• No results found

I verktygsfältet finner du ett antal inbyggda verktyg som används för att arbeta med redigering av din struktur och dina sidor. Vissa ikoner kan ibland vara mörklagda, vilket innebär att du antingen inte har rättigheter att använda detta verktyg eller att det inte är aktiverat ännu.

Många av de verktyg du finner i verktygsfältet finns också på högerklicksmenyn som visas när du högerklickar på en sida i trädstrukturen.

* Ikonerna Sidans språk, Språköversikt och Språkinställningar visas om globaliseringsstödet är aktiverat. Läs mer om det under Arbeta med globalisering på sidan 89.

Verktygsfältet på höger musknapp

Genom att använda höger musknapp i trädstruktu-ren kan du enkelt komma åt några av de funktioner som finns i verktygsfältet.

Härifrån kan du också välja att redigera en sida direkt, utan att välja fliken Redigera efter att du har visat sidan

Du kan också placera sidan bland dina favoriter så att du snabbt kan komma åt den och slipper leta i trädstrukturen.

Ny sida

Alla menyer och strukturer i EPiSer ver CMS byggs upp genom att man skapar nya sidor.

För att få ett nytt alternativ i en meny skapar man helt enkelt en ny sida. Menyerna byggs sedan upp dynamiskt av de sidor som finns på webbplatsen.

1. Markera den sida i strukturen under vilken du vill placera din nya sida.

2. Välj verktyget Skapa ny sida.

3. Välj vilken sidmall du vill ha genom att klicka på dess namn.

4. Den nya sidan öppnas i redigeraläge och du kan fylla sidan med innehåll.

Klipp ut/Klistra in

Med hjälp av verktyget Klipp ut kan du flytta en sida i din struktur till en annan plats. Mar-kera den sida du vill flytta och välj verktyget Klipp ut. MarMar-kera den sida dit du vill flytta din sida. Välj därefter verktyget Klistra in. Om du avbr yter operationen innan du valt att klistra in förändras ingenting på webbplatsen. Tänk på att även underliggande sidor flyttas.

Kopiera/Klistra in

Med hjälp av knappen Kopiera i verktygsfältet kan du kopiera sidor. Markera sidan du vill kopiera och välj verktyget Kopiera. Markera den sida dit du vill kopiera din sida. Välj verk-tyget Klistra in. Nu kommer en ny identisk kopia av sidan att placeras på den valda platsen och du kan efter detta redigera sidan. Underliggande sidor och tillhörande filer i sidans katalog kommer också att kopieras, och länkarna kommer att peka till den nya sidkopian.

Ta bort

Med hjälp av knappen Ta bort i verktygsfältet kan du radera sidor från din webbplats. Mar-kera sidan du vill ta bor t och välj verktyget Ta bort i verktygsfältet. Tänk på att alla under-liggande sidor också tas bor t. När du tagit bor t en sida placeras den i papperskorgen.

Åtgärdsfönster

Åtgärdsfönstret i EPiSer ver CMS är ett fönster som kan innehålla olika funktioner beroende på hur din webbplats är byggd. Syftet med åtgärdsfönstret är att du som redaktör ska kunna få tillgång till andra delar att arbeta med samtidigt som du arbetar med innehåll i EPiSer ver CMS. Vilka de delarna är beror på hur din webbplats är uppbyggd och vilka funktioner och moduler som ni har implementerat. När du klickar på åtgärds-fönstret i verktygsfältet visas åtgärds-fönstret till höger i webbläsaren.

Du kan dölja åtgärdsfönstret genom att klicka på texten Dölj i högra hörnet, eller på knappen Öppna åtgärdsfönster i verktygs-fältet.

Du star tar en funktion genom att klicka på den grå länken med funktionens namn. För att komma tillbaka till star ten för åtgärdsfönstret klickar du på texten Åtgärdsfönster på den övre delen av fliken. I en standardinstallation av EPiSer ver CMS finns sju funktioner i åtgärdsfönstret. Följande funktioner finns:

Användbarhetsguide Guiden som hjälper dig att skapa användbar t och tillgängligt innehåll anpassat för webben.

Sidans språk Se status för och komma åt aktuell sidas olika språk.

Skapa en ny uppgift Skapa en uppgift och dela ut den till en användare i systemet.

Starta arbetsflöde Koppla ett arbetsflöde till aktuell sida.

Filhantering Ladda upp och organisera filer och kataloger.

Godkänn speglingar En lista över de kanaler som finns definierade i systemet.

Filhantering

Genom att välja verktyget Filhantering öppnas EPiSer ver CMS egen filhanterare i åtgärds-fönstret till höger i åtgärds-fönstret. Där kan du arbeta med filerna i EPiSer ver CMS som i en van-lig filhanterare på din dator.

Arbetsflöde

Genom att välja verktyget Starta arbetsflöde kan du manuellt star ta ett arbetsflöde för att exempelvis be någon annan granska en ändring du gjor t på en sida. Läs mer om arbetsflö-den under Arbetsflöarbetsflö-den i EPiSer ver CMS på sidan 108.

Adminläge

Genom att välja verktyget Adminläge kommer du åt systemets administrationssidor om du har behörighet som administratör. I Adminläget har du möjlighet att sätta övergripande rättigheter, skapa nya användare, ändra sidtyper/mallar och mycket mer.

Visaläge

Genom att välja verktyget Visaläge kan du gå direkt till den vy som besökaren av webb-platsen ser.

Rapportcenter

Öppna rappor tcentret genom att välja ikonen för rappor tcenter från verktygsraden i redigeraläge. Rappor tcenter öppnas i en ny mindre webbläsare som förblir öppen tills du väljer att stänga den.

Hjälp

I EPiSer ver CMS finns en hjälpfunktion, med texter liknande denna handbok. Genom att klicka på verktyget Hjälp kan du få tips om du fastnat vid något moment. Frågetecknet finns inte bara i verktygsmenyn utan dyker även upp på olika sidor i EPiSer ver CMS. Genom att klicka på knappen på en specifik sida får du hjälp om just det området när du klickar på knap-pen.

Rättigheter

I EPiSer ver CMS är det möjligt att ge olika besökare olika behörigheter på webbplatsen.

Det innebär att man kan visa vissa sidor för en viss besökare och dölja samma sida för andra. Om en besökare inte har rättighet att läsa en sida ser denne besökare inte sidan i menyn.

Det innebär att besökaren själv egentligen inte vet att det finns information på webbplatsen som den inte får se.

För att sätta rättigheter på en sida börjar du med att markera sidan och väljer sedan knappen Rättigheter i verktygsfältet. Då öppnas sidan där du kan välja att sätta rättigheter på en grupp eller på enskilda individer.

När du öppnar sidan ser du vilka grupper och individer som har olika rättigheter på den aktuella sidan just nu. Genom att välja Lägg till användare/grupp kan du visa fler grupper och individer i listan.

Genom att klicka i kr yssrutorna kan du ta bor t eller sätta rättigheter på olika grupper och indi-vider. Om kr yssrutan har en bock innebär det att den gruppen eller personen har rättigheter att göra det som visas. Om rutan är tom saknas rättigheterna. Om du exempelvis vill att gruppen Ever yone inte ska kunna läsa sidan Welcome to EPiSer ver CMS, ska de inte ha någon bock i rutan under Läs. När du valt de rättigheter som ska gälla för den aktuella sidan väljer du knap-pen Spara högst upp i fönstret.

Dynamiska egenskaper

Med hjälp av verktyget Ändra dynamiska egenskaper är det möjligt att skräddarsy funktio-ner på webbplatsen så att de gäller en viss sida och dess undersidor. Vissa egenskaper är samma på väldigt många sidor och då är det krångligt om man måste fylla i det på samtliga sidor.

Med hjälp av dynamiska egenskaper kan du lagra en egenskap på en eller flera sidor samtidigt.

Vilka olika dynamiska egenskaper som finns är varierar beroende på vilken webbplats man byggt upp och vilka funktioner man vill ha.

Som exempel kan man sätta vilka standardsökord som ska gälla för en sida. Det används för att sökmotorer på internet lättare ska kunna hitta sidan och indexera den på lämpligaste sätt.

Dessa sökord kan ju behöva vara olika beroende på vilken sida det gäller. Sidan som handlar om våra produkter kanske inte ska ha samma sökord som sidan med kontaktuppgifter. Genom att skriva in några sökord och välja Spara, lagras sökorden för den aktuella sidan. Om kr yssrutan framför fältet markeras lagras sökorden som angivits även på alla undersidor till den som mar-kerats.

För att få veta vilka värden som gäller på en aktuell sida kan du peka på de olika symbolerna vid inmatningsrutan under dynamiska egenskaper och genom hjälptexter få vetskap om värdet.

* Egenskapen i detta fält är definierad på den sida som du har markerat och visas i fältet.

? Egenskapen i detta fält har inget värde.

^ Egenskapen i detta fält är definierad på en överliggande sida. Genom att peka på symbolen visas värdet i en hjälpruta. Inom hakparantesen visas numret på den sida där egenskapen är lag-rad, och efter detta visas det lagrade värdet.

Dynamiska egenskaper lagras alltid på den sida som du har markerat och på alla dess undersi-dor. Om du har andra värden lagrade på någon av underliggande sidor kan du välja att behålla dem eller att skriva över de värdena med det som du nu ska lagra. Genom att markera kr yssru-tan till vänster om inmatningsfältet skriver du över eventuella andra värden på underliggande sidor. Om du vill behålla värdena på underliggande sidor lämnas kr yssrutan tom.

Knappar med globaliseringsstöd

Om ni valt att aktivera globaliseringsstödet i EPiSer ver CMS visas ytterligare tre knappar i verk-tygsfältet: Sidans språk, Språköversikt och Språkinställningar. Läs mer om hur du använder dessa under Arbeta med globalisering på sidan 89.

Mina inställningar

Verktyget Mina inställningar hittar du bredvid inloggningsinformationen uppe i övre högra hörnet av fönstret. Med hjälp av detta kan du anpassa redigeraläget som du själv vill ha det, du kan ändra din användarprofil, installera Office-tillägg och andra komponenter som är bra att ha i ditt dagliga arbete som redaktör i EPiSer ver CMS.

Logga ut

Om du vill logga ut som redaktör, väljer du verktyget Logga ut som du hittar uppe i övre högra hörnet av fönstret, under inloggningsinformationen.

Related documents