• No results found

8.1 Energisituationen nuläge

Vid anläggningen i Folla har ett flertal moderniser ingar och trimningar genomförts, vilka har påverkat energiförhållandena positivt.

Energieffektiviseringsarbetet pågår kontinuerligt. Ett energiledningssystem finns i drift, rutiner för inköp av elektrisk utrustning och proje ktering har kompletterats och energikartläggningar avseende både värme och el har genomförts. Energi-effektiviseringar, främst avseende elenergi men äve n värmebesparingar har identifierats och genomförts.

Fabriken kommer även fortsättningsvis importera all elkraft som förbrukas i processen.

Fabrikens övergripande energibalans för nuläget pre senteras i Figur 8.1 nedan. Se detaljerade förutsättningar i nedanstående avsnitt.

Figur 8.1. Övergripande energibalans för nuläget, 130 000 ADt/ år.

Den övergripande fabriksenergibalansen visar att de n tillförda värmeenergin kommer i huvudsak från biobränslen och att man återvinner en stor andel genererad värmeenergi från raffinörerna.

8.2 Värmeenergi

Massaproduktionen kräver värmeenergi för massatorkn ing, basning av flis i CTMP-fabriken och för diverse värmeförbrukning såsom lok alvärme. Fabrikens huvudsakliga behov av värmeenergi täcks av biobränslepannan som eldas med internt fallande biobränsle och slam samt av oljeugnen i flingtorken . Dessutom återvinns värmeenergi i processen genom att avsätta ångvärme från raffinö rer till flingtorkarna.

CTMP-RAP P O RT

fabrikens värmebehov tillgodoses primärt via denna värmeåtervinning, och värmeöverskottet från raffinörerna används i flingt orkarna. Färskvatten till massaproduktionen förvärms via värmeväxling mot en bakvattenström (avlopp).

Energiåtervinningen är ca 1,5 MW vilket motsvarar c a 12 000 MWh/år. Om denna värmeåtervinning är ur funktion måste extra primärv ärmeenergi tillsättas (t.ex. i oljeugnen).

Sekundärväme från reningsverkets avlopp utnyttjas f ör värmeleverans till Salmar Settefisk produktionsanläggning. Ingen ångenergi an vänds för att tillgodose Settefisk värmebehov. Storleksordningen av denna (externa) vä rmeåtervinning är 20 GWh/år.

Denna värmeåtervinning påverkar inte behovet av pri märvärmeenergi till processen.

8.2.1 Värmeenergiförbrukning

I Tabell 8.1 visas den beräknade förbrukningen av värme i MW vi d nuvarande produktionsnivå (130 000 ton/år) och vid de framtida nivåerna 155 och 180 000 ton per år. Tabellen visar även från vilka källor värme energin kommer.

Tabell 8.1. Beräknad värmeförbrukning för nuläget och ansökt pr oduktionsnivå, MW.

Notera att intern värmeförbrukning i CTMP-fabriken är exkluderad då denna primärt förses av värmeåtervinningen.

RAP P O RT

raffinörerna, för den initiala flisbasningen och fö r uppvärmning av lokalerna under framförallt den kalla årstiden.

När produktionen ökar kommer även värmeförbrukninge n att öka eftersom mer massa skall torkas. I nuläget svarar återvunnen värme i f orm av ånga från raffinörerna och från bakvattnet för ca 50 % av värmebehovet. När pr oduktionen ökar, ökar även den återvunna andelen upp till ca 55 %. Biopannan svara r för ca 30 % av värmeförsörjningen i nuläget och resten utgörs av o ljeeldning i flingtorken (oljeugnen) och ånga från elpannan.

Vi produktionsnivån 180 000 ton/år kommer en ny biop anna med högre kapacitet att finnas i drift vilket medför att i normalfallet ing en olja eldas och ingen ånga produceras i elpannan.

I Tabell 8.2 redovisar värmeförbrukningen och värmegenereringen uttryckt som TJ per år och specifikt som GJ/per ton massa. Data har räknats om från tabell 14 baserat på en produktion under 355 dygn med en dygnsverknin gsgrad av 92 %.

Tabell 8.2. Beräknad värmeförbrukning och produktion för nulä get och ansökt

produktionsnivå, TJ/år samt GJ/ton massa. Notera at t intern värmeförbrukning i CTMP-fabriken är exkluderad då denna primärt förses av värmeåtervinningen.

130 000 t/år

RAP P O RT

kan förbrukningen i torken normalt vara mellan ca 2 ,8 och 3,3 GJ per ton massa.

Follas förbrukning idag och den beräknade framtida förbrukningen ligger väl inom detta intervall.

8.2.2 Bränsleförsörjning

Motsvarande bränsleförbrukning presenteras i Tabell 8.3 . I praktiken sammanhänger bränslemixen i viss utsträckning med prisutveckling inklusive skattepolitik för olika typer av bränslen. Redovisade data för bränsleförde lningar får därför inte betraktas

Huvuddelen av genererad värmeenergi används för att torka produkten. Den specifika förbrukningen av värmeenergi i flingtorken ligger i linje med vad den kan förväntas

RAP P O RT

produktionsnivå bedöms nästa all värmeenergi komma från återvunnen värme samt från eldning av biobränslen.

8.4 Elenergi

Nuvarande totala elenergiförbrukning är ca 1350 kWh /t, vilket ger ett momentant eleffektbehov av ca 22 MW ( Tabell 8.4 ). Av dessa 1350 kWh/t står raffineringen för ca 980 kWh/t och resterande 370 kWh/t utgörs av t.ex. renseri/vedgård, externrening, motorer, pumpkraft, belysning, viss uppvärmning etc .

Idag köps all elenergi externt vilket kommer att va ra fallet även vid den ansökta produktionsökningen.

Tabell 8.4. Beräknad elenergiförbrukning för nuläget och ansö kt produktionsnivå, GWh/år och kWh/t

Elenergi

Nuläge

130 000 t/år

155 000 t/år 180 000 t/år

Elförbrukning, GWh/år 180 (1 380 kWh/t)

214 ( 1 380kWh/t)

229 (1 275kWh/t)

Köpt elenergi, GWh/år 180 214 229

Den specifika förbrukningen av elenergi beror till största delen på vilken produkt som tillverkas. I BREF redovisas ett intervall på mella n 1 000 och 4 300 kWh per ton CTMP massa (Tabell 5.10) och Follas förbrukning ligger s åledes vid den nedre gränsen i intervallet.

Den totala elenergiförbrukningen kommer jämfört med nuläget att öka som ett resultat av ökad produktion av massa. Den specifika förbrukningen bedöms komma att minska något främst som ett resultat av att utnyttj andegraden kommer att öka.

Någon större förändring i produktmixen förutsätts i nte komma att ske.

8.5 Slutsatser elenergi

Tillverkning av CTMP massa är elintensiv men Folla har en låg specifik förbrukning (kWh/ton massa) som bedöms komma att minska något vi d nu tillståndssökt produktion. Totalförbrukningen av elkraft kommer ge nom produktionsökningen att öka från nuvarande nivå på ca 180 GWh per år till ca 23 0 GWh/år vid sökt produktionsnivå och fullt kapacitetsutnyttjande.

All elkraft köps externt.

RAP P O RT

Related documents