• No results found

I Stockholm når barn sin fulla potential då Stockholms skolor och förskolor är de

1. En modern storstad med möjligheter och valfrihet för alla

1.3. I Stockholm når barn sin fulla potential då Stockholms skolor och förskolor är de

Indikator Årsmål KF:s årsmål Periodicitet

Andel elever i årskurs 6 som uppnått kunskapskraven i alla ämnen 95 % Tas fram av nämnd

År

Nämndmål:

1.3.1 Alla elever utvecklas och når målen för sin utbildning

Förväntat resultat

Lärare har höga förväntningar på eleverna. Utbildning och undervisning utgår alltid från läroplanernas mål och kunskapskrav respektive examensmålen och ämnesplanernas kunskapskrav samt från vetenskaplig grund och beprövad erfarenhet. Alla lärare är

engagerade och kompetenta, och planerar undervisningen gemensamt. Eleverna får i förväg veta vilka mål de arbetar mot, är delaktiga i planeringen av hur undervisningen ska

genomföras och vilka olika former för redovisning och bedömning som kommer att användas.

Återkopplingen till eleverna är en central del i undervisningen. Bedömning i formativt syfte, med avsikten att stärka elevens lärande, används både för att synliggöra och stödja elevernas kunskapsutveckling samt för att kontinuerligt bedöma, utveckla och förbättra undervisningen.

Digitala verktyg är en naturlig del av undervisning, kommunikation och uppföljning.

Kvalitativa analyser av resultat genomförs på alla nivåer för att utveckla verksamheten.

Indikator Årsmål KF:s årsmål Periodicitet

Andel elever som dagligen deltar i en styrd rörelseaktivitet 100 % År Andel elever som nått kravnivån på det nationella provet i matematik

i åk 3

95 % År

Indikator Årsmål KF:s årsmål Periodicitet Andel elever som nått kravnivån på det nationella provet i

svenska/svenska som andraspråk i åk 3

95 % År

Andel elever som uppnått kravnivån på det nationella provet i matematik i åk 6

96 % År

Andel elever som uppnått kravnivån på det nationella provet i svenska/svenska som andraspråk i åk 6

96 % År

Andel elever som vid höstterminsslut i åk 1 har uppnått grundläggande taluppfattning inom matematik

95 % År

Andel elever som vid höstterminsslut i åk 1 kan läsa bekanta meningar i korta, elevnära texter genom att använda

ljudningsstrategi och helordsläsning på ett delvis fungerande sätt

95 % År

Andel legitimerade lärare i grundskolan 100 % År

Enhetsmål:

Hedvig Eleonora skola ger varje elev utmaningar på elevens nivå och har höga förväntningar på alla elevers utveckling och förmåga att lära.

Förväntat resultat

Pedagogerna arbetar aktivt för att utveckla sin undervisning och har höga förväntningar på eleverna. Eleverna känner lust att lära och når höga mål utifrån sina egna förutsättningar.

Elevernas inflytande, delaktighet och ansvar är konkretiserat och synliggjort så att eleverna själva kan påverka sin utbildning och skolsituation både under skoldagen och på Hedvig Eleonoras fritidshem.

Arbetssätt

Lärarna planerar och genomför undervisningen och utgår från tidigare resultat, använder sig av kollegialt lärande samt tar del av aktuell forskning för att utveckla didaktiken. Det kollegiala lärandet bidrar till att lärarna skapar situationer där elevernas individuella lärande står i fokus och ett formativt arbetssätt används.

Arbetet med att möta högpresterande elevers möjlighet att nå ännu högre resultat fortsätter.

Målet är ett mer flexibelt och individualiserat arbetssätt där elevens sociala- och kunskapsmässiga utveckling får stå i fokus och inte den specifika årskurs man hör till.

Förstelärarna synliggör och delger sina kollegor de processer som sker i den egna

undervisningen och håller i arbetsverkstäder i syfte att inspirera och motivera dem att utveckla undervisningen.

Förskoleklassens elever kartläggs på våren utifrån skolverkets kartläggningsmaterial.

Arbetsformen "Att skriva sig till läsning" (ASL) lägger grunden till vidare studier och gör eleverna väl förberedda till årskurs 1.

Digitala verktyg och läromedel så som datorer, surfplattor, interaktiva tavlor,

webbapplikationer, bloggar med mer används. Elevernas initiativ och ansvar för sin egen inlärning stimuleras. Den programmering som genomförs i alla årskurser stärker elevernas analytiska förmåga.

Hedvig Eleonoras skolas fritidshem skolsamverkar både genom att bidra till gruppindelningar men också till att elevens uppsatta mål fullföljs genom att fritidshemsverksamheten planeras

så att både skapande, rörelse, lek, studiestöd och vila får utrymme. Programmeringsgrupp, schackklubb, fördjupning av skolkunskaper i form av studiestöd stimulerar elevernas utveckling och lärande. Den organiserade rastverksamheten erbjuder alla elever

rörelseaktiviteter varje dag. Dagliga inslag av styrda rörelseaktiviteter sker på olika sätt i klasserna. Idrottslärarna stöttar lärarna med tips och material. Stora delar av

fritidshemsverksamheten bygger på fysiska aktiviteter.

Elevhälsoteamet träffas varje vecka och ser över stöd till elever och lärare. Specialpedagogen handleder pedagoger kring undervisningen av elever med behov av anpassningar och särskilt stöd. Trygghetsfrågor har ett särskilt fokus både i elevhälsoteamet och i skolans

trygghetsteam.

Ansvariga lärare i årskurs 1-6 visar Pedagog Värmland och Karlstads kommuns film om betyg och bedömning (http://www.youtube.com/watch?v=MOKqtoy6UP4) för

vårdnadshavarna samt för ett resonemang i syfte att öka kunskapen och förståelsen kring de förmågor läroplanen arbetar mot.

Rektor för löpande dialog kring skolans uppdrag och läroplanens mål med pedagogerna och med vårdnadshavarna i möten, rektorsbrev o s v.

Skolledningen organiserar och följer upp att utveckling sker t ex genom klassrumsbesök, medarbetarsamtal och återkoppling från elever och vårdnadshavare.

Resursanvändning

Rektors och skolledningens pedagogiska ledarskap. Tid och organisation av pedagogiska samtal kring ämnen, kunskapskrav och skolans uppdrag. Elevernas förståelse av sitt lärande och möjligheten att påverka sin skolsituation. Digitala verktyg för att utveckla undervisning.

Förstelärare som drivkrafter och förebilder. Vårdnadshavarnas delaktighet i skolans uppdrag genom skolråd, föräldramöten, föräldraförening och Stockholm skolplattform.

Uppföljning

Elevhälsoteamsmöten och resurskonferenser. Skriftlig elevdokumentation och utvecklingssamtal. Resultat av nationella prov, andra tester och kartläggningar.

Betyg/meritvärde. Stockholm stads brukarundersökning i grundskolan. Medarbetarsamtal.

Skolledning.

Utveckling

Det forskningsbaserade och kollegiala lärandet genomsyrar verksamheten i högre grad och varje pedagog tar ett ökat ansvar för att utveckla sin undervisning. Eleverna har större inflytande i undervisningens innehåll, arbetssätt och redovisningsformer. Att alla årskurser har dagliga inslag på minst 30 minuters fysisk aktivitet.

Enhetsmål:

Hedvig Eleonora skola råder en hög grad av digital kompetens.

Förväntat resultat

Utökat och naturligt användande av digitala verktyg i det pedagogiska arbetet i alla

skolformer. Högre grad av digital kompetens hos pedagogisk personal. Utvecklat innehåll i undervisning och av undervisningsmaterial. Programmering som ett naturligt inslag för att träna den analytiska förmågan.

Ökad användning av kompensatoriska hjälpmedel för elever i behov av anpassning och särskilt stöd där tillgången är väl anpassad utifrån varje elevs behov.

Ökat elevinflytande och ökad måluppfyllelse. Eleverna har ett reellt inflytande och får prova olika arbetssätt och redovisningsformer.

En skolledning som använder digitala verktyg både som förebilder och inspiration.

Arbetssätt

God tillgång till digital utrustning till exempel datorer, digitala skrivtavlor och surfplattor.

Kunskapsdelning och kollegialt lärande. Förstelärarna i digital utveckling och elevernas ansvar och inflytande synliggör och delger sina kollegor de processer som sker i den egna undervisningen och håller i arbetsverkstäder i syfte att inspirera och motivera dem att utveckla undervisningen. Elevernas initiativ och ansvar för sin egen inlärning stimuleras. Digitala verktyg och läromedel så som datorer, surfplattor, interaktiva tavlor, webbapplikationer, bloggar med mer används både under skoldagen och på fritidshemmet.

Använda Stockholm skolplattform för samarbete och delning av digitalt innehåll. Tydlig pedagogisk ledning mot ökad digital mognad och användning av tidsenlig teknik samt användningen av digitala lärarresurser, till exempel Pedagog Stockholm och Medioteket.

Ekonomiska medel avsätts och ledningen styr inköp av läromedel genom läromedelsanslag och instruktion om att laborativa- och digitala läromedel ska prioriteras.

Resursanvändning

Försteläraren i digital utveckling och försteläraren i elevernas ansvar och inflytande, internet, eleverna, IT-samordnare, resursplanering, vårdnadshavare, Stockholm skolplattform,

medioteket, Pedagog Stockholm, kompetensutvecklingsdagar.

Uppföljning

Brukarundersökning, medarbetarsamtal, budget Digitalutvecklingsgrupp.

Utveckling

Genom digitaliseraringen ge eleverna fler intressanta och reella redskap till inflytande, delaktighet och ansvar över sin utbildning och skolsituation. Tydliga och genomförbara mål upprättas. Lärarna ser värdet i att använda digitala verktyg både för att underlätta och utveckla sin undervisning.

Nämndmål:

1.3.2 Alla elever har en trygg och god lärmiljö

Förväntat resultat

Alla elever känner sig trygga i skolan. Skolan erbjuder en god lärmiljö där bemötande och stöd ger eleverna förutsättningar att fokusera på utbildning och arbetsuppgifter. Det finns tydliga och kända rutiner på skolan för hur man ska hantera olika situationer, exempelvis frånvaro och olika former av kränkningar. Medvetenheten om den fysiska miljöns betydelse för en trygg och kunskapsstödjande arbetsmiljö är hög. Skolan har god samverkan med vårdnadshavare samt socialtjänst, polis och andra relevanta aktörer.

Indikator Årsmål KF:s årsmål Periodicitet Andel vårdnadshavare F-klass nöjda med - Mitt barn känner sig

tryggt i skolan

85 % År

Total frånvaro i grundskolan 7 % År

Enhetsmål:

Alla elever i Hedvig Eleonora skola och fritidshem har en god lärmiljö.

Förväntat resultat

Höjt resultat avseende studiero och trivsel i brukarundersökningens elev del. Eleverna upplever att lärmiljön ger både utrymme för stimulerande kommunikation och tillfälle till att jobba ostört. Eleverna tar både ansvar för och har inflytande över skolans ordningsregler.

Ökad samsyn och samarbete hem - skola kring elevernas förhållningssätt gentemot varandra och gentemot vuxna.

Arbetssätt

Varje läsår inleds med fokus på trygghetsfrågor och gruppdynamik.

Pedagogerna arbetar mot kränkningar i enhetlighet med planen mot kränkande behandling.

Skolans kurator arbetar på individ-, grupp- och strukturell nivå tillsammans med lärarna gentemot elev/elever som riskerar att utveckla sociala problem och därmed riskerar att inte klara målen med sin utbildning. Använda rutiner och handlingsplaner.

Samtal med elever kring eget och gemensamt ansvar för arbetsmiljön, utbildningen och skolsituationen. Undervisningen bygger på eleverna skaffar sig kunskap om demokratins principer och utvecklar sin förmåga att arbeta i demokratiska former.

Organiserad rastverksamhet som leds av fritidshemspersonal.

Kontinuerlig dialog med vårdnadshavarna kring det som händer i klassen och/eller

fritidshemmet; kamratskap, studiero och trivsel, för att skapa och förmedla en samsyn mellan

skola och hem så att eleven kan uppmuntras och stöttas på bästa sätt i så väl medgångar som motgångar. Rummen är inredda för olika elevåldrar och ändamål. Alla pedagoger

schemaläggs vid raster.

Resursanvändning

All personal, eleverna, vårdnadshavarna, elevråden, trygghetsrådet, skolgårdsverksamheten, skolgårdsråd, trygghetsteamet, ordningsregler, kompetensutveckling, grundskoleavdelningen, skolrådet, föräldraföreningen, planen mot diskriminering och kränkande behandling,

brandskydds- och krisgrupp, föräldramöten, Stockholms skolplattform, aktuell forskning, hemsidan, utvecklingssamtal.

Uppföljning

Klass-, elev- och fritidsråd, brukarundersökningen, skolråd, medarbetarsamtal, pedagogiska utvärderingar och resultatanalyser, brandskydds- och krisgrupp, skolledningens resultatanalys, trygghetsenkät.

Utveckling

Inom ramen för trygghetsarbetet träna eleverna i konflikthantering, d v s både undvika konflikter och hitta metoder för att lösa dem samt se sin del i situationen.

Hitta samarbetsformer kring arbetsmiljön på skolan mellan personal, elever och vårdnadshavare. Implementering av skolans förväntansdokument.

Nämndmål:

1.3.3 Alla elever har inflytande över, förståelse för och tar ansvar för sitt eget lärande utifrån sina förutsättningar

Förväntat resultat

Med ökad ålder ökar elevers delaktighet i planering och uppföljning. Eleverna får genom detta en god kännedom om sin prestationsförmåga i förhållande till målen, vilket leder till att eleverna utvecklar en positiv attityd till lärande och ser sin egen ansträngning som

betydelsefull. Arbetet för att eleverna ska förstå progressionen i lärandet synliggörs i lärandemiljön genom exempelvis kontinuerlig feedback från lärarna och andra bedömningsunderlag.

Indikator Årsmål KF:s årsmål Periodicitet

Andel elever åk 2 nöjda med - Jag är nöjd med det inflytande jag har över fritidshemmets aktiviteter

65 % År

Andel elever åk 5 nöjda med - Jag vet vad jag behöver kunna för att nå målen/kunskapskraven i alla olika ämnen

80 % År

Andel vårdnadshavare F-klass nöjda med - Jag och mitt barn vet vad mitt barn behöver för att lära och utvecklas

70 % År

Andel vårdnadshavare åk 2 nöjda med - Jag vet vad mitt barn behöver kunna för att nå målen i de olika ämnena

60 % År

Enhetsmål:

Alla elever på Hedvig Eleonora skola har inflytande över, förståelse för och tar ansvar för sitt eget lärande utifrån sina förutsättningar

Förväntat resultat

Pedagogerna har ett formativt arbetssätt så att eleverna vet vad de ska kunna för att nå kunskapskraven och nå så långt som möjligt i sin kunskapsutveckling, Pedagogerna ställer frågan "varför gör vi detta?" i relation till kunskapskraven. Elevernas upplevelse av eget inflytande, ansvar och förståelse för sitt lärande visar sig i brukarundersökningen, såväl i elevernas som i vårdnadshavarnas svar.

Arbetssätt

Löpande diskussioner bland pedagogerna för att utveckla det reella inflytandet vad gäller förskoleklass, grundskola och fritidshem. Samtal kring sina egna och elevernas normer och föreställningar om kön vid planering av aktiviteter. Förstelärararen i elevernas ansvar och inflytande synliggör och delger sina kollegor de processer som sker i den egna undervisningen och håller i arbetsverkstäder i syfte att inspirera och motivera dem att utveckla

undervisningen. Gemensam schemalagd tid varje vecka för alla klasser så att alla skolans råd kan träffas. Detta för att så många elever som möjligt ska kunna delta i den demokratiska processen Råden (klass-, elev-, biblioteks-, mat-, och trygghetsråd) har alla konkreta och specifika frågor att arbeta med. På fritidshemmet finns även ett fritidsråd.

Lärarna presenterar och diskuterar de aktuella kunskapskraven med eleverna inför ett nytt arbetsområde inom ett ämne. Eleverna tillsammans med läraren fastställer arbetssätt och innehåll för arbetsområdet. Löpande konkretisera förväntningar kring läroplanens mål som kring den fysiska arbetsmiljön med eleverna och mellan personal. Reflektion och återkoppling med eleverna kring lektionens utfall och vad som kan göras bättre nästa gång. Eleverna är aktiva i den egna skriftliga individuella planeringen. Skolans SYV vägleder och stöttar eleverna i deras studier och personliga utveckling: genom att öka deras medvetenhet om sig själv, medvetenhet om relationen mellan sig själv och valalternativ samt att fatta beslut och genomföra beslut.

Hedvig Eleonora skolas fritidshem arbetar medvetet med att hjälpa eleverna att ta eget ansvar och stå för sina beslut.

Kontinuerlig dialog med vårdnadshavarna kring elevens utveckling och aktuellt

undervisningsinnehåll för att skapa och förmedla en samsyn mellan skola och hem så att eleven kan uppmuntras och stöttas på bästa sätt i så väl medgångar som motgångar.

Skolledningen följer kontinuerligt upp och analyserar verksamheten.

Resursanvändning

All personal, hela skoldagen, förstelärare elevernas ansvar och inflytande, Hedvig Eleonora skolas fritidshem, läroplanen, Pedagog Stockholm, vårdnadshavare, olika råd, Stockholms Skolplattform, skriftliga omdömen, medarbetarsamtal, Medioteket, aktuell forskning, utvecklingssamtal, hälsosamtal, konferenssystemet.

Uppföljning

Utvecklingssamtal, brukarundersökningen, medarbetarsamtal, skriftliga omdömen, hälsosamtal, resultatanalys.

Utveckling

Kunskap och förståelse hos eleven om hur eget ansvar och inflytande i en demokrati bidrar till ett lustfyllt och ökat lärande.

KF:s inriktningsmål:

Related documents