• No results found

I detta kapitel redogörs de intervjuande samtal fem olika respondenter. Offentliga uppgifter som finns att tillgå presenterar om dessa företag. För studien intressanta aspekter som framkom under intervjun har också delgivits läsaren av denna uppsats för att bättre kunna bilda sig en uppfattning om respondentens verklighet och därigenom kunna tolka svaren.

4.1. Respondent nr 1

4.1.1. Allmän information

Företaget grundades i mitten av 1970-talet, de har nu mer än 30 års erfarenhet i branschen. De arbetar främst med inredningsdetaljer, men bygger även hela hus. De har i dagsläget ca 10 st. anställda och omsätter ca 15 Mkr med ett resultat efter finansnetto på ca 0,5 Mkr. De har brutet räkenskapsår, från maj till april.

4.1.2. Sammanställning av intervjuer

Först intervjuades företagets bokföringskonsult som informerade att firman sysslar mestadels med entreprenader till fast pris. Projekten är korta och varar några månader. De sysslar mest med inredningssnickerier och har egen snickeriverkstad. Att redovisa noll-resultat vid osäkert utfall av ett projekt förekommer inte, således påverkar det heller inte årsredovisningen. Successiv vinstavräkning förekommer då ett pågående projekt löper över en årsredovisning. Den bokföringskonsult som intervjuades beräknar inte färdigställandegrad, utan det gör företaget självt. I den mån varulagervärdering förekommer används inköpspris. Vid värdering av pågående arbete används 3 % inkurans, alltså 97 % -regeln. Det som är svårast är att värdera osäkra kundfordringar, och att alls få betalt.

Företagets VD bekräftade vid en senare intervju att firman sysslar mest med byggservice till fast pris. Projekten är uteslutande inomhusjobb med framför allt restauranginredning. De lämnar kostnadsförslag, vilket maximalt får överskridas med 15 %. Klarar de inte att färdigställa inom kostnadsramen blir arbetet alltså ett förlustprojekt. De använder aldrig noll-avräkning utan beräknar färdigställandegrad på balansdagen. De har brutet räkenskapsår, maj till april. Företaget har ett varulager som inventeras för att få fram ett rättvisande värde, vilket görs med en subjektiv bedömning. VD kände inte till att lagret kunde värderas till 97 %. De situationer som kräver en subjektiv bedömning är varulagervärdering och osäkra kundfordringar. Oftast får de dock betalt, men det kan ta lång tid. De har sällan reklamationer.

31 4.2. Respondent nr 2

4.2.1. Allmän information

Företaget bildades mitten på 1970-talet och är idag en del av en koncern. Företaget har inriktat sig på att köpa in fastigheter, renovera dem och sedan förvalta dem för att kunna erbjuda bra boende i centrala Karlstad. Byggbolaget har idag ca 20 anställda och omsätter ca 40 Mkr, med ett resultat efter finansnetto på ca 2 Mkr. De har brutet räkenskapsår från maj till april.

4.2.2. Sammanställning intervju

Ca 90 – 95 % av företagets projekt sker som entreprenader på löpande räkning, det har ännu inte inträffat att de sålt en fastighet i färdigt skick som vara. De flesta projekt är samarbetsprojekt med uppdragsgivaren, s.k. partnering. Firman har ca 250 st. projekt/år, de flesta är på 5 års garanti. Löpande kostnader är varor och löner, arvode tillkommer. Vid fast-pris-projekt förekommer ibland att noll-resultat redovisas, men det är mycket sällsynt. Detta kan inträffa när ett misstag gjorts i byggnationen som måste rättas till, med okända kostnader som följd. Självklart försämras då årsredovisningen. Men företaget har inget intresse av att ”blåsa upp en vinst”, alltså att redovisa en bättre vinst än vad som är fallet utan tar en ev. förlust direkt. Projekt till löpande pris har en vinstmarginal på ca 10 – 14 %. De använder sig av successiv vinstavräkning och beräknar den som summa kostnader i

förhållande till beräknade totala kostnader.De har inget intresse att visa en stor orderportfölj genom att låta projekten vara löpande över balansdagen, utan är ett projekt avslutat så är det. De har över huvud taget inget varulager. Förnödenheter, som ingår i varulager, är försumbart. Allt material köps in när det ska användas. Vid behov så hyr de större specialmaskiner, firmabilarna är leasade. Varor för mindre än 10 000 kr betalas direkt istället för att skrivas av på tre år, som alternativt kan göras. De bygger fastigheter för att förvalta dem, aldrig för att sälja dem vidare, varför de aldrig behöver göra bedömningen att redovisa vid kontraktsdag eller tillträdesdag. En subjektiv bedömning görs vid beräkning av färdigställandegrad. En annan svårtolkad situation är att värdera osäkra kundfordringar.

4.3. Respondent 3

4.3.1. Allmän information

Företagets bildades under mitten av 1980-talet och sysslar framför allt med uppdrag åt fastighetsbolag och bostadsrättsföreningar, både entreprenader och byggservice. I nuläget har de ett trettiotal anställda och omsätter ca 55 Mkr, med ett resultat efter finansnetto på ca 2 Mkr. De har kalenderår som räkenskapsår. De har 300 – 400 projekt per år, de flesta åt fasta kunder.

32

4.3.2. Sammanställning av intervju

Företaget bygger aldrig fastigheter på spekulation för att sälja, och har således aldrig problem med att redovisa vid kontraktsdag eller tillträdesdag. Entreprenader till fast pris kan vara:

 Generalentreprenad, där företaget har ansvar för allt.

 Totalentreprenad, där företaget gör ritningar och har funktionsansvar.  Delad entreprenad, där företaget har ansvar för del av projektet.

Det händer att de redovisar noll-resultat vid projekt som ”krånglar”, då återstående kostnad är oviss. Varje sådant projekt värderas för sig enligt försiktighetsprincipen. Ett noll-resultat påverkar årsresultatet negativt. De använder sig av successiv vinstavräkning vid projekt som löper över årsskiftet, vilket många gör. Den beräknas som intäkten i förhållande till bedömd kostnad. Svårigheten är att beräkna och värdera vilket arbete som återstår, vilka svåra moment som återstår. De har inget varulager och behöver således heller inte värdera det. Dock har de förnödenheter och bodar, men detta är inga stora kostnader. De äger stora maskiner själva, men hyr specialmaskiner. De äger tre bilar och leasar en. VD känner inte till huruvida pågående arbete kan värderas till annat än verkligt värde. Subjektiv bedömning görs vid beräkning av färdigställandegrad, vid osäkra fakturor och vid tvistiga fakturor, alltså där företaget och betalaren är oense om fakturans innehåll och storlek. En annan besvärlig situation inträffar i samband med ROT-avdrag till privatperson; om kunden redan fyllt sin kvot innevarande år så betalar Skattemyndigheten inte ut bidraget till företaget förrän nästa kalenderår.

4.4. Respondent 4

4.4.1. Allmän information

Företaget bildades under början av 2000-talet. De är idag ca 15 st. anställda med en omsättning på ca 25 Mkr och ett resultat efter finansnetto på ca 0,5 Mkr. De har brutet räkenskapsår från maj till april. De utför allt inom byggsektorn, både service och bygge av lösvirkeshus, framför allt i Karlstad med närområde. De är helt självfinansierade.

4.4.2. Sammanställning av intervju

De flesta entreprenader är på löpande räkning men de har även fast-pris-uppdrag. De har ca 100 projekt per år, och de kan omfatta från 2 Mkr upp till 8 Mkr. Noll-resultat förekommer inte att de redovisar. Om ett projekt är svårbedömt händer det att de i förväg avsätter garantireserver. De använder ej successiv vinstavräkning.De

33

betalar större inköp direkt trots möjligheten att skriva av på tre år. Alla bilar leasas, större specialfordon eller specialmaskiner hyrs. Företaget har inget varulager, de få förnödenheter som finns är försumbara. De köper in det byggmaterial som behövs för varje projekt. De känner inte till att pågående arbete kan värderas till 97 % av verkligt värde. De svåra situationerna är att reservera medel för osäkra kundfordringar och avsättningar till garantireserver.

4.5. Respondent 5

4.5.1. Allmän information

Företaget grundades i mitten av 1990-talet och är specialiserade på enkla och kostnadseffektiva lösningar för kunden. De fokuserar på ett gott bemötande och korta beslutsvägar. De anlitats av flera bostadsrättsföreningar. För närvarande har de 14 anställda med en omsättning på 11 Mkr och ett resultat efter finansnetto på ca 0,9 Mkr. De har brutet räkenskapsår från maj till april.

4.5.2. Sammanställning av intervju

Projekten är aldrig av typen varuförsäljning. Fast-pris-entreprenader förekommer när kostnaderna kan beräknas, men vanligast är projekt på löpande räkning. Oftast ingår någon form av service-avtal. De gör sällan arbeten åt privatpersoner utan de flesta beställare är företag. Ett redovisat noll-resultat förekommer mycket sällan, utan de beräknar istället färdigställandegrad på projekt som löper över balansdagen. De använder successiv vinstavräkning, även om de inte kallar det så. De beräknar färdigställandegrad, endera som nedlagd kostnad i förhållande mot total kostnad enligt budget, eller som nedlagd kostnad i förhållande till fast pris. Företaget har inget varulager utan köper in material allt efter som det behövs. De äger alla sina bilar, men hyr in dyrare specialmaskiner. De har i medeltal 136 projekt per år. De försöker göra halvårsbokslut, och ibland kvartals-dito. De använder försiktighetsprincipen för att värdera pågående arbete. De svåra situationerna är att bestämma färdigställandegrad. De har aldrig utestående fakturor och heller nästan aldrig osäkra kundfordringar. VD säger att ärlighet och hederlighet genomsyrar företaget, vilket ger ärliga kunder som gör rätt för sig och företaget får inga problem med kunder som inte betalar. Kreditrisken hos kunderna är noll.

34

Related documents