• No results found

Påverkan på miljökvalitetsnormerna för vatten

In document VA-översikt Gnosjö kommun (Page 38-41)

Allmänt

VA – sektorns vattenuttag och avloppshantering kan riskera att påverka miljökvalitets-normerna (MKN) för vatten. Vattenuttag kan i princip äventyra såväl grund- som ytvatten-förekomsters status, men eftersom skyddet av vattenförekomsterna bl. a sker till förmån för just dricksvattenproduktion är denna påverkan av sekundär betydelse. Däremot är påverkan till följd av avloppshanteringen desto viktigare att beakta. De allmänna/kommunala anlägg-ningarna riskerar främst att påverka ytvattenrecipienter genom utsläpp från reningsverk och dagvatten från hårdgjorda ytor, medan de enskilda avloppen kan påverka såväl grundvatten som ytvatten.

Som framförts i kapitel 3 ovan är såväl den kvantitativa som den kemiska statusen i samtliga grundvattenförekomster klassade som god, med undantag för den trikloretylenpåverkade förekomsten kring Hillerstorp. När det gäller ytvattenförekomsterna är den kemiska statusen generellt klassad som god (med undantag för kvicksilver och bromerade difenyletrar), medan den ekologiska klassningen endast uppnår måttlig status i samtliga vattendrag och i sjön Hären. Den huvudsakliga anledningen till att vattendragen inte uppnår god ekologisk status är problem med morfologi och vandringshinder.

Allmänna anläggningar

Nedan görs en översiktlig genomgång och bedömning av påverkan från de allmänna avloppsanläggningar som finns i de större orterna. VISS klassning av den ekologiska statusen varierar något mellan de olika anläggningarna medan den kemiska statusen är bedömd som god i alla (med undantag för de överallt i landet överskridna gränsvärdena för

39/43 kvicksilver och bromerade difenyletrar), dock inte i Götarpsån genom Gnosjö och sjön Hären.

Gnosjö

Avloppsreningsverket i Gnosjö släpper sitt renade vatten ungefär mitt i vattenförekomsten Götarpsån, som rinner vidare ner till vattenförekomsten Hären, båda förekomsterna klassade med måttlig ekologisk status. Götarpsån har problem med konnektivitetsförändringar (vand-ringshinder), morfologiska förändringar och flödesförändringar, vilket bedöms ha effekt på vattenlevande organismers status. Dessutom är halten av det särskilt förorenande ämnet zink över gränsvärdet för god status. I VISS bedöms reningsverket som en av de betydande på-verkanskällor som kan riskera att god status inte uppnås i ån till 2027. Detta på grund av ut-släpp av miljögifter (nickel, zink, PFOS, bisfenol A, ammoniak och diklofenak). Hären upp-når inte god ekologisk status på grund av för höga kopparhalter och heller inte god kemisk status på grund av för höga halter av kadmium och tributyltenn. Kvalitetsaspekten närings-ämnen är däremot klassad som god i de båda vattenförekomsterna.

Enligt VISS bedömning kan avloppsreningsverket ha en viss påverkan på MKN för Götarps-ån genom dess utsläpp av miljögifter. Dessa ämnen förekommer generellt i mycket låga halter i inkommande avloppsvatten och kommunala avloppsreningsverk är inte primärt byggda för rening av sådana ämnen, men i takt med att reningen och slamhanteringen för-bättras förväntas även utsläppen av dessa ämnen att successivt minska.

Från Gnosjö avleds även dagvatten via de allmänna dagvattenledningarna. Utsläppen sker till Götarpsån på många platser och sammantaget bedöms påverkan som inte obetydlig. Av de ämnen som föranleder att ån inte uppnår god ekologisk status bör särskilt zink nämnas, lik-som koppar när det gäller Hären.

Hillerstorp

Det renade avloppsvattnet från reningsverket i Hillerstorp släpps till Storån strax söder om och nedströms samhället. Enligt VISS har även Storån problem med konnektivitetsföränd-ringar (vandringshinder), morfologiska förändkonnektivitetsföränd-ringar och flödesförändkonnektivitetsföränd-ringar. Statusen för kvalitetsaspekten näringsämnen är däremot hög. Reningsverket bedöms dock som en poten-tiell betydande påverkanskälla som kan riskera att god status inte uppnås i ån till 2027. Detta på grund av utsläpp av miljögifter (nickel, zink, PFOS, bisfenol A, ammoniak och diklo-fenak). Riskbedömningen är dock osäker.

Storån tar även emot Hillerstorps dagvatten bl. från förhållandevis stora industriytor, vilket bör beaktas. Dagvattenpåverkan är dock inget som VISS nämner när det gäller MKN för ån.

Nissafors

Det renade avloppsvattnet från Nissafors reningsverk släpps till en våtmark som ligger i an-slutning till Källerydsåns mynning i Vikaresjön, som ingår i Nissans vattensystem. Källe-rydsån bedöms av VISS ha måttlig ekologisk status, baserat på att vattenförekomsten är på-verkad av konnektivitetsförändringar, morfologiska förändringar och flödesförändringar.

Statusen för kvalitetsaspekten näringsämnen är klassad som hög. VISS anger bräddning som

40/43 en påverkanskälla, med anledning av risken för utsläpp av miljögifter (nickel, zink, PFOS, bisfenol A, ammoniak och diklofenak).

Den ekologiska statusen i Vikaresjön är klassad som god.

Kulltorp

Det renade avloppsvattnet från Kulltorps reningsverk släpps ut till en intilliggande bäck som en knapp kilometer längre söderut mynnar i Albosjön. Albosjön avvattnas via en bäck till Havridaån som är utpekad som en vattenförekomst. Den ekologiska statusen i ån är klassad som måttlig på grund av problem med konnektivitetsförändringar, morfologiska föränd-ringar, flödesförändringar och övergödning. Övergödningsproblematiken beror främst på utsläpp av fosfor från enskilda avlopp, jordbruk, reningsverk och urban markanvändning.

Det finns med andra ord anledning att beakta avloppshanteringen i Kulltorp.

Marieholm

Marieholms avloppsreningsverk släpper sitt renade vatten i den nordvästra delen av Mosjön, inte långt ifrån där Skärvån, som rinner genom samhället, mynnar. Mosjön är inte utpekad som någon vattenförekomst, men utloppet från sjön sker till Marieholmskanalen som sträcker sig knappt 2 km ner till sjön Flaten, en vattenförekomst med god ekologisk status.

VISS har klassat Marieholmskanalen med måttlig ekologisk status på grund av problem med flödesförändringar och morfologiska förändringar, statusen för kvalitetsaspekten närings-ämnen är däremot god. Viss anger avloppsreningsverket som en betydande påverkanskälla som kan utgöra en risk för att god status inte kan uppnås 2027 på grund av reningsverkets utsläpp av ”miljögifter”. Denna risk är dock bedömd med osäkerhet.

Åsenhöga

Det renade vattnet från Åsenhögas avloppsreningsverk leds ca 400 m i ett dike norrut mot Älingabäcken, som ca 1 km längre västerut mynnar i Götarpsån. VISS har klassat denna del av Götarpsån med måttlig ekologisk status på grund av problem med konnektivitetsföränd-ringar flödesförändkonnektivitetsföränd-ringar och försurning, statusen för kvalitetsaspekten näringsämnen är där-emot god. Halterna av de ”särskilt förorenande ämnena” zink och koppar överskrider gräns-värdet för god status. I VISS anges vare sig reningsverket, bräddningar eller dagvatten som någon betydande påverkanskälla.

Enskilda avloppsanläggningar

De enskilda avloppsanläggningarna är väl utspridda i kommunen, se figur 10 ovan. Det bedöms inte som meningsfullt att här bedöma dessas påverkan på de olika vattenförekomst-erna inom kommunen, se figur 8 ovan, men självklart riskerar de att ha en mer eller mindre tydlig påverkan på recipienterna. Enskilda avloppsanläggningars påverkan på vattenföre-komsterna är däremot en viktig aspekt i samband med samhällsbyggnadsförvaltningens till-syn och inför utredningar om nya utbyggnadsområden för allmänt VA.

41/43

In document VA-översikt Gnosjö kommun (Page 38-41)

Related documents