• No results found

Enkät sjuksköterskeutbildningen

5. Resultat av empirisk studie

5.2 Enkät sjuksköterskeutbildningen

Totalt 20 av 42 enkäter besvarades, vilket medför en svarsfrekvens på 48%. Från två av utbildningsorterna har man meddelat att man inte besvarar enkäten. På den ena hög- skolan anser de att enkäten är dåligt utformad, medan den andra inte använder CM på sjuksköterskeutbildningen och därför avstår från att svara. Lärarna har i de flesta fallen givit utförliga svar och två av dem har bidragit med egna case.

Fråga 1

Känner Du till metoden CASEMETODIK (CM)? Ringa in rätt svarsalternativ!

Aldrig hört talas om: 2 (10%) Viss kännedom: 6 (30%) God kännedom: 12 (60%)

Kommentarer:

Över hälften av de som besvarat enkäten skriver att de har ”god kännedom” och 90% av lärarna har ”viss” eller ”god kännedom” om CM.

Fråga 2

Om Du har ”god” eller ”viss kännedom” om CM – hur har Du fått den?

Genom föreläsning eller kurs i CM med Henry eller Charlotte Egidius: 10 Litteratur: 6 Genom arbetet: 6 Vetenskapliga artiklar: 1 Kollegor 1 Undervisning/forskning: 1 Vid lärarutbildningen: 1 Intern arbetsplatsutbildning: 1 Praktiska övningar: 1 Kommentarer:

Många har fått kunskap om CM via kurser eller föreläsningar som Charlotte Egidius och Henry Egidius har hållit. Flera lärare skriver att de fått kunskapen via

”arbetsplatsutbildning”, ”arbetet”, pedagogiska seminarier eller via eget kunskapssö- kande.

Fråga 3

Har Du använt CM i Din undervisning inom sjuksköterskeutbildningen? Om JA, inom vilka kurser? Om NEJ, varför inte?

Om JA, inom vilka kurser (11):

Kurser: ”Obstetrik och pediatrik”. Kliniska kurser, medicinska och teoretiska kurser inom omvårdnad. ”Hälsa och miljö i olika åldrar” m.m. : 11

Använt i modifierad form: 2

Om NEJ, varför inte? (7):

Använder andra metoder i undervisningen: 8 Haft annat arbete: 1

Kommentarer:

Inom de kurser som CM används nämns bl a kurs SJS 121, ”Hälsa och miljö i olika åldrar” t ex ”Barns hälsa”. Metoden används i både kliniska och teoretiska kurser, så- som följande: Pedagogik, kommunikation, medicinska och kirurgiska sjukdomstillstånd. Även i kursen ”Handledning för sjuksköterskor” används metoden. Casemetodik an- vänds av en lärare mycket frekvent, nästan dagligen. Bland de lärare som svarat NEJ anges att metoden används i modifierad form. Ett par lärare svarar att de använder PBL eller någon liknande metod.

Fråga 4

Beskriv hur Du arbetat! Bifoga gärna de fall Du har använt!

Patientjournaler – medicinska/omvårdnad: 3 Studentens kliniska studier: 2

Patientfall för diskussion: 1

Vårdplan – träna dokumentation: 1

Examensuppgift – identifiera behov/problem: 1

Arbetar enskilt, därefter i liten grupp, slutligen storgruppdiskussion: 1 Artiklar: 1

Två av lärarna har bifogat var sitt kompendium med case. Det första kompendiet består av olika ”patientfall”, som vardera har ett händelseförlopp med olika medicinska och sociala fakta. Där finns case vilka används som inlärningsfall och har 5-6 frågor som hjälp för att arbeta med fallet. De case som används för examination har dessutom en eller flera uppgifter som ska lösas.

Det andra kompendiet består av 7 st olika case, alla inom ramen för kursen ”Hälsa och miljö i olika åldrar kurs SJS 107 – Barns hälsa”. Kompendiet börjar med tidpunkt för resurstillfälle med handledare, litteratur och förslag på olika länkar. Därefter följer vil- ken arbetsform som studenterna ska arbeta efter och ytterligare litteratur samt målbe- skrivning. Studenterna får 6 fall att välja mellan som examinationsuppgift, vilken ska lämnas skriftligt, men även diskuteras i mindre grupp och senare behandlas vid ett se- minarium.

Lärarna som arbetar genom att göra vårdplaner och träna dokumentation startar med en gruppuppgift bestående av en inlärningssituation inom området. Därefter följer en exa- mensuppgift, som innebär att identifiera behov/problem samt att göra en vårdplan och svara på frågor kring ”fallet”. En del arbetar med studenternas egna ”fall” från kliniska studier och med journaler, andra utifrån artiklar. Ett par svar har varit mycket specifice- rade där arbetets tågordning beskrivs: Basgruppsträff måndagar, där en inventering av ”caset” görs enligt speciell ”casemall” med rubriker: Fakta, Problem som kräver åtgärd (patient och personal), Kända och troliga förklaringar till problemet, Åtgärder (utförda och tänkbara), Förväntade effekter samt frågor att besvara till nästa träff. Ett inlärnings- seminarium arrangeras på fredagen. Två basgrupper arbetar tillsammans med två lärare som resurs. Under inlärningsseminariet sker genomgång av ”caset”, med förklaringar och hjälp att hitta rätt kunskapsnivå.

En lärare berättar att den enhet där hon arbetar ska starta en grupp, som lär sig att redi- gera case, fungera som ordförande och sekreterare, baserat på ett schema som Charlotte Egidius beskrivit.

Fråga 5

Hur tyckte Du respektive studenterna att metoden fungerade?

Bra med verkliga situationer: 4

Använt för lite för att kunna uttala sig: 2

Ej alla elever positiva, en del föredrar förläsning: 2 Får träna reflektion: 1

Viktigt att klargöra kunskapsnivån för studenterna: 1

Kommentarer:

Denna fråga har fått uteslutande positiva kommentarer, både vad gäller lärarnas egna åsikter och deras uppfattning om studenternas. Även här betonas betydelsen av att CM anknyter till verkligheten. Lärarna uppger att diskussionerna blir meningsfyllda och positiva, studenterna tränar sig i att reflektera och analysera. En lärare understryker att CM befrämjar ett holistiskt synsätt och att studenterna därmed får en annan förståelse och övar sig i att se sammanhang. Nackdelen med CM uppges vara att vissa studenter tycker att det krävs stor aktivitet av dem. Några av de studerande önskar istället föreläs- ningar som undervisningsform.

Fråga 6

Om Du vill veta mer om metoden, VAD vill Du veta och HUR skall den informationen bäst förmedlas?

VAD vill Du veta om CM?

Liknar den FANSU- modellen? 1

Lämplighet under första terminen på sjuksköterskeutbildning?: 1 Gruppstorlek?: 1

Examinationsformer? : 1

HUR skall informationen bäst förmedlas?

Datorbaserad sökning eller via e-mail: 2 Praktisk tillämpning under handledning: 2 Information i form av seminarium: 1 Skriftlig information: 1

Work-shop: 1 Personlig kontakt: 1

Återkommande träffar med expert: 1

Redan beskrivit i litteraturen: 1

Kommentar:

Lärarnas önskemål om mer kunskap om CM domineras av önskan om personlig och praktiskt baserad information. En mindre grupp vill ha informationen på databasis eller via litteratur. Två lärare anger att den kunskap de för närvarande har är tillräcklig. När det gäller ”FANSU-modellen” har jag ej hittat någon uppgift vad denna modell innebär.

6. Diskussion

Casemetoden som undervisningsform används i liten utsträckning inom gymnasiesko- lans Omvårdnadsprogram. Inom sjuksköterskeutbildningen har den fått ett betydligt större genomslag och används mer frekvent. Anledningarna är säkert flera och diskute- ras närmare nedan.

Related documents