarna studenterna. Skillnaden är att de studenter som kommit längre i sin utbildning har större kunskap om att Deloitte är ett väldigt krävande företag och att de inte har någon övertidsersättning, vilket avspeglas genom att dessa studenter är något mindre positiva till Deloitte jämfört med A- och B-studenterna.

Associationerna till Deloitte är väldigt varierande och bredden sträcker sig från allt mellan att de är internationella till studentkoordinatorn Patrik Panfors. Vanligt förekommande associationer för många studenter är att Deloitte är proffsiga, trevliga, stilfulla, kunniga och unga. De associeras också med SM i ekonomi och redovisning. De negativa associationerna är att Deloitte är ett snobbigt företag med väldigt höga krav.

4:3:3 Deloittes event

Många studenter på de olika nivåerna känner till att Deloitte varit med på Kontaktdagarna (Uppsalas arbetsmarknadsdagar för samhällsvetare) och att de varit med och arrangerat SM i ekonomi i Uppsala 2005. Övriga evenemang som nämnts är lunchföreläsning, sponsring på gasquer, logga på ekonomväskan som studenterna får sin första termin, att-välja-dagen och Deloitte-dagarna.

Överlag så uppskattar studenterna de olika evenemangen. De ser evenemangen som ett positivt inslag i universitetsvardagen. Evenemangen uppfattas som seriösa och professionella med trevliga representanter från Deloitte som är kunniga, öppna och intresserade.

4:3.4 Deloitte ur ett arbetsperspektiv

När det gäller hur studenter uppfattar Deloitte som en potentiell arbetsgivare så skiljer sig svaren nämnvärt i den benämningen att de äldre studenterna är mer negativt inställda till Deloitte än de yngre studenterna. Endast 2 % av A- och B-studenterna hade en negativ medan 33 % av C- och D-studenterna var negativt inställda till Deloitte som arbetsgivare. 42 % av A- och B-studenterna hade en positiv uppfattning av Deloitte som potentiell arbetsgivare och endast 11 % av C- och D-studenterna hade en positiv uppfattning av Deloitte som potentiell arbetsgivare.

Många av studenterna uppfattar Deloitte som ett intressant företag med seriösa och engagerade medarbetare. Att Deloitte ställer höga krav på sina medarbetare och inte tillämpar övertidsersättning var det många som påpekade både på de lägre och på de högre nivåerna. De

anses vara mer moderna och trendiga på gott och ont och mer hungriga på framgång än de andra revisionsbolagen och de utmärker sig mer än de andra företagen i samma bransch.

På frågan om studenter skulle vilja alternativt inte vilja arbeta på Deloitte varierade svaren mycket. De som vill arbeta på Deloitte vill det på grund av att det är ett stort, seriöst företag med hög status. Det är ett företag med stor bredd och stora utvecklingsmöjligheter och bra lön. De som inte vill arbeta på Deloitte motiverar det med att det är inom fel bransch, att det är för mycket jobb, för hårt och tufft, för hippt och trendigt, inga utvecklingsmöjligheter och dålig löneutveckling. Flertalet av de svarande studenterna tror att Deloitte söker drivna, engagerade och ambitiösa studenter som är karriärsinriktade, arbetsvilliga och sociala. Många antar att Deloitte bara söker ”tråkiga” revisorer till sitt företag som inte har någon egen åsikt utan bara lyder order och följer direktioner från högre sittande.

Att trivas, utvecklas och känna uppskattning var de mest frekventa svaren angående vad studenter söker hos sin framtida arbetsgivare. Att kunna påverka sin omgivning, att ha intressanta arbetsuppgifter och ha bra lön var andra vanligt förekommande faktorer. Överlag var det mjuka värden och tillmötesgående arbetsgivare som kom var det mest väsentliga för studenterna.

Related documents