• No results found

1. Ersättningssystemet 2. Ersättningsmodellen

2.1. Produktionsrelaterade ersättningar

Beställaren ersätter Vårdgivaren för utförd prestation avseende patienter folkbokförda i Stockholms län som rapporteras enligt Beställarens krav och anvisningar enligt Avtalet.

Ersättning för andra patienter se punkt ”Folkbokförda utanför Stockholms län”.

Beställaren betalar enligt nedan Vårdgivaren en ersättning per fysiskt läkarbesök i verk-samheten som rapporteras elektroniskt till Stockholms läns landstings databaser enligt Be-ställarens anvisningar. Med fysiskt läkarbesök avses här att läkare träffar individen i dess hem.

Ersättning för akut, oplanerat hembesök 650 kronor per besök

Akut, oplanerat hembesök avser ett fysiskt läkarbesök hos enskild individ där:

• Den boende har en akut försämring av sitt hälsotillstånd som kräver en medicinsk bedömning av läkare och

• besöket sker inom 2 timmar efter att ansvarig sjuksköterska påkallat besök och

• besöket sker utanför läkarens ordinarie närvaro/besökstid d v s föranleder ett nytt besök på boendet.

Om SLL beslutar om ändrade patientavgifter ska övriga ersättningar från Beställaren till Vårdgivaren justeras på sådant sätt att Vårdgivarens totala ersättning enligt detta avtal inte förändras till följd av förändringen av patientavgifter. Beställaren fastställer hur denna ju-stering av ersättningarna ska ske.

2.2. Uppdragsrelaterad ersättning

Beställaren ersätter Vårdgivaren med en uppdragsrelaterad ersättning som utbetalas må-nadsvis med en tolftedel av årsbeloppet.

Vårdgivaren erhåller en uppdragsersättning från Beställaren för listade personer i verk-samheten. Med listad person avses person som genom sitt eget val aktivt listat sig hos Vårdgivaren och är registrerad som sådan i Stockholms läns landstings listningssystem ListOn. Gällande personer boende på korttidsboende erhåller Vårdgivaren en uppdragser-sättning från Beställaren för antalet platser anmäld av huvudman.

Boendeform Ersättning per år och

individ alt. plats, kronor

Vård- och omsorgsboende 9 136

Korttidsboende 14 085

Uppdragsersättningen ska ge Vårdgivaren en grundersättning för att utföra vårdtjänsterna.

Uppdragsersättningen är också en kompletterande ersättning för sådana tjänster som inte helt eller delvis ersätts med en produktionsrelaterad ersättning. Exempel på sådana tjäns-ter är samverkan i vård- och rehabilitjäns-teringsfrågor på individnivå med kommun/stadsdel, övrig närsjukvård, specialistsjukvård och andra institutioner. Uppdragsersättningen är även en ersättning för Vårdgivarens hälsoförebyggande arbete.

2.3. Målrelaterad ersättning

2.3.1. Målrelaterad ersättning för kvalitet

För detta uppdrag gäller målrelaterad ersättning avseende miljöarbete.

Vite för bristande miljöarbete

Vårdgivare som sammanlagt för samtliga sina avtal med Beställaren under kalenderåret fått en ersättning som överstiger 15 Mkr ska ha ett gällande miljöcertifikat enligt ISO-standard 14001 (eller EMAS/motsvarande). Om sådant certifikat saknas 2011-12-31 ska Vårdgivaren erlägga vite på 0,5 procent av de ersättningar som Beställaren under kalenderåret utbetalat till Vårdgivaren.

Vårdgivare som sammanlagt för samtliga sina avtal med Beställaren under kalenderåret fått en ersättning som inte överstiger 15 Mkr, kan som ett alternativ till miljöcertifiering ansöka om miljödiplomering hos Beställaren, se Uppdragsguiden. Om Vårdgivaren saknar sådant miljödiplom per den 2011-12-31 ska Vårdgivaren erlägga vite enligt ovan.

2.4. Vite för processer och aktiviteter

2.4.1. Vite för bristande inrapportering

Om Vårdgivaren inte rapporterar till Beställaren enligt avsnitten om ”Informationshanter-ing” och ”Rapporter”Informationshanter-ing” i Avtalet innehåller Beställaren 5 procent av på varje faktura fak-turerat belopp från den månad rapporteringen uteblir fram till dess att rapporteringen sker, Beställaren återbetalar då 80 procent av det innehållna beloppet.

Beställaren äger rätt att kvitta vite mot ersättning till Vårdgivare för utförda tjänster vid kommande utbetalningar.

2.4.2. Andra viten

I bilagan Uppdragsbeskrivning punkt Lägsta godtagbara kvalitet beskrivs de målnivåer som Vårdgivaren ska uppnå. Beställaren följer upp att Vårdgivaren uppnår dessa. Om Beställa-ren i sin uppföljning finner att VårdgivaBeställa-ren inte uppfyller dessa målnivåer kommer Bestäl-laren att ålägga Vårdgivaren vite. För varje utebliven läkemedels eller hälsogenomgång un-der målnivån utgår ett vite på 1 200 kronor.

2.5. Ersättningar för vård av personer ej folkbokförda i Stockholms län

Kostnaderna för vård till asylsökande faktureras Beställaren i särskild ordning, se upp-dragsguiden.

Vid vård av individer ej folkbokförda i Stockholms län fakturerar Vårdgivaren hemlands-tinget. Vid vård av individer från andra länder fakturerar Vårdgivaren Beställaren.

3. Kostnadsansvar

3.1. Vårdgivarens kostnadsansvar

Vårdgivaren ansvarar för samtliga kostnader som är förenade med Åtagandet, med de un-dantag som anges nedan.

3.1.1. Medicinsk service

3.1.1.1. Undersökningar där Beställaren har hela kostnads-ansvaret

Beställaren har det fulla kostnadsansvaret för undersökningar utförda vid laboratorier inom nedan angivna specialiteter. Vårdgivaren ska använda laboratorier Beställaren har avtal med för dessa undersökningar.

• Endoskopier

• Transfusionsmedicin

• Obduktioner

3.1.1.2. Undersökningar med delat kostnadsansvar

Vårdgivaren svarar för 20 % av Beställarens kostnad för undersökningar efter remiss från Vårdgivaren inom nedan angivna specialiteter. Vårdgivaren ska använda laboratorier Be-ställaren har avtal med för dessa undersökningar.

• Radiologi

• Klinisk fysiologi

• Neurofysiologi

• Patologi med cytologi

3.1.2. Lokaler, utrustning och försörjnings-tjänster inklusive informationsförsörjning

Vårdgivaren svarar för samtliga kostnader som är relaterade till de lokaler, den utrustning, de försörjningstjänster och den informationsförsörjning som behövs för uppdragets utfö-rande.

3.1.3. Läkemedel

Beställaren har det fulla kostnadsansvaret för läkemedel som används i verksamheten.

Vårdgivaren ska förskriva respektive rekvirera läkemedel på arbetsplatskod respektive kundnummer enligt bilaga till avtalet. Varje boendeenhet ska ha en unik arbetsplatskod respektive kundnummer. Eventuell ändring av dessa ska alltid göras i samråd med

Beställa-ren, varpå en tilläggsnotering i avtalet görs. Vårdgivaren förväntas tillsammans med Bestäl-laren följa sina läkemedelskostnader .

3.1.4. Hjälpmedel

Behandlingshjälpmedel bekostas av Vårdgivaren, för undantag se Hjälpmedelguiden via Uppdragsguiden.

Beställaren bekostar övriga hjälpmedel som förskrivs till brukaren enligt SLL:s anvisningar och regler, se Hjälpmedelguiden via Uppdragsguiden.

3.1.5. Tolkar

Beställaren svarar för kostnaden för språktolk och tolk för döva, dövblinda och hörselska-dade vid patientkontakt när tolktjänst som har avtal med SLL anlitas. Om annan tolktjänst används svarar Vårdgivaren för kostnaden.

3.1.6. Sjukresor

Beställaren svarar för kostnaderna för sjukresor om entreprenör som SLL har avtal med anlitas.

4. Utbildningsåtaganden

Beställaren ersätter Vårdgivaren för utbildningsplatser avseende läkarutbildning AT och ST med av SLL fastställd ersättning. Dessa ersättningar finns tillgängliga på Uppdragsguiden.

5. Fakturering

5.1. Utformning av faktura

Related documents