• No results found

Energi

In document Årsredovisning 2017 (Page 44-47)

1.9 Fokusområde Byggnader

1.9.5 Energi

Energideklarationer

Boverket har tillsyn över energideklarationer och ener- giexperternas oberoende. Energideklarationen görs av en oberoende expert på uppdrag av ägaren och är giltig i tio år. I tillsynsansvaret ligger att se till att energide- klarationerna upprättas, visas, överlämnas och annons- eras.

Arbetet med tillsynen av energideklarationer sker både proaktivt och reaktivt. Den reaktiva tillsynen sker ge- nom att Boverket tar emot anmälningar från enskilda. Den proaktiva tillsynen innebär att Boverket, efter kontroll i energideklarationsregistret, skickar ut före- lägganden om att energideklarera till aktuella bygg- nadsägare.

Under 2017 har 1 844 föreläggande som omfattar 16 257 byggnader skickats ut. 921 ärenden har avslutats (varav en del har skickats ut under 2016) och 8 490 byggnader har deklarerats eller undantagits, med an- ledning av Boverkets tillsynsarbete. Det har skapats 387 vitesförelägganden under året. För byggnadsägare som trots vitesföreläggande inte energideklarerat har Boverket vänt sig till domstol och begärt utdömande av

ÅRSREDOVISNING 2017 BOVERKET 1.9 FOKUSOMRÅDE BYGGNADER 43

vitena. Några domar har överklagats till högre instans.

Under året har en undersökning av webbannonser för bostäder gjorts för att se i vilken omfattning energi- klass eller energiprestanda visas i annonser för bygg- nader och om det är korrekt information som angetts (dnr 3232/2017).

När det gäller Boverkets tillsyn över energiexperterna ska den syfta till att säkerställa oberoendet vid upprät- tandet av energideklarationerna. Den reaktiva tillsynen sker genom att Boverket tar emot anmälningar från enskilda.

Under året har Boverket haft en annons ute på webb- platser där byggnader säljs på den privata marknaden för att informera om energideklarationerna.

Den 10 september 2017 var det tio år sedan den första energideklarationen utfördes och eftersom en energi- deklaration är giltig i tio år måste vissa byggnadsägare upprätta nya energideklarationer för sina byggnader. Boverket har därför gjort informationsutskick till 3 800 byggnadsägare, med större byggnadsbestånd.31

Tabell 14 Energideklarerade byggnader - antal inregistrerade

2017 2016 2015

Antal per år 50 800 47 538 50 933

Ackumulerat

antal 688 561 637 918 585 517

Källa: Energideklarationssystemet Gripen

Differensen mellan antal inregistrerade och ackumule- rade energideklarationer uppstår då samma fastigheter kan genomföra flera energideklarationer, men endast den senast genomförda ackumuleras.

VALIDITETSKONTROLL AV ENERGIDEKLARATIONER Validitetskontrollen är en årligen återkommande hän- delse. Den genomförs på de energideklarationer som utförts under det föregående året, i detta fall år 2016 och presenteras i rapportform ”Validitetskontroll av energideklarationer gjorda under 2016” (dnr 6564/2017).

Underlaget för denna studie inkluderar samtliga ener- gideklarationer utförda under året. Totalt utfördes 45 682 energideklarationer under 2016.

31 https://www.boverket.se/sv/byggande/energideklaration/regel verk-tillsyn-- statistik/statistik-om-energideklaration/ Hämtad 2018-01-29.

Boverket har valt att undersöka tre områden som kan ha påverkan på klassningen. Områdena är energipre- standa i förhållande till kravnivå i Boverkets byggreg- ler, andel varmvatten och andel fastighetsel.

Slutsatser som har kunnat dras av 2016 års validitets- kontroll är att de spärrar och varningar som lagts in i det digitala energideklarationsformuläret sedan tidigare på ett effektivt sätt har hjälpt till att få bort orimliga värden på indata. Andra slutsatser som kan dras är att vägledningen för energiexperterna fortfarande skulle kunna ses över och bli mer tydlig. För flerbostadshus och lokaler kunde mer ledning behövas, bland annat för särskiljandet av fastighetsel och verksamhetsel. En gränsdragningslista har sedan förra årets validitetskon- troll tagits fram och finns publicerad på Boverkets webbplats. Normalisering av värden för energipre- standa vid onormalt brukande är något som nu införts i föreskrifterna, Boverkets föreskrifter och allmänna råd (2016:12) om fastställande av byggnadens energian- vändning vid normalt brukande och ett normalår. Detta förväntas ha gett effekt redan under 2017 (och kommer därmed kunna studeras närmare i nästkommande års validitetskontroll). Effekten av normaliseringsförfaran- det i föreskrifterna bedöms kunna ge effekt på samtliga tre undersökningsområden i denna validitetskontroll, i form av att större andel värden hamnar inom rimliga intervall.

TILLSYNEN OCH EFTERLEVNADEN AV ENERGIHUS- HÅLLNINGSKRAVET

Boverket har haft i uppdrag att utreda tillsynen och hur energihushållningskravet följs. I uppdraget har bland annat ingått att Boverket ska utreda om tillsynen av energikraven i byggprocessen kan, och i så fall bör, samordnas med tillsynen av energideklarationerna. I rapporten Tillsynen och efterlevnaden av energihus-

hållningskravet (rapport 2017:22, dnr 4778/2016)

föreslår Boverket att det tekniska egenskapskravet vad gäller energihushållning och värmeisolering för nya byggnader samordnas och regleras med energi- deklarationssystemet.

Boverket bedömer att förslaget kan leda till att efter- levnaden av energihushållningskravet kommer att öka. I och med att det alltid sker en verifiering av byggna- dens energiprestanda, genom en energideklaration och vetskapen om att det alltid sker en kontroll, tillsam- mans med en sanktionsavgift vid en överträdelse, be- döms leda till ett bättre iakttagande av kravet. Att inci- tamenten att följa energikraven stärks även genom att

det kommer krävas att byggnadsägaren därefter åtgär- dar problemet och verifierar det med en energideklara- tion.

FÖRESKRIFTER KRING BYGGNADERS ENERGIHUSHÅLLNING

Boverket har ändrat Boverkets byggregler avsnitt 9 Energihushållning, och de ändrade reglerna trädde i kraft den 1 juli 2017. Ändringarna görs som en del i implementeringen av EU-direktivet EPBD, som bland annat kräver att alla nya byggnader från och med 2021 ska vara ”nära-nollenergi-byggnader”. Ändringarna som trätt i kraft under 2017 är det första steget av två för att nå detta mål.

De viktigaste ändringarna är:

• Systemgränsen ändras från levererad energi till byggnaden till primärenergi.

• Byggnadens energiprestanda anges som pri- märenergital (EPpet). Det tidigare begreppet specifik energianvändning försvinner.

• Primärenergifaktorer införs för el, fjärrvärme, fjärrkyla, biobränsle, olja och gas.

• Kategorin elvärmda byggnader försvinner.

• De fyra klimatzonerna ersätts av geografiska justeringsfaktorer på kommunnivå.

Ändringarna innebär huvudsakligen att energiprestanda uttrycks på ett nytt sätt, medan kravnivåerna i princip är oförändrade.

Nästa steg omfattar en skärpning av kravnivåerna, som ska träda i kraft år 2021. Arbetet med de två stegen har fortlöpt parallellt, och förslag för båda har presenterats tillsammans i remissförfaranden under 2017.

Ändringarna i Boverkets byggregler har medfört följd- ändringar i Boverkets föreskrifter och allmänna råd om fastställande av byggnadens energianvändning vid normalt brukande och ett normalår, och ändringen trädde i kraft den 1 juli 2017.

I samband med ändringarna har ett antal seminarier och andra informationsinsatser genomförts.

In document Årsredovisning 2017 (Page 44-47)

Related documents