• No results found

Under 2014 var det 319 unika organisationer/företag/kommuner/landsting som beviljades stöd för totalt 902 yrkesintroduktionsanställda.28 Störst antal ansök-ningar beviljades inom avtalen Teknikarbetsgivarna/ IF Metall, Elektriska Installa-törsorganisationen/Elektrikerförbundet samt SKL/Svenska Kommunalarbetare-förbundet.29

24 Anställningen är på 85 % arbete och 15 % handledning. Handledarstöd grundar sig på en anställ-ningsgrad som är 100 %. Är anställningen på deltid så reduceras handledarstödet procentuellt (Arbetsförmedlingen).

25 Arbetsförmedlingen.

26 Arbetsförmedlingen. Avtalens konstruktion varierar mellan avtalsområdena. Det finns avtal som till exempel har särskilda krav på gymnasieutbildning eller avtal som begränsar antalet yrkesintro-duktionsanställda per arbetsställe. Ibland krävs även ett lokalt avtal om yrkesintroduktion mellan arbetsgivaren och den lokala fackliga organisationen.

27 Ett hängavtal är ett avtal mellan en arbetsgivare och en facklig organisation där arbetsgivaren förbinder sig att tillämpa förbundsavtalet för branschen utan att behöva vara medlem i en arbets-givarorganisation.

28 Arbetsförmedlingen.

29 Arbetsförmedlingen.

Flest antal yrkesintroduktionsanställda, 469 stycken, fanns 2014 inom det avtal som tecknats mellan IF Metall och Teknikföretagen, fördelat på 61 olika företag.30

Att närmare hälften av det totala antalet YA-anställda fanns inom ett avtal beror framför allt på att Volvo i november 2014 anställde närmare 400 personer på yrkesintroduktionsanställningar inom ramen för sitt program ”Volvosteget”.31 De anställda är fördelade på sex olika bolag inom Volvokoncernen.

Flest antal företag som hade stöd för yrkesintroduktionsanställda år 2014 fanns inom det avtal som tecknats mellan Svenska Elektrikerförbundet och Elektriska installatörsorganisationen32, närmare bestämt 139 företag som tillsammans hade 197 personer anställda på yrkesintroduktionsavtal.33

15 kommuner eller landsting hade 2014 anställt 114 personer på yrkesintroduk-tionsavtal, de flesta inom Sveriges Kommuner och Landstings avtal SKLBAL (110 personer).

Fördelningen av företag/organisationer och yrkesintroduktionsanställda (YA-anställda) per bransch34 år 2014 redovisas i tabell 1.

Tabell 1 Totalt sammanlagt antal företag/organisationer och YA-anställda per bransch, år 2014

Källa: Arbetsförmedlingen. Sorterat på antal YA-anställda.

30 IFMTEKN avtalet.

31 Arbetsförmedlingen. Antalet var 380 yrkesintroduktionsanställda och sett till koncernens totala personalstyrka utgjorde dessa personer omkring 2 procent av de anställda.

32 SEFEIO avtalet.

33 Arbetsförmedlingen.

34 Branschindelningen är Arbetsförmedlingens klassificering av branscher. Posten ”Uppgift saknas”

omfattar 2 företag med avtal IF Metall Gemensamma.

Den geografiska fördelningen av de företag/organisationer som hade stöd för yrkesintroduktionsanställda visar att fem geografiska områden hade omkring 60 procent av företagen/organisationerna.35

Tabell 2 Geografisk fördelning av företag/organisationer med stöd för YA-anställda, år 2014

Källa: Arbetsförmedlingen.

Av figur 1 framgår att de flesta företag som fått stöd var små företag sett till det totala antalet anställda.

35Geografisk fördelning hänförs till Arbetsförmedlingens indelning i marknadsområden. Marknaden

”Nationell service” hänförs i tabell 4.2 till ett företag i Blekinge som finns i branschen Finansiell service, företagstjänster. I Nationell Service ingår Arbetsförmedlingen Kundtjänst,

Arbetsförmedlingen Kultur Media, Enheten Ersättningsprövning

Figur 1 Antal anställda i företagen/organisationerna med YA-anställda

Källa: Arbetsförmedlingen. Endast företag med små eller medelstora (<250 anställda) redovisas här (n=301).

Femton av de 319 företag/organisationer som beviljades stöd hade enbart en anställd när de ansökte om stöd för yrkesintroduktion. Ett av dessa företag

anställde tre personer på yrkesintroduktionsavtalet, övriga anställde en person på yrkesintroduktionsavtalet. Tre företag36 hade inga anställda när de anställde en person vardera på yrkesintroduktionsavtal.

4.1 Beskrivning och utvärdering av de företag som ingår i Konkurrens-verkets utvärdering

I beskrivningen av vilken typ av företag som har beviljats stöd och som ingår i utvärdering av eventuella konkurrenseffekter avser Konkurrensverket att göra vissa avgränsningar.

I beskrivningen av vilken typ av företag som hade stöd under 2014 har Konkur-rensverket utgått från bokslutsdata för år 2013, det vill säga innan företagen ansökte om och beviljades stöd. Detta har medfört att företag som inte hade några bokslutssiffror för 2013 inte ingår.37 Motivet till detta är att utvärderingen av eventuella konkurrenseffekter bygger på en ekonomisk analys av företagens utveckling perioden 2013 (innan de hade stöd) jämfört med när de hade stöd år 2014.38

36 Två av dessa företag var enskilda firmor.

37 Till exempel enskilda firmor och ekonomiska föreningar.

38 Eftersom tidsperioden för utvärdering är alltför kort har Konkurrensverket även tagit fram bokslutssiffror för 4 bokslut bakåt i tiden för att om möjligt kompensera för tidsaspekten.

Konkurrensverket har även exkluderat kommuner och landsting eftersom nyckel-talen inte är direkt jämförbara med företagens.

Volvokoncernens sex bolag hade under 2014 närmare hälften av alla YA-anställ-da. Volvokoncernens bolag lyfte under 2014 inte några lönesubventioner. Även ytterligare några företag har inte lyft några lönesubventioner under 2014 och Konkurrensverket överväger hur detta ska hanteras i den slutliga analysen.

Antalet företag som omfattas av analysen kan därmed eventuellt minska ytter-ligare.

Antalet unika företag blir därmed preliminärt 278 stycken. Antal yrkesintroduk-tionsanställda (YA) som kvarstår efter gjorda avgränsningar är preliminärt 373 personer.39

Tabell 3 visar i vilken bransch de 278 företagen med YA-stödet är verksamma och hur många anställda de har. Den största förändringen är att exkludering av Volvokoncernens företag minskar verkstadsindustrins andel av YA-anställda från 51 procent till 22 procent. Byggbranschens andel av YA-anställda ökar från

23 procent till 52 procent.

Tabell 3 Andel företag och YA-anställda som ingår i Konkurrensverkets utvärdering, år 2014

Källa: Arbetsförmedlingen. Data omfattar inte Volvokoncernen samt vissa enskilda firmor, ekonomiska föreningar eller kommuner/landsting. Sorterat på antal YA-anställda.

Åttio procent av de 278 företagen hade 2014 anställt endast en person på yrkes-introduktionsavtalet. De företag som har flest antal YA-anställda har 7 personer.40 I dessa två företag utgör andelen YA-anställda 2 respektive 4 procent av det totala antalet anställda.

39 Andelen företag som kvarstår är således 87 procent. Andelen yrkesintroduktionsanställda som ingår i utvärderingen är 41 procent när Volvokoncernens närmare 400 YA-anställda exkluderas.

40 Volvokoncernens närmare 400 YA-anställda är exkluderade.

Figur 2 Vanligast med en YA-anställd på de företag som ingår i Konkurrensverkets utvärdering

Källa: Arbetsförmedlingen.

Även om antalet YA-anställda är lågt och inte tyder på något ”överutnyttjande”

av stödet per företag kan förstås betydelsen av dessa personer vara större i företag med få eller inga anställda.

4.2 Mer än hälften av företagen hade högst tjugo anställda

Drygt 40 procent av de 278 företagen består av företag som år 2013 hade 0-10 an-ställda.41 Det var endast fyra företag som inte hade några anställda när de ansökte om stöd för att ta in en yrkesintroduktionsanställd. Drygt sextio procent av stöd-företagen hade högst 20 anställda.42

Det genomsnittliga antalet anställda hos de 278 företagen uppgick till 33,1 per-soner medan medianen var 14 anställda.

Figur 3 visar antalet företag med YA-stödet som kan klassas som små eller medel-stora företag, det vill säga företag med mindre än 250 anställda.

41 Arbetsförmedlingen.

42 Arbetsförmedlingen.

Figur 3 Mer än hälften av företagen hade högst 20 anställda

Källa: Arbetsförmedlingen. Endast 275 företag som har färre än 250 anställda redovisas i figuren.

4.3 Drygt fyrtio procent av företagen hade en nettoomsättning upp till 15 miljoner kronor

Drygt fyrtio procent av företagen som hade YA-anställda hade en nettoomsätt-ning år 2013 på mellan 5 och 15 miljoner kronor.43

Figur 4 Företagens nettoomsättning år 2013

Källa: InfoTorg och Arbetsförmedlingen. I diagrammet ingår data för 278 företag.

43 123 av 278 företag. Ett företag hade 0 kronor (och 0 anställda) i omsättning år 2013.

Den genomsnittliga nettoomsättningen för de stödmottagande företagen var drygt 160 miljoner kronor. Medelvärdet dras dock upp av ett fåtal företag med högre omsättning. Medianen i fördelningen var knappt 20 miljoner kronor.

Related documents