• No results found

Ett särskilt förfarande när importordningen inte

6  Nya regler om mervärdesskatt vid e-handel 68 

6.7  Ett särskilt förfarande när importordningen inte

används

Regeringens förslag: Ett särskilt förfarande införs för import av varor i försändelser vars verkliga värde inte överstiger 150 euro och för vilka importordningen inte används. Förfarandet innebär att den som varorna är avsedda för är skattskyldig för mervärdesskatten. Skatten tas dock ut från den skattskyldige av den som anmäler varornas ankomst till Tullverket. Det är också anmälaren som betalar in och rapporterar mervärdesskatten elektroniskt månadsvis i en sammanställning till Tullverket. Mervärdesskatten ska betalas vid den tidpunkt då tull ska eller skulle ha betalats. Den som använder det särskilda förfarandet ska bevara underlag om importerna i sju år.

Regeringens bedömning: Möjligheten i mervärdesskattedirektivet att tillämpa normalskattesatsen för samtliga varor som omfattas av det särskilda förfarandet bör inte utnyttjas.

Promemorians förslag: Överensstämmer i huvudsak med regeringens förslag. I promemorian föreslogs dock att den som tillämpar det särskilda förfarandet vid import ska bevara underlag för importerna i tio år. Promemorian innehöll inte något förslag till ändring i lagen om särskilda ordningar som klargör att Skatteverket inte är beskattningsmyndighet avseende det särskilda förfarandet.

Remissinstanserna: Bokföringsnämnden, Ekonomistyrningsverket,

FAR, Förvaltningsrätten i Malmö, Kammarrätten i Stockholm, Kommerskollegium, Konkurrensverket, Konsumentverket, Postnord Group AB, Skatteverket, Srf konsulterna, Statistiska centralbyrån, Svensk Handel, Tillväxtverket och Tullverket har inga synpunkter på förslagen.

Näringslivets Skattedelegation (NSD) ifrågasätter att den som använder

det särskilda förfarandet för import ska bevara underlag i tio år. Vidare menar NSD att det behöver förtydligas vad som gäller om beskattningsmyndighet vid det särskilda förfarandet. NSD anser också att det bör förtydligas att det är varans värde vid tidpunkten för betalningen som har betydelse även vid tullhanteringen. Slutligen tillstyrker NSD att möjligheten att tillämpa normalskattesatsen inte används.

Tullverket pekar på att det pågår diskussioner inom EU om definitionen

av begreppet verkligt värde, som måste beaktas i det fortsatta lagstiftningsarbetet.

Postnord Group AB (Postnord) framför att även om det särskilda

förfarandet används kommer en tulldeklaration att upprättas och lämnas till Tullverket, och att varan kan lämnas ut till köparen (importören) först när Tullverket beslutat om frisläppande. Postnord anser också att det bör

Prop. 2019/20:122

94

säkerställas, exempelvis genom en ändring i tullagen (2016:253), att de personer som vill tillämpa det särskilda förfarandet inte blir deklaranter för de varor som importeras.

Skälen för regeringens förslag och bedömning: Genom e- handelspaketet införs ett särskilt förfarande vid import av varor i försändelser vars verkliga värde inte överstiger 150 euro. Bestämmelser om detta bör införas i lagen (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster, kallad lagen om särskilda ordningar.

Det finns i nuläget ingen bindande definition av termen verkligt värde. Som Tullverket påpekar pågår diskussioner på EU-nivå om detta. Avsikten är att definitionen ska vara densamma i mervärdesskatte- och tullagstiftningen, för att undvika att termen tolkas olika, något som NSD berör i sitt remissvar.

Förfarandet får tillämpas av den som anmäler varornas ankomst till Tullverket, i de fall importordningen inte används, dvs. postföretag, speditörer, tullombud och liknande. Det är dock fortfarande mottagaren av varan som är betalningsskyldig för mervärdesskatten, se artikel 369z.1 a i mervärdesskattedirektivet och 1 kap. 2 § första stycket 6 ML. Detta kan jämföras med importordningen, där det är den beskattningsbara personen eller dennes representant som är betalningsskyldig för mervärdesskatten. I detta fall är inte importen undantagen från mervärdesskatt, vilket den är när importordningen används, se artikel 143.1 ca och föreslagna 3 kap. 30 § sjätte stycket ML. Det särskilda förfarandet är tillämpligt vid importer där försändelsen eller transporten av varan avslutas i Sverige, dvs. varan skickas till en köpare i Sverige. Det totala mervärdesskattebeloppet som tagits in avseende den aktuella kalendermånaden ska betalas in månadsvis, senast vid den tidpunkt då tullskulden ska betalas eller skulle ha betalats om varan hade varit belagd med tull. Den mervärdesskatt som samlats in under den aktuella kalendermånaden ska redovisas i en sammanställning som ska ges in till Tullverket.

Av 2 kap. 2 § tullagen framgår att mervärdesskatt inte ska tas ut enligt den lagen utan i enlighet med skatteförfarandelagen (2011:1244), om deklaranten eller, om deklaranten är ett ombud, den för vars räkning ombudet handlar är registrerad till mervärdesskatt i Sverige vid tidpunkten för beslutet om fastställande av tull och agerar i egenskap av beskattnings- bar person enligt mervärdesskattelagen vid importen eller införseln, eller är en juridisk person som inte agerar i egenskap av beskattningsbar person enligt mervärdesskattelagen vid importen eller införseln. Det innebär att Skatteverket är beskattningsmyndighet i dessa fall. För att förenkla hanteringen bör en ändring ske i 2 kap. 2 § tullagen av innebörd att Tullverket är beskattningsmyndighet när det särskilda förfarandet används. Skälen för detta, som NSD efterfrågar, är att det kan antas att det huvudsakligen är privatpersoner som är köpare och mottagare av varorna när det särskilda förfarandet används. Tullverket är enligt huvudregeln beskattningsmyndighet när deklaranten inte är registrerad till mervärdesskatt. Vidare framgår det av de aktuella bestämmelserna i mervärdesskattedirektivet att en sammanställning av mervärdesskatten ska ges in till aktuell tullmyndighet. Det framstår därför som lämpligt att Tullverket är beskattningsmyndighet i samtliga fall när det särskilda förfarandet används. I dessa fall gäller alltså det som framgår av 2 kap. 1 §

95 Prop. 2019/20:122 andra stycket tullagen. Som Postnord påpekar kommer också en

tulldeklaration fortfarande att behöva upprättas för varorna. Vidare bör, som Lagrådet påpekar, en ändring även göras i 3 § lagen om särskilda ordningar. Ändringen innebär att Skatteverket inte fattar beslut när det särskilda förfarandet används eftersom, som framgår ovan, Tullverket är beskattningsmyndighet avseende det särskilda förfarandet.

Förfarandet är frivilligt att tillämpa. Det innebär att Postnord även fortsättningsvis kan utföra tullkontroller enligt 5 kap. 3 § tullförordningen och agera direkt ombud för mottagaren i fråga om varor som transporteras med post. Det är också alltjämt möjligt för andra aktörer som i dag agerar som direkta ombud att fortsätta vara det på samma sätt som i dag. Det är i nuläget inte helt klart hur det särskilda förfarandet kommer att fungera tillsammans med bestämmelserna i tullagstiftningen, som är föremål för förhandlingar inom EU. Av det skälet, och mot bakgrund av att förfarandet är frivilligt att tillämpa, bör det inte göras någon lagändring på det sätt som Postnord efterfrågar.

Av artikel 369za i mervärdesskattedirektivet framgår att medlems- staterna får föreskriva att den normala mervärdesskattesatsen i import- medlemsstaten ska tillämpas när det särskilda förfarandet används. Denna möjlighet bör dock, främst av neutralitetsskäl, inte utnyttjas.

Motvärdet i nationell valuta till beloppet 150 euro ska räknas fram enligt ett visst förfarande, artikel 369zc mervärdesskattedirektivet. Beloppet och förfarandet för omräkning av beloppet motsvarar det som gäller för tullfrihet för varor av ringa värde i tullsammanhang, se artikel 23–24 i rådets förordning (EG) nr 1186/2009 av den 16 november 2009 om upprättandet av ett gemenskapssystem för tullbefrielse (kodifierad version). En bestämmelse om detta med hänvisning till de relevanta bestämmelserna i förordning 1186/2009 bör införas i lagen om särskilda ordningar. Eftersom beloppet som gäller för tillämpning av det särskilda förfarandet ska följa beloppet för tullfrihet är det ändamålsenligt att hänvisningen till förordningen är dynamisk, dvs. avser EU-förordningen i den vid varje tidpunkt gällande lydelsen.

Av artikel 369zb.3 framgår att medlemsstaterna själva får bestämma hur lång tid underlaget ska bevaras avseende särskilda förfarandet vid import. Av 7 kap. 2 § första stycket bokföringslagen (1990:1078) framgår att räkenskapsinformationen ska sparas fram till och med sjunde året efter utgången av det kalenderår då räkenskapsåret avslutades. Det finns i detta sammanhang inte skäl att införa krav på en längre bevarandetid än det som följer av bokföringslagen. Som NSD påpekar bör tiden för bevarande av underlag för det särskilda förfarandet därför bestämmas till sju år.

Lagförslag

Förslagen föranleder ändring av 2 kap. 2 § tullagen (2016:253), ändring av 3 § i lagen (2011:1245) om särskilda ordningar för mervärdesskatt för telekommunikationstjänster, radio- och tv-sändningar och elektroniska tjänster och att fyra nya paragrafer, 27–30 §§, införs i samma lag.

Prop. 2019/20:122

96