• No results found

En ekonomiskt hållbar och innovativ storstad för framtiden

KF:s mål för verksamhetsområdet:

3.1. Stockholm har en budget i balans och långsiktigt hållbara finanser

Nämndmål:

Det ekonomiska resultatet är i balans

Förväntat resultat

Nämndens verksamheter håller budget. Goda analyser bidrar till att prognossäkerheten är hög.

Enhetsmål:

Hedvig Eleonora skolas ekonomiska resultat är i balans Förväntat resultat

En budget i balans och en upparbetad fond.

Arbetssätt

Systematisk och ständigt pågående analys och uppföljning kring resursanvändning med tydliga rutiner och ansvar för att snabbt kunna vidta åtgärder eller genomföra

omprioriteringar.

Upparbetad fond finns för att möta oförutsedda intäktsminskningar och/eller ökade kostnader.

En fastställd organisation för inköp och ekonomiskt ansvar. Avtalstrohet bevakas löpande.

Kontinuerlig information till all personal om ekonomiska förutsättningar och regler.

Resursanvändning

Aktiv styrning av resurser genom tjänstefördelning och klassorganisation för att skapa bästa förutsättningar för lärande utifrån kontinuerlig och sammantagen analys av budget,

måluppfyllelse och omvärld.

Socioekonomiskt tilläggsanslag används för kortare och längre personalförstärkningsperioder i elevgrupper och för studiehandledning.

Uppföljning

Månadsprognoser, ekonomiprat med ekonomiansvariga, bokslut, budget, skolledningens analys, inventarieförteckning

Utveckling

Minskad sjukfrånvaro. Ökad trivsel. Ökad konkurrenskraft.

KF:s mål för verksamhetsområdet:

3.2. Stockholm använder skattemedlen effektivt till största nytta för stockholmarna

Indikator Årsmål KF:s årsmål Periodicitet

Aktivt Medskapandeindex 82 82 År

Sjukfrånvaro 6 % Tas fram av

nämnd/styrel se

Tertial

Sjukfrånvaro dag 1-14 2 % Tas fram av

nämnd

Tertial

Nämndmål:

Utbildningsförvaltningen är en attraktiv arbetsgivare för chefer, medarbetare och framtida medarbetare

Förväntat resultat

Utbildningsförvaltningen är en arbetsgivare med attraktiva arbetsvillkor. Förvaltningen utvecklar, behåller, attraherar, rekryterar och introducerar kompetenta och engagerade medarbetare som tar initiativ till och får möjlighet att utveckla sig själva och sitt uppdrag.

Arbetsmiljön på utbildningsförvaltningens samtliga arbetsplatser är god och erbjuder och stimulerar medarbetare att utveckla verksamheten. Arbetet med strategisk

kompetensförsörjning säkerställer att medarbetare på alla nivåer har den kompetens som behövs för att skapa den bästa skolan för varje elev. Lärarna kan fokusera på undervisningen.

Enhetsmål:

Hedvig Eleonora skola är en attraktiv arbetsplats Förväntat resultat

Hedvig Eleonora skola uppfattas som en attraktiv arbetsplats som kan rekommenderas av personal, elever och vårdnadshavare. En kultur där man samarbetar och stöttar varandra och där alla känner delaktighet och ansvar för att utveckla sitt uppdrag och skolan.

Arbetssätt

Tydliga mål, åtaganden och organisation fastställs i dialog med alla medarbetare utifrån prioriterade områden i Aktivt medarskapsindex (AMI) och analyser/utvärderingar av måluppfyllelse och verksamhet. Stadens och utbildningsförvaltningen verktyg kring arbete med AMI och resultatanalys används tillsammans med Stockholm stads personalpolicy både i dialoger på till exempel arbetsplatsträffar men också i medarbetarsamtal.

Ett tydligt och kommunicerat konferenssystem för beslut där alla medarbetare ges möjlighet till inflytande och delaktighet i arbete med verksamhetens utveckling och långsiktiga strategi.

Kollegialt samarbete mellan årskurserna och verksamhetsformerna kring skolans uppdrag och hur eleverna ska nå kunskapskraven på ett effektivt sätt. Gemensamma möten för pedagogisk personal. Skolledningen uppmuntrar medarbetarna att prova på nya saker i sin egen takt och samtidigt våga släppa på "måsten" för att minska på upplevd stress.

Uppmuntra medarbetarna att ta del av den friskvård som arbetsgivaren erbjuder. Medel avsätts i budget för personbefrämjande aktiviteter. Närmaste chef följer kontinuerligt upp sjukfrånvaro och tidiga rehabiliteringsinsatser sätts in vid behov.

Förstelärare med mentorsskapsansvar för nyanställda, nyexaminerade och lärarstudenter.

Ledningsgruppens filosofi bygger på delaktiga och engagerade medarbetare som tillsammans med skolledning, elever och vårdnadshavare bygger en skola som kännetecknas av kunskap, trygghet och ansvar.

Resursanvändning

Hedvig Eleonora skolas personal, Stockholms stads personalpolicy, AMI,

utbildningsförvaltningens personalavdelning, företagshälsovården, avsatta medel i budget för friskvård och personalvård.

Uppföljning

Medarbetarsamtal, prioriterade frågor i AMI, skyddsrond, frånvarostatistik, uppdragsdialog, resultatdialoger

Utveckling

Etablera arbetssätt som har förmåga att lyssna in och möta verksamhetens behov, har ett inkluderande förhållningssätt och som skapar god arbetsmiljö. Alla medarbetare deltar aktivt till att utveckla verksamheten och utnyttjar möjligheten till inflytande. Utveckla systemet för återkoppling av arbetsgruppernas resultatanalys och utvärderingar. Fortsatt arbete med personalens trivsel för att minska sjukfrånvaro. Upprätta rutiner och dokumentation kring det systematiska arbetsmiljöarbetet.

Uppföljning av ekonomi Resursanvändning

Budget 2020

Evakueringen till Hjorthagen påverkar/belastar budgeten; minskat elevantal, stora kostnader både för arrangerade bussar och medföljande fritidspersonal vid transporter mellan

Linnégatan och Hjorthagen, magasinering, skolmåltidskostnader med mer.

Då det inte funnits upphandlat avtal avseende flytt och magasinering har vi som enskild skola haft dåligt förhandlingsläge och det har medfört extremt höga kostnader.

Det låga genomsnittliga elevantalet per klass (21,4) gör att det ekonomiska friutrymmet minskar och åtgärder krävs. Även behov av resurser för Barn i behov av stöd och anpassningar samt "brandsläckning" kring elever belastar ekonomin.

• Klassorganisationen ses över till hösten, små klasser slås ihop och lärarbemanningen ses över

• Fritidspersonalens närvaro i klassrummen minskas under skoldagen och deras huvuduppdrag blir rastverksamhet och övergångar för att skapa trygghet samt att utföra en god fritidshemsverksamhet efter skoldagen.

• Stödfunktionerna ses över, anpassas och omfördelas.

• Kostnaden för vikarier minskas med start under våren genom ändrade rutiner och en mer flexibel organisation.

• Kostnaderna för arrangerade bussar minskas under hösten genom att låta alla elever på mellanstadiet få SL-kort i stället för att ha som valmöjlighet att åka med de

arrangerade bussarna.

• Möjlighet att flytta det som är magasinerat tillbaka till Linnégatan redan under sommaren diskuteras i byggprojektet. Även att hitta en annan billigare lösning med hjälp av lokalavdelningen är förd i dialog.

Socioekonomiska medel

Den socioekonomiska tilldelningen används för kortare och längre

personalförstärkningsperioder i elevgrupper och för studiehandledning. Elevernas (familjernas) psykosociala- och sociala ohälsa är inte en variabel i socioekonomiska ersättningen och täcker därför inte behovet av stöd.

Statsbidrag

Statsbidrag för två heltidstjänster inom lågstadiesatsningen finns på skolan och den statliga

finansieringen upphör den sista juni. Hösten kompenseras till viss del av statsbidrag för likvärdig skola under hösten. Åtgärder krävs inför 2021.

Investeringsmedel

Hedvig Eleonora skolas skolgård görs i ordning under hösten och finansiering av bollburar är inte klar. Investeringsmedel prioriteras att användas för inköp om bollburen inte finansieras i byggprojektet. Förvaring till elever, sittmöbler till elevkorridorer och möbler till personalrum prioriteras i andra hand.

Övrigt

Synpunkter och klagomål

På skolans webbplats finns ett formulär för synpunkter och klagomål. Inkomna ärenden bevakas och vidare fördelas av skolledarna. Alla synpunkter och klagomål besvaras.

Rutiner kommuniceras med medarbetarna på personalmöten och vid nyanställningar, med vårdnadshavarna både i enskilda möten och på föräldramöten samt med eleverna i elevråden.

Related documents