• No results found

Enskild VA-försörjning

In document VA-översikt Gnosjö kommun (Page 32-36)

Omkring 30 % (1 200 hushåll) av kommunens invånare i Gnosjö kommun har enskild VA-försörjning.

Drift och skötsel av den enskilda dricksvattenanläggningen är brunnsägarens (fastighets-ägaren) ansvar. Brunnsägaren har även ansvar för kvalitén på sitt dricksvatten och att åtgärda problem med brunnen. Detta innebär att kommunen inte har lika stor kännedom om de enskilda dricksvattenanläggningarna.

Avlopp faller under miljöbalkens bestämmelser och kommunen har därmed ett tillsynsansvar över enskilda avloppsanläggningar i form av kontroll av utformning, funktion och renings-grad. Fastighetsägaren har ett ansvar för att deras avloppsanläggning uppfyller gällande regler och inte orsakar olägenheter för människors hälsa eller miljön.

Enskilt vatten

I enskilda vattentäkter är det vanligast att man använder grundvatten i berg eller jord.

Kvalitén på grundvattnet från de enskilda brunnarna i kommunen varierar. Ofta är vattnet surt och har förhöjda halter av järn och mangan, men många fastighetsägare med egen brunn har filter mot detta.

Längs Nissan går en rullstensås och där är vattenkvalitén generellt sett god. Omkring Store Mosse och ner mot High Chaparrals anläggning finns en förhöjd halt av fluorid i de borrade brunnarna. High Chaparral blandar därför vattnet från de egna brunnarna med vattnet från det kommunala nätet.

33/43 Många av dricksvattenbrunnarna i kommunen är bergborrade och det förekommer att brunnar har borrats i sprickzoner i berget som tillför radon till dricksvattnet. Dessa sprick-zoner är dock väldigt lokala varför två brunnar intill varandra kan ha helt olika radonhalt.

Inga områden i kommunen med stor andel enskilda vattenanläggningar hotas av närliggande verksamheter eller markanvändning. Däremot finns enstaka enskilda vattenanläggningar som kan vara hotade av förorenad mark.

Enligt kommunen är vattentillgången sämre i vissa enskilda vattentäkter och i samband med lite nederbörd och torka kan det därför bli ont om vatten där.

Större enskilda vattenanläggningar

I tabell 3 nedan redovisas de större enskilda vattenanläggningar som finns i kommunen.

Tabell 3. Större enskilda vattenanläggningar i Gnosjö kommun.

Verksamhet Typ av verksamhet/

antal anslutna

Kommentar

High Chaparral Nöjespark/camping. Tre brunnar, men även anslutna till kommunalt vatten. Under högsäsong används både kommunalt vatten och vatten från egna brunnar.

Brukets samfällighets-förening

34 hushåll

(stugbyn vid Isaberg).

Bra vattenkvalitet, troligtvis kalkfilter för att höja pH.

Flathults ungdomsgård Används periodvis, läger-verksamhet.

Borrad brunn, troligtvis kalkfilter för att höjda pH.

Joma AB Industri och 9 hushåll. Borrad brunn, troligtvis kalkfilter för att höjda pH.

Store Mosse nationalpark, Naturum

Nationalpark. Borrad brunn, filter för järn och surt vatten (kalkfilter).

Troax AB Industri. Vattentäkt vid Hästhultasjön.

Götarps brunn Bedrivs ingen verksamhet i dagsläget.

Grävd brunn, troligtvis en naturlig källa.

Flatenbadens camping Camping. Grävd brunn, filter för järn och surt vatten (kalkfilter).

Välornas camping Camping. Borrad brunn.

Enskilt avlopp

I Gnosjö kommun finns det i dagsläget knappt 1 400 enskilda avlopp, varav drygt 1 100 är slamavskiljare. Övriga enskilda avlopp består av slutna tankar, latrinkärl, minireningsverk och gemensamhetsanläggningar.

34/43 Inom kommunen finns inga områden med en stor andel enskilda avlopp som är olämpligt placerade ur vattenförsörjningssynpunkt. De större fritidshusområdena är anslutna till enskilda slutna tankar, till exempel Välorna/Stackebo.

I figur 10 nedan redovisas en översiktskarta över enskilda avlopp i kommunen.

Figur 10. Översiktskarta med enskilda avlopp i Gnosjö kommun.

Riktlinjer enskilda avlopp

Tillsammans med Jönköpings läns övriga kommuner har Gnosjö kommun tagit fram rikt-linjer för enskilda avlopp ”Riktrikt-linjer för arbetet med små avlopp i Gnosjö kommun”. Rikt-linjerna innehåller tolkningar av särskilt viktiga punkter i Naturvårdsverkets allmänna råd för små avlopp som publicerades 2006. Riktlinjerna är vägledande men inte bindande. I varje enskilt ärende görs en individuell bedömning utifrån miljöbalkens bestämmelser, kommun-ens VA-planering och de allmänna råden.

Inventering enskilda avlopp

Sedan 2010 pågår ett arbete med inventering av de enskilda avloppen i kommunen. Större delen av kommunen inventerades mellan 2010–2014. Kvar att inventera är enstaka oklara

35/43 avloppsanläggningar och en del av lantbruken, dessa planeras att inventeras under åren 2021–2023. Inventering av enskilda avlopp görs genom platsbesök och genomgång av checklista. Samtliga icke godkända avlopp ska åtgärdas snarast och uppföljande tillsyn görs av de som inte blivit åtgärdade.

Enligt kommunens åtgärdsplan över inventerade avlopp ska fastighetsägare med bristfälliga avloppsanläggningar inkomma med ansökan om inrättande av avloppsanordning eller beskrivning av status, som visar att befintlig avloppsanläggning är i godtagbar funktion, senast år 2025. Kommunen beräknar att samtliga bristfälliga avloppsanläggningar kommer att vara åtgärdade senast 2030.

Drygt hälften av de inventerade avloppen har godkänd status och drygt en fjärdedel är brist-fälliga och behöver åtgärdas. Resterande är antingen icke godkända, saknar avlopp eller är obebodda fastigheter.

Gemensamhetsanläggningar och större privata anläggningar

I Gnosjö kommun finns åtta gemensamhetsanläggningar för avlopp, se tabell 4 nedan. Två av anläggningarna tar hand om industriavloppsvatten och en nyttjas endast periodvis under året då den är fritidsanläggning som bedriver lägerverksamhet. Anläggningarna fungerar överlag bra. Inom kommunen finns även drygt 25 mindre industrier och liknade

verksamheter som har enskilda avloppsanläggningar.

Tabell 4. Gemensamhetsanläggningar för avlopp i Gnosjö kommun.

Verksamhet Reningsanläggning Belastning/

antal anslutna

Brukets samfällighets-förening (stugbyn vid Isaberg)

Infiltration/markbädd mer än 100 m från vattendrag.

Ny markbädd installerad 2018.

34 hushåll.

Flathults ungdoms-gård

Infiltration/markbädd mer än 100 m från vattendrag.

Används periodvis, läger-verksamhet.

Joma AB Ansluten till Marås ARV. Utlopp i bäck som rinner vidare ut i sjön Hären.

Industri och 9 hushåll.

Store Mosse national-park, Naturum

Minireningsverk, efterpolering i mossen. 20 pe.

Tyngel avlopps-förening

Infiltration/markbädd mer än 100 m från vattendrag.

16 hushåll.

Troax AB Infiltration/markbädd mer än 100 m från vattendrag.

Industri.

Flatenbadens camping Infiltration/markbädd mer än 100 m från vattendrag

25 pe

36/43 Välornas camping Pumpstation/slamavskiljare. Avlopp till

kommunens nät.

Campingverksamhet.

Slamtömning och omhändertagande av slam

Slam från enskilda avloppsanläggningar är ett kommunalt avfall som kommunen ansvarar för att samla in och behandla. Tömning av enskilda avloppsanläggningar är schemalagd och sker normalt en gång per år. Om ytterligare tömningar krävs beställs de genom budning.

Insamling av slam från enskilda avlopp sker via upphandlad entreprenör. Totalt samlas ca 2 500 ton slam in från enskilda avlopp per år (2019).

I dagsläget används heltömning som slamtömningsmetod, men från årsskiftet 2020/2021 kommer deltömning med tvåfacksbil att tillämpas. Vid deltömning har slambilen två fack för att kunna separera slam och vatten i var sitt fack. När slammet har sugits upp ur brunnen förs vattnet, som innehåller mikroorganismer, tillbaka till brunnen och kvar i bilen blir slammet.

Deltömning innebär att bakteriefaunan blir kvar i brunnen och brunnen fungerar som den ska direkt efter tömning. Deltömning minskar även transporterna till stor del då den tömda volymen minskar.

Slammet från enskilda avlopp behandlas i nuläget genom avvattning och kompostering vid avloppsreningsverken i Gnosjö och Hillerstorp. Den framtida behandlingen av slam från enskilda avlopp är dock under utredning. Kommunalförbundet SÅM, som ansvarar för renhållningen i kommunen, planerar att köpa in en särskilt extern utrustning i form av en container för mottagning och mekanisk rensning av externslammet. Containern kommer att placeras i direkt anslutning till Gnosjö avloppsreningsverk. Från den externa slammottag-ningen planeras lakvattnet ledas med självfall in till reningsverkets externslambassäng. Från externslambassängen ska lakvattnet via tidsstyrning pumpas vidare för att blandas med övrigt avloppsslam från Gnosjö reningsverk och därefter slutligen avvattnas i verkets centrifug.

In document VA-översikt Gnosjö kommun (Page 32-36)

Related documents