• No results found

I detta avsnitt redogörs för hur den kommande utvärderingen avses att genom-föras. Konkurrensverket ska i sin utvärdering fokusera på konkurrenseffekter av stödet mot bakgrund av att enbart arbetsgivare som omfattas av kollektivavtal om yrkesintroduktion kan få ta del av stödet.

I offentliga register finns det inga uppgifter över vilka företag som har kollektiv-avtal. Det enda Konkurrensverket kan utgå från är att de företag som har fått stöd för yrkesintroduktionsanställningar också har kollektivavtal om yrkesintroduk-tionsanställningar.

Anställningsstöd kan ha vissa undanträngningseffekter på såväl individ- som företagsnivå. När det uppstår på företagsnivå kan det resultera i en konkur-renssnedvridning mellan företag som har anställningsstöd och företag som inte har anställningsstöd.

Konkurrensverkets utvärdering syftar till att bedöma vilken ekonomisk betydelse stödet för yrkesintroduktionsanställningar har för företagen.

Analysen av utvecklingen av nyckeltal kan enbart baseras på ett år, 2013-2014, vilket beror på eftersläpning i inrapporteringen av bokslutssiffror. Den korta tids-period som kan läggas till grund för utvärderingen samt det förhållandevis låga antalet företag och yrkesintroduktionsanställda medför statistiska problem gäl-lande utvärderingens validitet och reabilitet. Konkurrensverket avser att i den ekonomiska analysen inkludera nyckeltal för fyra bokslutår för att kunna ta hän-syn till tidsaspekter gällande företagens ekonomiska utveckling.

Konkurrensverket har från Arbetsförmedlingen fått uppgifter om hur mycket stöd som totalt har betalats ut till varje företag för yrkesintroduktionsanställda under 2014, fördelat på lönesubvention och handledarstöd. Företagen har haft stödet i

olika långa perioder under 2014 och en del företag har inte nyttjat hela stödet, vil-ket medför att betydelsen av stödet varierar.

Konkurrensverket kan inte utesluta att ytterligare avgränsningar av vilka företag som är lämpliga att ingå i den slutliga analysen blir nödvändiga.

Kontrollgrupp

Företag som inte har kollektivavtal eller hängavtal om yrkesintroduktionsanställ-ningar kan inte ansöka om stöd för en yrkesintroduktionsanställd.

Statistiska centralbyrån (SCB) har på uppdrag av Konkurrensverket tagit fram en kontrollgrupp av företag. Kontrollgruppen består av företag som inte har mottagit några utbetalningar från Arbetsförmedlingen för en yrkesintroduktionsanställd under 2014.

Företagen i kontrollgruppen liknar i så hög utsträckning som möjligt de företag som erhöll stöd för yrkesintroduktionsanställda i avseendet att de har matchats mot stödföretagens bransch, antal anställda och region.

Att det i offentliga register inte finns uppgifter om vilka företag som har

kollektivavtal eller kollektivavtal/hängavtal om yrkesintroduktionsanställningar innebär en betydande svårighet för Konkurrensverkets möjligheter att genom en difference-in-difference analys utvärdera effekter mellan företag.

I kontrollgruppen kan det finnas:

• företag som har möjlighet att ansöka om YA-stöd, men som av olika anled-ningar inte har gjort det. Det vill säga företag som omfattas av kollektiv-avtal/hängavtal om yrkesintroduktion

• företag som inte kan ansöka om YA-stöd eftersom företagen inte har kollek-tivavtal/hängavtal om yrkesintroduktionsanställningar.

Detta försvårar Konkurrensverkets möjligheter att på ett tillförlitligt sätt utvärdera effekter. En konsekvens av detta kommer att bli vissa modifieringar av metoden för effektutvärdering vilket kommer att påverka utvärderingens reabilitet och validitet.

Det kommer i praktiken vara mycket svårt, om ens möjligt, att kunna hänföra skillnaderna till förekomsten av stöd för yrkesintroduktionsanställda. Detta efter-som vi kan utgå från att en mängd andra faktorer förutom stödet för yrkesintro-duktion påverkar företagen.

Vid en jämförelse mellan företag med yrkesintroduktionsanställda och med kontrollgruppens företag går det heller inte att utesluta att eventuella skillnader som finns mellan företag enbart kommer sig av det ekonomiska stödet för yrkesintroduktionsanställningar och inte från förekomsten av kollektivavtal.

Förekomst av andra anställningsstöd

En faktor som kan påverka utfallet av utvärderingen av yrkesintroduktions-anställningar är i vilken mån ett företag nyttjar andra anställningsstöd. Om ett företag har stöd för yrkesintroduktionsanställda och samtidigt även andra anställningsstöd blir det svårare att hänföra eventuella effekter till just stödet för yrkesintroduktionsanställda.

6.1 Innehållet i slutrapporten

Senast den 29 april år 2016 ska Konkurrensverket överlämna en slutrapport till regeringen.

Slutrapporten kommer att presentera resultat från den ekonomiska analys som Konkurrensverket genomför under hösten och vintern 2015/16 och om möjligt även bestå av en bedömning av eventuella konkurrenseffekter.

Källor

Arbetsförmedlingen (2015) Faktablad till Arbetsgivare – Yrkesintroduktionsanställning.

Arbetsförmedlingens Årsredovisning 2014.

Arbetsförmedlingen (2014) Arbetsmarknadspolitiska program – Årsrapport 2014.

Arbetsförmedlingens ”Återrapportering 2014 – särskilda främjandeinsatser avseende yrkesintroduktionsavtal”, 31 mars 2015.

Arbetsmarknadsdepartementet (2014) ”Uppdrag till Konkurrensverket avseende utvärdering av stöd för yrkesintroduktionsanställningar”, A2014/560/A.

Arbetsmarknadsdepartementet, Memorandum ”Support for vocational introduction employments”, 28 maj 2013.

Arbetsmarknadsdepartementet (2013) ”Vissa lagförslag med anledning av treparts-samtalen”, DS 2013:20.

Bisnode/Infotorg.

Chapell, S ”Displacements effects of active labour market policy”, Report for the depar-tement of labour, NZ Institute of economic research (Inc), 2009.

Forslund, A och Vikström J ”Arbetsmarknadspolitikens effekter på sysselsättning och arbetslöshet – en översikt”, IFAU Rapport 2011:7.

Europeiska Kommissionen (2013) ”Statligt stöd SA.36671(2013/N) – Sverige Ordning för sysselsättningsstöd för unga arbetstagare”, C(2013) 4053 final, 2 juli 2013.

Håkansson, Per (2014) Ungdomsarbetslösheten – Åttio år med återanvänd

arbetslöshetspolitik, Arbetsmarknad & Arbetsliv, årg 20, nr 2, sommaren 2014.

Kjellberg, A (2015) ”Kollektivavtalens täckningsgrad samt organisationsgraden hos arbetsgivarförbund och fackförbund”, Lunds Universitet, juli 2015.

Kommittédirektiv (2014) ”Nationell delegation för lärande på arbetsplatserna inom ramen för yrkesintroduktionsanställningar”. Dir. 2014:51.

Konjunkturinstitutet (2014), ”Lönebildningsrapporten 2014”.

Konkurrensverket (2002), ”Vårda och skapa konkurrens – vad krävs för ökad konsu-mentnytta?”, Konkurrensverkets rapportserie 2002:2.

Marx, I (2005)”Job subsidies and cuts in employers social security contributions: the verdict of empirical evaluation studies”, Conference paper.

Office Fair Trading (2007) “Guidance on how to assess the competition effects of subsidies”.

Riksrevisionen (2006),”Anställningsstöd”, RiR 2006:28.

Statens Offentliga Utredningar (2014) ”Det ska vara lätt att göra rätt - Åtgärder mot felaktiga utbetalningar inom den arbetsmarknadspolitiska verksamheten” SOU 2014:16.

Statistiska Centralbyrån (SCB).

Statskontoret (2011) ”Subventionerade anställningar – en kartläggning”.

Statskontoret.

Svenskt Näringsliv (2015), ”Yrkesintroduktionsanställningar – fler jobb om fler företag kan delta”.

Related documents