• No results found

Ett fungerande belöningssystem ur lärarnas perspektiv

Det råder delade meningar bland lärarna vi intervjuade när ordet belöningssystem kom på tal. En lärare nämner att han/hon inte tror att det blir roligare att arbeta om det finns ett belöningssystem i skolan. Läraren menar snarare att det skulle kännas olustigt. Dock poängterar läraren att det skulle vara intressant om någon kunde hitta ett belöningssystem för skolan som fungerar, men denna lärare har svårt att se det själv.

En annan lärare tycker att det fungerar bra som det är i skolan och har inga direkta förslag på hur ett bra belöningssystem ska utformas. Läraren menar att det är svårt att använda sig av bonusar i skolan eftersom produkten som skolan producerar är vad eleverna kan. Det är omöjligt att mäta lärarnas insatser utefter vad eleverna kan eftersom förutsättningarna är olika menar läraren.

Ett bra belöningssystem ska tillvarata lärarnas kompetens bättre menar en lärare. Det anser denna lärare att skolan idag är dåliga på att utnyttja i vissa lägen. Läraren menar att de lärare som är bra på någonting, till exempel projektutveckling borde få arbeta mer med det. Men som det är i nuläget är lärarna låsta vid undervisningsskyldigheten, som innebär att en lärare ska undervisa ett visst antal timmar om året. Läraren berättar att det ska väldigt mycket till om exempelvis 10 timmar ska plockas bort från undervisningen för att läraren istället ska få arbeta med projektutveckling. Läraren menar att lärare är mer intresserad av tid än pengar idag. Ett bra belöningssystem enligt denna lärare skulle innebära att lärare som är duktiga på andra saker som exempelvis projektutveckling ska få mindre undervisningstimmar och mer timmar till att utveckla projekt.

För en språklärare skulle möjligheten att få åka på fortbildning vara en belöning enligt en lärare. Läraren menar exempelvis att en engelsklärare dagligen bara hör sin egen och elevernas engelska. Om läraren då skulle få möjlighet att åka till ett engelsktalande land för att förbättra och utveckla språket skulle det vara en stor belöning. Men tyvärr finns inte de pengarna, vilket är tråkigt menar läraren. Vidare menar läraren att får man okej från skolledning att åka iväg på en resa så säger produktionen nej. Läraren anser att de pengar skolan har fått, ska skolan själv få styra över. Skolledningen skulle då kunna använda dessa pengar till belöningar.

Ett bra belöningssystem ska vara öppet där lärarna vet vad som premieras menar en annan lärare. Vidare anser denna lärare att det är viktigt med tydliga riktlinjer. Med detta menar läraren att om exempelvis skolan arbetar för pedagogiska frågor då vet lärarna att om de arbetar i den riktningen kommer det att belönas. Det är viktigt att önskvärda prestationer uppmärksammas annars kan det leda till att endast eldsjälar driver skolans viktiga frågor, och dem slocknar också så småningom menar läraren.

En annan lärare menar att muntliga belöningar och möjligheten till feed- back på lärarnas arbete är viktiga faktorer i ett belöningssystem. Vidare menar läraren att läraryrket är ett tungt yrke som har förändrats mycket med åren. Idag har lärarna fler elever, mer administrativa arbetsuppgifter etcetera. Läraren anser att det borde löna sig att ta på sig extra arbetsuppgifter, vilket det inte gör i dagsläget.

Att utforma ett belöningssystem är svårt anser en lärare. Enligt denna lärare kan inte ett belöningssystem bygga på vilka betyg eleverna får. Har en lärare tur får läraren bra elever, har läraren otur får läraren mindre bra elever. Läraren menar att det inte skulle fungera om lärare bedömdes utefter hur bra betyg lärarens elever får. Läraren uttrycker problematiken enligt följande:

”Jag ska bygga om huset, jag måste ha mer lön nu sätter vi VG på alla. Det går inte.” (Lärare 7)

7.10.1 Fördelar och nackdelar med ett belöningssystem

Fördelen med ett belöningssystem, om det är ett öppet system, är att alla vet riktningen, det vill säga vad skolan arbetar för. En annan fördel är att det kan öka arbetsmotivationen menar en annan lärare. Ytterligare en fördel följer av nedanstående citat:

”Fördelar skulle kunna vara att man faktiskt kan uppmuntra varandra.” (Lärare 2)

Belöningar är viktiga enligt en lärare och läraren menar att det bara kan finnas fördelar med belöningar om de är ärligt menade. En nackdel kan vara att en del känner sig förfördelade. Läraren menar att det finns alltid vissa som får en liten sak att bli stor. Sedan finns det dem som presterar i skymundan och inte uppmärksammas, vilket kan ses som en nackdel menar läraren. Andra nackdelar som en annan lärare framför är att det förmodligen skulle bli hets efter att få belöningar och att lärarna kan lura till sig belöningar eftersom skolledningen inte har möjlighet att kontrollera allt lärarna gör.

En nackdel som nämns av en annan lärare är att om det införs något som en stor majoritet är emot kan det leda till att personalen känner sig oduglig. Det kan också medföra att vissa gör saker utåt och sedan när klassrumsdörren stängs står de inte för det längre menar samma lärare. Vidare menar läraren att ett belöningssystem skulle kunna innebära att många mår dåligt.

Avundsjuka kan vara en nackdel enligt flera lärare. Men en lärare säger samtidigt att han/hon inte upplever att avundsjukan är så stor i skolans värld. Detta tror läraren beror på att lärarna är medvetna om att verksamheten måste utvecklas och de som är bäst på att utveckla verksamheten ska göra det. Läraren ser dock en risk i att duktiga lärare plockas bort från katedern och arbetar med andra saker. Bara för en lärare är en duktig pedagog kanske läraren inte är duktig på att utveckla verksamheten. Läraren vi intervjuade exemplifierar detta enligt följande:

”För 40 år sedan så gällde att dom duktigaste fotbollsspelarna dom blev domare. Det var någon slags belöning för att man var duktig fotbollsspelare. Men man kanske var urkass som domare.”

7.11 Exempel på problem som lärarna upplever i