• No results found

Engagemang i bolag och stiftelser

Förvaltningsberättelsen ska enligt kommunallagen även omfatta verksamhet som bedrivs genom andra juridiska personer i form av till exempel aktiebolag och stiftelser.

Landstingets verksamhet kan bedrivas i annan form än inom förvaltningsorganisationen om effekten blir större för landstingets vision och att medborgarnyttan är högre än om verksamheten bedrivits inom den egna organisationen. Samverkan med andra kan ibland vara ett alternativ.

Proportionell konsolidering har använts i enlighet med RKR 8.2 Sammanställd redovisning. Det innebär att endast ägd andel av koncernföretagens räkenskapsposter medtas i den sammanställda redovisningen.

Helägda bolagen Landstingsbostäder i Jämtland AB och Länstrafiken i Jämtland AB har konsoliderats.

Övriga engagemang i olika organisationer redovisas nedan i text.

Koncernfakta Enhet 2015 2016

Landstingsbostäder i Jämtland AB

Omsättning mkr 28,5 28,4

Landstingets andel % 100,0 100,0

Resultat mkr 1,7 3,0

Rörelseresultat mkr 3,3 4,6

Eget kapital mkr 21,1 24,0

Balansomslutning mkr 76,1 82,6

Soliditet % 29,9 31,1

Antal anställda, medeltal st 3 3

Länstrafiken i Jämtland AB

Omsättning mkr 487,4 484,9

Landstingets andel % 100,0 100,0

Resultat mkr 0,0 0,0

Rörelseresultat mkr 2,6 8,2

Eget kapital mkr 8,0 8,0

Balansomslutning mkr 36,5 49,4

Soliditet % 18,6 17,0

Antal anställda, medeltal st 27,0 25,0

Landstingsbostäder i Jämtland AB För 2016 redovisas ett plusresultat på knappt 3 miljoner kronor.

Landstingsbostäder i Jämtland AB är ett allmännyttigt bostadsbolag som ägs helt av Region Jämtland Härjedalen. Genom

ägardirektiv tydliggörs landstingets intentioner utöver vad som framgår av gällande

bolagsordning. Bolagets verksamhet ska bedrivas för landstinget, i första hand, i

rekryteringsbefrämjande syfte. Styrning sker i form av avkastningskrav

Verksamheten är lokaliserad inom tre områden:

centrala staden 241 lägenheter, Solliden med 101 lägenheter, Mariedal med 118 lägenheter samt Ås inom Krokoms kommun med 7 lägenheter.

Totalt 467 lägenheter med en sammanlagd lägenhetsyta om 30 970 kvm. Dessutom finns 231 garage och 156 bilplatser. Bolaget äger vidare 11 bostadsrättslägenheter i 8 föreningar, varav en lägenhet i Åre kommun, en lägenhet i Funäsdalen och övriga i Östersunds kommun.

Flyttningsfrekvensen är fortsatt hög inom bolaget och ligger på 21 procent under 2016. Då ingår inte de 16 lägenheter som Region Jämtland

Härjedalen hyr av bolaget och i sin tur hyr ut möblerat för korttidsboende och i några fall direkt till olika enheter inom sjukhuset.

Bolagets verksamhet ska bedrivas för ägaren, i

uthyrning ska fastställd prioriteringsordning (4 prioriteringsgrupper) gälla. Under året har 284 ansökningar registrerats och 109 (107)

bostadsansökningar förmedlats, i princip alla inom prioritetsgrupp 1-3. Samtliga i

prioriteringsgrupp 1 som är nyanställd inflyttad svårrekryterad personal som sökt lägenhet har fått erbjudande om lägenhet.

Åldersstrukturen i beståndet präglas av hög andel fastigheter byggda under åren 1950-1970 varför bolaget fortsätter att underhålla i hög

utsträckning. Den höga omflyttningen medför också fortsättningsvis omfattande kostnader för det löpande lägenhetsunderhållet. Många badrum renoveras även årligen då de är i behov av upprustning för att undvika fuktskador.

Bolaget följer viljeinriktningen i Region Jämtland Härjedalens miljöpolicy i sin

verksamhetsutövning. I all upphandling har stor vikt lagts vid att de företag som skall utföra arbete för bolagets räkning har dokumenterade

miljöprogram och också metoder och rutiner för uppföljning av dessa. Bolaget har en miljöpolicy och miljöplan i tillämpliga delar enligt ISO 14001 och EMAS. Lagbevakning inom miljöområdet görs fyra gånger per år och miljöplanen uppdateras årligen. Styrelsen beslutar om nya mål vart annat år.

Bolaget tillämpar redovisningsreglerna K3 från 2014, således tillämpas komponentavskrivning på byggnader.

Vid förhandlingar med Hyresgästföreningen Region Norr i början av 2016 beslutades om hyreshöjning med 0,75procent för bostäder från och med 1 juli 2016. Den här hyresnivån gäller fram till 1 april 2017, nya hyresförhandlingar påbörjas under februari 2017. Bolaget har fortfarande lägre hyresnivåer än den stora allmännyttan på orten som är Östersundshem och målet är att närma sig Östersundshems hyresnivåer. Detta för att kunna fortsätta underhålla fastigheterna efter behov samt förbättra avkastningen på bolaget enligt ägarnas krav.

Länstrafiken i Jämtlands län AB För 2016 redovisas ett nollresultat

Trafikkostnaderna har totalt sett varit lägre än budget med 1,2 miljoner kronor, trots att utfall för index varit högre än beräknat. Bolaget har inte uppfyllt finansieringsgraden på 46 procent utan utfallet blev 37 procent.

Länstrafiken bedriver allmän kollektivtrafik med buss och bil samt tåg inom Jämtlands län samt interregional trafik i norrlandslänen.

Verksamheten omfattar också godstrafik med terminaler i Östersund, Sveg och Strömsund samt 53 godsombud runt om i länet under namnet Bussgods.

Väsentliga händelser under året har varit att

 Stadstrafikavtalet med operatören Nettbuss Stadsbussarna AB startade i juni. De vann också upphandlingen av receptionen Busstorget i Östersund. Den största

upphandlingen för Länstrafikens del startades under hösten för Buss 2018 som omfattar 6 kommuners Länstrafik.

 Ett projekt startades under året där målet är att 2019 trafikera en linje i staden med 6 elbussar. I projektet deltar förutom

Östersunds Kommun och Länstrafiken, Krokoms Kommun, Jämtkraft, Nettbuss Stadsbussarna och Region Jämtland

Härjedalen. Slutgiltigt beslut om finansiering är inte taget ännu.

 Det har skett stora fördyringar av upphandlad Landsbygdstrafik mellan åren. Ett projekt kallat Projekt Egen Regi startades för att analysera Buss 2010- avtalet och komma med förslag till bolaget och sedan Region Jämtland Härjedalen om det är realistiskt eller ej att helt eller delvis köra den trafiken i egen regi.

Projektet avslutades i februari 2016.

Länstrafikens styrelse var positiv till att köra delar av trafiken i egen regi i framtiden men Region Jämtland Härjedalen beslutade att Buss 2018 ska upphandlas.

 Regionfullmäktige beslutade i november att Länstrafikens verksamhet ska fortsätta bedrivas i bolagsform tills vidare.

 Kontantfritt infördes den 22 augusti ombord på Länstrafikens bussar. Skälet var ökad säkerhet för busschaufförerna.

 Nya resealternativ, priser och busskort har införts.

 Bussgods verksamheter har under flera år gått med förlust. Trots en satsning under vintern på ökad försäljningsaktivitet visar resultatet för 2016 en fortsatt minskning av antal försändelser. Liknande tendenser finns i andra närliggande län. Presidiekonferensen för de fyra norrlandslänen i februari 2016 gav cheferna i uppdrag att genomföra en utredning och komma med förslag till en gemensam lösning av Bussgodsfrågan. Förslaget blev att de fyra länen gemensamt bildar ett bolag, Bussgods Norr AB. Bolaget ska bildas under 2017 och verksamheten starta 2018. Samtliga län har fattat beslut om detta förslag 2016.

 Ny VD fr o m 20170101 är Per-David Wennberg.