• No results found

Då Eniro bland annat producerar och distribuerar tryckta kataloger

In document Eniro Årsredovisning 2006 (Page 30-34)

är viss påverkan på miljön ofrån-komlig. Eniro arbetar därför aktivt för att minimera miljöeffekterna av företagets verksamhet och 31 januari 2007 miljöcertifi erades Eniro AB.

Utifrån en miljövision som övergripande sammanfattar det förhållningssätt som Eniro vill ska genomsyra koncernen har Eniro utvecklat en policy för miljöarbetet.

Miljöpolicy

”Eniro ska uppfylla och tillämpa lagar, avtal och myndighetskrav inom miljöområdet.

Våra produkter ska vara så skonsamma som möjligt för hälsa och miljö, dock utan att vi ger avkall på våra kvalitetskrav. Eniro efter-strävar ständiga förbättringar inom miljöom-rådet.

Eniro erbjuder kanaler för köpare och säl-jare som enkelt vill hitta varandra. Bland kanalerna idag fi nns kataloger, nummerupp-lysning, Internet och mobiltjänster.

Kommunikation av miljöfrågor ska genom-syras av öppenhet och tydlighet i linje med företagets långsiktiga miljöarbete.

Eniro ska:

• Prioritera miljömärkta och kretsloppsan-passade produkter vid inköp. Informera och ställa krav på våra leverantörer om vik-ten att leva upp till Eniros miljökrav

• Arbeta förebyggande och aktivt följa utvecklingen inom miljöområdet

• Värdera ny teknik/produkter med hänsyn tagen till miljön

• Utveckla ett personligt ansvar hos våra medarbetare genom utbildning, informa-tion och en aktiv medverkan i miljöarbetet

• Verka för en relevant miljömärkning av våra produkter

• Marknadsföra miljöargument som grundas på fakta och en helhetssyn”

Miljöcertifi ering

Under 2006 drevs arbetet med att miljöcerti-fiera Eniro AB enligt standarden ISO 14001:2004. Den externa revisionen genom-fördes i slutet av december och 31 januari 2007 erhölls det formella godkännandet.

Genom att initialt certifi era koncernbola-get underlättas processen för de övriga Eniro bolag som ska certifi eras genom att beprövade rutiner och processer fi nns fram-tagna. Målet är att under 2007 certifi era

också Eniro Gula Sidorna AB och Eniro Gula Sidorna Försäljning AB.

Inför certifi eringen har berörda medarbe-tare genomgått en särskild miljöutbildning anpassad efter respektive personalgrupp.

Sedan 2005 har Eniro i Sverige också arbe-tat aktivt med en interaktiv miljöutbildning via intranätet.

Betydande miljöaspekter

Genom en miljöutredning har Eniros verk-samhet kartlagts och potentiellt miljöpåver-kande aktiviteter undersökts inför miljöcerti-fi eringen. De viktigaste av de så kallade betydande miljöaspekter som defi nierats för Eniro är skogsråvara, papperstillverkning, pappersförbrukning, katalog och transpor-ter. Längre ner på listan återfi nns aspekter som energiförbrukning och avfallsprodukter.

Miljöarbetets organisation

En naturlig följd av att huvuddelen av de betydande miljöaspekterna kan kopplas till material och tjänster som Eniro upphandlar är att Eniro på koncernnivå samlat ansvaret för inköp och miljö i en gemensam funktion.

Avdelningen Inköp & miljö ansvarar för att rutiner, uppföljning och lagefterlevnad sköts på ett sådant sätt att Eniro lever upp till lag-stiftningens och certifi eringens krav. För varje inköpskategori fi nns framtagna miljö-rutiner som ska följas vid inköp eller upp-handling.

I övrigt drivs miljöarbetet i linjen och ingår som en dimension bland andra i koncernens sedvanliga affärsplanearbete. Linjechefer, projektledare och funktionsansvariga har som uppgift att inom sitt ansvarsområde ta hänsyn till miljöaspekter och besluta om åtgärder.

De lokala bolagens miljöarbete är i vissa fall starkt kopplat till koncernaktiviteter.

Exempelvis upphandlas allt katalogpapper centralt, från miljöcertifi erade leverantörer.

En genomgång av miljöarbetet genom-förs två gånger per år där resultat avrappor-teras till ledningen som fattar beslut om inriktning samt eventuella korrigerande åtgärder.

M I L J Ö

Miljömål Eniro Sverige 2006 Resultat Drivmedelsinköpen i liter

ska sänkas med 10 procent

Sänkning med 26,5%

Avfallsmängden i kg på Frösunda-kontoret ska sänkas med 5 procent

Sänkning med 7,6%

Elenergiförbrukningen ska sänkas med 5 procent

Sänkning med 7,5%

Pappersförbrukningen (innefattar ej katalog papper) ska sänkas med 10 procent

Sänkning med 29,8%

25 procent av de tjänstebilar som byts årligen ska bytas mot miljöbilar

39% av de utbytta bilarna ersattes med miljöbilar Samma mål gäller även under 2007, men relativt 2006 års nivåer.

M I L J Ö M Å L – E N I R O S V E R I G E

04_prod_medar_cmyk.indd 26

04_prod_medar_cmyk.indd 26 07-03-07 16.04.1907-03-07 16.04.19

E N I R O 2 7 Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 6

Eniros tjänster minskar miljöpåverkan Eniros produkter och tjänster bidrar också till minskad miljöpåverkan genom att effekti-visera inköp och resor.

Kataloger, nummerupplysning, mobil- och Internettjänster gör det lätt att hitta när-maste leverantör och minskar de långa transporterna. Genom att kontakta potenti-ella leverantörer i förväg kan onödiga resor undvikas om exempelvis en produkt är till-fälligt slut. Med kartor och vägbeskrivnings-funktioner kan rutter planeras effektivt och länkar till trafi kkameror (eniro.se) gör att trafi kstockningar kan undvikas.

• Eniros kataloger består av helt klorfritt papper och i tryckprocessen används endast färg, lack och lim som är godkända av SIS Miljömärkning

• Leverantörerna av papper och tryck är i världsklass och är bland annat ISO 14001-certifi erade

• Eniro Sverige ställer högsta möjliga miljökrav på alla distributörer som anlitas, både centralt och lokalt. De använder till exempel miljöklassade motorer och däck, har avgasrening och använder miljöklassat drivmedel

• 80 procent av alla kataloger återvinns och samlas in som returpapper. Eniro Sverige står även för hämtning av kataloger som utsatts för åverkan och förorsakar nedskräpning

• Genom att använda 30 procent returpapper i katalogerna sparas cirka 77 000 träd H Ö G A M I L J Ö K R A V F Ö R K A T A L O G E R N A – E N I R O S V E R I G E Eniros produkter och tjänster bidrar till minskad miljöpåverkan genom att effektivisera inköp och resor.

04_prod_medar_cmyk.indd 27

04_prod_medar_cmyk.indd 27 07-03-07 16.04.2007-03-07 16.04.20

2 8 E N I R O Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 6

Eniros defi nition av risk

Risker är ett naturligt inslag i all affärsverk-samhet, vilka måste hanteras av organisatio-nen på ett effektivt sätt. Riskhantering syftar till att förebygga att risker materialiseras eller att begränsa eller förhindra att riskerna drab-bar verksamheten på ett negativt sätt. Eniro defi nierar risk som en osäkerhet av att en händelse inträffar som kan komma att påver-ka bolagets förmåga att uppnå fastställda affärsmål inom en given tidsperiod.

Syftet med riskhantering inom Eniro Eniro har defi nierat följande tre primära syf-ten med bolagets riskhanteringsprocesser:

1. Att skapa en hög medvetenhet om bola-gets risker hos bolabola-gets ledning och sty-relse samt att säkerställa en effektiv löpande information om bolagets riskex-ponering

2. Att understödja den operativa affärsled-ningen med relevant riskinformation och beslutsunderlag för att erhålla en effektiv riskhantering samt effektiv styrning och kontroll av verksamheten för att uppnå fastställda affärsmål

3. Att underlätta för företagsledning och sty-relse att på ett strukturerat sätt identifi era samt hantera och kontrollera risker på olika organisatoriska nivåer för att mini-mera skador i verksamheten

Riskkategorier

Eniro eftersträvar en effektiv identifi ering, utvärdering och hantering av ett brett spek-trum av olika risker. Bolaget har kategorise-rat och delat upp olika risker i dimensionerna bransch- och marknadsrisker, kommersiella risker, operationella risker, fi nansiella risker, efterlevnadsrisker kopplade till lagar och regelverk samt fi nansiella rapporteringsrisker.

Processen för riskanalys och riskhantering

Eniro har en årlig återkommande process för genomförande av riskanalys avseende ovan

nämnda riskkategorier. En årlig utvärdering av de olika riskkategorierna genomförs av koncernledningen samt andra funktioner med kunskap inom de olika riskkategori-områdena.

I samband med riskanalysen identifi eras olika risker på ett strukturerat sätt. Alla iden-tifi erade risker värderas utifrån parametrarna sannolikhet för att en risk kan komma att materialiseras och konsekvensen detta skulle kunna få på Eniros förmåga att uppnå de fastställda affärsmålen som satts upp för den kommande treårsperioden. För varje identi-fi erad risk erhålls således en riskvärdering relativt andra risker i verksamheten i relation till dess påverkan på förmågan att nå affärs-målen.

För varje värderad risk görs även en bedömning av huruvida risken skall bevakas, elimineras, reduceras eller ökas. Riskanaly-sen utgör bland annat input till det årliga affärsplanarbetet där riskhanteringsaktiviteter utarbetas som en del av de strategiska eller operationella initiativ som beslutas.

Bolagets riskanalys inklusive riskhante-ringsåtgärder rapporteras till bolagets revi-sionsutskott samt styrelsen för utvärdering och godkännande. Statusen avseende bola-gets riskhanteringsaktiviteter följs löpande upp av företagsledning och styrelse.

Eniro har för avsikt att under 2007 inves-tera ytterligare i utveckling och förbättring av bolagets riskhanteringsprocesser.

Bransch- och marknadsrisker

I samband med den årliga riskanalysen görs en strukturerad analys av bransch- och mark-nadsrisker där bland annat följande utvärde-ras:

Exempel på väsentliga bransch- och mark-nadsrisker i Eniros verksamhet är risker för nya typer av konkurrentkonstellationer och

konkurrentsamarbeten, risker för förändrade kundbeteenden och användarbeteenden samt risker för snabb teknikutveckling eller teknologiskiften samt risker för att konkur-renter utvecklar nya förbättrade produkter och tjänster.

Kommersiella risker

För att identifi era relevanta kommersiella risker utvärderas följande:

• Produkter och tjänster

• Prissättningsmodeller

• Betalningsmodeller

• Distributionskanaler

• Samarbetspartners och allianser

• Affärsmodeller

Exempel på väsentliga kommersiella risker i Eniros verksamhet är risker vid val av strate-giska samarbetspartners och distributions-kanaler, hastigheten vad gäller utveckling och lansering av nya produkter och tjänster.

Exempel på andra väsentliga risker är risker för prisförändringar avseende Internettrafi k, prisförändringar från samarbetspartners, samt risker för att bolagets produkter och tjänster samt prissättningsmodeller ej upp-fattas som konkurrenskraftiga.

Operationella risker

Eniro genomför i samband med den årliga riskanalysen en strukturerad analys av bola-gets operationella risker:

• Organisationsstrukturer

• Styrmodeller

• Verksamhetssystem

• Processer

Exempel på väsentliga operationella risker i Eniros verksamhet är risker för att affärskri-tiska processer såsom t ex marknadsföring, försäljning, produktutveckling samt IT-sys-tem ej är tillräckligt effektiva. Vidare förelig-ger såsom i alla andra verksamheter risker för att organisationsstrukturer och styrmo-deller i vissa lägen ej är optimala med hänsyn till bolagets affärsmål och övriga omvärlds-faktorer.

Riskhantering

04_prod_medar_cmyk.indd 28

04_prod_medar_cmyk.indd 28 07-03-07 16.04.2107-03-07 16.04.21

E N I R O 2 9 Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 6

Finansiella risker

Eniro genomför i samband med den årliga risk-analysen en strukturerad analys av bolagets fi nansiella risker där följande utvärderas:

• Finansiering

• Valutor

• Räntor

• Likviditet

Eniros fi nanspolicy som fastställts av styrel-sen ligger till grund för hantering av fi nans-verksamheten, ansvarsfördelning och fi nan-siella risker. Inriktningen i Eniros riskhante-ring är att begränsa eller eliminera fi nansiel-la risker med hänsyn tagen till kostnader, lik-viditet och fi nansiell ställning. Vid sidan av den årliga riskanalysen utvärderas och över-vakas de fi nansiella riskerna löpande.

För en utförlig beskrivning av fi nansiell riskhantering se särskilt avsnitt på sid 58.

Efterlevnadsrisker

Eniro genomför i samband med den årliga

riskanalysen en strukturerad analys av bola-gets efterlevnadsrisker:

• Lagar

• Regelverk

• Interna policys

Förändrade lagar, regler och nya myndig-hetsbeslut kan ge andra förutsättningar för verksamheten och därmed påverka Eniro.

Bolaget har ett väletablerat system för inter-na regler och policys vilka klart reglerar och ger direktiv för hur verksamheten ska skötas i olika avseenden. Bolaget genomför löpan-de uppföljningar av att lagar, regelverk samt interna policys följs genom t ex internrevi-sionens arbete som innefattar bland annat övervakning av efterlevnadsrisker.

Finansiella rapporteringsrisker

En korrekt och ändamålsenlig fi nansiell rap-portering och en god intern kontroll är av väsentlig vikt för bolagets trovärdighet gen-temot aktieägare och övriga intressenter.

Eniro satsar på att utveckla processer för riskanalys och riskhantering i syfte att upp-rätthålla en god intern kontroll över den fi nansiella rapporteringen i enlighet med intentionerna i Bolagsstyrningskoden.

Risken för väsentliga fel i bolagets fi nan-siella rapportering analyseras med utgångs-punkt från koncernens resultat och balans-räkning samt väsentliga notuppgifter i bola-gets årsredovisning. Identifi ering av väsent-liga konton har skett och en riskanalys har genomförts där såväl kvantitativa som kvali-tativa riskparametrar utvärderats. För en utförlig beskrivning av bolagets riskanalys och riskhanteringsaktiviteter avseende den fi nansiella rapporteringen hänvisas till avsnit-tet om intern kontroll avseende den fi nansiella rapporteringen i Bolagsstyrningsrapporten.

R I S K H A N T E R I N G

04_prod_medar_cmyk.indd 29

04_prod_medar_cmyk.indd 29 07-03-07 16.04.2207-03-07 16.04.22

3 0 E N I R O Å R S R E D O V I S N I N G 2 0 0 6

In document Eniro Årsredovisning 2006 (Page 30-34)

Related documents