• No results found

Evenemangets påverkan på ett djupare plan

In document Är du redo att anta utmaningen? (Page 38-40)

7. Analys och teoretisk tolkning

7.3 Evenemangets påverkan på ett djupare plan

Genom analys av våra intervjuer betraktar vi att deltagande i Toughest gör anspråk på att det är något större än andra aktiviteter. Utifrån respondent 2’s intervju uttrycker hon att delta i Toughest har en större betydelse än att exempelvis gå och bowla med sina vänner eller kollegor.

“Jag tror att många tycker det är en rolig utmaning som man kan utöva både i grupp och själv. Mycket teambuilding med vänner, arbetskamrater och kollegor som gör det för att sporra varandra. Man gör en kul grej tillsammans. Man går inte bara och bowlar som på andra personal-grejer utan gör detta mer på riktigt.” Respondent 2 (Personlig kommunikation, 5 april 2018)

Vi tolkar det som att medverkande i Toughest har en större betydelse utifrån att Toughest ses mer som en utmaning, något som man prestera i och klara av. Jämförelse med bowling som mer ses som en kul aktivitet och som man egentligen inte kan misslyckas i. Att delta i Toughest och anmäla sig som företag med sina kollegor utbringar även en viss prestige. Utifrån SDT som förklarar är kompetens en av människans medfödda och grundläggande behov. Vi vill känna oss kompetenta till uppgifter som ska genomföras. Vi tolkar

ovanstående citat utifrån att SDT utgår från att människan vill känna kompetens och klara av uppgifter vi ställs inför. Respondent 2 menar på i fallet att anmälan till Toughest kan väcka en djupare tanke bakom motivation, där loppet kan bli en typ av målsättning inte bara för sin egen prestation vid det specifika loppet utan ett startskott på någonting mer. Många av våra respondenter berättar i våra intervjuer att Toughest blir en målsättning, att ta sig hela vägen dit och fungerar som en morot till träning. Där de inte deltar för att prestera ett resultat utan ser loppet som en belöning på sin träning och en push i rätt riktning. Precis som respondent 2 berättar finns det någonting mer bakom ett deltagande i Toughest i jämförelse med en

aktivitet som bowling.

Det är skönt att ha något att träna mot. Det blir mer att Toughest ÄR ett mål. Än att jag har ett mål med Toughest. Det är mer skönt att träna mot någonting än att bara gå och träna för att träna. Respondent 3 (personlig kommunikation, 15 april 2018)

39

Toughest som lopp kan precis som respondent 3 säger bli någonting att träna mot, då det väcker någonting mer och en inre motivation för en prestation och kanske ett djupare intresse. Hon menar att träningsmotivationen väcks av en målsättning som kommer inifrån, precis som respondent 1 uppger i vår intervju.

Dels var det för att jag ville ha en morot, en träningsmotivation då jag hade svårt att motivera mig själv till träning. Och då såg jag Toughest som en bra grej för allsidig träning, kondition, styrka. Respondent 1 (personlig kommunikation, 1 april 2018)

Målsättningen blir ett självbestämmande där respondenten tar kontroll över sin kompetens, kanske för att förbättras eller specifikt ha någonting att sikta mot. Där aktiviteten ger ett syfte med träningen och skapar ett inre behov av att vilja och utveckla sig själv. Målsättningen att nå till Toughest blir central och respondent 1 upplever en inre motivation till sitt deltagande. Hon menar att det är hennes grej, att utföra och upplever att loppet har betydelse för hennes inställning till träning. Precis som självbestämmandeteorin beskriver, blir målsättningen en förmåga att förverkliga hur vi kan styra oss själva mot någonting. Där behovet

självbestämmande bemöts och personen i fråga upplever att den är en del av någonting mer. När personen uppfattar sin kompetens som god, stärks den inre motivationen. Majoriteten av respondenterna har berättat i våra intervjuer att de motiveras till att utöva fysisk aktivitet eftersom de upplever att deras välmående förbättras. Vi tolkar välmående som en inre motivationsfaktor då respondenterna uttryckligen beskriver sin främsta anledning till träning är för att främja sin hälsa. De ser Toughest som ett evenemang där deras yttre motiv stärker deras inre motivation till att röra på sig och må bra.

Ur vissa intervjuer kan vi tolka att utmaningen att delta i Toughest upplevs som någonting mer. Där loppet erbjuder en form av mervärde då Toughest utmanar fysisk och psykisk styrka, samt teknik och kondition. Vilket blir en unik upplevelse som särskiljer sig i förhållande till andra typer av aktiviteter. Respondent 10 uttrycker sig i vår intervju kring mervärdet och innebörden av Toughest.

Ja, precis det är ju det att tävlar du i löpning är det BARA löpning, tävlar du i tyngdlyftning är det BARA lyft. Toughest är en mixmatch av allt plus att det är lite skitigt och lite lerigt och då blir man lite cool samtidigt. (Respondent 10 personlig kommunikation 5 april 2018)

Utifrån hennes citat tolkar vi att det finns underliggande unika faktorer utöver yttre och inre motiv till deltagande som inte är specificerade i Självbestämmandeteorin och Kognitiv utvärderingsteori. Efter analys av resultat tolkar vi det som att ett flertal av våra respondenter antyder att deras bild av Toughest och deras bakgrund till deltagande inte täcks in av

40

teorierna som presenterats. Eftersom upplevelsen av Toughest innefattar mer än bara fysisk aktivitet och tävlingskänsla uttrycker sig en av respondenterna såhär:

Det var gyttjigt, lerigt, det var vatten och det visste jag ju absolut inte. Så jag kände mig lite förd bakom ljuset där i början. Men det ett av de bästa upplevelserna jag haft träningsmässigt. Respondent 10 (personlig kommunikation, 5 april 2018)

Hennes infallsvinkel är framförallt överraskningsmomentet evenemanget erbjuder, där ingen vet hur banan kommer se ut, vara uppbyggd, kännas eller upplevas. Vilket är en unik faktor som inte innefattas av teorierna.

7.4 Passion

Med utgångspunkt i passion belyser vi begreppet som en stark drivkraft och motiv till

deltagande. Ur intervjuerna tolkar vi respondent 11 och respondent 8’s svar att de har en stark drivkraft till deltagande i Toughest. Dock skiljer de sig åt i huruvida de beskriver sin passion. Respondent 11 berättar genomgående hur den sociala kontexten, gemenskapen och känslan han upplever under loppen påverkar hans inre drivkraft till att prestera. Han berättar att han har en passion för OCR och därför känner ett stort engagemang för att träna specifikt med mål om att prestera under genomförandet av Toughest. Vi tolkar hans passion för idrotten mer åt ett socialt håll, där han ser upplevelsen, sin egen prestation och miljö samt socialt sammanhang. Han är passionerad över konceptet med OCR och dess mervärde. Till skillnad från respondent 8 som lägger fullt fokus på sin egen prestation och utveckling. Hans passion grundar sig i andra aspekter av begreppet där han känner väldigt starkt för fysisk aktivitet i grunden och använder Toughest som ett koncept där han får uttryck för sin passion. Han berättar att han drivs av inre motiv och vill hela tiden se nya resultat. Respondent 11 drivs av yttre motivationsfaktorer på ett passionerat sätt samtidigt som respondent 8 drivs av inre motiv även om de faller inom samma kategori, passion.

Vi tolkar det som att passion är ett begrepp som har mer än en betydelse. Då vi upplever att både respondent 11 och 8 har passion för att delta i Toughest, som vi förklarar ovan, på olika sätt.

In document Är du redo att anta utmaningen? (Page 38-40)

Related documents