• No results found

Enkätundersökning

4.2 Resultat av elevintervjuer

4.2.1 Enkätundersökning

Som vi nämnde i metodavsnittet gjorde vi vår enkätundersökning på en skola i södra Skåne.

Eleverna som deltog går i årskurs sex. I undersökningen ingick tio frågor som eleverna fick besvara genom att skriva ner sina svar. Där fanns alltså inga färdiga svar att fylla i. På skolan finns det två klasser med elever från årskurs sex och i varje klass går det 19 respektive 20 elever. I undersökningen deltog 35 elever, övriga fyra var sjuka. I klassen med 19 elever, som vi kallar klass A elever deltog 17 elever, tio tjejer och sju killar. I klassen med 20 elever, klass B, deltog 18 elever, åtta tjejer och tio killar. Vi var med under tiden som eleverna fyllde i enkäten samt gick igenom den innan vi delade ut den. Eleverna frågade oss om de var osäkra på någon fråga. Vi var också noga med att poängtera att det inte fanns något rätt eller fel svar och att varje elev skulle skriva det som kändes rätt för honom/henne. Sammanlagt tillbringade vi 30 min i varje klass. Vi valde också att inte samla in enkäterna förrän det gått 20 minuter, detta för att eleverna inte skulle känna sig stressade.

1. Hur mycket anser du att du kan om religion? (Motivera gärna ditt svar)

Figur 1. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal elever Tjejer Killar

Mycket 2 2

Ganska mycket 8 3 5

Lite 20 11 9

Inget 5 4 1

Här skrev majoriteten av eleverna att de inte kan så mycket eftersom de inte kommer ihåg vad de lärt sig tidigare, samt att det var så länge sen de hade ämnet och att de inte har haft mycket religionsundervisning. Några nämner också att ämnet inte är roligt. En av flickorna som säger att hon kan ganska mycket motiverar svaret med att hon gått på en annan skola.

2. När är ämnet religion som roligast/ mest intressant?

Figur 2. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal elever Tjejer Killar

När man läser och skriver 4 4

När man tittar på film 1 1

När den som undervisar kan mycket om ämnet 1 1

När man har grupparbete 3 3

Alltid 1 1

Vet inte 15 7 8

Har glömt vad religion är för något 1 1

När man lär sig något 2 2

Aldrig, är inget roligt ämne 3 3

När man letar efter fakta på nätet 1 1

När man pratar om historia 2 2

Det beror på vad vi jobbar med 1 1

Här var det stor variation på svaren, 15 av eleverna svarade att de inte visste när

religionsundervisningen var som roligast/mest intressant. Motiveringarna till svaren varierar, några exempel på svar är att de inte har religion så ofta och därför kommer de inte ihåg andra tycker att ämnet är ointressant.

Fyra tjejer tycker det är bäst när de får läsa och skriva om ämnet. En annan tjej tycker religionsämnet alltid är intressant. Två killar tycker att det är roligt när de får lära sig något i ämnet. Däremot tycker en tjej att det är mest intressant när den som undervisar i ämnet kan mycket om religion. Enbart en tjej tycker att religion är som roligast när hon tittar på film. En

kille däremot menar att det beror på vad de jobbar med, men att det måste vara roligt. En annan tjej har glömt vad religion är och tre andra tjejer tycker det är som roligast när de jobbar i grupp. En kille tycker att det är kul att ”kolla efter saker på Internet”, däremot tycker tre andra killar att religionsämnet aldrig är roligt. Men en av killarna tror att det kanske är intressant att lära sig om Buddha. Två killar tycker det är roligt att prata om historia.

3. På vilket sätt brukar undervisningen på religionslektionerna gå till?

Figur 3. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal elever Tjejer Killar

Grupparbete 10 5 5

Enskilt arbete 6 2 4

Varierat 10 7 3

Vet inte 8 3 5

Läraren pratar mest 1 1

Eleverna kommer ihåg eller uppfattar dessa lektioner på olika sätt. Svaren varierar mellan grupparbete, enskilt arbete och varierat, endast en elev anser att det mest är läraren som pratar. Övriga elever vet inte. Än en gång är mångas motivering att det var länge sedan de hade religion eller att de inte kommer ihåg.

4. Viken religion har varit mest intressant under religionslektionerna och varför?

Figur 4. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal elever Tjejer Killar

Kristendomen 4 3 1

Vet inte 22 12 10

Judendomen 1 1

Ingen 3 1 2

Har bara jobbat med kristendomen 3 3

Andra världskriget/Stockholms blodbad 2 1 1

Fyra elever tyckte att lektionerna om kristendomen var mest intressanta. Bland de elever som svarade att de inte visste vad som var mest intressant motiverade de sitt svar med att de hade jobbat med många olika religioner och att de inte kunde välja ut en. Tre elever tycker att ingen religion är intressant. Däremot tyckte en kille att andra världskriget var mycket

intressant. En annan tjej är osäker på om ”Stockholms blodbad” handlar om religion, men hon tyckte i alla fall om att jobba med detta. En av tjejerna tyckte att judendomen var intressant och ville lära sig mer om det då hon bara hade haft en lektion om judendomen. Tre av killarna svarade att de bara hade jobbat med kristendomen.

5. Finns det någon annan religion som du skulle vilja veta mer om? I så fall vilken och varför?

Figur 5. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal elever Tjejer Killar

Nej 16 7 9

Alla utom kristendomen 1 1

Vet inte 16 11 5

Buddismen 1 1

Islam 1 1

Bland eleverna som svarade nej var motiveringen att de inte var intresserade, inte tyckte om religionsämnet, eller att de bara ville ha de ”vanligaste” religionerna. Eleverna som svarade vet inte hade som motivering att det fanns så många religioner att välja mellan. En kille svarade att han vill veta mer om vilken religion som helst så länge det inte handlade om kristendomen. En annan kille vill gärna lära sig mer om Buddha eftersom det verkar kul.

Däremot vill en annan kille veta mer om muslimernas religion, för den tycker han verkar vara lite speciell. En av tjejerna tillägger även att hon gärna vill ha religion nu när hon går i sexan.

6. Varför tror du att det kan vara bra att veta saker om andra religioner?

Figur 6. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal För att man ska förstå hur andra tänker och har det i andra

länder

5 2 3

Hela 18 elever vet inte varför det kan vara bra att känna till saker om olika religioner.

En tjej som svarade att hon inte vet lade till att hon inte vet vad religionerna är till för. Några elever svarade att man lär sig hur andra har det, samt att man då kanske förstår hur andra människor tänker för alla människor tror inte på samma sak. Sex elever svarade att det är bra att kunna saker om religion om man åker utomlands. En annan tjejs motivering till detta svar var att om man inte vet mycket om ett land så förstår man kanske inte att man inte får göra något och då får man böter eller något liknande. Två elever svarade att man kan ha nytta av det i framtiden.

7. Har du lärt dig något om religioner på annat sätt än i skolan? Berätta gärna var och hur.

Figur 7. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal elever Tjejer Killar

Ja, hemma/resor 7 5 2

Nej 28 13 15

28 elever har inte lärt sig något om religioner någon annanstans än i skolan. Sju elever har däremot lärt sig en del om religioner hemma, på resor eller läst om det på egen hand.

8. Ingår bara fakta om religioner i ämnet religionskunskap? Om inte vad mer tror du ingår?

Figur 8. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal elever Tjejer Killar

Ja 8 3 5

Nej 3 2 1

Vet inte 24 13 11

Här svarade 24 elever att de inte vet om det ingår något annat än religionsfakta i ämnet religionskunskap. Åtta elever menar att endast fakta om religioner ingår i ämnet. Endast tre elever menar att andra saker ingår, en av motiveringarna till detta är att det ingår mycket om hur det var förr i tiden. De övriga två eleverna svarade att de tror att annat ingår men att de inte kan komma på vad det är.

9. Vet du vilka mål som du ska uppnå i religionskunskap? Har ni gått igenom dessa med läraren?

Figur 9. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal elever Tjejer Killar

Ja 3 3

Nej 10 6 4

Vet inte 14 10 4

Ja, men minns inte målen 8 2 6

14 av eleverna vet inte om de gått igenom målen eller inte, de flesta elever motiverar detta genom att tillägga att det var länge sedan de hade religion. Tio av eleverna säger att de aldrig gått igenom detta med sina lärare. Endast en av dessa elever motiverade sitt svar, han skrev att läraren inte kunde något om detta. Enbart tre av eleverna minns att de gått igenom målen med sina lärare och att de kommer ihåg vilka mål de skulle uppnå. Åtta av eleverna kommer ihåg att de gick igenom målen men att de inte minns vilka målen var. Majoriteten av dem som

kommer ihåg något är killar, endast två av tjejerna anser sig komma ihåg att de gått igenom målen med sina lärare.

10. Vilken tro tillhör du? ( om ingen så skriv det)

Figur 10. Visar vad eleverna svarat på frågan

Elevernas svar Antal elever Tjejer Killar

Kristen 11 4 7

Ingen 11 7 4

Vet inte 10 7 3

Tror på mig själv 3 3

Elva elever säger sig vara kristna, majoriteten av dessa är killar. Vi har dock valt att sätta svar som ”Jesus grejen” och ”svenska tron” inom svaret för kristendomen. Elva andra elever säger att de inte tror på någon Gud, majoriteten av dessa är tjejer. Tjejerna är också dem som är mest benägna att påpeka att de inte tror på Gud i sitt svar, medan killarna bara svarat ”ingen”.

Tio elever vet inte vilken tro de tillhör, även här dominerar tjejerna. Tre av killarna tror på sig själva.

Related documents